E-KÖNYVEK, TERÁPIÁS KÁRTYÁK

Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

A XX. század utolsó évtizedeitől kezdve mind szélesebb körben terjednek a hagyományostól eltérő ún. alternatív gyógymódok.

letöltöm

  Ezek kedvező eredményei ismertek, ezért létjogosultságukat korábbi ellenzőik is egyre kevésbé vitatják.

  Miért ajánljuk kedvenceink gyógykezelésére a homeopátiát?

  A XX. század utolsó évtizedeitől kezdve mind szélesebb körben terjednek a hagyományostól eltérő ún. alternatív gyógymódok, melyek kedvező eredményei ismertek, ezért létjogosultságukat korábbi ellenzőik is egyre kevésbé vitatják.

  Ugyancsak vitathatatlan az a tény is, hogy az ún. hagyományos vagy allopátiás elvek alapján működő terápia során alkalmazott gyógyszerek a célszerveken túl, az állati szervezet más szerveire is hatással vannak, s ez a hatás az esetek egy részében a szervezet egészének működése szempontjából akár káros is lehet. Így az alapbetegség tüneteinek megszüntetésével párhuzamosan, nem egyszer a használt gyógyszerek (antibiotikumok, hormonhatású készítmények, sokszor indokolatlanul alkalmazott lázcsillapítók és különféle vakcinák) mellékhatásainak következményeként számos új betegség kialakulásának feltételeit teremtjük meg betegeinkben.

  Ezek a – ma még sokan úgy gondolják elkerülhetetlen – gyógyszer-mellékhatások egyaránt csökkentik a haszonállatok árutermelő és szaporodási képességeit, a versenyzésre használt egyedek teljesítőképességét és megrövidíthetik a – sok ember számára egyetlen vigaszt jelentő – társállatok (kutyák, cicák) életét. Élelmiszertermelő gazdasági haszonállataink szervezetében fel- halmozódva pedig, ezek a gyógyszerek és bomlástermékeik megmérgezhetik magát az embert is!

  A gyógyításnak e nem kívánatos velejáróit tudjuk elkerülni az alternatív gyógymódok alkalmazásával, melyek egyike a homeopátia.

  A homeopátia alaptétele az, hogy a hasonlót hasonlóval kell gyógyítani, vagyis az a szer, amely egy meghatározott állapotot (ún. gyógyszerkép) tud az egészséges állatban előidézni, az a betegség során kialakuló hasonló állapot (ún. betegségkép) gyógyítására alkalmas. Ezt a természeti törvényt az emberekre vonatkozóan Samuel Hahnemann német orvos-gyógyszerész fogalmazta meg 1796-ban. Néhány évvel később szinte egész Európában elterjedt, s a XIX. Század elejétől már hazánkban is, sikeresen alkalmazták embereken és állatokon egyaránt. A módszer tehát nem újkeletű, főleg nem Magyarországon.

  A homeopátiának, mint „hasonszenvi” gyógymódnak sajátságos törvényei és szabályai vannak. Aki a szereket szakszerűen alkalmazza képes azokkal gyors, tartós, és mellékhatás-mentes gyógyulást elérni. Ez a módszer nem csak a régóta fennálló, krónikus betegségekben alkalmazható, hanem a mindennapok, egyszerűbbnek tűnő, heveny megbetegedéseiben is, sérülések jelentkezésekor vagy elsősegélynyújtás esetén. Megfelelő ismeretek birtokában az állat gazdája, vagy gondozója is eredményesen kezelheti állatait a házipatikájában megtalálható homeopátiás szerekkel, az állatorvos megérkezéséig.

  Ilyen ismereteket hivatott nyújtani ez a kézikönyv, amely a leggyakrabban előforduló betegségek kezelését mutatja be. Az itt olvasható tünetleírások, és bevált gyógyszerfelsorolások alapján mindenki kiválaszthatja a beteg állatának problémájára leginkább megoldást jelentő szert, s a szakszerű állatorvosi ellátás megkezdéséig enyhítheti kedvence szenvedését, illetve fokozhatja az állatorvos által rendelt gyógyszerek hatékonyságát, meggyorsíthatja a beteg állat gyógyulását.

  A homeopátiás szerek tárolásának és adagolásának szabályai

  A homeopátiás készítmények csak gyógyszertárakban szerezhetők be.

  Miután a szerek a különböző fizikai behatásokra rendkívül érzékenyek, nem szabad azokat fűszerek, kávé, tea, aromás, illatos anyagok, kenőcsök mellett, továbbá elektromos eszközök (mobil telefon, mikrohullámú sütő, számítógép, TV stb.) egy méteres körzetében, valamint sugárzó hő (napsütés, kályha stb.) hatásának kitéve tárolni. A szereket legcélszerűbb szekrényben, vagy egy dobozban szobahőmérsékleten, esetleg a hűtőszekrény fagymentes terében gondosan elkülönítve tartani.

  A homeopátiás szerek címkéjén, más gyógyszerféleségektől eltérően a szer neve mellett egy betűt és egy számot is találunk. Ezek a szer hígítási fokát, potenciáját, más szóval, annak „erősségét”, hatásának mélységét jelzik. Az alacsony potenciából (5 CH) naponta 3–4x3–5 golyócskát, a közepes potenciából (9, 15 CH) naponta 2x3–5 golyócskát, a magas potenciákból (30 CH), pedig naponta, kétnaponta, esetleg hetente vagy még ritkábban (200 CH) 1x3–5 golyócskát adagolunk kutyáknak, macskáknak egyaránt. (A homeopátia ún. információs terápia, ami azt jelenti, hogy a szerek mennyisége, tehát az adagolásra kerülő golyók száma nem függ az állat testtömegétől.)

  Súlyosabb heveny esetekben (magas láz, mérgezés, súlyos sérülés, sokkos állapot veszélye) akár 10–15 percenként, majd ritkítva az adagolást, óránként is beadhatunk 3–5 golyócskát a kiválasztott alacsony hígítású szerből a tünetek megszűnéséig, vagy tartós csökkenéséig.

  Szükség lehet a szer egy adagjának elosztására a nap folyamán. Ilyenkor 5–10 golyócskát az állat által egy nap alatt elfogyasztható vízmennyiségben feloldunk, műanyag kanállal alaposan megkeverjük, majd kortyonként adjuk, vagy kanállal, fecskendővel adagoljuk a beteg állatnak. Ehhez a művelethez ne használjunk fém eszközt, mert a fémmel való érintkezés hatástalaníthatja a homeopátiás szert!

  A homeopátiás szerek a száj nyálkahártyájáról szívódnak fel a legtökéletesebben. A golyócskákat kézzel történő érintés nélkül úgy adagoljuk, hogy azokat az üvegcső kupakjába, majd közvetlenül az állat szájába juttatjuk, vagy a napi adagot az állat műanyag itatótáljában egy napi ivóvízmennyiségben feloldjuk, hogy egész nap ezt a vizet fogyassza betegünk.

  Az üvegben lévő oldatokat minden adagolás előtt az erőteljesebb hatás érdekében tíz-tizenkétszer erőteljes ütögető mozdulattal apró gyöngyözésig kell rázni! (ütve rázás!)

  A homeopátiás szerek szervezetre gyakorolt hatását, „működésük beindulását” esetenként átmeneti, ún. elsődleges reakció (néha a tünetek rosszabbodása, felerősödése) jelezheti. Ha ezt tapasztaljuk, hívjuk fel homeopátiás állatorvosunkat, vagy ha ilyen konzultációra nincs lehetőségünk, akkor az éppen esedékes egyszeri adag kihagyását követően, folytassuk a kezelést tovább.

  Fontos, hogy minden esetben a javulás mértékének megfelelően csökkentsük a szerek adagolásának gyakoriságát, továbbá, hogy a szereket csak addig adagoljuk, amíg az állat állapotában egyértelmű, tartós javulást nem tapasztalunk.

  A további adagolás fölösleges.

  A homeopátiás szerek adagolását az állatok etetéséhez képest legalább fél óra (ennyivel előbb vagy később) különbséggel végezzük, hogy a takarmányból a száj nyálkahártyájára került vegyi anyagok (sók, savak, fűszerek stb.) ne közömbösítsék a gyógyszerek „mikro-mennyiségű” hatóanyagait ill. információit.

  A homeopátiás szerek adagolásával egyidejűleg ne használjunk kámforos, mentolos kenőcsöket, erős illatú bedörzsölő szereket. A hagyományos orvoslásból ismert gyulladáscsökkentő készítmények, (főként a szteroidok) több hétig is blokkolhatják a homeopátiás szerek hatását, ezért azokkal együtt vagy azok adását követően legalább 3 hétig ne adagoljuk a homeopátiás szereket.

  Gyakori homeopátiás hígítások és adagolási javaslatok

  Hígítás jele, adagolási javaslat

  5 CH, C5, D2–D6: 3–4x5 golyó naponta

  9 CH, C9, 15 CH, C15, D12: 2–3x5 golyó naponta

  30 CH, C30, D30: 1–2x5 golyó naponta

  200 CH, C200, D200, LM, M (C1000) Orvosi javaslatra szedhető, az adagolás egyénre szabott

  Kezelés homeopátiás szerekkel

  Ismeretterjesztő kiadványunkban a legtöbbször előforduló megbetegedésekre mutatunk be kezelési javaslatokat, a teljesség igénye nélkül. Célunk az, hogy a jövőben minél többen alkalmazzák a homeopátiás szereket állataik kíméletes, és mellékhatásoktól mentes gyógyítására, annak ismeretében is, hogy:

  „A homeopátia sem ”csodaszer„ hanem egy olyan csodálatos módszer, amelynek segítségével az állatorvos és kedvenc állatának megbetegedése esetén a kellő ismeretekkel rendelkező gazda is

  • kiszélesítheti a terápia lehetőségeit
  • káros mellékhatások, valamint maradványanyagok felhalmozódásának veszélye nélkül
  • növelheti a beteg állat gyógyulási esélyét,
  • meggyorsíthatja a gyógyulás folyamatát és
  • fokozhatja annak biztonságát.”
  • A kezelési javaslatok bemutatása előtt azonban nyomatékosan felhívjuk minden állattartó figyelmét arra, hogy amennyiben rövid időn belül nem jelentkezik a kezelés elvárt eredménye, kedvence egészsége érdekében forduljon állatorvosához!

