Állatok

Mary és a szürkehályog

Az idén, pár nappal a tavasz beköszönte és tizedik születésnapja előtt láttam először Maryt.

  • Mary és a szürkehályog

    Mary és a szürkehályog

Hosszú szempillái alól sejtelmesen, bár kissé vaksin pislogott rám ez a csinos, cobolyszínű, spániel kutyahölgy. Eddigi élete során nem gyakran volt beteg, eltekintve az időnként jelentkező külső hallójárat gyulladásoktól, a füleibe vándorló toklászoktól, valamint attól, hogy öt éves korában gennyes méhgyulladás miatt ivartalanítani kellett.

A gazdi kb. fél évvel ezelőtt vette észre, hogy Mary egyre rosszabbul lát, az ismerős környezetben is beleütközik a tárgyakba. Mindkét szemére kiterjedő szürkehályogot állapítottak meg nála, de sajnos az eddigi, hagyományos kezelések nem vezettek eredményre, a helyzet egyre romlott, ezért került hozzánk.

A vizsgálat során Mary mindkét szemén, a lencsemagból kiinduló, eltérő mértékű szürkehályogot diagnosztizáltunk. Mary eddigi elesége főként kutyakonzervből és száraz tápból állt. Eddigi élete során tizenegy alkalommal veszettség elleni védőoltásban, tizenhétszer pedig kombinált oltásban részesült.

Mielőtt Mary történetét folytatnám, ismerkedjünk meg egy kicsit közelebbről a szürkehályoggal. A szemlencsének sem erei, sem idegei nincsenek. Anyagcseréje, táplálkozása a csarnokvízből történik, és így felépítése, összetevői, optikai feladatának biokémiai feltételei, rugalmassága, átlátszósága a környező kapilláris-hálózat ép voltától és az azok által leadott tápanyagoktól függ. A szemlencse betegségeit főképpen a benne végbemenő, valamint a környezetének megváltozott biokémiai összetétele miatt bekövetkező homályosodás, elszürkülés alkotják. A lencse homályosodását hályognak, cataractának nevezzük. A cataracta lehet veleszületett, jelentkezhet fiatal korban is, de általános, vagy anyagcsere-betegségek szövődményeként, számos tünet-együttes részjelenségeként is felléphet. Fizikai, sugárzó és vegyi ártalmak is okozhatják, de leggyakrabban a szervezet öregedésének tünete és következménye. Az elszürkülés lehet állandó, vagy fokozatosan romló, kiterjedhet a lencse egész állományára, de korlátozódhat csak a lencse egy részére. A kutyáknál éppúgy, mint az embereknél, gyakori a cukorbetegség következtében kialakuló szürkehályog, amely mindig kétoldali. Néha a mellékpajzsmirigy csökkent működése is okozhatja. De a kutyák esetében is, mint az embereknél, a szürkehályog leggyakrabban az öregkorral járó megbetegedés.

 A honlapon egy korábban megjelent írásomban már ismertettem a kutyák emberi életkornak megfelelő korát, így itt csak megjegyzem, hogy Mary, emberéletben tekintve, a hatvanadik életéve körül járt, amikor a szürkehályog első tünetei jelentkeztek nála. A fiatalokban a lencse állománya puha, de a kor előrehaladtával a lencsét alkotó rostréteg a középpont körül tömörülni, keményedni kezd és az így kialakult lencsemag a kéreg rovására fokozatosan nő és megkeményedik, majd az egész lencse megkeményedik és elveszti rugalmasságát. A folyamat során a szemlencse oldható fehérjéi oldhatatlan fehérjékké alakulnak. Az elszürkülő lencsében bonyolult biokémiai változások történnek, csökken a kálium, emelkedik a kalcium, klór, nátrium és a kén mennyisége.
A hályogképződés okozta látásromlás lassú, fokozatos. Embereken sikeresen műtik, napjainkban már szinte rutinműtétnek számít, miatta csak egy-két napot kell kórházban tölteni. Persze, drága a beavatkozás, így kutyákon egyelőre nemigen jöhet szóba.


Szerző:

Dr. Takács Györgyi

homeopata állatorvos

állathigiénikus és toxikológus szakállatorvos

SanaVet állatorvosi rendelő

Rendelés: hétfőn, szerdán és pénteken délutánonként

A betegeket előzetes időpontegyeztetéssel fogadjuk.

H-1076 Budapest, Garay u. 21. fszt. 1. Kaputelefon: 65

Tel.: (06 1) 321-1355

Weboldal: https://www.facebook.com/SanaVetKft/

És hát itt van a homeopátia, amely a szürkehályog esetében is szép reményekkel kecsegtet.

Térjünk vissza Maryre. Mint már említettem, a szemvizsgálattal mindkét szemén a lencsemagból kiinduló, eltérő mértékű homályt állapítottunk meg. A laborvizsgálatokkal kizártuk a cukorbetegséget, néhány májenzim azonban emelkedett értéket mutatott.
A száraz eleséget és a tápot végleg elvontuk tőle, helyette azóta is húst és zöldségféléket kap.
A kúra kezdetén öt napon át SULFUR​-t, majd három héten át CALCAREA FLUORICA ​-t, ezt követően pedig naponta NAPHTALINUM ​-ot, mindezek mellett pedig időnként homeopátiás szemcseppeket kapott.

A nyáron egy kullancs babesiával fertőzte meg. Emiatt hagyományos állatorvosi kezelésben részesült, de a homeopátiás kezelést addig sem függesztettük fel. A fogköveit eltávolíttattuk, újraképződésének megelőzésére alkalmanként Fragariát kap.

A szeptemberi kontrollnál a szürkehályog már csak nyomokban volt észlelhető. Mary azóta, minden második héten Naphtalinumot kap. Szép kutyahölgyünk számára a világ ismét a régi színeiben ragyog.

Megszívlelendő tanács:  A szürkehályognak, az öregségen kívül és mellett, számos oka lehet, ezért alapos kivizsgálás nélkül soha ne kezdjünk a kezelésébe.

  • Dr. Takács Györgyi
AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

    Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

    tovább
Maradt még kérdésed?

Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

homeopátiás orvost keresek
A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
homeopátia.info © 2024