Állatok

Bőrbetegségek a cicáknál- gyógyítás homeopátiával

A most ismertetésre kerülő bőrbetegségek többsége sokszor hasonló lehet a sérülésekhez.

 • Bőrbetegségek a cicáknál- gyógyítás homeopátiával

  Bőrbetegségek a cicáknál- gyógyítás homeopátiával

Fontos azonban, hogy azokat mégis egyértelműen elkülönítsük egymástól.

A bőrbetegségek is a test felszínén, a bőrön jelentkeznek, sokszor szőrhullással és az esetek egy részében a viszketés miatt, akár a beteg terület sebesre történő vakarásával is járhatnak.Ha tehát bármilyen bőr- vagy szőrelváltozást látunk a cicánk testén, legelőször tisztázzuk annak jellegét és igyekezzünk meghatározni az okát is.

Röviden tekintsük át, melyek lehetnek a bőrbetegségek leggyakoribb külső és belső előidézői?

Mindenek előtt győződjünk meg arról, hogy gondos és rendszeres kezelésünk ellenére, nem találunk-e külső parazitákat (bolhák, tetvek stb.) az állat szőre között. Szóba jöhetnek gombás vagy baktériumos folyamatok, amelyek valamilyen külső fertőzés következményei, vagy olyan allergiás elváltozások, amelyek különféle kémiai anyagokkal történt érintkezés (bolhanyakörv, paraziták elleni hintőporok, festékek, impregnáló anyagok stb.) és a velük szembeni túlzott mértékű érzékenység (kontakt allergia) következményei lehetnek.

A belső okok között is legelőször egy tulajdonképpeni külső tényezőt kell megemlíteni, ez pedig a takarmány. Ez kívülről kerül ugyan be az állat szervezetébe, azonban esetenként olyan anyagcserezavarokat okozhat, amelyek következtében a bőrön különféle kóros elváltozások (kiütések, hólyagok, apró pattanások, viszkető göbök stb.) jelenhetnek meg.

A nem megfelelően takarmányozott (s ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy rossz minőségű a takarmány, csak talán kedvencünk „nem bírja”) cica szervezete hosszabb- rövidebb ideig képes alkalmazkodni a számára kevéssé optimális takarmányhoz, azonban előbb-utóbb ez az alkalmazkodó képessége kimerül és a szervezet egyensúlya felborul.

A rendellenes anyagcsere folyamatok, emésztési zavarok, májfunkciós és vizelet kiválasztási problémák rendellenes anyagcseretermékek megjelenését eredményezik, amelyek hatására a bőrben lévő izzadság illetve faggyúmirigyek váladékának minősége megváltozik. Ez a váladék a bőrt izgatja, azon égető jellegű kipirulások, pörsenések jelennek meg, amelyeket az állat vakarni kezd. Tudjuk magunkról, hogy ha egy viszkető bőrterületet elkezdünk vakarni, az egy idő után többnyire még jobban viszket, ezért egyre jobban vakarjuk, s bár valamelyest megpróbáljuk magunkat türtőztetni, ha megfeledkezünk magunkról mégis csak oda-oda nyúlunk s egyszer csak azt vesszük észre, hogy véresre vakartuk viszkető testrészünket.
Sokkal inkább így van ez az állatoknál, ahol hiányzik a tudatos önmegtartóztatás jelensége, ezért ha nem avatkozunk be időben, akkor a viszketés – vakarás ördögi köre hamar az állatorvosi rendelőben végződhet.

Belső okok (előrehaladott kor, műtéti ivartalanítás, gyógyszeres fogamzásgátlás stb.) idézhetik elő a különféle hormonális eredetű bőrbetegségeket is, amelyekre általában a tünetek szimmetrikus előfordulása (pl. szőrhullás) a jellemző.

Sok esetben csak szőrváltáskor vesszük észre, hogy valami nincs rendben a cica kültakarójával. Teljes testfelületén vagy esetleg csak foltokban hullik, töredezik, filcesedik a szőre, máskor az úgynevezett piheszőrök (aljszőrök) fejlődése nem kielégítő.

