Állatok

Emésztési problémák, szorulás kezelése homeopátiával

A „gyomorbajos”írásomhoz kapcsolódik a következő eset, amellyel egy pöttömnyi yorki kutyus gazdija keresett meg.

  • Emésztési problémák, szorulás kezelése homeopátiával

    Emésztési problémák, szorulás kezelése homeopátiával

Mandula nyüszögve, sírva, feszes, puffadt hassal próbált magán könnyíteni, de – a gazdi szavaival élve – sem elöl, sem hátul nem jött semmi...

Mit tegyenek?!

Próbáltam kihámozni a lényeget, amely nem volt könnyű, mert a gazdi is lassan olyan állapotba került, mint kedvenc kutyája. Az esti szokásos vacsora után, egy csirke combcsont gondosan lefejtett porcát tálalták a kutya elé. Míg Mandula örömködve ízlelgette, macskatársa is „szagot”kapott. Így aztán, a gyorsabb nyer elv alapján, a kutya két falásból eltüntette a ropit. Ment is a rágatlan falat a maga útján, majd két óra múlva a belekben szűk lett a hely. Ebből lett a sírás-rívás, fogcsikorgatás. Néha kifliszerűen összekuporodva próbált erőlködni, fájó görcsök kíséretében.

A megkönnyebbülést hozó homeopátiás szert, – amely ez esetben a COLOCYNTHIS​- megkapva, az este nyugalomban telt, és a kis mohó jobban lett.

A tápcsatorna kanyargós részét képezik belek, ahol, mint a hegyi szerpentineken, egy haladási sebesség javallott. Erre azért van szükség, hogy a sokrétű emésztési folyamatok teljes mértékben átjárják a tápláléknak szánt eledelt. Ami hasznos az marad, ami nem, az távozik. A mi esetünkben lassult a mozgatás, amiből bélsárpangás következett.

Az ideiglenesen csökkent bélmozgás következményeként a vízfelszívás nagyobb, és már a benn formálódott széklet is bekeményedik. Tipikus példája ennek a csonttal való „beetetés” amikor a kutya ritka alkalmanként jut csonthoz, ami aztán szabályos dugót formál a végbelében.

A bélsár, ha egyáltalán van, csak kis mennyiségben, többnyire erőlködéssel ürül. A kísérő tünetek inkább általánosak, bágyadtság, étvágytalanság, a kutya nem szívesen mozog, kemény, fájdalmas feszes has, esetenként láz, ingerlékenység.

Köztudott, hogy a homeopátiás szer kiválasztása a meglevő tünetegyüttes alapján történik. Nem szabad azonban megfeledkezni az állat alkati sajátosságairól sem, főleg ha az adott panasz időszakosan, vagy netán rendszeresen visszatérő.

NUX VOMICA​ népi neve hánytatódió; A neve eleve a hasi bajokra asszociál. A hasgörcsökkel járó bélsárpangás okozta többnyire egyszerű bezabálás szere. Ehhez többnyire egy vérmes, harapós vagy sunyi kutya képe is társulhat, amelyik az eledelét féltve habzsol, esetenként viselkedészavaros, és ilyenkor emészthetetlen dolgokat rág (pl. fadarab, kavics, papír).

COLOCYNTHIS​ akkor ajánlott, ha hirtelen hasogató hasi fájdalmak jelzik a gondot. Sokszor az előzetes hasmenési fázis átcsap bélsárpangásba. Hasi nyomásra, masszázsra javul az állapot.

Magnesium chloratumra javuló kutyát állandó feszültségek gyötrik, ingerlékeny fájdalomra fokozottan érzékeny, ami a bélrendszerre is kifejti hatását. Irritációs gyomorpanaszok alkalmi hányással. A bélsár apró rögös birkabogyókhoz hasonlít. Annak ellenére, hogy nappal aluszékony éjszaka nehezen tud elaludni.

SULFUR​ típusnak az emésztési zavarai krónikusak, pangás és hasmenés időnként váltakozik. Az állat szaga avas zsírra emlékeztet, szőrzete korpás az első reggeli ürítés sürgető, bélsara bűzös.

GRAPHITES​-t igénylő állatokra jellemző a jóindulat, kövérkések jó étvágyúak és sokszor krónikus ekcémáktól szenvednek. Kemény bogyós ürülékük büdös, bélgázzal kísért, ettől függetlenül ürítés közben nem erőlködnek.

Ajánlott homeopátiás szerek szorulásra: BRYONIA​, ALUMINA​, CALCIUM CARBONICUM​, OPIUM

Ha kedvencüknél már több mint két napja fennállnak a panaszok, és nem enyhülnek a be adott szerekre sem, úgy feltétlenül forduljon orvoshoz!

  • Dr. Németh Vendel József állatorvos
AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

    Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

    tovább
Maradt még kérdésed?

Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

homeopátiás orvost keresek
A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
homeopátia.info © 2024