Stressz, alvászavar, memória, lámpaláz, vizsgadrukk

Memóriazavarok kezelése homeopátiával (I. rész)

„Mostanában mintha feledékenyebb lennék” – mintha ezt egyre többször hallanánk embertársainktól.

A gyenge memóriának, feledékenységnek számtalan oka és megnyilvánulási formája lehet, köztük a hosszú COVID fertőzés, melynek egyik potenciális maradványtünete az „agyi köd”. Azonban az elégtelen mennyiségű és minőségű alvás, a krónikus stressz (szorongás), depresszió, gyász megélése, túlzásba vitt munka is kedvezőtlen hatással bírhat a szellemi teljesítményünkre. Családi kórelőzmények „lenyomata” is lehet a gyenge memória egyik oka. 

Városi környezetben az oxigénhiány, a rossz minőségű levegő, az elektroszmog, a modern életvitellel járó elégtelen mennyiségű napi mozgás, hiányos táplálkozás, dehidratáltság, fokozott alkoholfogyasztás, droghasználat, dohányzás, egyes gyógyszerek (mellékhatás, gyógyszerinterakció) alkalmazása is okozhat memóriazavarokat. 

Léteznek ugyanakkor olyan állapotok, mint amilyen az Alzheimer-kór, az agyi erek elmeszesedése valamint az időskori demencia, melynek egyik vezető tünete a feledékenység, így érdemes mindig körültekintően eljárni, orvosi kivizsgálást igénybe venni, ha egy-egy tünet mögötti okokat szeretnénk feltárni és eszerint kiválasztani a megfelelő kezelést.

Sokféle homeopátiás gyógyszer létezik a memória javítására, ezek közül a leggyakrabban előforduló állapotokat és szereket vesszük most sorra. Aki nem ismert magára a lenti szerismertetések közt, az olvashat a további szóba jöhető szerek tünetképéről a cikk folytatásában, a szöveg végén található link alatt.

ACIDUM PHOSPHORICUM​: A múltbéli eseményeken gondolkodnak, vagy a jövőn töprengenek. Nincs kedvük beszélgetni. Azok, akiknek erre a szerre van szükségük, egy gyász vagy jelentős mértékű (baráti vagy szerelmi) csalódás miatt közönyössé válnak és apátiába esnek. Kerülik az emberekkel való beszélgetést, és tartanak a jövőtől. Nem tudják rendesen összeszedni a gondolataikat, lassan válaszolnak, és feledékenyek  ̶  különösen a szavakat illetően   ̶ , beszélgetés közben látványosan keresik a szavakat. A memóriagyengeségük fokozatosan fizikai legyengüléssel társul.

ANACARDIUM ORIENTALE​: Akkor javasolt, ha azt tapasztaljuk, hogy hajlamosak vagyunk stresszhelyzetekben (pl. vizsgán) „leblokkolni.” Azok, akik erre a gyógyszerre szorulnak, könnyen tétovává válnak, hirtelen elfelejtik az emberek és dolgok nevét, sőt, úgy érezhetik, mintha megőrülnének. Önbizalomhiányos emberek szere, akik gyakran nehezen hoznak döntéseket. Egymással ellentétes érzések és gondolatok közt vergődnek (kettősség érzet). Hol az agyára, hol a szívére hallgat az érintett, de nehezen tudja megélni ezek koherenciáját, így vagy érzelmi, vagy racionális döntéseket hoz. Általában olyan gyermekkor fedezhető fel a kórtörténetünkben, ahol az édesapa nem figyelt a gyermekére vagy ritkán, szinte soha nem részesítette elismerésben. A gyermek (aki lehet ma már felnőtt) gyakran kapott leminősítést, dorgálást, kritikát (anyai vagy apai oldalról), így nagyon alacsony önbizalma alakult ki. Ezt kompenzálandó ambiciózussá és törekvővé vált, hogy sikereket érjen el, versenyeken győzzön, hogy ezáltal is öntudatlanul elnyerhesse a szülői (apai) elismerést. Hajlamos lehet kedvtelenségre vagy kegyetlenségre (állatkínzás, bántalmazó magatartás, stb.). Identitászavarral is küzdhet (ki ő valójában: angyali vagy démoni erők rabja, jó vagy rossz ember). Ingerlékenyek és kegyetlenek, keményszívűek is lehetnek, káromkodnak, máskor pedig kedvesek, megértőek, vajszívűen viselkednek. Gyakori hangulathullámzások is megfigyelhetőek az esetükben.

