Állatok

Macskák autoimmun megbetegedéseinek terápiás lehetőségei

A közelmúltban feltűnően növekedett az autoimmun macskabetegségek száma, és ez a tendencia láthatóan tovább folytatódik.

Milyen autoimmun kórformák fordulnak elő a macskáknál? Mit tehetünk a megelőzés érdekében, és mit tegyünk, ha már kialakult a betegség? Ezekre a kérdésekre válaszol a természetes gyógymódok szakértője, Dr. Kopócsi Andrea homeopata szakállatorvos.


Kezelés előtt

Kezelés után


Tendenciák, betegségfajták

Az utóbbi években egyértelműen növekedett a FORL-os pácienseim száma, olyannyira, hogy ma már szinte járványszerű a jelenség. Az autoimmun eredetű bőrbetegségek számában nem tapasztaltam jelentős változást a praxisomban, ami nem jelenti azt, hogy általában is ez a helyzet. A leggyakoribb autoimmun betegség, amivel felkeresnek, az a macskák odontoclast-sejtes fogfelszívódása, közismertebb nevén: FORL. A középkorú vagy idősebb macskák kétharmadát is érintheti ez a nyálzással, fájdalommal, fogvesztéssel járó betegség. Eddig még nem sikerült kideríteni a kutatóknak, hogy milyen okból aktiválódnak a bontó sejtek, amik a gyökér felől bontják le a fogakat.

Időnként találkozom eosinophilgranuloma komplex betegségben szenvedő cicával is. Klinikai képét tekintve különböző, jellegzetes formákban mutatkozó kórformáról van szó. Közös jellemzője, hogy a fehérvérsejtek egy speciális típusa, az eosinophilgranulociták játszanak szerepet a tünetek kialakulásában. A betegség pontos okai még szintén ismeretlenek.

Megjelenési formái:

Az eozinophilplakk egy kiemelkedő, vörös színű, nedvedző bőrelváltozás, mely többnyire a hason, a háton, a comb belső felületén, néha a nyakon és a fejen jelenik meg. Erős viszketéssel jár.

Az indolens fekély általában középkorú, többnyire szintén nőstény macskákon jelenik meg a felső ajkakon mély szövethiány, fekély formájában. Fájdalmas, ezért az állat elutasítja a táplálékot.

A lineáris granulóma, ahogy az elnevezése is utal rá, egy 5-10 cm hosszú, vonalszerű kiemelkedő, fényes, kemény tapintású elváltozás. Jellemzően a combon, annak hátsó részén jelenik meg, de előfordulhat a pofán is csomó formájában.


 • Ritkább az urticaria pigmentosa nevű autoimmun bőrbetegség, ami egyfajta-prediszpozíciós bőrbetegség (a szfinx fajtánál fordul elő leggyakrabban), melynek következtében testszerte pörkös sebek alakulnak ki.
 • Még ritkább, de sajnos a központi idegrendszert érintő, autoimmun eredetű gyulladásnak is növekszik az előfordulási aránya. Ez a betegség az Inflammatory CNS disease immunmediált formája: Granulomatous meningo-encephalitis, más néven GME. Az agy-gerincvelői folyadék elemzése szükséges a biztos diagnózis felállításához. Az immunrendszer „túlzott gerjesztése” következtében steril gyulladásos gócok alakulnak ki az agyban, és ezek azután az epilepsziához hasonló görcsös rohamokat válthatnak ki.
 • A macska autoimmun kórképeihez sorolható még – most már az akadémikus tudomány által is alátámasztva – az egyik leggyakoribb, súlyos betegség a FIP: a Macskák fertőző hashártyagyulladása, ami – mint utóbb kiderült – nem fertőz, mivel maga a betegség az immunrendszer egyensúlyának felborulása következtében kialakult autoimmun állapot következménye.


