Hónap orvosa

Beszélgetés Dr. Sasvári Ferenc homeopata orvossal

Sorozatunkban olyan homeopata orvosokkal beszélgetünk, akik szakterületüket az elmúlt években alaposan feltérképezték, ott nagy gyakorlatot szereztek.HVM: Ez alkalommal beszélgetőtársam dr. Sasvári Ferenc patológus szakorvos, homeopátiás orvos.

Számos érdekesség felfedezhető az Ön pályáján, többek között, hogy eredeti szakképesítése patológus, valamint a növényfotózás. A növényekről készült képek készítése inkább hobbinak indult vagy nagyon is tudatos választás volt?

SF: Tudatos volt. Budaörsön élek, szeretek kijárni a természetbe, és szerettem volna tudni, hogy melyek azok a növények, amelyek itt élnek a közvetlen környezetemben. Először csak meghatározás céljából kezdtem el fotózgatni. Később tudatosabban kerestem azokat a növényeket, amiket a homeopátiában már régóta ismerünk és használunk. Azóta több tízezer fotót csináltam különböző növényekről az országban. Magyarország ebben a tekintetben is egyedülálló, mert vannak olyan növények, amik szinte csak itt élnek, vagy Európában nagyon kevés helyen lehet őket megtalálni. A közelmúltban elkezdtem antropozófiás orvoslással is foglalkozni, amelynek része a Goethe-i természetmegfigyelés. Ez a homeopátiában már régóta ismeretes szignatúra tan. Arról szól, hogy megismerek egy növényt, a külső jellemzőit, az élőhelyét, hogy milyen a kapcsolódása a környezetéhez, a környező növényekhez vagy fákhoz és ebből következtetéseket vonhatok le például arra vonatkozóan, hogy milyen típusú betegségek gyógyítására alkalmas az élőhelyünk környezetében növő növény. A népi tradíció szerint, azok a növények, amik a kertünkben megteremnek, alkalmasak lehetnek a család gyógyítására. Régen azt is tudták, hogy amelyek az árnyékszék környezetében nőnek, azok különösen. Manapság is meg lehet figyelni, hogy bizonyos évben bizonyos növényekből több terem, mint egy másik évben, és amikor több terem, akkor valószínűleg arra nagyobb szükség van, akár a fitoterápiában, akár homeopátiás gyógyszerként is az adott időszakban, adott környezetben. Ha például szénanáthás valaki, akkor az ő élőhelyén megtermő növényekből készített homeopátiás szer jobban tud működni nála. Ha Magyarországon lenne homeopátiás gyógyszergyártás, akkor az itthoni pollenből, azaz itthoni növények virágporából elkészített homeopátiás szer még jobban tudna működni nálunk, mint amit francia vagy a német gyógyszergyártótól vásárolunk. Azok a régi tradicionális orvosok, akik még ismerték a természet változásaival kapcsolatos összefüggéseket és természetközelibb módon éltek, nagyon érdekes tapasztalati megfigyeléseket tettek és máshogy is használták ezeket a növényeket.

HVM: Rengeteg homeopátiás szer van, amelyeknek csak egy részét ismerjük, ugyanakkor újabb és újabb betegségek, tünetek jelennek meg. Az előbb elhangzottak alapján úgy tűnik, hogy mindig ott van a megfelelő növény, ásvány, vagy állati rész, amiből homeopátiás szert lehet előállítani. Akár több ezres is lehet ez a szám, jól gondolom?