  A szereket általában közepes potenciában (9, 15 CH) javasoljuk adagolni, naponta 1-2 alkalommal a tünetek csökkenéséig, ill. megszűnéséig. Az ettől eltérő adagolásokat külön jelezzük! Az ún. kettős hatású szereknél a potenciák pontos betartására (!) jellel hívjuk fel a figyelmet!

  Agresszivitás

  Alapvetően kétféle agresszivitást különböztethetünk meg:

  • Az ösztönös, természetes agresszivitás formái pl. hím és hím vagy nőstény és nőstény állat közötti agresszivitás, a területi agresszivitás, a féltékenységből eredő agresszivitás (pl. élelemféltés) a domináns egyedek agresszivitása, és az anyai agresszivitás.
  • A másik a szervezetet ért erős ingerek által kiváltott agresszivitás, amely félelemből, vagy az állat felingerléséből ered.

  Természetes agresszivitásformák kezelése

  Agresszivitás azonos neműek között

  Ez nagyban függ a hímek vagy a nőstények szexuális hormonszintjétől, ami főleg kandúroknál a párzási időszakban van a legmagasabb szinten.

  A kritikus időszakban jó hatást érhetünk el a hím nemi hormonból készített homeopátiás szer (gondoljon a Simile szabályra!), a Testosteronum naponta két alkalommal történő adagolásával. Ha féltékenységet is sejtünk a háttérben, (pl. az etetőtál megközelítésekor), akkor a Lachesis mutus-t, esetleg a Hyoscyamus nigert is érdemes adagolnunk, akár naponta 2x is.

  A domináns egyedek agresszivitása

  A domináns hím vagy nőstény kutya és macska rendkívül érzékeny a zajokra, a szagokra, az élénk fényre, az érintésre. A kutya az átlagosnál többször ugat, morog, a macska támad, ugyanakkor ragaszkodó is. Az ilyen kutya általában nagyevő, bármit megeszik, és nagyon könnyen hány. Erős szexuális izgalmi állapot jellemzi. A nőstények 3–4 havonta, nagyon intenzíven tüzelnek. Előfordulhat krónikus székrekedés is náluk. Nux vomica-t adjunk ilyenkor, 2 héten keresztül, utána hetente 3 alkalommal, a viselkedési zavarok megszűnéséig.

  Amikor kedvencünknek „hisztizik”

  Amikor kedvencünknek „őrjöngési rohamai” vannak, kifejezetten „hisztizik” üvölt, morog, mindent széttép, ami az útjába kerül, nem tűri a sötétséget és a magányt. Jó étvágya van, de az étkezések után felfúvódik. Jelentős szexuális izgalmi állapot jellemző még a nőstényeknél is.

  Az ivartalanítás vagy az esetleges elaltatás előtt adagolják a Hyoscyamus nigert és a Stramoniumot, naponta 2 alkalommal, 2 héten át, majd folyamatosan egyre ritkítva az adagolást, a magatartási zavarok megszűnéséig.

  Anyai agresszivitás

  Az állat – úgy tűnik – bizonytalanul érzi magát környezetében. A nősténynek adjunk:

  Progesteronumot naponta 1x, két héten keresztül.

  Területi agresszivitás

  A kutya nagyon ideges, túlzottan ingerült, farkasétvágya ellenére egyre soványodik, és a bélélősködők kimutatására irányuló vizsgálat eredménye negatív. Leginkább akkor agresszív, amikor eszik: tányérját féltékenyen őrzi. Hol székrekedése, hol hasmenése van. Ilyen esetben gondolhatunk a pajzsmirigy rendellenes működésére is, melynek normalizálására a IODUM​ lehet a megfelelő szer, naponta 2 alkalommal, 2 héten keresztül, majd egyre ritkábban a tünetek megszűnéséig.

  Szóba jöhet még a NUX VOMICA​ esetleg a LACHESIS MUTUS​ vagy a PLATINUM METALLICUM​ is, naponta 2x adva.

  Erős ingerek által kiváltott agresszivitás

  Félelem okozta agresszivitás

  A félelem kiváltotta agresszivitást az önuralom teljes hiánya jellemzi. Az ilyen kutya és macska viselkedése és reakciói teljesen kiszámíthatatlanok, környezetükre veszélyesek.

  A következő szereket javasoljuk, naponta 2x: ARNICA MONTANA​ és NUX VOMICA​.

  Ha az állat féltékeny, erőszakos, akkor a LACHESIS MUTUS​ és ha fél, hogy egyedül marad, akkor a HYOSCYAMUS NIGER​ lehet eredményes.

  Fájdalom, enyhe gyulladás miatti agresszivitás

  Ilyen típusú agresszivitás tapasztalható annál az állatnál, amelyik öreg, vak, süket és az ízületei is betegek vagy egyéb ok miatt gátolt a mozgása és a menekülési lehetőségei.

  Megoldás: ARNICA MONTANA​ és NUX VOMICA​ naponta 2x.

  Ha az állat agresszivitása simogatásra, ölbe vételre enyhül, és ettől megnyugszik, adjunk neki: CHAMOMILLA VULGARIS​-t , naponta 1x, 1 hónapon keresztül.

  Allergia

  Ha méhek vagy egyéb rovarok által okozott csípések vagy az ilyen csípésekhez hasonló ödémásan duzzadt, halványvörös, rendkívül érzékeny elváltozások láthatók az állat testén, vagy olyan csalánkiütés-szerű, kicsi, halvány vörös viszkető duzzanatok jelennek meg, amelyek növényi vagy vegyi eredetű kontaktallergia következményei, és az állatok a viszonylag nagy területen jelentkező bőrelváltozások ellenére sem szomjasak, és kiütéseiket szívesen hagyják hideg vízzel, vagy hideg vizes borogatással hűteni, akkor az APIS MELLIFICA​ a megfelelő szer, naponta 2x.

  Szopós állatok allergiás megbetegedéseinél, ha arra van gyanúnk, hogy a fiatal állat az anyatejet nem tudja megemészteni, és ebből eredően jelentkeznek a tünetek (hányás, hasmenés), adjunk CALCIUM CARBONICUM /CALCAREA CARBONICA​-t naponta 2x, majd egyre ritkábban, amíg a tünetek meg nem szűnnek.

  A túlérzékeny kutyák bolhaallergiájának megelőzésére és gyógykezelésére is alkalmazhatjuk a Cardiospermumot alacsony potenciában, naponta 3x, a kritikus időszakban.

  Erősen viszkető, nedvedző, hólyagos kiütések láttán adagoljunk az állatnak RHUS TOXICODENDRON​-t naponta 2x, a tünetek megszűnéséig.

  Csalánkiütések, nedvedző ekcémák, apró, vörös duzzanatokkal, égető viszketéssel.

  URTICA URENS​ napi 3x-i adagolására javulhatnak.

  Anémia

  Súlyos betegség közben vagy annak átvészelését követően, esetleg idős állatoknál, vagy mérgezések után jelentkező gyengeség és vérszegénység esetén, különösen akkor, ha az állat bűzös hasmenést ürít, fázékony, illetve a szomjas állat a vizet apró kortyokban issza, állapota pedig éjfél után, hajnali két óra felé romlik, adagoljon ARSENICUM ALBUM​-ot, alacsony potenciában naponta 3-4x, ameddig a tünetek meg nem szűnnek.

  Vérveszteségből eredő (sérülés, emésztőszervi vérzés, ellés, véres hányás stb.) vérszegénység tüneteinek észlelésekor, amikor jelentős folyadékveszteség is van a háttérben, az állat feltűnően elesett és szomjas, a folyadékot mohón issza, adagoljunk néhány napig CHINA RUBRA​-t alacsony potenciában naponta 3-4 alkalommal.

  Az anémia bármely változatában (vérveszteség, vérképzési zavarok, súlyos betegség után stb.) eredményesen adagolható az alacsony potenciájú FERRUM METALLICUM​, néhány héten keresztül, naponta 3x, ha az állatnál gyengeséget, gyors kifáradást, változó étvágyat és emésztési zavarokat tapasztalunk. Ezt a szert igénylő kutyák elutasítják a tojást. Az állat állapota romlik fizikai és érzelmi izgalomra, ellenben javul lassú mozgáskor és mindenféle meleg hatására.

  Álvemhesség

  Az álvemhesség főként kutyákon fordul elő akkor, ha az állatnál a szaporodási folyamatok idegi és hormonális szabályozása valamilyen szinten zavart szenved. Ilyenkor az állat kezdetben úgy viselkedik, mintha várandós lenne, készül az ellésre (vackol, fészket készít magának). Később, mintha már le is fialt volna, a tejmirigyei megduzzadnak. Azokból tej szivárog, azonban miután nincsenek kölykei, mert hiszen az egész folyamat csak egy „álvemhesség” következménye,a kiszopatlan tejmirigyek a pangó tejtől begyulladnak, fájdalmasak lesznek, az állat belázasodik, és testileg-lelkileg egyaránt szenved. Ha a szuka szomorú, közönyössége után gyorsan méregbe gurul, elbújik, azt kívánja, hogy hagyják békén, minden olyasmit megeszik, ami azelőtt nem is érdekelte (és ez természetesen hamar emésztési zavarhoz vezet), adjanak neki Ignatia amara-t, naponta 2x.

  Ha a szuka sír, egyre szeszélyesebbé válik, egyre több simogatást igényel, az emlők duzzadtak, az erek kidomborodnak; az étvágya is változó lesz, vakargatja a hasát, a hátát, a füleit, nyalja a végbél-és hüvelynyílását, adjanak PULSATILLA PRATENSIS​-t , naponta 2x, a tünetek megszűnéséig.

  Ha a szuka szomorú, sír, nem akar egyedül maradni, és zavart, könnyen dühbe gurul, sokat alszik és iszik, bármit képes megenni: földet, fát, papírt, elhízottnak tűnik, tejjel teli emlői szinte a földet súrolják, adjanak neki SEPIA OFFICINALIS​-t , és CALCIUM CARBONICUM /CALCAREA CARBONICA​-t .

  Ha az álvemhesség megszűnése után az emlőkben kis csomókat fedeznek fel, emellett a szemhéjon, ajkakon kis fekete szemölcsöket, az ujjak között hártyát látnak, adjanak THUJA OCCIDENTALIS​-t, 3 héten át hetente 2 adagot, majd egy hónapig hetente 1 adagot, azután pedig, ha még szükséges, 6 hónapig havonta 1 adagot.

