Állatok

Gyomorpanaszok állatoknál

Meleg, nyári időszakban sűrűbben előforduló panaszról lévén szó, érdemes megismerkedni az oktanával, és kezelési lehetőségeivel.

 • Gyomorpanaszok állatoknál

  Gyomorpanaszok állatoknál

Kutyafélékben a hányásról lehet azt mondani, hogy egy hányás az nem hányás. Homeopátiás szemszögből nézve maga az aktus sajnos nem kulcstünet, a milyensége (modalitása) a figyelemfelkeltésre viszont tökéletesen megfelel, essen az meg a szobában, lépcső alatt ,vagy éppenséggel autózás közben...

Bár okai sokfélék lehetnek, mégsem ismerhetők fel mindig könnyen és világosan. Élettanilag a hányás mindenekelőtt egy kitűnő védekezési reflex és szerencsére a kutya könnyedén is él vele. Ez amolyan, étkek és információk elleni tisztulási folyamat, amelyet a kutya szervezete egy adott helyzetben nem tud befogadni.
Ha ez egy egyszeri alkalom, mondjuk túl mohó evés utáni „taccsolás” ,akkor azt még jókedvében, állatunk nem hagyja veszendőbe, és újra felfalja.
Sokszor azonban az efféle ingerek rendszeresen ismétlődnek, a kutya, akarata ellenére is pl. azonos táplálék, vagy pszichés inger, mint a düh vagy félelem.

Mi ilyenkor a szervezet válasza?

Természetesen egy ún. pszichoszomatikus kórkép, aminek enyhe formája egy gyomorhurut, ami huzamosabb idő után gyomorfekélyként állandósulhat.
A hányás néha méregtelenítési folyamatot is jelenthet, ezért értelmetlen azonnali beavatkozással ezt visszafogni. Ha viszont többedik alakalom, kimerítő, szinte szűnni nem akaró, kiszáradást okozó helyzet, akkor a gyógyszeres kezelést alkalmazzuk. Ennek lényege, hogy a túlzott reakciókat ésszerűen szabályozzuk, és az állatot megkíméljük a szükségtelen erőlködéstől és folyadékveszteségtől.

Bár nem valami felemelő látvány, de ilyenkor érdemes körültekintően megfigyelni a hányadékot...

Mivel a gyomorból visszakerült eleségről van általában szó, így többek között a következők láthatók.

– többé-kevésbé megemésztett eleség alkotórészei, nyál, vér, vagy idegen testek, esetleges gyógyszerek;

– bizonyos füvek, papír, homok, ürülék (emberi v. állati);

– mindezt kísérhetik olyan jelek, amelyek előzményben már „figyelmezetnek”

mint például többszöri ásítgatás, bőven csorgó nyál, bűzös lehelet, felfúvódás, pukizás(bélgázok).

A szakember dolga, hogy az ilyen jellegű információt leszűrje, az adott eset sürgősségét és kezelési lehetőségeinek mivoltát mérlegelje. Bizonyára nagy körültekintéssel kell eljárni, ha felmerül a gyanúja fertőző betegségeknek, mint pl.: Szopornyica, parvovirózis, hepatitis; mérgezéseknek: rovarölő-szerek, gyomirtók, fagyálló folyadék; vagy a központi idegrendszert érintő folyamatoknak.

Belgyógyászati kórképeket kísérő másodlagos tüneteket is számításba kell venni, mint pl. máj, hasnyálmirigy, méh betegségei.

Életveszélyes a gyomorcsavarodás, ami műtéti megoldást igényel!

Igyekszem azokat a lehetőségeket vázolni, amelyek főleg a homeopátiás megoldásokat sugallják.

Ha a „panaszáradat” a gazdi szájából, úgy indul, hogy„ a kutyám mindent felfal ”akkor érdemes „különválogatni” ezeket!

