Állatok

Emésztési problémák cicáknál

A szabadon kijáró macskák ritkán szenvednek bélsárpangás miatt. Igaz, az ő életüket más okok veszélyeztetik, mint például a körültekintés nélkül száguldozó gépjárművek.

 • Emésztési problémák cicáknál

  Emésztési problémák cicáknál

Mici, négy éves, ivartalanított nősténymacska egy többemeletes budapesti bérház ötödik emeleti, kis, udvari lakását osztotta meg szerető gazdijával. Mici télen-nyáron csak a dróthálóval védett ablakon nézhetett ki az udvarra. A lakást is csak akkor hagyhatta el, ha a gazdi nyaralása alatt a macskacsőszhöz, vagy esetleg állatorvoshoz vitték.

Most is az állatorvos meglátogatására került sor, mert a gazdit aggasztotta, hogy Mici már nyolc nap óta nem ürített bélsarat. A gazdi jól tudta, hogy a rendszeres bélsárürítésre a macskáknál is nagy figyelmet kell fordítani, annál inkább is, mert a kitágult vastagbél ritkán alakul vissza eredeti nagyságára és az állat egész további életében ú.n. „csökkent ellenálló-képességű szerv” marad.
Korábban alkalmanként jelentkezett ugyan Micinél a bélsárrekedés, ilyenkor nyers májat, tejet, vagy tejszínt, esetleg kanálnyi olívaolajat kapott. A gazdi ilyenkor különösen nagy gondot fordított cicája testének alapos átkefélésére és sokat játszott vele. De most ezek sem segítettek.

Ha a heveny bélsárrekedés nem oldódik meg időben, és az állat csak minden harmadik-negyedik, vagy akár a nyolcadik napon ürít bélsarat, a kitágult vastagbélben pangó bélsár végül a bélmozgások leállásához vezethet. A bélsárral telt vastagbél nyomást gyakorol a húgyvezetékre, így a vesében is pang a vizelet; az állat hány, a hátulsó végtagjai megbénulhatnak, sőt akár el is pusztulhat.

Mici a rendelőben szinte a vizsgálóasztalhoz tapadt. A kórelőzmény felvétele és a vizsgálat során kiderült, hogy nagyon szereti a száraz tápot, lassú, nyugodt, barátságos, érdeklődő, és ha a gazdihoz vendégek jönnek, szívesen csatlakozik a társasághoz. A mérlegre állítva hat kilót nyomott, a hasa kitágult, emlői lógtak, annak ellenére, hogy sohasem szült. Korábban a tej, vagy tejszín itatása, esetleg máj, vagy olívaolaj, olajos hal etetése megoldotta nála a problémát – mondta a gazdi – de most ezek sem segítettek.

Micinek CALCIUM CARBONICUM​-ot írtunk fel, minden második órában egy adagot, a bélsárürítés megindulásáig. Ezután két héten át napi egy alkalommal kapta a Calcium carbonicumot. Ez a bélműködés szabályozásában és a fennálló mész-anyagforgalmi zavar megoldásában is segített. Az étrendjét is megváltoztattuk; nyers, leforrázott baromfihúst, pl. csirkenyakat, hozzá pedig nyers, vagy kevés olajon párolt, esetleg főzelékként elkészített zöldségféléket kapott. Mici azóta rendben van, naponta-másnaponta ürít bélsarat. Természetesen bundája alapos átkefélgetése és a rendszeres játék sem marad el.

Ha a cicánk nem naponta-másnaponta ürít bélsarat, a következőkben felsorolt homeopátiás szerek segíthetnek. Ezek a szerek a szabályos bélműködést állítják helyre, tehát nem „hashajtóként” működnek!

A GRAPHITES​ a lassú, egykedvű, nyugodt, túlsúlyos, esetlen, szomorú, félénk, ijedős macskák szere. A szőrzetük száraz, durva és törékeny. A bőrük ekcémás lehet, ezek az ekcémás területek mézszerű, tapadós váladékkal fedettek. Karmaik deformáltak, a bőrük repedezett, megvastagodott, esetleg pörköket is láthatunk rajta. A talppárnáik izzadnak, az izzadtság bűzös. Természetesen nem minden tünet fedezhető fel egyidejűleg.

NUX VOMICA​-ra azoknak a macskáknak van szüksége, amelyek gyakran szaladnak a macskavécére, és ott hiábavalóan erőlködnek. Hosszas erőlködés után is csak kevés, száraz bélsarat ürítenek.

A BRYONIA​-t igénylő macskák bélsárrekedése nagy fájdalommal jár, a bélsarat csak nagy erőfeszítés árán ürítik. A „produktum” láttán szinte meglepődünk, hogy „egy ilyen kis állat hogy üríthetett ilyen óriási, kemény és száraz bélsarat”.

Ezeket a homeopátiás gyógyszereket heveny esetben két óránként adagoljuk, nem túl súlyos esetekben naponta 2-3-szor. A szereket alacsony, vagy közepes potenciában adjuk. A gyógyszereket addig kapja a beteg, amíg a javulás nyilvánvalóvá nem válik. Ez idült esetekben általában két hét alatt bekövetkezik.

Ha az eddig megzavart bélsárürítés már szabályozottá és kiegyenlítetté vált, abbahagyjuk a gyógyszeradagolást. Ha mégis visszaesés következne be, néhány napon keresztül naponta egyszer adagoljuk a megfelelő gyógyszert, akár az eleségbe keverve.

A tartós bélsárrekedés hányáshoz, étvágytalansághoz és apátiához vezet. Ha a megkeményedett bélsártömeg a has áttapintásával egyértelműen érezhető, óvatosan beöntést végezhetünk testmelegre hevített fiziológiás konyhasóoldattal. Ehhez egy liter testmeleg vízben egy evőkanál konyhasót oldunk fel.

Ha a bélműködés leáll, és a has áttapintásakor sem bélsárpangást, sem bélmozgásokat nem érzékelünk, a homeopátiás OPIUM​ segíthet, de ennek adagolását inkább bízzuk az állatorvosra.

 • Dr. Takács Györgyi homeopata állatorvos állathigiénikus és toxikológus szakállatorvos SanaVet állatorvosi rendelő 1076 Budapest, Garay u. 21. Tel:06-1321-1355
AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
 • letöltöm

  Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

  tovább
 • letöltöm

  Túlélési tippek fesztiválozóknak

  tovább
 • letöltöm

  Gyomorpanaszok, reflux e-kártya

  tovább
Maradt még kérdésed?

Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

homeopátiás orvost keresek
A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
homeopátia.info © 2024