Hónap orvosa

Beszélgetés Dr. Nagy Beáta csecsemő-, gyermekgyógyász, háziorvos, homeopatával

Az interjút Háver-Varga Marianna készítette.HVM: Folytatjuk sorozatunkat, amelynek keretében homeopata orvosokat mutatunk be. A mai beszélgetőtársam Dr. Nagy Beáta csecsemő és gyermekgyógyász, háziorvos, homeopata orvossal. Orvosi pályád elején melyek voltak azok az észrevételeid amiket később aztán, akár a saját tapasztalataiddal például tudtál kezelni vagy amiket kifejezetten te kísérleteztél ki, mint gyermekgyógyász?

Dr. N. B: A homeopátiával már elég régen kapcsolatba kerültem. Saját magamon tapasztaltam meg jótékony hatását: torokgyulladásom volt és nem akartam antibiotikumot szedni, így a kezdeti tünetek jelentkezésekor kipróbáltam az első komplex szert, a Homeogene 9-et. Akkor még fogalmam nem volt arról hogy mi az a homeopátia. Elolvastam a szer leírását, - amit egyébként gyógyszerek esetében nem mindig tettem meg- és nagyon felkeltette a kíváncsiságomat. Elkezdtem olvasgatni a témáról, majd jelentkeztem egy CEDH homeopátiás tanfolyamra.  Francia klinikai homeopátiás diplomát szereztem 1998-ban és azóta is nagyon sok képzésen vettem részt. Elvégeztem a londoni CHE akkreditált iskoláját is. A saját praxisomban nap mint nap alkalmazom a homeopátiát. Egyébként, nagyon jó praxisom van, tele fiatal, lelkes anyukákkal, akik nem akarják mérgezni a gyermeküket feleslegesen gyógyszerekkel és minden alternatív módszer, gyógyítási út irányában nyitottak. Mindenkinek van otthon egy kis házipatikája, így nagyon sok anyuka bizonyos esetekben, már önállóan is el tudja kezdeni gyermeke kezelését homeopátiával.  Ha elakadnak, akkor természetesen segítséget kérnek. Fontos elmondanom, hogy a praxisban nemcsak olyan gyerekeket kezelek homeopátiával, akiknek a szülei ezt egyébként is alkalmazzák. Én teljes mértékben bevontam a homeopátiát a kezelésekbe, gyógyításba: váladékoldásra, gyulladáscsökkentésre, sérülések csökkentésére, nagyon sok tünetet lehet gyógyítani homeopátiával. 

HVM: Említetted, hogy nagyon sok fiatal lelkes anyukával vagy kapcsolatban. Te Kecskeméten rendelsz alapvetően, így elég különös volt olvasni, éppen Kecskemét városának egyik online felületén, több orvos elítélő megnyilatkozását a homeopátiával kapcsolatban. Azt láttam, hogy van olyan kollégád a városban, aki kifejezetten ellenzi. A homeopátiával kapcsolatban megfogalmazott kritikák mennyire érintik a szülőket? Mennyire befolyásolják őket a különböző sajtóorgánumokban megjelenő hírek vagy vélemények?

Dr. N.B: Ez nehéz kérdés. Úgy tapasztalom, hogy aki nem akarja megismerni a homeopátiát, az nem is olvas utána megfelelően, nem győződik meg arról, hogy tulajdonképpen hogyan működik, hogyan lehet ezt a saját életükben alkalmazni, akár hagyományos gyógyszerek mellett. Ha krónikus betegségük van, annak tüneteit, hogyan lehet enyhíteni vele, vagy hosszabb távon akár meg is gyógyítani. Én azt gondolom, hogy aki nem is hajlandó homeopátiával foglalkozni, azt nagyon nehéz lenne meggyőzni, de nekem ez nem is célom. Nekem az a célom, hogy a szülők adják át egymásnak szájról szájra, hogy hogyan gyógyult meg a gyerekük. Általában így jelentkeznek be új páciensek szülei, azaz, hogy hallották, hogy az egyik ismerősük meggyógyult homeopátia segítségével, vagy javultak a tünetei... szerintem ez a legfontosabb, hogy a tapasztalat beszéljen az emberekből. Az alapján már hiteles lesz a véleményük is. 

