Allergia, csalánkiütés, napallergia, szénanátha

Ébredezik a természet, készüljenek az allergiások

„Tavasz, tavasz gyenge tavasz, ki füvet fát megújítasz” szól a dal. De az allergiások számára kihívás ez az időszak.

Az allergiát elsősorban a kora tavasszal megjelenő fák és fűfélék pollenjei váltják ki. Elsők között a mogyoró, ciprus, tiszafa, éger, kőrisfa pollenje okozhat gondot. A tünetek súlyosságát azonban befolyásolja a lakókörnyezetben esetlegesen fellelhető penész, poratka és háziállatok jelenléte is, valamint a táplálkozásnak is igen fontos szerep jut. 

Mit tehetünk magunkért, ha allergiától szenvedünk?

 • amennyire lehet, csökkentsük az allergénnel való kontaktust, azaz, szeles napokon maradjunk lehetőség szerint a négy fal között
 • egy kiadós eső után viszonylag biztonságos a természetben tartózkodni, mert olyankor csökken a pollenkoncentráció a levegőben
 • a kertészkedést bízzuk másra
 • naponta akár többször is zuhanyozzunk le és öblítsük le a hajat is. Hazaérve cseréljünk ruhát!  
 • allergiások soha ne szárítsák szabad levegőn a ruháikat, az ágyneműt és a törölközőket
 • ha a pollenszám magas, tartsuk csukva az ablakokat 
 • a pollenkoncentráció a kora reggeli órákban a legmagasabb
 • teljesen pollenmentes beltéri levegőt nem tudunk elérni, de a modern háztartási levegőtiszító készülékek azért sokat segíthetnek
 • ha a penész is gondot okoz, akkor egész évben használjunk páramentesítő készüléke
 • egy kora tavaszi böjt vagy hisztamin diéta is sokat segíthet a későbbi allergiás tünetek enyhítésében
 • rendszeres, de a tünetekkor naponta sós vizes arcüreg öblítés. Speciális orrmosó kannát a jóga felszereléseket árusító üzletekből szerezhetünk be.
 • érdemes kivizsgáltatni, melyik allergén okoz gondot.
 • vagy kérdezzen homeopátiás szakértőinktől rovatunkban ingyen!

Pollenallergia esetén a szezon előtt el lehet kezdeni a szervezet érzékenyítését az allergénből készült homeopátiás szerrel. Az immunrendszer kondicionálódik az allergénhez, és kevesebb tünetet okoz a virágpor. A kezelést ki lehet egészíteni a hisztaminból készült szerrel, mely az allergiás tüneteket okozó hisztamin felszabadulását csökkenti a szervezetben.

Szedés módja:

POLLENS​ + HISTAMINUM

Szezon előtt három-négy héttel elkezdve, heti 3 alkalommal. Ajánlott potencia: 30 CH

A tünetek megjelenésekor váltsunk át napi szedésre, a 15 CH potenciából, naponta 2x mindkét szerből.


A már meglévő allergiás tüneteket a fenti protokoll mellett egyénre szabottan tudjuk enyhíteni. Tekintsük át a leggyakrabban alkalmazott szereket.

ALLIUM CEPA​: egyre gyakoribb tüsszögés, meleg, vizes váladék csepeg az orrból, amely kimarja az orrcimpákat és a felső ajkakat. Erősen könnyezik; érzékeny a virágillatra. A tünetek elsősorban a bal oldalon kezdődnek és a reggeli órákban a leghevesebb a tüsszögés. Az állapot rosszabbodik ágyból felkelve. Különösen érzékenyen reagál az őszibarackra. 

ARSENICUM ALBUM​: égető érzést okozó orrváladék, heves tüsszögés, amely az orr viszketésével kezdődik. A viszketés nem enyhül a tüsszentés hatására. Jellemzően a beteg aggódik és nyugtalan. 

DULCAMARA​: az orrjáratok bedugulnak, nem tud orron át lélegezni. Folyamatosan tüsszög, szeme és orra víztisztán váladékozik. Rosszabbodik a szabad levegőn, frissen nyírt fűtől. Javul zárt helyiségben és a tenger közelében. A szemek bedagadnak.  

EUPHRASIA OFFICINALIS​: bőséges, maró könnyek, bőséges, de nem irritáló orrváladék (Allium Cepa ellentéte). Gyors hatású szer: nagyon hasznos láz nélküli felső légúti betegségek esetén.  A szemek állapota rosszabbodik a szabadban és szélben.

GELSEMIUM SEMPERVIRENS(Gelsemium): erős tüsszögés, az arc forró, nehéznek érzi a testét, főleg a végtagjait. A tüsszögés a reggeli órákban heves. Az orr viszket, vizes, irritáló orrváladék jellemzi. Olyan érzése van, mint ha a torok felől a bal orrnyílás felé víz folydogálna.  

NATRIUM CHLORATUM​: vizes váladék ürül a szemekből és az orrból. Az orrfolyás olyan intenzív, hogy törölközőt kell alá tartania. Ébredéskor fáj a feje és gyakran tüsszög. Elveszíti az íz és szag érzékelését. A torka kapar. A könnyek kimarják a szemek sarkait. Rosszabbodik a napon, javul a tenger közelében. Erősen kívánja a sós ízt. 

SABADILLA​: Görcsös tüsszögés, folyékony orrváladék. Az orrjáratok bedugulnak, a beteg horkol. Az orr belül viszket, vérezhet az erős tüsszögés következtében. Erős fájdalom az arcüregekben, vörös szemhéjak. Utálja a fokhagyma szagát. 

A tüneti szereket enyhébb tünetek esetén 9 vagy 15 CH - ban szedjük óránként, majd napi 3 alkalommal a tünetek csökkenéséig, erős tünetek esetén 30 CH - ban óránként, majd napi 2-3 alkalommal a tünetek javulásáig.

Forrás: Margaret Tyler: Pointers to Common Remedies

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hay-fever/in-depth/seasonal-allergies/art-20048343

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Allergia e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Allergiás nátha kezelése összefoglaló e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Túlélési tippek fesztiválozóknak

   tovább
  • letöltöm

   Allergiás nátha orrdugulással e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024