Hónap orvosa

Beszélgetés dr. Mátray Árpád állatorvossal

Az interjút Háver-Varga Marianna készítette

Sorozatunkban dr. Mátray Árpád állatorvossal beszélgettünk többek között arról, hogy a nyári és ősz eleji forróság hogyan hat az állatokra; a kis kedvencekre és a háztáji állatokra, és mit tehetünk mi értük, ha fertőzés vagy időjárás változás okozta rossz közérzet, gyengeség lép fel náluk. dr. Mátray Árpád az interjúban felhívja a figyelmet arra, hogy a társállatok autóban felejtése is óriási szenvedést okoz az állatnak, hiszen a 60-70 fokos hőmérséklet miatt akár el is pusztulhat a kutya, macska, de külön kitér arra is, hogy a napszúrás, a hőguta milyen tüneteket válthat ki. Többek között nyakmerevedés, tág pupilla, hányás és akár eszméletvesztés is beállhat a felforrósodott testű állatnál, amely folyamat végén az agyi ödéma kialakulása lehet végzetes. Az árnyékos hely, a kíméletes hűtés, hideg víz lassú itatása, meghatározott testhelyzetbe helyezés lehet megoldás. A sokkhatásra ismert és sokoldalú homeopátiás szerek többszöri adagolása is segíthet az állatnak, hogy a több napos utóhatás is megszűnjön. A szélsőséges időjárás orvosmeteorológiai szempontból nem csak emberekre, de állatokra is erős hatással lehet. A hőingadozások miatt a testhőmérséklet stabilizálására kell törekednünk az állatnál, a szőrzet hosszúságától is függően. Az árnyékosabb hely, a nagy mennyiségű víz biztosításának fontossága mellett Mátray doktor a beszélgetés során külön figyelmet szentel az étel-ital összetételére, például a sófélék pótlására, a száraz tápok helyett a vizesebb tápok adagolására. Nagyon meleg időben, a tűző napon sétálás is megterhelő az állatnak, így a városi kisállatok sétáltatása is külön téma. A forró betonon könnyen bekövetkezhet égési sérülés könnyen, és nem is gondolunk bele, hogy milyen fájdalommal jár ez az állatnak. Ilyenkor is lehet segíteni homeopátiás szerekkel, főként a sebek kezelése során, ahogyan a rovarcsípések esetében is. A különböző sprayk és kenőcsök a külső sebkezelésben jöhetnek jól, de az allergiás reakciók enyhítésére is figyelni kell. Ebben is segíthet a jól kiválasztott homeopátiás szer.

 Az influenza a nyári szezonban is lehet kellemetlen akár az egész családnak, például az őszi óvoda, iskolakezdet miatt is fellángolhat egy-egy járvány, ami érintheti közvetlenül a háziállatokat is. Vírusos vagy bakteriális fertőzéseknél a megfelelő környezet biztosítása az állat számára elengedhetetlen, ugyanakkor immunrendszerét is erősíteni kell. Vitaminkészítmények éppúgy szóba jöhetnek fertőzéseknél, mint a homeopátiás szerek, pl. az echinacea. 

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Utazási e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024