Állatok

Abu kandúr cica allergiás fül- és bőr-gyulladása (2. rész)

Abu egy abesszin kandúr macska, akit már többször kezeltünk.

  • Abu, az abesszin kandúr allergiás fül- és bőr-gyulladása

    Abu, az abesszin kandúr allergiás fül- és bőr-gyulladása

Öt évig sem Omárról, sem Aburól nem hallottunk. A gazdi külföldön dolgozott, a cicák a gondozójuknál, vidéken voltak. Meglehetősen harcedzett vagyok, de amikor 2009. szeptember közepén Abut a gazdija kivette a kosarából, bizony elállt a lélegzetem.

Abu mindkét fülkagylóját, de a fejét is, vastag, pörkös kiütések borították. A gondozója szeptember elején vette észre, hogy Abu párnájára a füléből sűrű, kenhető, friss, piros vért tartalmazó váladék szivárog, amely a külső hallójáratot is kitölti.

Abu a gazdi távollétében – ahogy Omár is – főként száraz tápot és időnként konzervet kapott. Másfél éve, Omár halála óta más eleséget már egyáltalán nem is volt hajlandó elfogadni.

A rendelőbe, ahová először vitték, el akarták „altatni”, de miután a gondozója ezt nem engedte, antibiotikumot és szteroidos kenőcsöt kapott, amit három nap múlva megismételtek.

Sajnos nem javult az állapota, így a közben hazaérkezett gazdi Budapestre hozta. Egy rendelőben három napon át homeopátiás szerként GRAPHITES​-t írtak fel a számára. Kicsit javult az állapota, de még mindig nagyon sok váladék volt a fülében, ezért teafa – olajos fültisztítást javasoltak. A teafa – olajat 1:1 arányban glycerinnel higítva, négy – öt óránként kellett a fülébe cseppenteni. 

Nem tehetek róla, de cicát látva, azonnal Ady egy verssora jutott az eszembe : „Fülembe forró ólmot öntsetek...”

Bár irodalmi műveltsége nem volt, de a kezelések során Abu is ezt gondolhatta, mert, ahogy a gazdi elmondta, a csepegtetős üveg látványára azonnal a szekrénybe bújt, ahonnan szinte előhúzni sem lehetett.

Most is a vizsgálóasztalhoz lapult, remegett, kúszva menekülni próbált, és ahogy az a képeken látható, a fejét és a fülkagylóit vastag, pörkös elváltozások borították.

Korábban naponta volt bélsara, de miután a fültünetek jelentkeztek, csak minden második napon.

Kezelésként enyhe, gyógynövényes fültisztítót, szájon át először három napon át SULFUR​-t, majd SILICEA​-t és HEPAR SULFUR​-t, krónikus bélsárrekedése miatt másnaponta felváltva NUX VOMICA​-val, az itatóvízébe pedig Okoubakát javasoltunk a számára.

A száraz tápot és a konzervet megvontuk tőle. A korábbi, nyers marhahúsból, belsőségekből és zöldségekből álló diétára – ugyan nem könnyen – de azért sikerült átállítani.

Néhány nap múlva – a jobb hátulsó lába kivételével – régebbi, nem gyógyult tünetként körömágy – gyulladás jelentkezett – ami aztán a Hering – szabálynak megfelelően, pár nap múlva nyomtalanul el is múlt.

Abu állapota november elejére lényegesen javult, de a külső hallójáratban fekete, kenőcsös váladékot, a hátán és hasán ekcémás foltokat figyelhettünk meg. Ekkor SILICEA​-t, GRAPHITES​-t és MEZEREUM​-ot kapott, az itatóvízébe továbbra is Okoubakát adagoltattunk.

Abu két hónap alatt, 2009. december elejére rendbe jött. Étvágya jó lett, gyarapodott, vidámmá, játékossá vált.

A sorsát azóta is nyomon követhetjük. Herélt macska, ezért a vizeletét – a vizeletkristályok esetleges jelenléte miatt – rendszeresen kontrolláljuk.

Az idén már a tizenkettedik évébe lépett. A napi rendszeres bélsárürítés néha akadozik, de ez egy másik beszámoló tárgyát képezi.

Jó étvágyú, vidám, játékos. A gazdi nyakát átölelve szeret aludni.

Abu most leírt esetéből számos tanulságot vonhatunk le. Mindenekelőtt azt, hogy a látszólagos külső elváltozásokat is belsőleg kell kezelnünk, a kommersz tápok etetése helyett oda kell figyelnünk állataink természetes táplálására, és a teafa-olajat, maró hatása miatt, csak nagyon körültekintően alkalmazhatjuk.

Szerző:

Dr. Takács Györgyi

homeopata állatorvos

állathigiénikus és toxikológus szakállatorvos

SanaVet állatorvosi rendelő

Rendelés: hétfőn, szerdán és pénteken délutánonként

A betegeket előzetes időpontegyeztetéssel fogadjuk.

H-1076 Budapest, Garay u. 21. fszt. 1. Kaputelefon: 65

Tel.: (06 1) 321-1355

Weboldal: https://www.facebook.com/SanaVetKft/

  • Dr. Takács Györgyi
Maradt még kérdésed?

Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

homeopátiás orvost keresek
A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
homeopátia.info © 2024