AMBRA GRISEA: Azok, akik erre a szerre jól reagálnak, általában félénkek, könnyen zavarba jönnek, elpirulnak. Ismeretlen emberek társaságában szoronganak. Attól tartanak, hogy mások mit gondolnak róluk. Undorodhatnak a saját szaguktól, a szekrétumtól, váladékaiktól (izzadtságszag, széklet, bélgázok). Székrekedésre hajlamosak lehetnek. Nem tudnak WC-re menni, ha valaki hallhatja vagy „kiszagolhatja”, hogy épp milyen tevékenységet végeznek. Azt szeretnék, ha békén hagynák őket. Miközben feledékenyek és álmodozóak, beszélgetés közben egyik témáról a másikra ugrálnak, vagy kérdéseket tesznek fel anélkül, hogy megvárnák a választ. Nehezen értik meg az éppen olvasott szöveges tartalmakat és gondjaik vannak a számolással, a matematikával is. Sokat tudnak magukban szomorkodni, sírni. A korai öregedés és szenilitás gyakran az Ambra grisea szükségességét támasztja alá.

BARIUM CARBONICUM​ (BARYTA CARBONICA): Erre a szerre különösen gyermekek és idősek esetében gondoljunk. Ha gyermekről van szó, akkor a tanulással vannak nehézségei. nehezen tud koncentrálni, sokáig tart egy mondat megértése, és újra és újra el kell, hogy olvassa azt. A memorizáló (tanulási) képesség annyira lecsökkent, hogy a gyermeknek sokáig tart valamit megtanulni, majd gyorsan el is felejti a megtanultakat. Alkatilag csenevész, alacsony növésű is lehet. Nagyon bizonytalan magában, nehezen hoz döntéseket. Nincs önbizalma. Nem képes felelősséget vállalni. Mindig szüksége van valakire, aki támogatja, ott van mellette („fogja az anyja szoknyáját”, az anya háta mögé bújik, ha idegenek társaságában vannak). Félénk és szégyenlős természetű. Olykor a hideg levegőre is rendkívüli mértékben érzékeny lehet. Alkatilag hajlamos a gyakori torok- és mandulagyulladásra.

LYCOPODIUM CLAVATUM​: Azoknak javasolt, akik úgy érzik, fokozatosan alakult ki náluk a memóriavesztés. Zavartan viselkedhetnek, valamint diszlexiával küzdhetnek. Helytelenül alkalmazzák a szavakat és szótagokat. Rosszul alkalmazzák a szórendet. Korábban még alkalmasak voltak elmélyült szellemi tevékenységre, de a fokozatosan romló memóriájuk miatt most zavarban érzik magukat. Ha előadást tartanak, általában nagyon izgulnak, de minél jobban belejönnek a szövegükbe, annál magabiztosabban tudják folytatni a mondandójukat, elmúlik a lámpaláz. Ez a szer potenciálisan jól alkalmazható a diszlexiás, tanulási nehézségekkel és viselkedési problémákkal küzdő gyermekek esetében is. Alkatilag pökhendiek, diktatórikusak lehetnek, „nagyzolnak”, dicsekvőek. Másnak szeretnének látszani, mint akik. Valamilyen gyengeségüket próbálják kompenzálni egy túlzott határozottsággal, „pókerarccal”, főnökösködhetnek és gorombák a munkahelyen vagy otthon azokkal, akik alattuk vannak a rangsorban, de alázatosan, barátságosan viselkednek a feletteseikkel vagy a náluknál erősebb személyekkel. Erős kisebbrendűség érzetük van. Elhárítják a felelősséget. Reggel ébredéskor ingerlékenyek lehetnek. Emésztési zavaraik lehetnek. Kevés ételtől is felpuffadnak, sok bélgáz termelődik. Nagyon kívánják az édességet. A testi panaszaik általában a test jobb oldalán kezdődnek és a bal oldalukra terjedhetnek át. 