A homeopátia segíthet

Ha olyankor jelentkeznek először a bőrbetegség tünetei, amikor nincs lehetőségünk azonnal állatorvoshoz fordulni, nem tudjuk szakember véleményét kikérni, de nálunk van a homeopátiás házipatikánk, nagyon sok további kellemetlenségtől kímélhetjük meg kedvenceinket.

A most következő bekezdésekben a legfontosabb teendők és leggyakrabban adagolt homeopátiás szerek ismertetésével csak ízelítőt adok a bőrbetegségek homeopátiás gyógykezelési lehetőségeiről, mivel e téma részletes kifejtésére szakmai folyóiratok egész sora is kevés lenne.

Mi tehát a tennivalónk bőrelváltozások esetén?

Először is, ha a legkisebb gyanúnk van arra, hogy a probléma takarmányozási eredetű, azonnal végezzünk drasztikus takarmányváltást! Mit jelent ez? Ha eddig száraz tápot etettünk, most váltsunk házi kosztra vagy fordítva. Ha eddig pl. a csirkés konzervet ette a cicánk, most adjunk neki olyan száraz tápot vagy házilag elkészített takarmányt, amiben még véletlenül sincs baromfihús. Ha eddig főztük a húsokat, mostantól adjunk másik állatfajból származó húst nyersen, apróra darabolva.
Figyelem! A sertéshúst mindig főzve kell adni az állatoknak!

Ne felejtsük el, hogy a macskák, bár ragadozók és húsevők, ennek ellenére tejterméket, tojást, sőt kevés növényi eredetű takarmányt is szívesen fogyasztanak. Ezekkel tegyük változatossá és teljessé megváltoztatott étrendjüket. Sokszor már a takarmányváltás is néhány napon belül látványos javulást eredményezhet!

Fokozhatjuk a gyógyulás esélyeit azzal, ha az étrendváltoztatást összekötjük a „homeopátiás tisztítószer” a tiszta kénporból készült SULFUR​ nevű homeopátiás szer adagolásával.
A Sulfur a szőr-és bőrbetegségek kezelésének legfontosabb, s talán leggyakrabban alkalmazott szere is. Rendkívül erőteljesen aktiválja és egyidejűleg szabályozza is a bőr anyagcsere folyamatait, támogatja az egészséges szőrképződést. Ugyanakkor a szervezet egészére is kifejti anyagcsere szabályozó és méregtelenítő hatását.

Ha már sokféle gyógyszert (főként antibiotikumokat) kapott a cicánk és jelentkeznek a gyógyszer mellékhatások tünetei (pl. bőrelváltozások), néhány adag Sulfurral akkor is megoldható a szervezet méregtelenítése. Különösen hatékony ez a homeopátiás szer, ha olyan típusú betegen alkalmazzuk, amely maga is az úgynevezett „sulfur” egyedek közé sorolható!

Mi jellemző a sulfur típusú macskára?

A Sulfur alkatú állatok erőteljes, feltűnően kellemetlen, szúrós testszagot árasztanak maguk körül, szőrzetük zsíros, csapzott, filcesedésre hajlamos, nehezen tartható rendben. Önmagukkal sem sokat törődnek, az átlagosnál kevesebbet tisztálkodnak, ezért mindig ápolatlan benyomást keltenek. Piheszőreik nehezen növekszenek, bőrük hajlamos a korpásodásra.

Adagolás : a SULFUR​-t 9 CH-s vagy 30 CH-s potenciában adhatjuk. A 9 CH-s potenciából 10 – 14 napon keresztül naponta 2 x 1 adagot (1-2db kis golyó) a 30 CH-ból hetente 2 x 1 adagot kell adni a cicának, közvetlenül a szájába, vagy pedig kevés vízben feloldva.

Ha túladagoljuk a sót

Ha a cicánk takarmánya hosszú időn keresztül konzerv táp, vagy olyan házi maradék volt, amilyet a gazdi is fogyasztott, akkor a bőrelváltozások oka a túlzott mértékű konyhasó bevitel is lehet. Ezért ilyenkor a „hasonlót a hasonlóval” elv alapján javasolt a homeopátiás konyhasó adagolása.

