Állatok

Agresszió kedvenceinknél

Vigyázz, a kutya harap! Mi a teendő ilyenkor? A cikkből kiderül.

Az agresszió se nem jó, se nem rossz. A vadon élő állatoknál a lét- és fajfenntartásban nélkülözhetetlen: így védi meg az anya a kicsinyeit, a területét, a fészkét, saját magát. Vagy így szerez egy erősebb hím új területet, párt, háremet – hogy az utódai erősek, életrevalóak legyenek. (A menekülés a másik lehetőség.)

Házi kedvenceinknél az ilyen viselkedés nem kívánatos, sőt veszélyes lehet. Ha egy kutya mindenkit meg akar támadni (fajtársakat, idegen embereket, esetleg a családtagokat, netán a gazdát) – a többiek testi épsége miatt nem hagyhatjuk figyelmen kívül. 

MINDEN ESETBEN A TULAJDONOS A FELELŐS AZ ÁLLATA TETTEIÉRT!

Fontos, hogy a gazdi belássa, gond van kedvence viselkedésével. Mindig vannak apró előjelek, amiket sokszor nem, vagy nem jól értelmez. Csak akkor kapcsol, mikor már nagyobb a baj.

Legjobb, ha szakemberhez (jó kutyatrénerhez, viselkedés-terápeutához) fordul!

Homeopátiával, gyógynövényekkel, Bach-féle virágesszenciákkal kiegészíthetjük a tréninget, de felelőtlenség, ha csak erre hagyatkozva várunk javulást. Ha a gazdi valamit nem ért, nem jól csinál a kutyájával kapcsolatban, akkor egy külső szemlélő jobban észreveheti, korrigálhatja ezeket a magatartásformákat.

Nézzünk meg közelebbről néhány homeopátiás szert, ami ilyen és hasonló esetekben segíthet!

BELLADONNA​: Amikor jól érzi magát, akkor egy angyal, de ha valami baja van (stressz, betegség), akkor kibírhatatlan. Úgy érzi, a külvilág fenyegeti a létét, legszívesebben elmenekülne. Ha erre nincs lehetősége, figyelmeztetés nélkül agresszívvé válik, dührohammal kompenzálja bizonytalanságát. A dühroham után nehezen alszik el, ha mégis elalszik, álmában morog, a fogát csikorgatja. A szidás, dorgálás csak ront a helyzeten. Túlérzékeny a fényre, zajokra.

HYOSCYAMUS NIGER​ (HYOSCIAMUS): A Hyosciamus-alkatú kutya féltékeny, indulatos, erőszakos, idétlenkedéssel hívja fel magára a figyelmet. Nagyon fél az egyedülléttől. Minden nála kisebbet megtámadna. Félelemből harap, de előtte figyelmeztető morgás, íny felhúzása, szőrborzolás…). Akkor is kialakulhat ez a viselkedés, ha cserbenhagyta az a személy, akitől függ.

PLATINA: A „Platina-kutya” igazi királynő. Főleg szukákra jellemző ez az állapot. Nagyratörő, felsőbbrendűen viselkedik, lenézően kezeli a környezetét. Magányos, nem szereti a társaságot. Bármi, ami kizökkenti a napi ritmusából, agresszívvá teszi: idegen hely (utazás), más etetőtál is megzavarja, ilyenkor látszólag szorulása van, de gyakran jár vizelni (keveset ürít). Egyik pillanatról a másikra harap, pedig előtte vidám volt. A szidás, dorgálás csak ront a helyzeten.

ACONITUM NAPELLUS​ (ACONITUM): Az „Aconitum-állapotban lévő kutya” az életét félti, retteg. A zajoktól összerezzen, megijed: szörnyű fenyegetésnek érzi. Eleinte siet, kapkod, nyugtalanul járkál, menekülne. Ha erre nincs lehetősége, hirtelen átcsap támadásba. Egyébként is hajlamos a szorongásra, pánikra. Ha az állatorvosnál is ilyen szélsőségesen viselkedik, érdemes a vizit előtt Aconitum C200 / 200 CH potenciában egy adagot adni az állatnak (itatóvízbe vagy a nyelvére fecskendezve a szeroldatot (előre vízben feloldott golyócskák)).

Szerző: Dr. Csúz Andrea homeopata állatorvos

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024