Hónap orvosa

Interjú Dr. Gál Adrien pszichiáter és homeopata orvossal

Alternatív eszköztár a pszichiátriai betegségek kezelésében?Folytatjuk sorozatunkat, amelyben homeopátia alkalmazásában nagy tapasztalattal rendelkező orvosokkal beszélgetünk. Következő interjúalanyunk Dr. Gál Adrien pszichiáter, homeopata orvos. 

Sorozatunk vendége Dr. Gál Adrien pszichiáter, homeopata, aki pszichiáterként komoly kórházi gyakorlatot szerzett az elmúlt években, ugyanakkor pszichoterápiás beállítottságú orvos, tehát az olykor elengedhetetlen gyógyszeres kezelés mellett pszichoterápiás és/vagy alternatív módszerekkel közelít - esettől függően - a pácienshez.

Amikor a kilencvenes években elkezdett pszichiátriai osztályon dolgozni, azt tapasztalta, hogy a gyógyszerközpontú tünetkezelés hosszútávon önmagában kevésbé hatékony. A tünet mögötti lelki, érzelmi tartalmak kezelése az, ami kiemelten fontos, ehhez kereste munkája során az eszközöket. Kapcsolatba került a csoportanalízissel, hipnózissal, katatím imaginatív pszichoterápiával, ezeket alkalmazta főként a pácienseken. 

Gyakran találkozik azzal a problémával, hogy a pszichiátriai betegség diagnózisa máig egy önmagában is szorongást okozó tényező a beteg és környezete számára. Családoknál olykor az is megfigyelhető, hogy a pszichózis köré formálódik a család, természetesnek veszik a furcsa viselkedést, alkalmazkodnak, így a páciens későn kerül szakemberhez.  

dr. Gál Adrien krízisosztályon dolgozott öngyilkosokkal, drogfüggőkkel, sőt önkéntesként cunami túlélőkkel is, de az elmúlt két évben a világjárvány kapcsán is megtapasztalta a szorongás legszélsőségesebb állapotait a betegeknél, sőt, az egészségesnek mondott embereknél is. Megnőtt az alvászavar, szorongás, pánik, depresszió, de a pszichiátriai betegségek aránya is a lakosság körében. A járvány vagy az oltások körüli véleménykülönbségek okozta szorongás, bizonytalanság is megjelent a rendelőjében. 

Pszichiáterként a homeopátiát kiegészítő gyógymódként alkalmazza a kapcsolati minőségek és az életmód alakítása mellett. Mindig javasol külön homeopátiás és pszichoterápiás interjút a kezelések elején, mert teljesen más szempontok alapján kell kikérdezni a pácienst. A pszichoterápia segít, hogy a páciens kívülről látva magát, jobban megértse saját állapotát, tudatosítsa élete szereplőit és hogy megfogalmazza a célokat. A homeopátiás szerválasztás során lelki és testi tüneteket, korábbi betegségeket, a családban lévő betegségeket is vizsgálja, hogy eljuthasson a lelki zavarok, szorongások gyökeréig.   

A hónap orvosa rovat korábbi interjúit ezen a linken éred el. 


  kapcsolódó cikkek
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024