SF: Igen, így van, a monoszerek száma már 5000 fölött van. A mono egykomponensűt, azaz egy alapanyagból készülőt jelent, amelynek nagy része valóban növényi, ásványi vagy állati eredetű szer, de sok más fajta is létezik. Itt van például az úgynevezett nozóda csoportot is, ott akár különböző vírusokból, baktériumokból is készülnek homeopátiás szerek. Egy-egy homeopátiás gyógyszernek rengeteg a leírt, megtapasztalt, klinikai gyakorlatban is használt tünete, ami azt jelenti, hogy nehéz akár egyet is minden szempontból megismerni. Vegyünk példaként egy olyan növényt, amit gyerekgyógyászatban, hormonális problémák esetén nőknél, de akár férfiaknál is sok esetben használnak. Ez a PULSATILLA PRATENSIS​ (Pulsatilla) nevű rendkívül ismert homeopátiás szer. De ha azt mondom, hogy rendkívül ismert, mégsem teljesen igaz, mert a Pulsatillának a repertóriumban, a tünetjegyzékben tízezer körül van a tünetszáma, azaz az olyan tünetek leírása, ahol a megfigyelések szerint a Pulsatilla hatásos lehet. Tízezer tünetet nem lehet fejből memorizálni, legfeljebb megragadhatom egy részletét, esszenciáját a szernek. Ez olyan, mint egy torta, amit rengeteg szeletre felvágunk, és néhány szeletet ebből elfogyaszthatunk, de az egész tortát attól még nem biztos, hogy megesszük. Lehet, hogy olyan tortaszeletek kerülnek elém egy kliens panaszai, tünetei során, amit én eddig nem tapasztaltam meg a Pulsatillával kapcsolatban és ezért azt gondolhatom, hogy ez az eset biztosan nem Pulsatilla. Ilyenkor kell segítségül hívni a tünetjegyzékeket. A repertórium segítségével kikereshetem és kiderülhet, hogy egy számomra új dolog is beletartozik a Pulsatilla tünetei közé. A homeopátiás szereknél, pláne, ha jól bevizsgált, régóta használt nagy szerekről van szó, akár 10 ezer fölé is mehet az összegyűjtött legkülönbözőbb tünetek száma. Nehéz tehát megismerni igazán, a maga teljességében egy hatóanyagot, ehhez mindig kell a segítség. Ezért nagy segítség a homeopata munkájában a repertorizációs szoftver, ahol egy-egy tünetre keresve olyan találatokat is kapunk, amire nem is gondolnánk saját tapasztalatok alapján.

HVM: Mi az, ami segíthet a szerválasztási gyakorlatban, ha  nem ismerem fel jól vagy nagyon pontosan a tüneteimet, mert például átfedéseket mutat. Nekem például gyakran fejtörést okoz, hogy mondjuk egy nőgyógyászati panasz, vagy mondjuk egy fogfájás vagy egy köhögés kapcsán, 10-12 féle leírást is találok, de ehhez képest lehet, hogy az én egyedi érzékenységem mutat egy olyan tünetet is, ami nincs benne ebben. Hogyan érdemes nézelődni, kutatni?

SF: Ez egy nagyon fontos kérdés. A homeopátiának talán a legfontosabb szabályszerűsége a hasonlósági törvény. Amikor gyógyszert választok egy páciens számára, akkor a tünetei közül azokat a tüneteket fogom figyelembe venni leginkább, ami az ő esetében a legfeltűnőbb, legkarakterisztikusabb. Ez a tünet lehet, hogy nem is függ össze szorosan a konkrét panasszal, és lehet, hogy mégis ez lesz a nyomravezető, ez segít nekem jó gyógyszert választani. Ha tehát az esetet a teljességében nézem, keresnem kell ezeket az érdekes, sajátságos, egyedi tüneteket. Henry C. Allen (1836-1909, amerikai homeopata, sebészként szolgált az amerikai hadseregben, több helyen végzett orvosi munkát az USA-ban, megalapította a Hering Medical College and Hospital-t, számos orvosi könyvet és cikket írt, az American Institute of Homeopathy vezető tagja volt) írt egy ilyen könyvet, Materia Medica Keynotes címmel. Nagyon sok indiai orvos még ma is ebből a könyvből dolgozik, de magyar orvosok is szívesen használják, én is nagyon sokat forgatom. Ebben főleg azok a kulcstünetek vannak leírva, amik egy szernek a magját, a lényegét fogják meg. Ha jön egy páciens, és a torokfájására vagy a fogfájására, vagy a nőgyógyászati tünetére nehéz meghatározni, hogy melyik szer lenne jó, akkor a repertórium vagy tünetjegyzék tud segíteni az orvosnak. Ez létezik digitális verzióban is, akár mobiltelefon applikációként, akár számítógépes programként. Összeszedjük a beteg tüneteit, és megkeressük a digitális repertóriumban, melyik szer fedi le a legtöbbet ezek közül. Ha megtanultuk a repertórium nyelvezetét, azt, hogy hogyan keressünk, és találtunk egy különleges tünetet is, akkor másodpercek alatt ki tudjuk keresni azt az úgynevezett rubrikát, leírást ami megfelel annak a tünetnek, amit a beteg elmondott, vagy amit észrevettem rajta. Utána már differenciáldiagnosztikai kérdések segítségével könnyebb megtalálnom a szert. 

