Állatok

Hová lett a szobatisztaság?

Mi lehet a segítség, ha a kutyánk / cicánk elfelejti a korábbi toalett-protokollt?

Előfordulhat, hogy az a kutya, aki eddig szobatiszta volt, vagy az a cica, aki szorgalmasan használta a macskavécét, megváltoztatja ürítési szokásait. A kutya a lakásba is bepiszkít, a cica a vécé mellé jár, vagy mindenhol ott hagyja a „nyomait”.

Az első, hogy meggyőződjünk: nincs szervi oka ennek a jelölgetésnek. Az állatorvos megvizsgálja a vesét, húgyhólyagot, külső nem szerveket: nincs-e gyulladás, nincs-e valamilyen elváltozás. A vizeletvizsgálat is fontos. Több belgyógyászati elváltozás kimutatható egy tesztcsíkkal, a vizelet üledékében kristályok fordulhatnak elő, mely állandó irritációt okoz. Ultrahangos vizsgálattal a vesék, a húgyhólyag elváltozásait fedhetjük fel (például vesezsugor, veseciszták, húgyhólyagban kövek, stb.)

A szervi okok kezelésével általában meg is oldódik a fenti probléma.

Létezik – főleg kutyáknál – inkontinencia. Ez abban különbözik a „mellé pisiléstől”, hogy az állat nem érzékeli, hogy kicsurog a vizelet. Nem érez ingert, nem veszi fel a jellegzetes ürítési testtartást, esetleg álmában, a fekhelye lesz nedves. Ennek oka a záróizom gyengesége (főleg ivartalanított szukáknál), vagy a beidegzés problémája (keresztgyengeség, porckorongsérv az ágyéki csigolyáknál).

Ha a betegségeket kizárhatjuk, de mégis felfüggeszti kedvencünk a szobatisztaságot, akkor gondolhatunk lelki háttérre. Ilyenkor jó segítség lehet a homeopátia. Nézzük meg sorban, hogy mely szerek jöhetnek szóba a probléma kezelésekor. 

IGNATIA AMARA​: minden változás felzaklatja - ha elutazik a gazdi, ha panzióba kerül, ha megváltozik a család összetétele. Ilyenkor zaklatottá, szeszélyessé válik. A bizonytalanságát igyekszik kifejezni azzal, hogy nem a megszokott módon ürít.

ARGENTUM NITRICUM​: ha költözés, felújítás, a lakás átrendezése után jelentkezik a probléma. Az Argentum-alkatú állat nem szeret egyedül lenni, ha zaklatott, nagyon hektikussá válik. A szorongása gyakran hasmenésben nyilvánul meg.

OPIUM​: ha valamilyen nagy ijedtség után változik meg az állat viselkedése. Ilyenkor bódultnak, apatikusnak tűnik, elvonul saját belső világába. Vagy ellenkezőleg: minden kis zajra megriad, hevessé válhat, vagy dührohamot is kaphat. 

Akkor is az Opium segít, ha műtéti altatás után nehezebben tér magához, olyan, mint aki nincs teljesen jelen. A fájdalomérzete is lecsökken, az ürítési inger is tompul.

CHAMOMILLA VULGARIS​: ha háztartáson (falkán) belüli rivalizálás az oka a „jelölésnek”. Ez egy természetes reakció, főleg macskáknál, hiszen a vadonban egy területen egy macska él. De mi szeretnénk, hogy kedvenceink békében éljenek a lakásunkban. Ezért érdemes cica-sztrádát „építeni” a függőleges felületekre is, hogy nagyobb térben különülhessenek el a macskák.

A Chamomillát az ivóvízhez érdemes adni, hogy minden állatnak jusson (30 CH / C30-as golyócskákból 10-12 db-ot feloldunk és elkeverünk műanyag kanállal 2 dl tisztított (szűrt) vízben). Kiegészíthetjük pár csepp Bach-esszenciával (Bach Rescue / Elsősegély csepp), illetve feromonos párologtatóval. 

THUJA OCCIDENTALIS​: ha a védőoltás beadása után – oltási reakcióként – változik meg kedvencünk vizeletürítési szokása. A Thuját más jellegű, vakcinázás utáni fizikális változásnál is használhatjuk a tünetek enyhítésére, mihamarabbi megszüntetésére.

BARIUM CARBONICUM​: idős állatnál, ha a „szenilitása” miatt felejti el, hová is kellene ürítenie. Lelassul a mozgása és a gondolkodása. Tompultnak, nehézkesnek tűnik. Nagyon el van bizonytalanodva, kifejezetten nem szeret egyedül maradni. Az idegenektől is fél, ilyenkor a gazdája mögé bújik.

A fenti szereket 30 CH/ C30-as potenciálban ivóvízhez adhatjuk (1 adag 5 golyócska) vagy naponta kétszer 5 golyócskát kevés vízben felhígítva (műanyag fecskendővel vagy fakanállal) közvetlenül a szájába juttathatjuk a tünetek javulásáig, de legfeljebb 3 hétig!

Amennyiben a körültekintően kiválasztott szer nem hoz áttörést, lehet, hogy árnyaltabb a probléma. Ez esetben keressünk fel homeopata állatorvost, aki megkeresheti kedvencünk számára a helyzetnek és a kutya/cica állapotának megfelelő szert és kiválaszthatja a megfelelő potenciát, meghatározhatja az adagolást!

Szerző: Dr. Csúz Andrea homeopata állatorvos


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024