  Ha csillapítani akarják a duzzadt emlők fájdalmát, és az emlők bőrének kirepedezését, masszírozás nélkül kenjék be Körömvirág krémmel , majd egy széles fáslival szorosan kössék át úgy a kutya testét, hogy duzzadt emlőit tartsa a fásli.

  Bélsárrekedés

  Ha ez a probléma idős, lesoványodott kutyánknál vagy macskánknál fordul elő, melyek bőre száraz, korpás, hámló és nyálkahártyáik is szárazabbak a megszokottnál a nagyon nehezen ürülő bélsaruk kemény és bogyós vagy puha ugyan, azonban ennek ellenére is nehezen ürül. A felsorolt tünetek mellett előfordulhat még vérzéssel járó végbélgyulladás is, és ha ezek az állatok kívánják az emésztésre alkalmatlan dolgokat, például a meszet vagy a szenet, adjanak alacsony potenciában ALUMINA​-t, naponta 3x.

  Ha azt tapasztaljuk, hogy az állatok nagyon sok hideg vizet isznak, ennek ellenére nyálkahártyáik szárazak, bélsaruk kemény, nehezen ürül, száraz mintha megégett volna, idegesek és nem nagyon akarnak mozogni, akkor a BRYONIA​ a szerük. Azoknak a fiatal kutyáknak (ritkábban cicák is), amelyeknek mindig jó étvágyuk van, az erőteljes csontépítés fázisában vannak, kötőszöveteik láthatóan gyengék, a bélsárrekedés nem okoz számukra fájdalmat, és feltűnően kívánják a homokot, az agyagot, a követ, a nyers krumplit, adjunk, CALCIUM CARBONICUM /CALCAREA CARBONICA​-t naponta 2x.

  Ha a szorulásos állatok rendkívül bűzős, kemény székletet ürítenek, ugyancsak bűzős bélgázok kíséretében, a bogyós ürülék kemény, esetenként váladékkal fedett, a végbélnyílás kitágult, és a bélsár erőlködés nélkül ürül, a kutya vagy macska pedig emellett kövérkés, jóindulatú, jó étvágyú és hajlamos az idült ekcémás megbetegedésekre is, akkor adagoljon neki GRAPHITES​-t alacsony potenciában naponta 3x, amíg a szorulása meg nem szűnik.

  Annak a helytelenül takarmányozott (például túl sok csontot fogyasztott) vagy gyógyszer túladagolásból, esetleg gerincsérülésből eredően visszatérő bélsárrekedésben szenvedő kutyának vagy macskának, amelynek sérült a bélperisztaltikája (a béltartalmat a végbél irányába továbbító akarattól független bélmozgás) adjunk NUX VOMICA​-t, alacsony potenciában naponta 3x, amíg az ürülék normalizálódik.

  A hasűri műtétek után jelentkező, fájdalom okozta reflexes perisztaltika leállásból eredő bélsárrekedéskor kedvező, ha OPIUM​-ot és/vagy STAPHYSAGRIA​-t adunk, akár felváltva, mindkettőt, naponta 3x, alacsony potenciában, a bélsárürítés megindulásáig.

  Csalánkiütés

  (ld. Allergia)

  Csípések, szúrások

  (ld. Allergia is)

  A rovarcsípéseket a fájdalom csökkentése és a gyógyulás mielőbbi beindulása érdekében helyileg mindig kezeljük le négyszeresére hígított Körömvirág őstinktúrával (ennek hiányában ecetes vízzel).

  A darázs vagy méhcsípés után mielőbb adjunk APIS MELLIFICA​-t, akár 10-15 percenként, 4–5 alaklommal, majd egyre ritkítva az adagolási intervallumokat óránként, kétóránként, stb.

  Ha a rovarcsípés helyén fertőzésből eredő gennyes gyulladásos folyamat kezdődik, adjunk alacsony potenciában ARNICA MONTANA​-t és HEPAR SULFUR​-t naponta 3x, ha pedig láthatóan erős fájdalom gyötri a beteget (érzőideg mentén történt a csípés), akkor egészítsük ki a kezelést napi 3x adott HYPERICUM PERFORATUM​-mal és LEDUM PALUSTRE​-val.

  Csonttörés

  A csonttöréses balestet szenvedett kutya vagy macska testi és lelki sérüléseinek csökkentése érdekében mielőbb a következő szereket kell adagolni félóránként, összesen 4–5 alkalommal, alacsony potenciában: ARNICA MONTANA​, SYMPHYTUM​, RUTA GRAVEOLENS​.

  Az állatorvosi ellátást követően a törött csontú állatnál a callus (csontheg) képződését meggyorsíthatjuk és ezáltal a csontvégek rögzítésére alkalmazott merevkötés szükségességének idejét jelentősen lerövidíthetjük, ha a továbbiakban a SYMPHYTUM​ mellé naponta 2x CALCIUM CARBONICUM /CALCAREA CARBONICA​-t, CALCIUM FLUORATUM / CALCAREA FLUORICA​-t és CALCIUM PHOSPHORICUM / CALCAREA PHOSPHORICA​-t is adagolunk.

  Ekcéma

  A bőrön jelentkező különféle kipirulással, korpázással, viszketéssel, szőrhullással, stb. együtt járó elváltozásokat gyűjtőnéven ekcémának nevezzük.

  Ha az ekcémás folyamatokat ödémás tünetek kísérik, amelyek hűtésre, hideg lemosásra javulnak, akkor Apis-t adagolunk. A kutyák ún. bolhaekcémájára adagolhatjuk a SULFUR​-t , de megelőzésképpen már hetekkel a várható parazitainvázió (légy, kullancs) előtt megkezdhetjük a Cardiospermum és a SULFUR​ adagolását alacsony potenciában naponta 2-3-szor.

  Régóta fennálló, idült ekcémás folyamatoknál, ahol a viszkető területeken szőrhullást tapasztalunk és az állat kifejezetten kövér, bőre zsíros, végtaghajlataiban és a combja belső felületén mézszerű, ragacsos váladékot találunk, testnyílásainak környéke repedezett, és jó étvágyú, de állandó bélsárrekedéssel küszködik, sikeresen alkalmazhatjuk alacsony potenciában, napi 3x-i adagban a GRAPHITES​-t.

  A kiütéses bőrproblémák kezelésekor az elváltozások jellegétől, és az állat alkatától függően a példaként felsoroltakon kívül számos más homeopátiás szer is szóba jöhet. Tekintettel arra, azonban, hogy a bőrelváltozások sokszor akár súlyos, régóta fennálló anyagforgalmi zavarok következményei is lehetnek, amelyek az állat szervezetében idővel visszafordíthatatlan folyamatokat indíthatnak el, és maradandó elváltozásokat is okozhatnak, a probléma megoldását, és a megfelelő szer kiválasztását lehetőség szerint bízzuk homeopata állatorvosra.

  Elhízás

  Az elhízás az esetek nagyobbik részében nem valamilyen betegség, hanem a gazdi „jószívűségének” és az állat megnövekedett étvágyának a következménye. Ez egy idő után jelentős súlyfelesleggel járhat, ami azonban már számos betegség feltételét teremtheti meg. Először is be kell tartani az állatorvos által előírt diétát, és kerülni kell az édességeket, valamint a gyakori és bőséges etetést.

  Emellett hat hónapon keresztül az alábbi készítményekkel kezeljék a kutyát Antimonium crudum, 1 adag 20 perccel evés előtt, és GRAPHITES​, reggelente 1 adag, valamint FUCUS VESICULOSUS​ őstinktúra, 10 csepp reggelente az ivóvízbe vagy közvetlenül a szájba. A több hónapja ivartalanított és túlsúlyos állatoknál a leginkább javasolt készítmény a THUJA OCCIDENTALIS​, 1 adag hetente.

  Élősködők

  A homeopátiás szerek nem pusztítják el a bőrélősködőket, de jól gyógyítják az általuk okozott betegségeket, kellemetlen tüneteket. A bőrélősködők (bolhák, atkák, kullancsok, tetvek) elpusztítására és távoltartására alkalmazzanak az állatpatikákban és állatorvosi rendelőkben megvásárolható rovarölő porokat, élősködők elleni védelemre szolgáló fürdetőszereket, nyakörveket, folyadékokat, cseppentőket, samponokat. A belső paraziták ellen pedig adagoljanak kedvenceiknek hatékony féregűző, féregirtó készítményeket.

  Külső élősködők támadása, csípése után a bőr vörös, fájdalmas és viszkető. Helyi kezelés formájában alkalmazzák ilyenkor a CALENDULA OFFICINALIS​ őstinktúrát, négyszeres hígításban napjában többször. Emellett szájon át adagolják az APIS MELLIFICA​-t, reggel és este a tünetek megszűnéséig (szükség esetén gyakrabban is), valamint a SULFUR​-t, hetente 1x. A külső élősködők által gyakran megtámadott állatoknak célszerű havonta egy adag Psorinumot is adni.

  Elsősegély

  Balesetek, sérülések, vérzések

  A baleseti pánik, a szorongás és az artériás vérzés csökkentésére ajánlott szer, az ACONITUM NAPELLUS​, amit az esemény megtörténtét követően mihamarabb adagoljunk sérült kedvencünknek 3–4 alkalommal 10–15 perces időközönként.

  Mindenféle friss vérzésnek, sérülésnek, hematómának (szövetközi vérömleny) a legelső és legfontosabb homeopátiás szere az ARNICA MONTANA​, amit naponta 3-4 alkalommal adagolunk. Külsőleg, helyi kezelésre, az Arnica kenőcs vagy a tinktúra hígított változata javasolható.

  Ha a vér forró, égővörös, gyorsan megalvad, a beteg lázas, hevesen zihál, pupillái tágak, tekintete ijedt, érverése erőteljes és peckelő, akkor a Belladonna a megfelelő szer.

  Ha fájdalmas, vérző, nyílt sérüléseket, zúzódásokat, kompressziós (összenyomódásos) baleseteket, véres beszűrődéseket, kapilláris vérzéseket, magzatburok eltávolítást követő vérzéseket, vagy olyan vérömlenyeket látunk, amelyek hosszú idő óta nem gyógyulnak kellőképpen, s azt látjuk, hogy a mozgás javít a beteg állat állapotán, akkor a BELLIS PERENNIS​ a megfelelő szer, alacsony potenciában, naponta 3-4 alkalommal.