HVM: Nem ritka az az eset sem, amikor testi tüneteket ír le egy szerválasztás alapján a homeopátiás szerrel kapcsolatban az irodalom, de lehet, hogy a kliensél valójában a lelki tünetek azok, amelyek generálják a folyamatot, vagy éppen fordítva. Lehet, hogy az egyik nőnek a testi tünetei lesznek erősek és az indokolja mondjuk a Sepia választását, a másik nőnek meg a lelki tünetei fogják ugyanúgy a Sepiát fókuszba tenni és mégsem biztos, hogy ők mind a ketten a Sepiara gondolnának, amikor szert keresnek.

SF: Pontosan így van, ez nagyon jó példa. Valakinél a lelki tünetek alapján gondolunk a Sepiára, valakinél meg a menzesz tünetek, vagy a bőrproblémák alapján. A szerválasztás alapja mindig a fő panasz. Elmondja a páciens, hogy mi a fő panasza, és milyen egyéb panaszai vannak még, a homeopata pedig sok-sok kérdés alapján egyre szűkíti a kört. Ez a szűkítés lehet nagyon gyors is, ha van egy nagyon érdekes tünet, amit megtalálunk a repertóriumban. De azért nem ez a jellemző. Valójában sok idő telik el. Ha maradunk most a Sepianál, ami egy nagyon jól leírt, úgynevezett polychrest szer, azaz nagyon jól meghatározott fizikai tünetei és jól körülírt mentális képe is van a gyógyszerkönyvekben, mégsem jelenti azt, hogy minden SEPIA OFFICINALIS​ (Sepia) eset biztos, hogy fogja mutatni a pszichés mentális tüneteknek a széles spektrumát, lehet, hogy csak egy dolgot. Az is lehet, hogy nem is lesz lényeges a pszichés-mentális kép, sokkal lényegesebb lesz végül a modalitás, a konkrét fizikai panasztünet, és működni fog a Sepia.

HVM:Tegyük fel, hogy az illető elkezdi ezt a szert használni, viszonylag stabilnak tűnik egy idő után az állapota, majd újabb rétegek kerülnek elő akár lelki szinten, akár fizikai szinten, amelyek meglepőek lehetnek. Akár teljesen idegennek tűnő vagy sokkal mélyebb tünetek jönnek elő. Ilyenkor új szerre kell gondolni, elfedettek voltak ezek a rétegek. Jól gondolom?

SF: Igen, valóban vannak rétegek. Ha az orvos ad egy szert, és annak a hatására egy réteg leválik, alóla pedig feltűnik valami más, akkor egy újabb szerrel kell folytatni. Ritka, hogy ugyanazon a szeren lehet maradni hosszú évekig. Sokkal gyakoribb, hogy egymást követő szerek használatára van szükség a homeopátiában. Nem mondhatjuk azt, hogy egy krónikus panaszt egyetlen egy szernek az egyetlen egy adagjával meg lehet gyógyítani. Ez lehet, hogy régen működött, ma már azonban mások vagyunk mentálisan, pszichésen, a környezeti hatásokat miatt is, mint amikor a homeopátia indult. Nem volt elektroszmog, nem volt ennyi információ, nyugisabb életet éltek az emberek.  

HVM:Most azonban egy nagyon érdekes helyzet állt elő a Covid vírussal, amelyre nagyon hasonlóan reagálunk az egész világon. Meg lehet-e azt egy kicsit gyakorlatias szempontból fogni, hogy a postcovid tünetek milyen jellegzetességeket mutatnak, lehetnek-e nagy eltérések, és hogyan lehet homeopátiával segíteni?