HVM: Nemcsak Kecskeméten praktizálsz vagy praktizáltál az elmúlt években, hanem Kecskemét környéki kisebb településeken is. Volt azzal kapcsolatban valamilyen nyilvánvaló differencia, hogy hogyan vélekednek a komplementer medicináról azok, akik nagyobb városban vagy azok, akik kisebb településen élnek? 

Dr. N. B: Tiszakécskén dolgoztam 14 éven keresztül. Nagyon kedves emlék, és a mai napig nagyon jó kapcsolatban vagyok a régi pácienseimmel, többen átjárnak hozzám Kecskemétre most is. Ottani rendelésemen fordult elő sokszor, hogy egy bizonyos szert használtam (és használok most is) asztmás gyerekeknél: ez az Antimonium tartaricum, amivel a Ventolint ki tudom váltani. Volt egy anyukám, akinek fogalma nem volt arról, hogy mi az a homeopátia. Elmondtam neki, hogy ezt a bizonyos szert vegye meg, elmondtam, hogyan kell adagolni, elkezdték használni és persze, jobban lett a gyerek. Az anyuka úgy örült annak, hogy a gyermek állapota jelentősen javult és nem kellett Ventolin, hogy az összes Antimonium tartaricumot felvásárolta a patikában, hogy mindig legyen neki otthon. Nekem ezek olyan pozitív visszacsatolások, amik miatt, semmi nem tud letéríteni az útról.

HVM: Egyébként melyek azok a kedvenceid a homeopátiás szerek közül, amiket már nagyon régóta, nagy hatékonysággal használsz? 

Dr. N.B: Az influenza szezonban én majdnem mindenkinek adok Echinacea-t, oscillococcinumot, Thymuline-t. Ezeket felváltva, folyamatosan szedik. Ebben a szezonban is kevesebb betegem volt mint más körzetben, és nagyon-nagyon kevés esetben kellett antibiotikumhoz nyúlnom. Nagyon szeretem a Belladonnát, az Aconitumot, az Antimonium tartaricumot, Arnica-t, Hepar sulphurt, Pulsatillát, hosszan sorolhatnám. Visszatérve az előző kérdésedre, az a tapasztalatom, hogy nem kell feltétlenül értenie a szülőnek a homeopátia működési elvét, sőt, nem is kell, hogy érdeklődjön iránta. Ha én javaslom és elmondom, hogy hogyan kell szedni a szert, mire jó, mit várhat tőle, mi fog javulni, akkor ugyanúgy fogja alkalmazni, mint ha azt mondanám, hogy az Ambroxolt szedje naponta kétszer, váladékoldásra. 

HVM: Amikor praktizálni kezdtél, volt-e valami nagy missziód, valami nagy terved pályakezdőként, azzal kapcsolatban, hogy mit szeretnél elérni a pályádon? Megmaradt-e ebből valami, ami most is hajt? 

Dr. N.B: Azt hiszem, az első tíz évben azt éreztem, hogy valami hiányzik az orvosi pályámról. Eljöttem a kórházból, bár nagyon szerettem ott dolgozni, és hiányzott is egy darabig. A saját praxisban az első perctől arra törekedtem, hogy minél egészségesebben éljenek a gyerekek. Ez persze nemcsak a homeopátiával, hanem nagyon sok más tanáccsal, segítségnyújtással is összefügg. A legfőbb célomat viszont úgy tudtam elérni, hogy elkezdtem a homeopátiás kezeléseket. Mellette foglalkozom más alternatív eszközökkel is, mint a Schüssler sók, illóolajok. Próbálom teljesen afelé irányítani a kezeléseket, hogy minél kevésbé ártsunk, és minél természetesebb módon lépjünk be a kisgyerekek szervezetébe. Úgy érzem, hogy meg is találtam és be is teljesítem a célomat ezzel. Amikor belép a gyerek a rendelő ajtaján, hagyományos orvosként is végig kell néznem a gyereken. Nekem mindent kell látnom, mindig. Ebben például segítségemre vannak a Schüssler arcdiagnosztikus tanfolyamokon tanultak, és persze az összes homeopátiás tanfolyam, az alkati szerek miatt. Nagyon sok mindent lehet látni, akár a külső jegyekből, a mozgásból, a viselkedésből, a bőr színéből. Még fogváltás esetében is  nagyon fontos, hogy ezeket a tüneteket egyben lássuk és így támogassuk a gyermekeket, mert így kevésbé viseli meg őket az időszak, vagy lesznek betegek később. 