  Szennyezett, fertőzött, harapott, zúzott, régi, nehezen gyógyuló sebek, valamint nyalási ekcémák vagy ún. hot-spot esetén adjunk alacsony potenciában

  CALENDULA OFFICINALIS​-t szájon át 2-3 óránként néhány napig, helyileg pedig a növény hígított tinktúráját alkalmazzuk naponta többszöri lemosásra.

  A fájdalom a mozgás megkezdésével enyhül, mert a fájdalmas izület „bejáródik”, azonban a mozgás előrehaladtával, a fáradtsággal (megerőltetéssel), arányosan ismét erősödik. A meleg ugyancsak könnyít a beteg állapotán, amíg a hideg, nedves környezet, és a megerőltetés hatására súlyosbodnak a beteg tünetei. A sérült izületi szalagok és izületi tokok szere a RHUS TOXICODENDRON​, amit naponta 2x adagolunk, amíg a fájdalom enyhül. Ha csonthártyasérülésre is gyanakszunk, akkor RUTA GRAVEOLENS​-t is adunk, naponta 3x.

  Ha a fialást követően a méh regenerációja (involució) elhúzódik, a méhből, sötétvörös, barnás, bűzős, régóta fennálló szivárgó vérzésre utaló váladék ürül, SECALE CORNUTUM​adagolása javasolt, alacsony potenciában, naponta 3x, a vérzés megszűnéséig.

  Főként a friss, vágott műtéti sebek gyógyulását támogatja, de jól alkalmazható a fájdalmas varratok, kezdődő vadhússzerű képződmények kezelésére is a STAPHYSAGRIA​.

  Baleset következtében történő csontsérülés, törés, repedés esetén a sérült csontok szakszerű rögzítése mellett adagoljunk SYMPHYTUM​-ot . Ez a szer előnyösen befolyásolja a szemgolyósérülések, elsősorban a vérzések gyógyulását is.

  Bélvérzés, véres hasmenés (kutyák parvovírus fertőzése) esetén, az állat nyálkahártyái fakók, végtagjai hidegek. Ha a vérkeringés egyensúlyának teljes felborulása, ájulás, sokk veszélye fenyegeti az állatot, akkor a VERATRUM ALBUM​ a megfelelő szer, amit az életveszély elmúltáig 15-20 percenként, majd egyre ritkábban adagolunk.

  Emlőgyulladás

  A probléma első tüneteinek megjelenésekor a következő szájon át adható készítmények jöhetnek szóba, alacsony potenciában, naponta négyszer: Az ARNICA MONTANA​, csökkenti a fájdalmat. A BELLADONNA​, akkor szükséges, ha már lázas az állat, az APIS MELLIFICA​ pedig akkor időszerű, ha az ödémaképződéssel járó folyamatok kerültek előtérbe. A BRYONIA​-t akkor célszerű adni, ha az anyaállat a gyulladt tejmirigyeire fekszik (azokat szívesen nyomja), a kölyköket nem hagyja szopni, és nagyon sok vizet fogyaszt.

  A kölykök fogai által okozott sebek, továbbá a repedezett bőr gyógyítására alkalmas szerek az ARNICA MONTANA​, a PHYTOLACCA​ és a PETROLEUM​. Mindegyikből reggel és este adjunk egy-egy adagot, a tünetek megszűnéséig. Végül pedig készítsünk négyszeresére hígított oldatot CALENDULA OFFICINALIS​ őstinktúrából, és borogassuk a tejmirigyeket.

  Emlődaganat

  Az állatorvosi kezelés kiegészítésére, a következő készítményeket javasolt adagolni alacsony potenciában: CONIUM MACULATUM​ és PHYTOLACCA​ , együtt reggel és este, valamint közepes potenciában THUJA OCCIDENTALIS​, hetente egyszer.

  Ha az emlők belsejében kis (gennyes) gócok tapinthatók, akkor adagoljunk, az állatorvosi kezelés kiegészítéseként: Barium carbonicumot közepes és Asterias rubens-t alacsony potenciában, reggel és este, a gócok megszűnéséig.

  Idősebb állatoknál fellépő gennyes emlőgyulladás esetén, ha a fogyás és a fáradtság a legkisebb megerőltetés hatására is jelentkezik, egészítsük ki a kezelést Iodum adásával (naponta 1x, a gennyes gócok megszűnéséig).

  Daganatműtétet követően, a kiújulás elkerülésére javasoljuk az alábbi készítményeket: BARIUM CARBONICUM​, egy adag esténként, 2 hónapos kúra keretében, tavasszal és ősszel, THUJA OCCIDENTALIS​ , hetente egy adag, (például vasárnaponként), 2 hónapon keresztül tavasszal és ősszel, valamint Silicea , hetente gy adag, (például szerdánként), 2 hónapon keresztül, tavasszal és ősszel.

  Valamennyi felsorolt készítmény mellett adagolható még a Viscum album, naponta 2x egy adag.

  Epilepszia

  Az epilepszia az agy különböző részeiben kialakult olyan működési zavar, melyben az izgalmi és gátló folyamatok egyensúlya felbomlik, és izgalmi túlsúly eletkezik. Ez az állat egyensúlyvesztésében, görcseiben, merevedésében, emékezetkiesésében nyilvánul meg.

  Kezdjék a kezelést az állat féregtelenítésével úgy, hogy adjanak neki CHINA RUBRA​-t , aponta 1x, 8 napon át, és a 8. napon adják az állatorvos által javasolt féreghajtót.

  Ha erősen nyálzik és/vagy csikorgatja a fogait a roham alatt, adjanak CUPRUM METALLICUM​-ot, Bufo rana-t és NUX VOMICA​-t, mindegyikből reggel és este egy-egy adagot, néhány hétig és közben figyeljék az állat viselkedését.

  Ha úgy tapasztalják, hogy a rohamok kialakulása sérülésekkel lehet kapcsolatos, a visszaesések elkerülése céljából adják a következő szereket: ARNICA MONTANA​ és NATRIUM SULFURICUM​ együttesen, reggel és este, 6 hónapon át. Ha a rohamok hátterében a zajok hatását tartják valószínűnek, adagoljanak Cicuta virosa-t és NUX VOMICA​-t , mindegyikből naponta 5 golyót egyszerre, 6 hónapon keresztül, illetve PHOSPHORUS​-ból hetente 1 adagot.

  Ha a rohamok hátterében nemi izgalom van, akkor a rohamok ismétlődésének megelőzése céljából adagolják a Bufo rana-t , naponta egyszer 6 hónapon át, illetve az ARGENTUM NITRICUM​-ot és a PHOSPHORUS​-t, hetente egyszer, ugyancsak 6 hónapon keresztül.

  Ha a rohamok hátterében a holdfázis változását gyanítják, a visszaesések elkerülésére, adagolják a CHINA RUBRA​-t és a CUPRUM METALLICUM​-ot , mindegyikből naponta egy adagot, valamint a SILICEA​-ból hetente 1 adagot, 6 hónapon át.

  Ha a rohamok sötétség hatására ismétlődnek, adagolják az alábbi szereket:

  CUPRUM METALLICUM​ és ARSENICUM ALBUM​, mindegyikből esténként, egy adagot, 6 hónapig.

  A visszaesések elkerülésére szukáknál, ha a rohamok hátterében a tüzelés lehet, javasoljuk az ACTEA RACEMOSA/CIMICIFUGA​ reggel és este egy-egy adagot, a tüzelés kezdetétől, annak lezajlásáig.

  Ha a rohamok előtt a beteg állat nagyon izgatott, ingerlékeny, adagoljanak Bufo rana-t reggel és este, 6 hónapon át.

  Ha a kutyának látási zavarai vannak az epilepsziás rohamok alatt, és azok a rohamok után is folytatódnak, adjanak CUPRUM METALLICUM​-ot reggel és este, a tünetek megszűnéséig.

  Étvágybeli rendellenességek

  (perverz étvágy)

  Sokszor a kutya, macska étvágya úgy változik meg, hogy számára emészthetetlen és takarmányozásra alkalmatlan dolgokat fogyaszt el, vagy rág meg. Ilyenkor perverz étvágyról beszélünk. Ezt az ALUMINA​ naponta 2x-i adagolásával próbálhatjuk megakadályozni.

  Ha fiatal állatok nem tudják megemészteni a tejet, azonban nyalják a követ, eszik a homokot, agyagot, nyers burgonyát és különösen kívánják a tojást, akkor a CALCIUM CARBONICUM /CALCAREA CARBONICA​ napi 2x-i adagolása lehet a megoldás.

  Ha a fiatal állatok nem tudják megemészteni a tejet, de feltűnően szívesen fogyatják a sós ételeket, az ételmaradékot, a húst, kívánják a fát, a papírt, és különös étvággyal csapnak le egy elhullajtott papírzsebkendőre, akkor a CALCIUM PHOSPHORICUM / CALCAREA PHOSPHORICA​ lehet a megfelelő szer.

  Ha az idős kutyák kívánják az idegen állatok ürülékét és ezzel egyidejűleg rendkívül büdös bélgázok távoznak tőlük nagy hanggal, adagoljunk alacsony potenciában CARBO VEGETABILIS​-t, naponta háromszor.

  Ha csak a homokot eszi szívesen a kutyánk, akkor a FERRUM METALLICUM​, ha pedig saját ürülékét, akkor a Veratrum album lehet a megoldás, naponta kétszeri adagban.

  Félelem

  Ha az állat mindentől fél, alvása nyugtalan és feltűnően kívánja a cukrot, adagoljanak ARGENTUM NITRICUM​-ot , valamint PHOSPHORUS​-t , reggel és este, több héten át.

  Ha az állat fél a sötétségtől, ingerlékeny és szorong, egyébként pedig kényes, puhány alkat, adjanak ACONITUM NAPELLUS​-t , naponta egyszer, valamint PHOSPHORUS​-t , 1 adagot, hetente egyszer.

  Ha úgy tűnik, hogy az állat gyakran menekülne, vagy agresszív, mindent szét akar szaggatni amikor egyedül van, emellett zajokra túlérzékeny és az étvágya szeszélyes, adagoljanak BELLADONNA​-t és STRAMONIUM​-ot , (esetleg HYOSCYAMUS NIGER​-t ) együtt, minden reggel, legalább egy hónapon át. Amint a javulás egyértelmű, csak kétnaponként adagolják a szereket, majd ritkítsák tovább, amíg el nem lehet hagyni.