Kiváltó okok

A macskákat érintő autoimmun betegségek okait már hosszú ideje kutatják, de mindezidáig nem sikerült egyértelműen megtalálni a tünetek kiváltó okait, és a legfrissebb kutatások is csak feltételezik, hogy milyen tényezők vezethetnek autoimmun megbetegedéshez. Nincsenek még egyértelmű válaszok a felmerült kérdésekre, hiányoznak még a deklaráltan hatékony, jól alkalmazható gyógymódok az akadémikus állatorvoslásban. 

Hosszú évek tapasztalatai alapján kijelenthetem, hogy az esetszám növekedésében az eddig ismeretlen tényezőkön kívül a leglényegesebb kiváltó ok az immunrendszer egyensúlyának felborulása: A csontvelő által vezérelt, ellenanyagtermelő oldal (Th-2) túlzott aktivitása, szemben a csecsemőmirigy vezérelte immunsejtes oldal (Th-1) gyengülő aktivitásával, a csecsemőmirigy pusztulása következtében.

Mi okozhatja az immunrendszer egyensúlyának felborulását (Th-2 túlsúlyos immunrendszer kialakulását), a csecsemőmirigy pusztulását?

A legtöbb esetben az alábbiak közül egyszerre több tényező is szerepet játszhat egy autoimmun betegség kialakulásában:

 • Fizikai stressz (műtét, sérülés, betegség, korai ivartalanítás)
 • Érzelmi stressz (költözés, egy másik macska zaklatása, kevés hely, szűk élettér, ketrecben tartás, ide tartozik a gazdit ért stressz is!) A hosszútávon fennálló stressz megbetegít. A harmonikus, stresszmentes környezet is jelentős mértékben meghatározza a cicák egészségét. Figyelni kell a gazdi és állata közötti kölcsönhatásokra, a megfelelő élettérre, elegendő mozgásra. Egy társállat jelenléte akár zavaró is lehet, és ha kibékíthetetlen köztük az ellentét, akkor ezt a frusztráló, stresszt okozó tényezőt is valamilyen módon célszerű megszüntetni.
 • Táplálkozási stressz (alacsony minőségű/mennyiségű fehérje, glutén, növényi fehérje, szója, szintetikus ásványi anyagok és vitaminok, növényi antioxidánsok, D-vitamin hiánya, szintetikus K-vitamin, magnézium-sztearát). 

A nem megfelelő etetés révén a szervezetbe jutó nem kívánatos anyagok, illetve a kellő mennyiségben és összetételben be nem jutó tápanyagok hiánya. Sok esetben a gyenge minőségű tápok is nagyban hozzájárulhatnak e betegségek kialakulásához. Kerülni kellene a mesterséges adalékanyagokat. Lehetőleg minden összetevő természetes, friss és a legkevésbé feldolgozott legyen. Az állat szükségleteihez igazodó minőségi táplálékkal biztosíthatók az egészség szempontjából nélkülözhetetlen tápanyagok, melyek nélkül az immunrendszer sem tudja hibátlanul ellátni szerepét.

 • Toxin-stressz (szobanövények, háztartási tisztítószerek, gyógyszerek, oltások, féreghajtók, parazitaírtók, - távoltartók, – egyes macskák érzékenyebbek lehetnek bizonyos toxinokra, mint mások). Az immunrendszer ellenanyagtermelő (Th-2) részét serkentő immunerősítők (a legtöbb immunerősítő!). Az ellenanyagok (antitestek) súlyosbítják az összes autoimmun betegséget.
Az immunszuppresszív hatású szerek – mivel a sejtes immunitást (Th-1) is gátolják, – nehezítik a gyógyulást.
 • Fejlődési stressz (3 hónapos kor előtti elválasztás, 6 hónapos kor előtti ivartalanítás, elégtelen táplálkozás kölyökkorban).
 • Oltási stressz (3-4 hónapos kor előtt nem képesek a cicák antitestek termelésére, nem működik megfelelően a vakcinákra adott immunválasz => macskáknak kíméletesebb védekezést jelenthet a homeoprofilaxis).

A vakcinák bizonyos adalékanyagai, a háromnál több komponensű védőoltások túlterhelhetik az immunrendszert, ami annak hibás működését eredményezheti. Fontos, hogy a tenyésztő / a tulajdonos a szükséges oltások beadatásakor – a kezelő állatorvossal egyeztetve – törekedjenek arra, hogy a lehető legkisebb terhelésnek tegyék ki a cicák szervezetét.