Ezeknél az állatoknál a sóháztartás zavara miatt a szőr borzalt, csapzott és fénytelen. Főként a hónalj tájékán és a combok belső felületén találunk apró viszkető göböcskéket, pörsenéseket, amelyek esetenként nedvezőek, de gennyesek is lehetnek.

A homeopátiás konyhasóra  - NATRIUM CHLORATUM​ - reagáló macskák fajtársaikkal általában az átlagosnál agresszívebben viselkednek. Ezt a szert is ugyanúgy adagolhatjuk, mint a SULFUR​-t és természetesen ebben az esetben se feledkezzünk meg a drasztikus takarmányváltoztatásról: só mentes diétára térjünk át!

Általában a nagyon jó étvágyú, nagytestű, elhízott kandúrok, esetleg ivartalanított egyedek jellemző bőrelváltozása lehet az a jellegzetes ekcémás tünetcsoport, amit a GRAPHITES​ nevű homeopátiás szerrel és természetesen megfelelő diétával orvosolhatunk.

Erre az ekcémára jellemző, hogy a bőrön testszerte száraz, erősen korpásodó területek láthatók, a bőr viszonylag vastag, repedezett és az izületi hajlatokban a Graphit típusú alkatokra jellemző ragacsos, mézszerű váladék jelenik meg. A „graphit” egyedek rendkívül kedvesek, nyugodtak és szeretetre méltók, ezért azután sok gazda szeretete jeléül agyon eteti őket. Ők pedig esznek, és persze tovább híznak, ami csak fokozza bőrelváltozásaik súlyosságát.

Természetesen a homeopátiás kúra megkezdése mellett ez esetben sem maradhat el a megfelelő takarmányváltoztatás: energia szegény étrend, esetleg energia szegény gyógytápok és csökkentett takarmánymennyiség etetése! Bármennyire fáj is a gazdi szíve...

Graphit 5 CH-ból, vagy 9 CH-ból naponta 2 x 1 adagot adjunk néhány héten keresztül, a tünetek csökkenéséig!

Mikor alkalmazzuk az ARSENICUM ALBUM​ nevű homeopátiás szert?

Ha a máskor egyébként gondosan tisztálkodó, jól ápolt cicánál egyszer csak kellemetlen, rothadásra emlékeztető testszagot tapasztalunk, bőre pedig szárazzá, korpássá válik, viszket és a szőrzete zsíros tapintatú lesz.

Az állat ilyenkor feltűnően kívánja a meleget, étvágya romlik, hasmenése van, mely rendkívül bűzös, sötét palaszürke, fekete és többnyire az éjszaka második felében, hajnali kettő óra után erőteljesebb, mint nappal. Bőre is ilyenkor szokott erőteljesebben viszketni. A nagyon szomjas állat csak óvatosan, apró kortyokban fogyasztja a vizet és gyakran hány is.
Ilyenkor az ARSENICUM ALBUM​ 5 CH-ból vagy 9 CH-ból naponta 2 x 1 adag javasolt.

Melyik szer jöhet még szóba?

Ha a cicáknál kezdetben főként a mar (a két lapocka közti háti terület) tájékán a szőrszálak töredezését, a piheszőrök kihullását tapasztaljuk, akkor többnyire olyan májkárosodás kezdetére kell gondolnunk, amelyet még a laboratóriumi vizsgálatok sem mutatnak ki.

Annak érdekében, hogy a folyamat súlyosbodását megakadályozzuk, 10 napon keresztül adjunk napi egy adag LYCOPODIUM CLAVATUM​ 30 CH-t és ugyancsak naponta 1 x 1 adag Flor de piedra 9 CH-t.

Hangsúlyozzuk azonban, hogy bár a jól megválasztott homeopátiás szerek hatékonyan gyógyítják a különféle bőrbetegségeket is, ha a kezelés első néhány napja után nem tapasztalnak az állatoknál kezdődő javulást, feltétlenül forduljanak állatorvosukhoz!

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024