  Ha az állat fél az idegenektől, adjanak GELSEMIUM SEMPERVIRENS​-t és BARIUM CARBONICUM​-ot minden reggel, legalább egy hónapon át. Amint a javulás egyértelmű, csak kétnaponként alkalmazzák a kezelést.

  Ha az állat fél a tömegtől, a nagy terektől, vagy a szoros, szűk helyektől (felvonók), adjanak neki ARGENTUM NITRICUM​-ot , mindennap, reggelente legalább egy hónapon át, majd másnaponként.

  Ha az állat a vihartól fél (szél, eső, légnyomásváltozás), mielőtt még az kitörne, adjanak GELSEMIUM SEMPERVIRENS​-t és RHODODENDRON​-t félóránként. Amint a javulás egyértelmű, ritkítsák az adagolást.

  A vihar (dörgés, villámlás) előtt és alatt, valamint ha az állat a petárdázástól, puskalövéstől fél, a várható hanghatás előtt és alatt adagoljanak PHOSPHORUS​-t és RHODODENDRON​-t , együtt, félóránként. Amint a javulás egyértelmű, ritkítsák a kezelést, majd hagyják abba.

  Ha az állat fél lemenni a lépcsőn, adjanak neki alacsony potenciában BORAX​-ot és GELSEMIUM SEMPERVIRENS​-t , közepes potenciában, naponta 2x, reggel és este.

  Ha az állat fél az egyedülléttől és túlérzékeny, vagy túlzottan ingerlékeny, kedélyállapota változékony, valamint az állapotát az egyedüllét súlyosbítja, adagoljanak PULSATILLA PRATENSIS​-t és IGNATIA AMARA​-t együtt, naponta 3 alkalommal.

  Ha az állat féltékeny és hol nyugtalan, hol pedig levert, valamint rögtön ugat, sőt még harap is, adagoljanak HYOSCYAMUS NIGER​-t és LACHESIS MUTUS​-t , minden reggel és este.

  Ha a félelem trauma vagy baleset után jelentkezik, adagoljanak ARNICA MONTANA​-t és ACONITUM NAPELLUS​-t reggel és este, két héten keresztül.

  Ha a félelem következtében a kutya gyakran agresszív. Ez kialakulhat a legcsekélyebb zajtól, vihartól, néha még attól is, ha felé hajolnak. Ilyenkor adjanak neki BORAX​-ot , naponta kétszer, két héten át, majd hetente három alkalommal egy hónapon keresztül, azután pedig hetente csak egy alkalommal, a jelenség teljes megszűnéséig.

  Féltékenység

  Az állatok féltékenységének oka néha a gazda új barátnője, aki esetleg nem szereti a kutyákat, cicákat, vagy nagyon szereti a gazdit. Az újonnan érkezett kisbaba is lehet a viselkedésváltozás oka, aki miatt kevesebb idő jut eddigi egyetlen kedvencünkre. Esetleg egy másik kutya, vagy macska, amelyik hirtelen került a családba, ezáltal a régi kedvenc mellőzve érzi magát…

  Ha a féltékenység, harapással és az egyedüllét elutasításával agresszivitásba csap át, adjanak HYOSCYAMUS NIGER​-t , naponta 3x.

  Ha az állat domináns, ugat, morog, vicsorít és csak nehezen fogad szót, adjanak NUX VOMICA​-t , naponta 3x, a megfelelő állapot helyreállásáig.

  Ha a kutya szomorú, kétségbeesett, nem akar sétálni, visszautasítja az ételt, de amint megakadályozzuk mozgásában, harap vagy erőszakosan ugat, minden előzetes jel nélkül morog és harap, párzási időszakban pedig súlyosbodik az állapota, adjanak LACHESIS MUTUS​-t naponta 3x.

  Ha féltékenységét úgy mutatja ki, hogy finoman, tapintatosan panaszkodik, duzzog, úgy viselkedik mint egy kölyökkutya, adagoljanak PULSATILLA PRATENSIS​-t , naponta 3x.

  Fialás

  Fialás előtt néhány órával a vemhes állat testhőmérséklete a vemhesség során többször mért normál értékhez képest átlagosan 0,5–1,5 °C –kal süllyed. Ilyenkor, a fialás közeledtével a tejmirigyek megduzzadnak, belőlük savószerű váladék nyomható ki, az állat keres egy félreeső helyet, ahol megítélése szerint nyugalmas körülmények között fialhat.

  A fialástól való félelem esetén és a fizikai fáradtság elkerülésére, főként először fialó kedvenceink esetében adagoljuk a következő szereket: ARNICA MONTANA​-t, reggel és este, minden nap a kölykezés várható idejét megelőző héten, ACTEA RACEMOSA/CIMICIFUGA​-ból 1 adagot a fialás várható ideje előtti napon, ésPULSATILLA PRATENSIS​-ből, 1 adagot a fialás várható napján.

  Fialás közben átlagosan óránként jön a világra egy kölyök. Ha ez a folyamat megszakad, és a has áttapintásakor érezzük, hogy van még a méhben magzat, azonban az állat már nem erőlködik, alacsony potenciában adjunk CAULOPHYLLUM​-ot (3–5 golyócska) negyedóránként, néhány alkalommal.

  Vérzés fellépésekor hívjanak állatorvost. Megérkezéséig az alábbi szerek adagolása javasolt alacsony potenciában: MILLEFOLIUM​ és CHINA RUBRA​, mindegyikből egy-egy adag 10 percenként váltogatva.

  Fialás után a folyadékveszteség kompenzálására és a fialás közben fellépő esetleges sérülések mielőbbi gyógyulása érdekében minden esetben adjanak az állatnak közepes potenciában CHINA RUBRA​-t és ARNICA MONTANA​-t 2x1 adagot 12 óra különbséggel, mindkét szerből.

  A méh tisztulása a kölykezés után maximum1 hónapon keresztül folytatódhat.

  Ha a váladékozás a fialást követő egy hét elteltével is bőséges és émelyítő szagú, az azt is jelentheti, hogy a méh üregében magzatburok darab vagy esetleg hullamagzat maradt vissza. Forduljanak állatorvoshoz!

  A méh tisztulását az alábbi homeopátiás szerek adagolásával segíthetik

  Aristolochia clematitis közepes potenciában naponta kétszer egy adag 7–10 napon keresztül, SABINA​ alacsony potenciában maximum 3 napig(!), naponta háromszor egy adag. Három nap után egy nap szünetet kell tartani és ezután, ha még szükséges folytatható a kúra további három napon keresztül.

  Ha a tisztulási időszakban a kutya hőmérséklete meghaladja a 39,0 °C-ot, a macskáé pedig a 39,5 °C-ot adjanak PYROGENIUM​-ot, óránként egy adagot, összesen öt alkalommal.

  Ha a testhőmérséklet a következő napra sem csökken a normál szélsőértékek (kutyánál: 38,0–39,0 °C, macskánál 38,5–39,5°C ) közé, forduljanak állatorvoshoz.

  Ha az anyaállatnak kevés a teje, és ezt a duzzadt emlő fájdalma okozza, az alábbi szerek jöhetnek szóba, alacsony potenciában: ARNICA MONTANA​, CHAMOMILLA VULGARIS​, és BELLADONNA​, naponta 2x, mindegyikből egy-egy adag, az állapot javulásáig.

  Ha a kölykök foga sértette fel az emlőbimbók bőrét, az ARNICA MONTANA​ mellett adagoljunk HYPERICUM PERFORATUM​-ot , naponta 3x.

  Ha a tejhiány oka az emlők nem kellő mértékű előkészülete, a tejtermelés fokozása érdekében adhatunk alacsony(!) potenciában: URTICA URENS​-t naponta 1–3x egy adagot, vagy közepes(!) potenciájú PHYTOLACCA​-ból naponta 1x, a tejtermelés fokozódásáig.

  Fogínygyulladás

  Ha a foghús szegélye a fognyakak körül kipirult, emiatt az állat lehelete bűzös, az elváltozott területen a nyálkahártya vérzésre hajlamos, az állat nyálzik, és nyála kimarja a szájnyílás környékét, akkor adjanak KREOSOTUM​-ot naponta 3x, a tünetek csökkenéséig.

  Ha a fentihez hasonló szájbeli elváltozások mellett a fültőmirigy és az állalatti nyirokcsomók duzzadtak, esetleg az ugyancsak duzzadt nyelven szürkésfehér bevonat látható, az állatnak hasmenése is van, és kedvencük a szokásosnál szomjasabb, adagoljanak MERCURIUS SOLUBILIS​-t naponta 2x, amíg a tünetek fennállnak.

  Ha a fogínygyulladás mellé a szájszögletek kisebesedésével járó gyulladásos folyamat is társul, és nem csak a harapás, hanem a nyelés is fájdalmat okoz az állatnak, a vizelete feltűnően kellemetlen szagú, a bélsárürítés pedig fájdalmat okoz, akkor adjon naponta 3x NITRICUM ACIDUM (ACIDUM NITRICUM)​-ot, a tünetek enyhüléséig.

  A szájüregbeli elváltozások esetében 10x-esére hígított ARNICA MONTANA​ őstinktura, CALENDULA OFFICINALIS​ őstinktura és Myrrha őstinktura keverékével naponta 2x ecsetelje a beteg nyálkahártyát.

  Fülgyulladás

  (külső hallójárat gyulladás)

  Ha az állat a fülét dörzsöli, vakarja és sokszor a vékony bőrön keresztül megsérülnek a fülkagyló erei, ami bőr alatti vérömleny (othematóma) képződéssel jár, adagoljanak ARNICA MONTANA​-t és MILLEFOLIUM​-ot, reggel és este egy-egy adagot együtt, a vérömleny felszívódásáig.

  Ha a fül forró, vörös, fájdalmas, például hideg fürdő vagy huzatos autóban történő utazás után, a kezelést BELLADONNA​-val végezzék. Adjanak ebből 2 óránként 4 alkalommal, majd reggel, délben és este, 3 napon keresztül.

  Ha ragadós váladék termelődik a fülben, a kezelés módja a következő: SILICEA​ és PULSATILLA PRATENSIS​ együtt, naponta 2x, a váladékozás megszűnéséig.

  Bűzös fülzsír megjelenésekor adjanak MERCURIUS SOLUBILIS​-t és HEPAR SULFUR​-t, együttesen, naponta 3x, a váladéktermelődés megszűnéséig.