HVM: A járványügyi helyzet miatt elrendelt karantén elmúlt két hónapja alatt, volt olyan élményed, ami nagyon pozitív volt és összekapcsolódik a komplementer medicinával? 

Dr. N.B: Most jórészt telefonon és online tartom a kapcsolatot a gyerekekkel és a szülőkkel. Az anyukák gyakran küldenek fotókat is és én természetesen továbbra is alkalmazom a homeopátiát. A karantén elején sok fulladásos csecsemőm volt. Náluk például nagyon jól működött az Antimonium tartaricum, de Hepar sulfurt is adtam a gyulladás csökkentésére. Voltak sérülések is, ahol az Arnica nyújtott segítséget. 

HVM: A csecsemőgyógyászatot említetted: korábban voltak-e olyan észrevételeid vagy kíváncsiságod a csecsemőgyógyászat egyes szakterületeivel kapcsolatban, ami most is megvan? 

Dr. N.B: Számomra nagyon érdekes a babavállalás, a terhesség lefolyása és a szülés. Nagyon fontos, hogy császáros-e a baba, vagy normál szülés volt, megkapta-e az anyával töltött első arany órát, vagy nem. Ezeket nagyon jól fel lehetne dolgozni egy tanulmányban, mert meghatározzák, hogy milyen gyakran lesz beteg a baba, jól szopizik, jól fejlődik-e, milyen a kapcsolata az anyával. Nemcsak ezek érdekes kérdések, de akár a miazma tant ( a homeopátiában az öröklött és szerzett betegséghajlamok) is lehet tanulmányozni ezeken keresztül. Ahogyan említettem, online tartok konzultációkat: van most egy öt hónapos csecsemő a praxisomban, akinek epeköve van, amit két három napos korában, hasi ultrahang vizsgálat során találtak. Előtte antibiotikumot kapott, mert intrauterin, méhen belüli fertőzést diagnosztizáltak nála. Úgy gondolom, összefüggés lehet a fertőzés, az antibiotikumos kezelés és aközött is, hogy kialakult az epeköve. Kikérdezve az anyukát, kiderült, hogy neki is, a testvérének és a nagymamának, sőt a dédmamának is epekő problémája volt. Tehát biztos, hogy ebben az esetben miazmatikus talajon alakult ki az epekő a babánál. Ezt mindenképpen kezelni kell, hogy ne vigye tovább ezt a hajlamot.

HVM: Említetted, hogy a gyermek szempontjából meghatározó lehet, hogy császáros volt, vagy hüvelyi szüléssel érkezett. Ehhez kapcsolódóan, tapasztalsz viselkedésbeli vagy betegségekhez kapcsolódó különbséget a gyerekek között?

Dr. N.B: Igen, van különbség, például abban, hogy a bélflórájuk nem egyformán alakulhat. Fontos, hogy beindul-e az anyukánál az anyatej elválasztás és tud-e szoptatni? Ez az oxitocinnal függ össze, tehát nemcsak a császáros babákat kell említeni, hanem azokat az eseteket is, ahol szülésindítás volt, és az anya jó nagy dózisban kapta az oxitocint infúzión keresztül. Fontos lenne feldolgozni, hogy hogyan változik meg az ásványi anyagok és a hormonok összetétele, aránya és ezáltal a szoptatás, és maga a kapcsolódás az anya és a gyermek között. Ilyen esetben ugyanis nem kapja meg a baba az első napokban azt az információt, amire szüksége lenne, mert gátolják az oxitocinnal az anyukája testét. Egyszer tartottam egy előadást Kecskeméten, a Koramentorházban éppen erről, hogy hogyan változik a réz és cink aránya, mennyisége a terhesség, szoptatás alatt, ami egyértelműen összefügg a megtartás, elengedés folyamatával. Ezt is befolyásolja a kívülről adott oxitocin, hiszen a szervezet úgy érzékeli, hogy van bőven oxitocin, ezért nem kezd termelődni, így nem lesz annyi anyateje az édesanyának vagy később indul be az anyatej elválasztás, a baba pedig hiányt szenved. Éppen a cink mennyisége az, ami az anyatejben megnövekszik ilyenkor, hiszen az immunrendszert működéséhez, a védekezéshez ez szükséges. A réz funkciója a megtartás, a nőben a réz szint emelkedik meg, amikor várandós. A réz arra szolgál, hogy megtartsa a babát, a méhében védelemben legyen a baba. Érdekes összehasonlítani például a vas minőségével, ami inkább a férfiaknál vizsgálható. A vas férfias minőség, míg a réz inkább nőies minőség. A gyereknél, ahogyan változik a vas és a réz arány, a tudati fejlődésében is megjelenik egy változás, attól függően, hogy milyen minőséget képviselnek: női vagy férfi minőséget. A vasnak szerepe van a hemoglobin kötődéshez, az oxigént szállítja, a tüdőbe pedig a szén- dioxidot, terhesség esetén viszont a vas szint leesik. Tehát az anya teste teljes egészében arra készül, hogy ott a magzat megfelelően fejlődhessen. Ezért, az élet első időszakában ez az anyai dominancia érvényesül. Megfigyelhető, hogy a csecsemő életének első három hónapjában nincs is vastermelődés, csak utána kezd el beindulni. Ezért tapasztalható, hogy az első három-négy hónapban elég sok babának vashiánya van, amit sokáig hagyományos módon pótoltak, pótolnak. Most már sokan belátták, hogy meg kell várni, hogy annak a vashiánynak legyen olyan tünete, ami valóban indokolja a vasterápiát, hiszen, három hónap után a szervezet magától is elkezdi termelni a megfelelő vasat. Nagyon figyelni kell az arányokra, miből mikor mi kell. A réz hiány például görcsöt tud okozni, amikor viszont beindul a szülés akkor a réz szint leesik, és a cink kezd emelkedni, így az anyatejjel cinket kap a baba, ami az immunrendszer működéséhez szükséges.

