Állatok

Homeopátia a nagyállattartásban

Egy homeopata állatorvos tapasztalatai egy hazai szarvasmarha-állomány kezelésében

Sokan már tapasztalatból is tudják, hogy a homeopátia nemcsak a humán-, hanem állatgyógyászati vonalon is hatékony segítség, ha beteg a cicánk, kutyánk vagy más házi kedvencünk. Az viszont sajnos még nem evidens, hogy a szupermarketek hűtőpolcain is homeopátiás szerekkel kezelt állatokból készült termékek legyenek hozzáférhetőek. Talán nem utópia, hogy ezek a bio minőségű, antibiotikummal nem kezelt állatok húsából készült termékek egyre szélesebb körben elérhetővé váljanak a fogyasztók számára, hiszen ez nemcsak az állatok életminőségét, vitalitását szolgálják még életük során, hanem az embert is, aki a legnagyobb mennyiségű antibiotikumot már nem orvos által felírt gyógyszer, hanem állati eredetű termékek formájában fogyasztja el, így ez a jelenlegi helyzet jelentős mértékben hozzájárul az antibiotikum rezisztencia kialakulásához. 

Az alábbi cikkben egy ellenpéldáról olvashatunk egy hazai állatorvos tollából, aki a nagyállattartásban sikeresen alkalmazza a homeopátiás szereket (kizárólag homeopátiával gyógyít). Bízunk benne, sokakhoz eljut ez az információ és talán kedvet csinál többeknek, akik állattartással foglalkoznak, hogy homeopata állatorvossal kooperálva keressék az állatok és a fogyasztók magasabb szintű életminőségét biztosító lehetőségeket, így a homeopátiás kezelést!

Egyre többször okoz problémát az antibiotikumokra rezisztens baktériumok elszaporodása humán vonalon éppen úgy, mint az állatorvoslás terén. Az új jogszabályok próbálnak olyan kereteket létrehozni, amelyek lassítják ezt a folyamatot, és ezzel a kórházakban kialakult helyzetet legalább nem fokozni.

A homeopátia alkalmazásával az állatok szervezetének öngyógyítási folyamatát beindítva elérjük, hogy minimálisra csökkenthető, vagy el is hagyható az antibiotikumok használata, ezzel a rezisztens törzsek kialakulásának is gátat vetünk. Nincs várakozási idő, hiszen nincs bomlásterméke a készítményeknek.


Egy szarvasmarha-állomány állatorvosi ellátásával kapcsolatos tapasztalataimat szeretném megosztani az olvasókkal.

A gazdaságban, ahol dolgozom, húsmarha-állomány is van. Ezeknél az állatoknál a legnagyobb probléma évekkel ezelőtt volt, amikor nem jó minőségű abrak takarmánnyal etették őket. Ennek az lett a következménye, hogy a gomba-toxinokkal terhelt állatoknál méhatónia jelentkezett. Ezért az állatok méhe elléskor nem tudott megfelelően össze-húzódni és a borjak végtagjai vagy éppen a fejük visszamaradt, így elakadt sokszor az ellés. 

Ezek az állatok a legelőn vannak, nincs mellettük emberi felügyelet, így gyakran későn vették észre az elakadt ellést és addigra a borjú már nem élt. Homeopátiával az ismert gombatoxinok kivezetésével, SULFUR​ adagolásával és PULSATILLA PRATENSIS​ adásával lehetett segíteni az állatok egészséges ellési folyamatát. 

A következő években már ez ellést megelőző hónaptól felkészítettük az állatokat az ellésre. Heti 2 alkalommal PULSATILLA PRATENSIS​ és SULFUR​ került az itatóvizükbe. Azóta nem volt olyan ellés, amely beavatkozást igényelt volna. 

Az állatok belső élősködőiktől való megszabadítására KAMALA szert adagoltunk 30 CH potenciában, valamint a bendő és bél parazitákból készült speciális nozóda homeopátiás szer bevetésével (30 CH hatáserősségben) sikerült elérni azt az állapotot, hogy nem volt az állományban a parazitózis klinikai tüneteit mutató állat. Ennek nagy jelentősége van a mai világban, amikor egyre inkább szorgalmazzák a növénytermesztésben az állati eredetű trágya használatát. 

A hagyományos allopátiás féreghajtók - amelyek igazából nem hajtják, hanem megölik a parazitákat, - a bélsárral kiürülnek és így a trágya lebontásában résztvevő talajlakó férgek is elpusztulnak. Ennek az a következménye, hogy az alom sokkal lassabban szervül, a talajban a kívánatos mikroorganizmusok, szervezetek száma lecsökken. Ezek pótlására drága, nehezen kijuttatható készítményeket kell kiszórni vagy permetezni a termőföldekre. 

A legelőkön sok fa és bokor van. Főként a fiatal állatoknál, borjaknál, de néha a felnőtt teheneknél is előfordul, hogy kiszakad a fülükből a füljelző. Ilyen esetben az ARNICA MONTANA​, a HEPAR SULFUR​, a GUNPOWDER és a PYROGENIUM​ szerek alkalmazása kerülhet szóba. Mozgásszervi sérülések esetében az Ausztriában kapható Traumeel komplex szert adagoljuk a vizükbe.


Korábban egy tejelő állomány ellátása során gyakori volt az ellést követően a méhelőesés. Ez egy elég komoly probléma, hiszen ilyenkor az erek megtörése következtében nagyfokú ödéma keletkezik, ami gátolja a gyors visszahelyezést. Ilyen esetben AURUM METALLICUM​-ot használom, amely rendezi a méhfalban a véráramlást, jelentősen le-csökken a kialakult ödéma, igen gyorsan visszahelyezhető a helyére a méhtest. Nem utolsósorban a tehén keringését is támogatjuk a szerrel.

Tőgygyulladás során a jelentkező tünetek, a tőgy és a tej fizikai vizsgálata során találtak adnak a megfelelő szer kiválasztásához támpontot. Fényes, duzzadt, fájdalmas, forró tőgy esetében BELLADONNA​, ödémás tőgy esetében APIS MELLIFICA​, kőkemény, csomókat tartalmazó tőgy esetében CONIUM MACULATUM​ homeopátiás gyógyszereket alkalmazom. Ezek kiválasztásához még figyelembe kell venni a tejvizsgálat eredményeit is.


Szerző: dr. Farkas Rita 


kép forrása: pexels-julia-volk

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024