  Ha a fültőben vagy a fülkagylóban sárgás, gennyes, viszkető, nedvedző, ekcémás seb keletkezik, a kezelést GRAPHITES​-el végezzék, naponta 2x, a tünetek megszűnéséig.

  Sűrű, véres, romlott sajtra emlékeztető szagú váladék esetén (amikor a fül fáj és a beteg állat lehorgasztott, vagy egyik oldalra elfordított fejjel jár) a következőszereket használják: HEPAR SULFUR​-t és LACHESIS MUTUS​-t, együttesen, naponta 2x, a váladékozás megszűnéséig.

  Ha a hallójáratot polip zárja el, helyi kezelésre naponta használjanak THUJA OCCIDENTALIS​ őstinktúrát, négyszeres hígításban. Megjegyzendő azonban, hogy ilyen esetekben nagyon gyakran sebészeti beavatkozásra is szükség lehet.

  Hasmenés

  Adjanak diétás ételeket a hasmenéses állatnak! Biztosítsák a megnövekedett vízigény kielégítését és az ürülék minőségétől vagy a kiváltó ok jellegétől függően, alkalmazzák az alább javasolt szerek valamelyikét. (Valamennyit alacsony hígításban, naponta 3-4 alkalommal.)

  Véres hasmenés esetén leginkább az alábbiak adagolhatók

  ARSENICUM ALBUM​, IPECA​, MERCURIUS SOLUBILIS​, VERATRUM ALBUM

  Feltűnően bűzös hasmenés esetén az alábbi szerek jöhetnek szóba

  ARSENICUM ALBUM​, CARBO VEGETABILIS​, NUX VOMICA​, PYROGENIUM​, SULFUR

  Vízszerű hasmenés esetén próbálkozhatnak a következő szerek valamelyikével

  MAGNESIA CARBONICA​, MERCURIUS SOLUBILIS​, PODOPHYLLUM​, PHOSPHORUS​, RHEUM​, VERATRUM ALBUM

  Ha rendellenes vagy romlott takarmány fogyasztására gyanakszunk, akkor

  ANTIMONIUM CRUDUM​, ARSENICUM ALBUM​, NUX VOMICA​, Okoubaka közül választhatjuk ki a legmegfelelőbb szert vagy szerkombinációt.

  Fiatal állatoknál, amelyek a tejintolerancia tüneteit mutatják

  CALCIUM CARBONICUM /CALCAREA CARBONICA​, MAGNESIA CARBONICA​, MAGNESIA PHOSPHORICA​, RHEUM​ alkalmazható leggyakrabban.

  Ha a hasmenés érzelmi megrázkódtatás vagy rémület miatt következik be, egészítsék ki a kezelést az alábbi szerekkel: GELSEMIUM SEMPERVIRENS​ és ARGENTUM NITRICUM​, együtt, kétóránként a várható érzelmi behatás előtt és alatt.

  Hányás

  A hányás reflexes folyamat, és viszonylag gyakran fordul elő azoknál a húsevőknél, amelyek nyáltermelése csökkent mértékű és/vagy túl mohón (élelemféltésből) esznek.

  Ha arra gyanakszanak, hogy az állat túl sokat evett, adjanak ANTIMONIUM CRUDUM​ és NUX VOMICA​-t, mindkettőből egyszerre, óránként egy-egy adagot, összesen négyszer, utána 4 napig reggel, délben és este.

  Ha bármilyen eredetű gyomor- és bélhurutra gyanakszanak, feltétlenül forduljanak állatorvoshoz, és az előírt kezelésen kívül adjanak ARSENICUM ALBUM​-ot óránként 1x, összesen négy alkalommal, majd utána két hétig naponta 3x.

  Ha a hányást emésztési probléma vagy romlott étel okozta, adjanak NUX VOMICA​-t és ARSENICUM ALBUM​-ot, mindkettőből egyszerre óránként, összesen négyszer, utána 1 hétig reggel, délben és este.

  Ha a beteg állat a lenyelt vizet is kihányja, és ezt a tünetet fokozott szorongás is kíséri, adjanak ARSENICUM ALBUM​-ot és PHOSPHORUS​-t, együttesen, óránként, összesen 4x, majd ritkítsák a szerek adagolását, amint az állat állapota javul. Ezután adják még mindkét szert reggel, délben és este, 6 napig.

  Ha a gyomorhurutot hideg fürdő, nyers étel vagy gyümölcs fogyasztása okozza, adjanak BRYONIA​-t óránként, összesen háromszor, utána 4 napig reggel, délben és este.

  Ha a különböző okokból történő hányást a mozgás súlyosbítja, ha a vércsíkokat is tartalmazó hányást köhögés előzi meg, adjanak Ipecacuanha-t, az előzőekkel együtt, óránként, összesen 4x, utána 5 napig reggel és este.

  Ha a hányás erősen zsíros étel fogyasztása után következik be, adjanak IPECA​-t és PULSATILLA PRATENSIS​-t, mindkettőből egyszerre óránként, összesen négy alkalommal, utána 5 napig reggel és este.

  Ha a hányás szopás után következik be (kölyköknél tapasztalt hányás), akkor adjanak MAGNESIA CARBONICA​-t reggel és este, amíg a tünet megszűnik.

  Ha a hányás harag vagy (nem jogos) szidás után jelentkezik rendszeresen, adjanak STAPHYSAGRIA​-t és COLOCYNTHIS​-t, együttesen, óránként, összesen 4x, utána 5 napig reggel és este.

  Minden olyan esetben, amikor az állat a hányás után megkönnyebbül, adjanak NUX VOMICA​-t, kétóránként, összesen négy alkalommal, majd az állapot teljes javulásáig naponta háromszor.

  Ha az elfogyasztott vizet az állat azonnal kihányja, akkor egészítsék ki a kezelést PHOSPHORUS​ adagolásával, reggel és este, a teljes javulásig.

  Ha az állat érzelmileg túlfűtött, vagy ha érzelmi sokkot követően az evéstől számított hosszú idő elteltével emésztetlen takarmányt hány, adjanak Ignatia amara-ból óránként, összesen négy alkalommal.

  Hőguta

  Hőguta (hőtorlódás) akkor következik be, ha az állat meleg és nedves környezetben van, és rosszak a szellőztetés körülményei, így a hőleadásra nincs lehetősége (pl: parkoló gépkocsiban).

  Addig is, amíg az állatorvosi beavatkozásra sor kerül, csökkentsék az állat testhőmérsékletét úgy, hogy langyos vízbe teszik, és adjanak neki alacsony potenciában GLONOINUM​-ot , CARBO VEGETABILIS​-t és ACONITUM NAPELLUS​-t , mindegyikből 5 percenként egy-egy adagot, kevés vízben feloldva, amíg nem látják, hogy az állat jobban van. Eszméletvesztés esetén egészítsék ki a kezelést OPIUM​-mal . (Figyelem: félrenyelés veszélye!)

  Húgykövesség

  Kutyáknál ritkábban, macskáknál gyakrabban fordul elő, hogy a vizeletkiválasztó szervekben kő vagy homok képződik, ami előbb-utóbb a szervrendszer egyes elvezető elemeinek (húgyvezető, húgycső) teljes vagy részleges elzáródásához vezet. Ilyenkor az állatnál erős hasi fájdalom jeleit tapasztaljuk, próbál vizelni. Ez vagy teljesen sikertelen, vagy csak apró, esetenként véres cseppek formájában sikerül kevés vizeletet kipréselnie magából, nagy fájdalmak közepette.

  Addig is, amíg az állatorvosi kezelés megkezdődik, könnyíthet az állat állapotán, ha negyedóránként adagol alacsony potenciában SABAL SERRULATA​-t, amíg az állat meg nem könnyebbül. Ha véres a vizelete, a fenti szert kiegészítheti ARNICA MONTANA​ adásával.

  Izületgyulladás

  Heveny izületgyulladás esetén az állat hirtelen kezd el sántítani. A beteg izülete duzzadt, meleg, fájdalmas, és ha az állat enged hozzáférni, a széthajtott szőrök között, a terület kipirulását is felfedezhetjük.

  Ha a fent leírt tüneteket látják, azonnal tegyenek rá egy jégkockákkal töltött zacskót, és adjanak a beteg állatnak ARNICA MONTANA​-t óránként, összesen 5-6 alkalommal, majd 5 napon keresztül reggel, délben és este.

  Ha 12 órával később az ízület még mindig duzzadt és fájdalmas, de az állat jobban érzi magát ha fel-alá járkálhat, egészítsék ki a kezelést a következő szerek együttes adagolásával: RUTA GRAVEOLENS​ és RHUS TOXICODENDRON​. Mindegyikből négyóránként egy-egy adagot.

  Ha az állat legszívesebben a sérült végtagjára fekszik, azt láthatóan erőteljesen nyomja, és nehezen viseli el, ha csak finoman érintjük az elváltozott területet, emellett nagyon szomjas is, BRYONIA​-t adjunk neki, naponta 4–5 alkalommal, a tünetek enyhüléséig.

  Ha 48 óra elteltével semmiféle javulást nem tapasztal, forduljon állatorvosához.

  Amennyiben jelentős ödéma alakul ki a sérült területen, egészítse ki a kezelést APIS MELLIFICA​ napi háromszori adagolásával.

  Köhögés

  Ha a köhögés hideg szélben történő megfázás következménye, és a beteg állat nyugtalan, a láza emelkedőben van, érzékeny és piros a torka, köhögése száraz és mindig szomjas, adjanak ACONITUM NAPELLUS​-t óránként, összesen négyszer, majd egyre ritkábban a tünetek megszűnéséig.

  Ha a köhögést ismeretlen jellegű, vagy nedves hidegben (havas eső, jeges vízbe esett) történő megfázás okozta, az állat lázas, nagyon levert, a pupillái tágak, adagoljanak az alábbi szerek mindegyikéből egyszerre, naponta négyszer majd másnaptól reggel és este, a panaszok megszűnéséig: BELLADONNA​ és DULCAMARA​.

  Ha a köhögés igen fájdalmas és hidegre súlyosbodik, adjanak együttesen HEPAR SULFUR​-t és RUMEX CRISPUS​-t . Az első nap 4x, majd naponta 3x, a panaszok megszűnéséig.

  Ha a köhögést a mozgás súlyosbítja (az állat köhög, amint megmozdul), adjanak BRYONIA​-t, 5 golyócskát, reggel és este, a panasz megszűnéséig.