SF: Ez nagyon érdekes kérdés, és azt gondolom, hogy elég sokáig fontos kérdés is marad a postcovid megközelítése, akár homeopátiával, akár hagyományos medicinával. Amit most tudunk a postcovidról, hogy kiterjedt tünetcsoportot mutat. Már most száz fölött van azoknak a tüneteknek a száma, amit postcovid tünetként azonosítottak. Ezek lehetnek a legkülönbözőbb pszichés-mentális tünetek, szívtünetek, krónikus fáradtság szindrómának megfelelő panaszok, különböző egyéb légúti tünetekig, hogy csak a leggyakoribb eseteket említsem. A postcovid betegségeket a homeopátia krónikus betegségként kezeli. Akut betegség esetén, egy rövid lappangási idő után kifejlődik a betegség, majd jó esetben visszaáll az eredeti állapot. A krónikus betegségekre viszont másként tekint a homeopátia. Itt már széleskörű, akár családi anamnézis felvétel szükséges, hogy jobb szert találjunk. Itt bukkan fel a miazma, azaz az öröklött hajlam fogalma. Hahnemann az alapbetegségeket miazmáknak nevezte el. Ez egy igen összetett dolog, most csak leegyszerűsítve beszélek róla. Három miazmát ismert: a pszórát, a szifiliszt és a szikózist. Ezek azt határozzák meg, milyen szervei lehetnek a betegnek érzékenyek a betegségekre, milyen a betegséghajlama. A pszórához tartozhatnak a bőrbetegségek, de akár a nyirokmirigyek túltengései, bélrendszeri betegségek, pszichésen a szorongások, félelmek. A szikózisba tartozhatnak a reumatikus megbetegedések, de a nyálkahártya túlműködések is, akár a polipok, orrpolip, bélpolip. Az úgynevezett szifilitikus miazmákhoz pedig a destruktívabb betegségek tartozhatnak, mint a fekélyek, vagy hirtelen súlyosan végződő betegségek, infarktus, stroke, csont és fogbetegségek. Most az a megfigyelésünk, hogy a Covid valahogy felerősíti a régi krónikus megbetegedéseket, és kezelhetetlenebbé teszi. Ezek a régi krónikus megbetegedések a miazmák talaján alakulnak ki. Ha tehát a postcovidot akarom kezelni, akkor miazmatikus megközelítést kell alkalmaznom. Erre vannak különböző szereink, különböző stratégiánk. De homeopátiával lehet célzottan azokat a szerveket  támogatni homeopátiás szerekkel, ahol a (covid generálta) betegség nagyobb teret kért magának. Vannak páciensek, akiknél az ízületi betegségek vagy az ízületi fájdalmak erősödnek fel, másoknál a szív ritmuszavarai vagy a vérnyomás probléma, megint másoknál a vese a támadási pont leginkább. Itt szükség van a hagyományos medicina diagnosztikus eszköztárára is. Ha tudom, hogy melyik szerv vagy szervrendszer érintett jobban, akkor organotrop (szerre specifikus) szerekkel is támogathatom ezeket a most gyengélkedő, energiát vagy több támogatást, szabályozást igénylő szervet, sőt, az erre való szerekkel meg lehet támogatni akár a miazmatikus kezelést is.

HVM: Ha valaki nagyon tart a fertőzéstől, vagy már lezajlott a betegség, de fél az újbóli megbetegedéstől, hogyan erősítheti magát lelkileg homeopátia segítségével?

SF: Bevált ajánklásokat nehéz erre a típusú pandémiára mondani, de a homeopátiában azért vannak olyan szerleírások, amelyekbe beilleszthető a betegségektől való félelem, a fertőzésektől való félelem, az egészségi állapotom iránti szorongás, a család egészségi állapota miatti szorongás. Az egész világra jellemző, globális lelkiállapotról van szó. Erre jó szer az Arsenicum album. Ez egy nagyon régóta használt homeopátiás szer, amely képes arra, hogy enyhítse azt a fajta szorongást, ami most uralkodik a világban. Nagyon sok szert lehetne sorolni, szándékosan nem mondok többet. Az ARSENICUM ALBUM​-ról biztosan tudjuk, hogy jótékony hatású a fertőzésektől, a megbetegedéstől, a kosztól, vagy akár a haláltól való félelemre. Helyes potenciában alkalmazva, helyes időtartamban ismételve tudunk vele segíteni. Természetesen ha homeopata orvos beszél a beteggel, mindig részletesen rákérdez, milyen típusú a félelme, mitől szorong, és személyre szabottan ajánl neki szert.  

Az interjút készítette: Háver-Varga Marianna (HVM)

Ha maradt még kérdésed, kérdezz homeopátiás szakértőinktől.

  kapcsolódó cikkek
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024