HVM: Tehát hogy kiegyensúlyozza saját magát a test...

Dr. NB: Pontosan. A férfiaknál is jól meg lehet figyelni a réz és vas arányának váltakozását. Mindegyiknek nagyon fontos szerepe van a homeopátiában is. A réz, a Cuprum metallicum homeopátiásan például nagyon jó kényszeres cselekvésekben is: rendszeres kézmosások, rituális viselkedések, abbahagyhatatlan tevékenységek esetén.

HVM: Akár gyerekként is...

Dr N.B: Igen, a kényszer fogva tartja őt is. Ez tulajdonképpen egy mentális görcsöt jelent.  Ilyen esetekben is segít tehát a Cuprum metallicum homeopátiásan. A réz, ahogyan említettem, a várandósság alatt, a méhen belül tartja a babát, de akkor biztonságban tartja. Utána meg fogva tartja mentálisan.

HVM: Ha már említetted a kényszeres viselkedést, mennyire tapasztalatod a praxisodban a viselkedészavaros vagy figyelemzavaros gyerekek számának növekedését, és tudsz-e nekik kézzelfogható segítséget adni?

Dr. N.B:  Rengeteg gyereket látok, akinek viselkedési problémája, magatartás problémája, evési problémája van, már egész kicsi korában. Ez összefügg persze a felgyorsult életmóddal is, meg a követelményszint megemelkedésével, és azzal, hogy nagyon nehéz ma már egy gyereket gyereknek megtartani. Azt erősíteni, hogy te még gyerek vagy és csináld azt amit egy gyereknek kell. Emiatt sokszor frusztráltak lesznek, például, az evés nem érdekli már őket. Nagyon-nagyon sok gyereknél jelentkezik evési probléma, már másfél éves kor után, egyszerűen nem érdekli az evés és emiatt a szülőnél is jelentkezik a frusztráció és kialakul egy ördögi kör, és sokszor szakembernek kell belenyúlni ebbe a folyamatba. Ha kérnek homeopátiás segítséget, itt már mindenképpen egy krónikus, alkati kezelésről lehet szó. Nagyon sok esetben tudok segíteni, még autista gyerekeknek is. A szülők nagyon hálásak, hogy a gyerek hosszabb ideig tud figyelni, képes koncentrálni, elkezd szavakat mondani. Ha még nem beszél a gyermek, akkor is jobb lesz a kommunikációja megfelelő segítséggel. A homeopátia mellett, védőoltás, illetve nehézfém kivezetéssel is szoktam segíteni, és a megfelelő táplálkozás kialakításával.

HVM: Említenél olyan szert, ami különösen hatékony volt valamelyik gyereknél viselkedési zavara, ADHD, vagy egyebek esetén?