  Ha a köhögés nem akar megszűnni, de az állatnak nincs láza, adjanak felváltva DROSERA (Drosera rotundifolia)​-t és SPONGIA TOSTA​-t , reggel és este a panaszok megszűnéséig.

  Ha a köhögés olyan, mint a szamárköhögés (fiatal kutyakölykök „kennel-köhögése”), akkor COCCUS CACTI​-t és DROSERA (Drosera rotundifolia)​-t javaslunk adagolni. Mindkét szerből egyszerre egy-egy adagot, reggel és este, a panaszok megszűnéséig.

  Ha főképp éjszaka heves és görcsös a köhögés, adjanak COCCUS CACTI​-t, SAMBUCUS NIGRA​-t és CUPRUM METALLICUM​-ot , mindegyikből egyszerre, reggel és este, a köhögés megszűnéséig.

  Ha a köhögés fokozott ingerlékenységgel hozható összefüggésbe, együttesen adjanak: HYOSCYAMUS NIGER​-t és MOSCHUS​-t , reggel és este, amíg szükségét érzik.

  Ha a köhögés hányást okoz, IPECA​ a megfelelő szer, naponta kétszer, reggel és este.

  Minden más esetben próbálkozhatnak egy humán célra készült komplex szerrel, a STODAL​® sziruppal, naponta 2–3x1–2 kávéskanállal, amíg a tünetek meg nem szűnnek.

  Kötőhártya gyulladás

  A kötőhártya-gyulladást húzat, idegen test (pl. toklász), többféle baktérium vagy vírusfertőzés is okozhatja. Ilyenkor a lehető leggyorsabban általános és helyi kezelést is alkalmazni kell, ezért mielőbb forduljanak állatorvoshoz, de addig is nézzék meg, van-e valamilyen idegen test a szemben, vagy arra utaló jel, hogy valami belement az állat szemébe. Ha az eredmény pozitív, adjanak ARNICA MONTANA​-ból kétóránként egy adagot, a tünetek javulásáig. Ezzel egyidejűleg pedig esetleg többször is jól öblítsék ki a szemet CALENDULA OFFICINALIS​ őstinktúrával (1 kávéskanálnyit 10-szeres mennyiségű felforralt, majd langyosra hűtött vízhez adva), a tünetek javulásáig.

  A gyulladás csillapítására csepegtessenek a beteg szembe naponta háromszor egy csepp Homeopátiás szemcseppet, és szájon át adjanak BELLADONNA​-t és EUPHRASIA OFFICINALIS​-t , egyszerre mindkettőből, a tünetek javulásáig.

  Ha arra van gyanújuk, hogy a kötőhártya-gyulladás a tartósan huzatos gépkocsiban történt utazás következménye, adjanak az állatnak egy adag HEPAR SULFUR​-t magas(!) potenciában, valamint ACONITUM NAPELLUS​-t és BELLADONNA​-t, mindegyikből reggel, délben és este egy-egy adagot alacsony potenciában 3 napon át.

  Ha a váladék sűrű, ragadós, viszkózus, adjanak az állatnak KALIUM BICHROMICUM​-ot és HYDRASTIS CANADENSIS​-t, mindegyikből reggel, délben és este egy-egy adagot, egy hétig, valamint SILICEA​-t , hetente 2 alkalommal.

  Ha szemhéj ödéma alakul ki az állatnál, adjanak APIS MELLIFICA​-t, reggel és este, a tünetek megszűnéséig.

  Ha a szemből gennyes váladék ürül, ami a szemzugban kimaródást okoz, adjanak alacsony potenciában HEPAR SULFUR​-t és MERCURIUS SOLUBILIS​-t , mindegyikből reggel és este, a váladékozás megszűnéséig, ha pedig a gennyes váladék nem maró hatású, adagoljanak hasonló dózisban PULSATILLA PRATENSIS​-t.

  Ha a fenti esetekben és homeopátiás kezelés ellenére sem tapasztalható 48 óra elteltével javulás, feltétlenül forduljanak állatorvoshoz.

  Kullancsfertőzés

  (Babeziózis)

  Sétából hazatérve, mindig kertben tartott állatainknál pedig minél gyakrabban, meghatározott rendszerességgel ellenőrizni kell a szőrzetet a kullancsok jelenléte szempontjából.

  Ha befúródott kullancsot találunk az állatban, azt – a patikákban kapható – ún. kullancskiszedő kanállal tudjuk szakszerűen eltávolítani a bőrből.

  A fertőzött állatnak segít a láz elleni küzdelemben, és megkönnyíti az elpusztult vörösvértestek által terhelt vesék munkáját is, ha az állatorvos által előírt kezelésen kívül adagolnak alacsony potenciában BELLADONNA​-t , ARSENICUM ALBUM​-ot , és URTICA URENS​-t, első nap mindegyikből kétóránként, három alkalommal, majd reggel, délben és este, 8–10 napon keresztül.

  A vörösvértestek pusztulása által előidézett vérszegénység megszüntetésére adagoljanak alacsony potenciában CHINA RUBRA​-t kétóránként, majd reggel, délben és este. A harmadik naptól kezdve adagoljanak a Chinával együtt FERRUM METALLICUM​-ot és Serum anguilla-t együttesen, naponta 2x, 6 héten keresztül.

  A máj- és a veseműködés támogatására alkalmas a Flor de Piedra, amit naponta kétszer, reggel és este, három héten keresztül, majd egy éven át minden hónapban egy-egy hétig javasolt adagolni. Ugyancsak jótékony hatású, ha a PHOSPHORUS​-t egy éven át havonta egyszer adjuk a kullancsfertőzésen átesett kedvencünknek...

  Láz

  Ha az állat kedvetlen, bágyadt, étvágytalan, többet iszik a megszokottnál, és zavart a viselkedése, tanácsos esetleg napjában többször is megmérni a testhőmérsékletét (az egészséges kutya testhőmérséklete általában 38,0–39,0 °C, a macskáé általában 0,5 °C-kal magasabb). Ha a normál szélsőérték fölé emelkedik a hőmérséklet, akkor lázról beszélünk, ami arra utal, hogy a szervezet beteg ugyan, de aktívan küzd a kórokozók ellen. A lázat természetesen ellenőrzés alatt kell tartani, azonban nem kell feltétlenül és minden áron csillapítani.

  Mindenképpen meg kell azonban figyelni az állat viselkedését, a vízfogyasztás gyakoriságát, annak módját (kis vagy nagy kortyokban történik-e) azt, hogy melegre vagy hidegre vágyik a beteg, a vizelete színét, a hasmenés, hányás, illetve nyálzás tüneteit.

  Ha a láz 24 órán át tart, és más tünetek (hányás, hasmenés, köhögés stb.) is jelentkeznek, mindenképpen állatorvosi segítségre van szükség.

  A lázat a kísérő tünetektől függően a következő szerekkel csillapíthatják:

  Ha a láz hirtelen jelentkezik, nagyon magas (akár 41,0 °C), és szeles téli időszakban történt meghűlés következménye, a beteg nyugtalan, nagyon szomjas, nyálkahártyái kipirultak, pulzusa szapora, keményen peckelő, éjszakára súlyosbodik az állapota, de egyéb szervi tünet nincs (még), adjanak ACONITUM NAPELLUS​-t , kétóránként, az állapot javulásáig.

  Ha beteg kedvencünk elbújik, szomorú, riadt, fényre és zajra feltűnően érzékeny lesz, teste forró, nyálkahártyái sötétvörösek, pupillái kitágultak, talpai izzadnak, és már egyéb szervi elváltozásokat (tüdő, köldök, izületek stb.) is tapasztalnak, adjanak BELLADONNA​-t , kétóránként, a tünetek javulásáig.

  Ha valamilyen súlyos izületi-, mellhártya-, hashártya-, tejmirigy gyulladás és erős helyi fájdalom kísérő tünete a magas láz, valamint ezzel járó viselkedésváltozás (nagyfokú szomjúság és mozdulatlanság igény) észlelhető, az állatok pedig feltűnő módon a beteg, fájós testrészükre fekszenek, azt nyomják, akkor adjanak BRYONIA​-t kétóránként, a tünetek enyhüléséig. A Bryoniát igénylő állat állapota romlik mozgásra, érintésre és meleg levegő hatására, de javul nyugalomban, erős helyi nyomásra, és helyi meleghatásra.

  Heveny és félheveny, esetleg rendszeresen visszatérő lázas hőemelkedéssel járó fertőző betegségek esetén, amelyek nem túl súlyos légzőszervi vagy emésztőszervi hurutos elváltozásokat okoznak, jelentős általános állapotromlás nélkül, a nyálkahártyák fakók, esetleg enyhén kipirultak, húsevő kedvencünk nem kívánja a húst, akkor adjunk a tünetek javulásáig naponta 3x egy adag FERRUM PHOSPHORICUM​-ot .

  Méhgyulladás

  A méhgyulladás kialakulását több körülmény is elősegítheti: a szervezet legyengülése, amelynek következtében védtelenebb lesz a mikrobákkal szemben; a hormonális vemhesség megszakítás; a tüzelést megszüntető injekciók vagy tabletták stb.

  A heveny méhgyulladás tünetei a kutyáknál, macskáknál a felpuffadt has, a hátszőrzet összecsomósodása, láz, valamint az állat pihenőhelyén, takaróján vagy párnáján megjelenő, sűrű szennyes-vörös vagy sárgás-véres váladék.

  Az első figyelmeztető jelek jelentkezésekor a homeopátiás kezelés önmagában is elég lehet, vagy az állatorvos által előírt kezelés kiegészítésére szolgálhat.

  Ha a tünetek 48 óra elteltével nem szűnnek meg, vagy súlyosbodnak, mindenképpen forduljunk állatorvoshoz.

  Javasolt készítmények: PYROGENIUM​ és HEPAR SULFUR​ együttesen, reggel és este, 8–10 napon keresztül.

  Ha az állat szomorú és elbújik, a kezelést SEPIA OFFICINALIS​-al végezzük. Reggel és este egy-egy adaggal, 8–10 napon keresztül.

  Ha a váladék sűrű, sárgás színű, és nem marja ki az ivarnyílás környékét, a kezelésre javasolt készítmény a PULSATILLA PRATENSIS​, reggel és este, 8–10 napon keresztül

  Ha a váladék fehéres színű, sűrű, ragadós, viszkózus, és az állat folyamatosan nyalogatja magát, a kezelésre javasolt szer a HYDRASTIS CANADENSIS​ és/vagy a KALIUM BICHROMICUM​ , naponta kétszer, 8–10 napon keresztül.