Gyógymódok

Az akadémikus orvoslás elsősorban immunszuppresszív (immunrendszert elnyomó) terápiákkal kezeli ezeket a betegségeket. Ezekkel látványosan csökkenthetők a tünetek, ám hosszabb távon komoly mellékhatások léphetnek fel.

Milyen mellékhatásokkal kell számolnunk?

Megnő a legegyszerűbb kórokozókkal szembeni felülfertőződés veszélye. Előfordulhat hányás, hasmenés akár véres formában is, veseelégtelenség, vagy akár iatrogen (gyógyszer okozta) Cushing-kór is, hogy csak a leggyakoribb mellékhatásokat említsem.

Azzal az örömteli hírrel szolgálhatok a gazdik számára, hogy praxisomban alternatív terápiás módszerekkel is segíthetünk az autoimmun betegségekben szenvedő macskákon. Soha nem a tüneteket, a betegséget kezelem, hanem mindig a beteget, a maga teljességében, egyedre szabott terápiával. 

Egy jól megválasztott homeopátiás alkati szer hatékony támogatást nyújt a gyógyulásban. Fontos az egyedi szerválasztás!

A tartós gyógyuláshoz a felborult immunrendszer áthangolása is szükséges, ami az autoimmun betegségek esetében elsősorban a csecsemőmirigy regenerálásával történik. Ehhez a leggyakrabban használt homeopátiás szerek a THYMULINE​ és a Thymus glandulae.

Kezeléseim a homeopátiára épülnek, de a legtöbb esetben más terápiás módszereket is segítségül hívok.

Alkalmazom még a homeopátiához legközelebb álló Bach-virágterápiát is, mely szintén egy információs gyógymód. 

Rendelkezésünkre áll a gyógynövények széles köre, vagy azok hatóanyagaiból álló készítmények – akár a nyugati, akár a kínai orvoslás szerint alkalmazzuk. A gyógynövények közül hatékonyan támogatja az immunrendszer egyensúlyának helyreállítását a növényi szterinek és a szterolinek keverékét tartalmazó készítmény, mely segít fenntartani a Th-1 és Th-2 fehérvérsejtek egészséges egyensúlyát, ami elnyomja a túlműködő immunválaszt, modulálja a stresszválaszt, így az autoimmun betegségek gyógyulását nagymértékben elősegítheti.

Jó néhány esetben sikeresen alkalmazható az akupunktúra is, valamint a bőrbetegségek és FORL esetében a lágylézer fényterápia.


Megelőzés, felelős állattartás

Több évtizedes tapasztalatom alapján általánosságban kijelenthetem, hogy kívánni valót hagynak maguk után a gazdik állattartással kapcsolatos ismeretei. A legtöbb esetben a krónikus megbetegedések hátterében az állattartók tájékozatlansága, az ebből fakadó helytelen tartás is fellelhető. Ez úgy igaz a macskatartókra, mint a kutyák gazdáira is. Rendkívül fontosnak tartom, hogy az állatok tulajdonosai már kölyökkortól következetesen betartsák a felelős állattartás alapvető szabályait. Kiemelném a helyes oltási program, az állat biológiai szükségleteinek legmegfelelőbb táplálás, valamint a stresszmentes környezet fontosságát. Ezért a munkám szerves részét képezi az állattartók ezirányú tájékoztatása, tanítása is. Ez többnyire a személyes találkozásainkkor valósul meg, de lehetőség van telefonos, vagy online konzultációra is. Rendszeres tanácsadással, után követéssel, a gazdik együttműködésével közösen elérhetjük, hogy kedvenceik hosszú, kiegyensúlyozott, egészséges életet élhessenek.


További információk/kapcsolat: http://kimintvet.hu/bemutatkozas/

  kapcsolódó szerek
  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Influenza, láz, megfázás homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Jól működő immunrendszer? Természetesen!

   tovább
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024