A nagyobb térfogatú vagy emészthetetlen falatok kiöklendezése, vagy alkalomszerű kihányása nem igényel célzott kezelést. Csupán az ilyen jellegű csábító falatok utáni vágyat kell csillapítani. Nagyon hatékony ilyen esetben a pár napig szedhető angyalgyökér tinktúra. Ha azonban kutyája eredendően nem vadászalkat, mégis megszállottan keresgél és talál, a következő a megoldás:

fa, papír, p.zsebkendő- gyógyítható CALCIUM PHOSPHORICUM

homok, föld – kapjon rá egy kis FERRUM METALLICUM

ürülék-ízesítésnek ARSENICUM ALBUM

fali mész, nyers krumpli- szórjunk oda CALCIUM CARBONICUM​-ot

Az, hogy mégis milyen jó kirakós játék lehet egy heveny gyomorpanasz, ezt a pár hete lezajlott történet példázza:

Egy korábbi esemény kapcsán ismerkedtem meg egy nagyon kedves házaspárral, akik Angliából hazatelepedve, szívós, kitartó munkájuk „gyümölcseit” kilenc egyedből álló Akita-tenyészetüket szeretnék boldog tanyasi környezetben felvirágoztatni. Ehhez sok mindent tettek, de az átállás nem megy könnyen-kutyának és gazdiknak egyaránt. Azokban a napokban pokolian melegen tűzött a Nap, s bár a gazdik mindent megtettek, hogy a kutyák elviseljék a tikkasztó hőséget, mégis egyik kedvenc kanjuk Niko pár napig, naponta többször öklendezet, sárgás nyákos folyadékot. Mivel nem kezdő tenyésztőkről van szó, kíméletes diétával, napi kétszeri etetéssel próbálták rendbe hozni Niko gyomrát. Úgy nézett ki, hogy sikerült is, amikor eljött a vasárnap. A kutyus érezhette, hogy munkaszünet esedékes, hiszen az igencsak korán kelő gazdik lazítottak egy órácskát. Mikor körbejárták a kennelt, volt mit látni! A padlón számtalan nyákos hányásnyom, ételmaradék sehol, a kutya nyomorúságos állapotban nyakát nyújtva, hasát behúzva tízpercenként próbált volna szabadulni valamitől....Na, mi ugrik be először a féltő gazdinak? A gyomorcsavar vészjósló árnyéka! Bár kevés volt a realitása gyorsan tisztázni kellet a helyzetet.

De hogyan?

Százötven km mégiscsak távolság! Maradt a vak játszma, vagyis a telefonos dialógus! Szerencsénkre a hölgy egy homeopátiás képzéssel bíró, jó megfigyelőkészséggel megáldott „falkavezér”, aki miután kellően higgadt sávba tereltük a mobilozást, vázolta az eseményeket töviről-hegyire. A közhelyek mellet, egy említésre méltó, sőt mint kiderült „perdöntő”esemény volt...ugyanis amint megkínálták hideg vízzel, Niko ivott is szívesen, meg is nyugodott pár percre, de utána szinte sugárban öklendezte vissza! Ezt eljátszották vagy ötször, gondolván hátha „kimos” valamit a gyomrából, hiszen előző este normál adagot evett...

Némi hümmögés közepette átfuttattam gondolatban a számításba jövő variációkat majd döntöttem. PHOSPHORUS​ C 200 egy adag! Szerencsénkre volt is nekik a házi patikában, így már a beadástól a sóhajokat a reménykedés szorította ki. Lehet, hogy Niko is érezte, hogy valami megmozdult, mert pár percnyi tétovázás után egy rekedt szarvasbőgés rossz utánzásával szabadult meg kétnapos vacsorájától. A házaspár örömtáncot lejtett a kutyus és a hatalmas büdös kupac körül, Niko pedig tétován nézte, micsoda örömöt okozott egy alapos böfivel. Ez a vasárnap nekem is emlékezetes maradt, mert ha valamilyen helyzeteket kerülök, az egyik biztosan a „távgyógyítás”!

 • Dr. Németh Vendel József állatorvos
AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
 • letöltöm

  Gyomorpanaszok, reflux e-kártya

  tovább
 • letöltöm

  Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

  tovább
 • letöltöm

  Óvodáskori problémák e-könyv

  tovább
 • letöltöm

  Utazási e-könyv

  tovább
 • letöltöm

  Hasmenés, hányás, hányinger homeopátiás kezelése

  tovább
Maradt még kérdésed?

Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

homeopátiás orvost keresek
A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
homeopátia.info © 2024