  Ha a kutya vagy macska korábban a tüzelés megszüntetésére vagy abortusz céljából hormoninjekciókat kapott, az alábbi készítményekkel is egészítsék ki a kezelést alacsony potenciájú NUX VOMICA​-val és BRYONIA​-val reggel és este, 8-10 napon keresztül, valamint Thuja occidentalis-szal , amelyből hetente egyszer 1 adagot adunk, két hónapon keresztül.

  Ha az állat melegre vágyik, hány és/vagy hasmenése van, kezeljék Arsenicum albummal , reggel és este, ugyancsak 8–10 napig.

  Mérgezések

  A leggyakrabban előforduló mérgezéses esetekben a megfelelő homeopátiás szer kiválasztásához az alábbi összefoglaló táblázat nyújthat segítséget:

  Romlott hús, hal vagy kolbász

  ARSENICUM ALBUM​, Okoubaka, óránként egy adag

  Kumarin tartalmú patkányméreg

  LACHESIS MUTUS​, 2-3 óránként egy adag K vitamin tartalmú készítmény

  Vakcinázást követő mérgezésszerű tünetek

  THUJA OCCIDENTALIS​, 1-2 óránként egy adag

  Vakcinázást követő görcsök

  SILICEA​, 1-2 óránként egy adag

  Mérgek általános ellenszere

  NUX VOMICA​, 1-2 óránként egy adag

  Antibiotikum túladagolás

  SULFUR​, 1-2 óránként egy adag

  Nyugtatók, szteroid készítmények

  PHOSPHORUS​, 2-3 óránként egy adag

  Digitálisz túladagolás

  PULSATILLA PRATENSIS​, 1-2 óránként egy adag

  Rovarölő-, és növényvédő szerek, festékek

  Okoubaka, 1-2 óránként egy adag

  Hormonhatású szerek túladagolása

  BRYONIA​, 1-2 óránként egy adag

  A fenti táblázatban szereplő készítmények közül mérgezéskor a Lachesis-t, a Thuja-t, a Silicea-t és a Phosphorus-t közepes, a többi szert alacsony potenciában adagoljuk!

  Ödéma

  Ödéma jelentkezésekor a szövetek természetellenesen megduzzadnak, ennek a jelei bármely bőrfelületen – a fejen, a lábakon, a hason, a nyakon, a szemhéjakon vagy az állat szája szélén – észlelhetők.

  Ne felejtsék el, hogy a hason és a lábakon megjelenő ödéma szív- és légzési problémákra, vérkeringési zavarra, a máj vagy esetleg a vese megbetegedésére utalhat. Ilyenkor a lehető leggyorsabban állatorvoshoz kell fordulni.

  Ha az ödéma valamilyen sérülés (ütés, nyomás, stb.) következménye, a kezelés a következő szerekkel történhet: ARNICA MONTANA​ és APIS MELLIFICA​. Az első napon együttesen kétóránként adagoljuk a szereket, majd naponta háromszor, a duzzanat csökkenéséig.

  Jelentős mértékű, de csak helyi ödéma esetén, ami 48 óra alatt sem csökken, az előbbi kettő mellé, még BRYONIA​ alkalmazása is javasolt naponta 4x5 golyó, a tünetek megszűnéséig.

  Ha erőteljes viszketést is tapasztalnak az elváltozott területen, a duzzanatok elszórtan találhatók és különböző nagyságúak, vagy összefolynak, végezzék a kezelést reggel és este egy-egy adag URTICA URENS​-szel a probléma megszűnéséig.

  A nyelven vagy az ajkon (leggyakrabban darázscsípés következtében) megjelenő ödéma esetében a beteg állat nyálzik, fájdalmában üvölt, melső lábaival kaparja a száját, össze-vissza rohangál, mert nem tudja, hogy mi történt vele. Ilyenkor elsődleges cél az ödéma mielőbbi megszüntetése, amire a legmegfelelőbb szer az APIS MELLIFICA​, közepes potenciában negyedóránként egy-egy adag, legalább négy-öt alkalommal.

  Ha ez idő alatt nem csökken a duzzanat, keressék fel a beteggel az állatorvost.

  Prosztatagyulladás

  Ha a kan kutyánk akár bélsarat, akár vizeletet csak többszörre, és nagy fájdalmak árán tud üríteni, feltétlenül gondolnunk kell a prosztata gyulladásos megbetegedésére, duzzanatára, és állatorvoshoz kell vinni. Az ilyenkor szokásos állatorvosi kezelés kiegészítéseként célszerű homeopátiás kezelést is alkalmazni.

  Ha a kutya nagyon gyakran vizel, és a hímvesszője végén mindig van egy kevés vizelet, néha véres is, és a prosztata már erőteljesen duzzadt, adjanak SABAL SERRULATA​-t és BARIUM CARBONICUM​-ot naponta kétszer, amíg a rendellenességek fennállnak.

  Ha a kutyának vagy cicának éjszakai inkontinenciája van (bevizel) – ez leggyakrabban idős állatoknál tapasztalható – adjanak Ferrum picricumot és CAUSTICUM​-ot együtt, reggel és este, ameddig a rendellenességek fennállnak.

  Ha a kutyának szorulása van, és vékony sugárban vizel, adjanak neki CONIUM MACULATUM​-ot és SEPIA OFFICINALIS​-t reggel és este, amíg a probléma el nem múlik.

  Ha a kutya vékony sugárban és gyakran vizel (a vizelet színe sötét és rossz szagú), bélsara kemény, fekete, az állat nehezen tudja kinyomni, és a testén esetleg szemölcsök is találhatók, adagoljanak THUJA OCCIDENTALIS​-t hetente két alkalommal, legalább 2 hónapon keresztül.

  Prosztatadaganat esetében az állatorvosi kezelés mellett, a daganatos folyamat előrehaladásának lassítására adjanak alacsony potenciában CONIUM MACULATUM​-ot, BARIUM CARBONICUM​-ot és Viscum albumot, mindegyikből naponta kétszer, valamint közepes potenciában THUJA OCCIDENTALIS​-t , hetente egyszer 1 adagot.

  Sérülések

  (ld. Elsősegély)

  Sipolyok

  A sipolyok olyan csőszerű, kóros „vezetékek”, melyeken keresztül a mélyebb szövetekben képződött (többnyire kóros) váladékok a test felszínére ürülnek (nyál, genny, hasűri folyadék stb.).

  Ezek a képződmények általában nem gyógyulnak meg maguktól, és sokszor műtét után is kiújulnak. A húsevőknél a legtöbb esetben idegen test jelenléte provokálja a tünetet (toklász, tövis stb.), főleg a mancsokon, az ujjak közében, esetleg korábbi, a mélyebb szövetekben elhelyezett műtéti varratoknál. Emellett a beteg szájában, a fogaknál (fogsipoly), vagy a végbélnyílás tájékán (anális sipolyok) is jelentkezhetnek ezek a rendellenességek.

  A sipoly kezelése, főleg idült esetben sebészi beavatkozást igényel, a homeopátiás kezelés inkább a visszaesés megelőzésére szolgál .

  Ilyenkor a következő készítményeket javasolt adagolni: ARNICA MONTANA​-t és SILICEA​-t, mindegyik szerből reggel és este 6 napon át egy-egy adagot, valamint CALCIUM FLUORATUM / CALCAREA FLUORICA​-ból hetente 2 adagot a teljes gyógyulásig.

  Abban az esetben, ha a végbélnyílás tájékán lévő sipoly vagy fekély visszatérő, fájdalmas, vérzik, szivárog, és intenzív görcsös bélsárürítési inger kíséri, adjanak NITRICUM ACIDUM (ACIDUM NITRICUM)​-ot, 1 hónapon át, naponta 2x.

  Szaruhártya gyulladás

  Szaruhártya-gyulladáskor a szem kivörösödése mellett apró pontok láthatók a szemgolyót fedő átlátszó hártyán. A szaruhártya fekélyesedését okozhatja sérülés, például, ha az állat belekap a szemébe. Minden esetben forduljanak állatorvoshoz, de az állatorvosi kezelés kiegészítéseképpen tegyenek borogatást a szemre vagy öblögessék CALENDULA OFFICINALIS​ őstinktúrával, kevés forralt és langyosra hűtött 10x-es mennyiségű vízhez elegyítve.

  Szájon át adagoljanak alacsony potenciában ARNICA MONTANA​-t , illetve közepes potenciában APIS MELLIFICA​-t , mindegyikből egy adagot, naponta 3x, tünetmentességig.

  Ha azt tapasztalják, hogy a sérüléshez éles fájdalom társul, adjanak közepes potenciában HYPERICUM PERFORATUM​-ot , naponta 3x, a fájdalomtünetek csökkenéséig.

  A hegesedés elősegítésére a gyulladás csökkenése után javasolható még: ARGENTUM NITRICUM​ és KALIUM BICHROMICUM​, naponta 3x egy adag.

  Hasznos weblapok

  www.homeopatia.info.hu

  www.haziallat.hu

  www.springmed.hu

  www.kutya.hu

  www.boiron.hu

  www.amacska.hu

  Felhasznált szakirodalom

  Dr. Barbara és Dr. Michael Rakow: Homeopathie in der Tiermedizin; Aude Sapere Verlag, 1995

  Dr. H.G. Wolff: Unsere Hundegesund durch Homöopathie; Sonntag Verlag, 1994

  Dr. H.G. Wolff: Unsere Katzegesund durch Homöopathie; Sonntag Verlag, 1997

  Dr. Marie-Noe¨lle Issautier, Dr. Jacqueline Peker: Homeopátia és a kutya; SpringMed Kiadó, 2008

  • kinyomtatom

  • elküldöm

  • ajánlom

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Allergia e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Balesetek, sérülések kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Fog- és szájbetegségek kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Fogzás e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Influenza & téli betegségek e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Jól működő immunrendszer? Természetesen!

   tovább
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 1. Menstruáció

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 2. – A változó kor – és előzményei

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 3. - Hólyaghurut és hüvelyfertőzések, ciszták és miómák

   tovább
  • letöltöm

   Óvodáskori problémák e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Túlélési tippek fesztiválozóknak

   tovább
  • letöltöm

   Utazási e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Várandósság, szülés, szoptatás homeopátiával e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024