Hónap orvosa

Betegséglenyomataink kidolgozási lehetőségei a COVID-19 utáni korban

Hallgasd meg, hogyan vélekedik dr. Horváth Katalin a témáról.Az interjút Háver-Varga Marianna készítette.

Homeopata orvosokkal készült sorozatunkban, ezúttal dr. Horváth Katalin homeopatával, fül-orr-gége és tüdőgyógyász szakorvossal beszélgetek. Dr. Horváth Katalin egyike volt a legelső orvosoknak Magyarországon, aki a hasonszervi orvoslást a mindennapi orvosi gyakorlatába is beépítette. 1991-ben nyílt meg homeopátiás rendelője, amely a mai napig várja a betegeket mindenféle korosztályból és mindenféle problémával. Dr. Horváth Katalin meghatározásában, „a homeopátia az alternatív medicina egyik ágazata. Az alternatív medicina a szokásos, „uralkodó” modern medicina vagy ún. akadémiai orvoslás mellett létező orvosi eljárások összefoglaló neve. A WHO jelenleg érvényben lévő iránymutatása szerint ezen eljárások összefoglaló neve: T&CM tehát tradicionális és komplementer medicina. Ide tartozik a homeopátia mellett a kínai orvoslás, az ayurvéda, a biorezonancia, az akupunktúra, a neurálterápia.” 

Horváth doktornő maga is kipróbálta a komplementer medicina különböző ágait, mielőtt a homeopátia is megjelent volna a praxisában. Ugyanakkor a beszélgetés során hangsúlyozta, hogy más iskolákkal, irányzatokkal ellentétben ragaszkodik az eredeti Hahnemann-i tételekhez, amely nem túl nagyszámú alapszerben határozza meg a homeopátiás orvoslás útját. Samuel Hahnemann egyébként 1790-ben „Kísérlet az orvosság gyógyereje feltalálásának újabb elvét illetőleg” című értekezésében fejtette ki hasonszenvészet” nevű gyógymód alapjait, a hasonlóság törvénye alapján választott szert és a sorozatos hígítási lépcsőket. Később – szekéren történt utazásai során – rájött, hogy a rázás után a hígított gyógyszer erősebben fejti ki hatását, ez lett a homeopátiás gyógyszergyártás standardizált folyamatának, a dinamizálásnak az alapja. Hahnemann 1792-től kezdte el gyakorolni és fejleszteni az új gyógymódot. Első homeopátiával foglalkozó cikke 1796-ban jelent meg Poroszországban (mai Németországban). Módszere megnevezésére a „Homöopathie” szót 1807-től használta. 

Dr. Horváth Katalin több könyvet is megjelentetett a témában: Homeopátiás gyógyművészség című művét (kiadás éve: 2000) Bóna Lászlóval társszerzőként jegyzi. 2017-ben jelent meg a Miazmák a klasszikus homeopátiában című szakkönyve, majd Módszertan a klasszikus homeopátiában címmel 2018-ban egy újabb kötete. „Sohasem késő! Életmód-változtatás a homeopátia segítségével” című könyvét pedig, kifejezetten a laikus érdeklődőknek írta 2019 decemberében. E kötetekről, a homeopátiás gyakorlatáról, a miazmákról, - azaz az öröklött betegséglenyomatokról és a karcinómáról - is beszélgetünk, ahogyan arról is szó esik, hogy tüdőgyógyász szakorvosként hogyan látja a poszt-Covid tüneteket és az azokból kivezető lehetséges utat. 

  kapcsolódó cikkek
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024