Jól vagyok!

Mozogd ki!

„A trauma olyan változást hoz létre, amelyet nem te választasz, a gyógyítás pedig az általad választott változás létrehozásáról szól” Michelle Rosenthal

Ha megkérdezel egy masszőrt, pontosan meg tudja mutatni, hogy a testben, az izmok és ízületek szintjén hol tárolják a feszültséget, bánatot, gyászt és haragot a nők és jellemzően hol a férfiak. Milyen eszközeink vannak a testben feszülő sérelmek és sajgó emlékek elsimítására, hogy ne fájjanak többet?

Kurt Tepperwein, Rüdiger Dahlke és Jaque Martel* hazánkban is megjelent könyveinek köszönhetően már a kilencvenes évek óta sokak számára egyértelművé vált, hogy a fizikai testben megjelenő betegségek mögött lelki folyamatok, stressz és traumák állnak. 

Az embert holisztikusan megközelítő orvosok és természetgyógyászok ezért a tüneteket soha nem elszigetelten kezelik, hanem minden esetben figyelmet fordítanak az azt kiváltó okokra is. 

A stresszoldásra és trauma kezelésre tudatosan figyelve eleve megelőzhető sok későbbi testi nyavalya kialakulása. Az ún. kibeszélős módszerek, mint pl. a klasszikus pszichoterápia, az elmére, a tudat és tudattalan síkjaira koncentrál. Sok esetben az ilyen expozíciós terápiák a traumatikus emlékeket közvetlenül és intenzíven idézik fel és a szakember vezetésével szintén az elme szintjén oldódnak meg. A testben tárolt stressz és trauma ezzel szemben mozgáson alapuló módszerekkel, fokozatosan kezelhető. Bár ezek a módszerek gyengédek, hatásukban azonban lehetnek átütőek, felszabadító élményeket, tapasztalatokat eredményeznek. 

Hol keressük a megoldást? Szerencsére nagyon sok jó szakember, elhivatott segítő és kipróbált módszer áll rendelkezésünkre. Egyénenként eltérő, hogy kinek melyik forma válik majd be.

Csak pár példát említünk, hogy milyen gyengéd terápiás módszerek közül érdemes választani:

 • A Somatic Experiencing módszerét Peter A. Levine amerikai pszichoterapeuta dolgozta ki. A terápiás folyamat során a cél, hogy a kognitív, vagy érzelmi igények helyett a paciens figyelmét kizárólag a belső és testi érzékelésre irányítja. Fokozatosan kivezeti a lefagyás állapotából, azáltal, hogy a stresszhelyzetben felszabaduló önvédő motorikus válaszokat, amik megrekednek a testben lépésről-lépésre felszabadítja. A módszerről bővebben Levine A tigris felébresztése c. könyvében olvashatsz.
 • NIA (Neuromuscular Integrative Action) Művelői az élet táncának is nevezik. Az idegrendszer, légzés, keringés mozgáson keresztüli harmonizációját testi érzékelésen keresztül elérő mozgásforma. Nem deklarált célja a traumaoldás, azonban a többféle terápiás mozgást, mint pl. Alexander technikát, a tai chivel, aikidoval, Isadora Duncan nevéhez fűződő szabad tánc elemeivel ötvöző örömtánc nagyon mélyen, ugyanakkor nagyon gyengéden hat.  Ha kipróbálnád, vagy többet szeretnél tudni róla: brezinakinga.com
 • A gyógyeuritmia az antropozófus gyógyászat egyik fontos eszköze. Az euritmia mozgásművészet, más néven látható beszéd a 20. század első felében született Rudolf Steiner útmutatásainak megfelelően.   A test olyan formáló erőit ébreszti fel, melyek a betegség során elveszhetnek, és vegetatív történéseket is befolyásol a szervezetben. A magánhangzóknak és mássalhangzóknak ebben más és másfajta mozgás felel meg. forrás: antromedicart.hu 

Az euritmia hatását az eredményes stressz kezelésben tudományos vizsgálat is igazolta.

(Hegyi Sára)


Ha pedig a stressz kezelésére homeopátiás segítséget is szeretnél, arra is van lehetőség!

Töltsd le e-könyvünket a témában! 

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Balesetek, sérülések kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, álmatlanság, vizsgadrukk homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Alvászavar e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Téli lifestyle e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024