KALIUM PHOSPHORICUM​: Kiváló gyógyszer a szellemi megterhelés miatt kialakuló gyenge memória megtámogatására. („Az idegrendszer sója”.) Ez lehet egy vizsga utáni kimerült állapot vagy a túlzott irodai munka miatt előállt helyzet, amikor az elme a mentális igénybevétel során eltompult. A homeopátiás szer a legjobb memóriajavító hatást fejti ki, mivel megszünteti az elme túlzott igénybevételének utóhatásait. Erőt ad az agynak és az idegeknek, és a memória javítására szolgáló teljes értékű „agyfényesítőnek” tekinthető.

SULFUR​: A Sulphur alkatú emberek hajlamosak az írásbeli vagy szóbeli hibázásra.  Fokozatosan egyre inkább szétszórttá válnak, és nehezen tudnak koncentrálni. Beszéd vagy írás közben nehezen jutnak eszükbe a helyes szavak, gyakran a helyes szavakat helytelenekkel cserélik ki. Az is előfordulhat, hogy válaszadás előtt megismétlik a kérdést, hogy az elméjüknek időt adjanak a „felzárkózásra”. Általában olyan emberek szere, akiknek viszket a bőrük. Briliáns elmék, de lusták, önzőek is lehetnek, fáradékonyak, rendetlenek, nem szeretnek fürdeni, így koszosak (ételfoltos, leevett, pecsétes ingben járnak, ami kilóg a nadrágjukból, pacuhák).


A fentiekben ismertetett homeopátiás gyógyszereket 30 vagy 200 CH potenciában (hatáserősségben) érdemes alkalmazni. Ha nagyobb mértékben illeszkednek a tünetek (nagyobb a hasonlóság), a 200 CH a megfelelő potencia. A tünetek hasonlóságának mértéke szerint döntsük el, hogy a 30 vagy a 200 CH potenciájú szert alkalmazzuk, semmi esetre sem a kettőt egyszerre.

Adagolás: A 30 CH potenciájú szert 2-3 naponta adagolhatjuk. A 200 CH potenciájú szert 7 naponta egyszer kezdjük el alkalmazni. Mihelyt javulni kezdenek a tünetek, ritkítsuk a szer adagolását, majd álljunk le vele. Ha azok újra jelentkeznek, újrakezdhetjük az adott szer alkalmazását.

(1 adag 5 golyócska, nyelv alatt elszopogatva vagy kevés vízben elkeverve, feloldva).

A fenti tünetekkel érdemes homeopata szakemberhez fordulni, hogy az állapotunknak, helyzetünknek megfelelően a számunkra legmegfelelőbb szert tudjuk használni. Amennyiben folyamatban lévő egyéb kezelésünk van, feltétlen egyeztessük az adott szer alkalmazhatóságának lehetőségét kezelőorvosunkkal, homeopatánkkal.

(Szerkesztette: Divinyi Zoltán Péter)


Forrás:

Vermeulen, Frans: Prisma, Synoptic materia medica (Emryss Publishers)

Robin Murphy: Nature’s materia medica (Lotus Health Institute)

Sponzilli, Di Paolo: Omeopatia scienza dell’ individuo (Edizioni Mediterranee)

https://www.linkedin.com/pulse/homoeopathy-dementia-weak-memory-dr-ks-gopi/

https://www.facebook.com/photo/?fbid=10226890005460403&set=a.10207957069268831 

http://homeopathytoday.net/homeopathy/family-homeopathy/item/72-improve-your-memory-with-homeopathy 


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Alvászavar e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, álmatlanság, vizsgadrukk homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Téli lifestyle e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Várandósság, szülés, szoptatás homeopátiával e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024