Dr. N.B:  A Saccharumot mindenképpen. Ezt majdnem minden esetben szoktam adni. És mint az előbb említettem, a Cuprum és a Zincum, azaz a rézből és cinkből készült két szer is sokszor segített.

HVM: Miért lettél gyerekgyógyász?

Dr. N.B: Hát, mert imádtam a gyermekorvosomat...Viszonylag hamar eldöntöttem. Egy időben sebész akartam lenni, de mint nő, mindenképpen családot akartam, és már akkor tudtam, hogy ez a kettő nem összeegyeztethető. Így maradtam a gyermekgyógyászati pályánál. 

HVM: Tehát, egy gyerekkori álmod valósult meg? 

Dr. N.B: Igen :-)

HVM: Ha most visszamehetnél az időben, lenne más is, ami ennyire érdekelne?

Dr. N.B: Mostanában sokat gondolkodtam, hogy ha nem orvos vagy gyerekorvos lettem volna, akkor mi lennék most. Azon is eltűnődtem, hogy ha fiatalabb koromban találkoztam volna a homeopátiával, akkor még többet tudtam volna tenni. Nagyon érdekelne a jógaoktatói pálya. A jóga olyasmi az életemben, amit szívesen csinálnék nap mint nap és tanítanám is. 

HVM: Mi az, ami a legnagyobb örömöt adja neked a gyerekgyógyászatban nap, mint nap?

Dr. N.B: A pozitív visszacsatolás! Hála Istennek, az én praxisomban a gyerekek gyógyulnak és meggyógyulnak. A szeretet pedig, amit nyújtanak, az páratlan. Ha rossz kedvem van, a munkám akkor is mindig mosolyra derít. Elég, ha csak arra gondolok, hogy bemegyek dolgozni, és bejön egy gyermek. Beszalad és nem akar kimenni, mert jól érzi magát, és mosolyog. A férjem mondja is, hogy szerencsém van, hogy az én munkám az egyben a hobbim is. 

HVM: Van olyan, ami megríkat vagy amitől szomorú leszel?

Dr. N.B: Sajnos történt már haláleset a praxisomban, de szerencsére nem sok. A hétköznapokban pedig nincs olyasmi, ami megríkatna vagy szomorúvá tenne a munkámmal kapcsolatosan. Inkább a háttér az, ami nyomasztó.

HVM: Az egészségügyi ellátórendszer?

Dr. N.B: Igen az. Attól tudok elszomorodni...

HVM: Mi lenne az, amire a csecsemő, - és gyermekgyógyászoknak igazán szükségük lenne, ha most egy ideális egészségügyi ellátórendszer beszélnénk?

Dr. N.B: Egy ideális ellátórendszer majdnem úgy működne, mint most a karantén idején. Azt tapasztaljuk, hogy most a szülők tudják otthon gyógyítani a gyerekeik enyhe tüneteit. Ez lenne az ideális, és nekem célom is megtanítani a szülőket, hogy ne rohanjanak rögtön az orvoshoz, hanem otthon kezdjék el a kezelni a gyerekeiket, hiszen ők ismerik a legjobban és a gyerekek is otthon tudnak a legjobban gyógyulni. Nem jó a beteg gyereknek, a lázas gyereknek, ha kirángatják a megszokott környezetéből, ágyából, esetleg a rendelőben még várakozni is kell, és elkaphat más betegségeket is. Ezt a felelősséget igenis fel kell vállalni a szülőnek, hiszen azért szülő. Most, a mai helyzetben azt látom, hogy erre képesek. Én pedig meg is írom ezt nekik a rendelő facebook oldalán, hogy nagyon büszke vagyok rájuk, hogy így helytállnak, és ilyen jól kezelik ezt a dolgot. Az lenne az ideális, ha ez tovább folytatódna, és csak az jönne be a rendelőbe, akinek tényleg indokolt. Abban az esetben viszont arra a szülőre, arra a gyerekre nem öt percünk lesz, hanem esetleg 15-30 percünk is jut, és teljesen, A-tól Z-ig végig tudjuk beszélni, hogy mi a probléma, így sokkal nagyobb hatékonysággal fogunk tudni segíteni neki.

HVM: Dr Nagy Beáta csecsemő és gyermekgyógyász háziorvosnak homeopata orvosnak nagyon szépen köszönöm.

Dr. N.B: Köszönöm.


*HVM: Háver-Varga Marianna

**N.B: Dr. Nagy Beáta

  kapcsolódó cikkek
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024