Stressz, alvászavar, memória, lámpaláz, vizsgadrukk

Memóriazavarok kezelése homeopátiával - haladóknak (II. rész)

A cikk első felében a leggyakrabban alkalmazott homeopátiás gyógyszereket vettük számba, melyek a memóriazavarok kezelésében alkalmazhatóak.

Aki nem ismert magára a korábbi szerismertetések közt, az olvashat a további szóba jöhető szerek tünetképéről a lentiekben található folytatásban.

AILANTHUS GLANDULOSA​: Nehezen gondolkodik. Gyenge a memóriája. Még azt is képes elfelejteni, amit épp az imént említettek. Folyamatos emlékezetvesztés állapotában van. Erőtlen, bágyadt.

AVENA SATIVA​: Idegesség jellemzi, szellemi és fizikai kimerültséggel társulva. Képtelen tartósan egy témára koncentrálni. Álmatlansággal küszködhet. Egy kimerítő betegség után nagyon le van gyengülve, nehezen regenerálódik. Túl sok gyógyszer, fájdalomcsillapító, altatóhasználat, felfokozott szexuális élet, maszturbáció utáni kimerült állapotok. Szexuális erőtlenség. 

CONIUM MACULATUM​: Nehezen tud egyes dolgokra visszaemlékezni, feledékeny. Képtelen folyamatos szellemi erőfeszítéseket tenni. Jellemző lehet rá, hogy a házastársa vagy partnere elvesztése után vagy spirituális okokból nem élnek nemi életet és érzelmileg „megkeményedhetnek”.

STRAMONIUM: Rossz szavakat használ, nem találja a helyes szavakat. Folyamatosan és összefüggéstelenül beszélhet. Irracionális félelmei lehetnek. Fél a sötétben, fontos, hogy égve maradjon a lámpa abban a helyiségben, ahol tartózkodik, vagy ahol elalszik. Ha megcsillan a fény a vízen vagy a tükörben, attól fél.

STAPHYSAGRIA​: Hajlamos érzelmileg könnyen frusztrálódni, sok elnyomott düh van benne, de csak azért nem adja ki, mert az számára „méltóságon aluli lenne”. Ha mégis kiadja a dühét, a kezébe akadó tárgyakat hajigál és gyorsan megbánja, amit tett. Képes állandó jelleggel szexuális vonatkozású témákon rágódni. Ha olvas valamit, csak halványan emlékszik rá, és hosszú visszaemlékezés után is csak alig tudja azt felidézni.

GINGKO BILOBA: Nagyon fáradékony lehet. Csak „vonszolja maga után a testét”. Szórakozott, szétszórt, feledékeny. Különös tünete, hogy a nyakát nem tudja megtartani (úgy érzi, leesik a feje). A szer segíti az agyi vérkeringést, erősíti az agyfunkciókat. Traumatikus élmények szerepelhetnek a kórelőzményekben. Kedélyjavító hatású szer.

GLONOINUM​: Feledékenységében elfelejti az ismert utcák nevét, a saját otthonának a címét (utcanevét, házszámát és helyét), még ha évek óta ugyanott lakik, akkor is. A hazafelé vezető út túl hosszúnak tűnik számára. A jól ismert utcák is furcsának tűnnek számára. Bárhol el tud tévedni.

LAC CANINUM​: Hatékony a gyenge memória és az írás közbeni feledékenység esetén. A Lac caninumot akkor alkalmazhatjuk, ha valakinek nem jutnak eszébe a megfelelő szavak írás közben és gyakran írásbeli hibákat vét. Helytelenül használ egyes szavakat és kihagy egyes betűket. Nehezen tud koncentrálni. Általában ideges természetű. Szétszórt, feledékeny. Olykor, ha vásárol, ott hagyja a kasszánál, amit épp kifizetett. A Lac caninum állapotban lévő személy értéktelennek érzi magát. Úgy érzi, őt senki sem szereti, mindenki rosszul bánik vele („kutyába se veszik”). Önutálat, önmegvetés jellemezheti. Sok elnyomott düh rejtőzhet benne, amely olykor agresszív késztetésekhez vezethet. Ilyenkor hisztérikusan viselkedhet, rosszindulatú, gyűlölködik, durván viselkedik, veszekedik vagy káromkodik. Szélsőségesen érzékeny a kritikára, a visszautasításra. Nagyon vágyik rá, hogy szeretve legyen, értékelje a környezete.

HELLEBORUS NIGER​: Azoknak segíthet ez a szer, akik homályos gondolkodásúak, tompának, lassúnak és kiüresedettnek érzik magukat, apatikusak. Lassan válaszolnak amikor beszélgetnek. Gyakran van rá szükség a stroke-ot követő memóriaproblémák kezelésében. Nehezen koncentrálnak. Könnyen elfelejtik azt, amit épp olvastak, mondtak vagy épp tettek. Gyakran előfordulhat, hogy a dolgokat csak részlegesen érzékelik, látják vagy hallják meg.

IODUM​: Feledékeny. Elfelejt valamit, de nem tudja, mi volt az. Ez nyomasztja az elméjét; nyugtalanná és idegessé teszi. Izgatott, állandóan siet. Melegvérű emberek szere, akik bármennyit esznek, nem tudnak elhízni. Kényszeresen viselkedhet. Hajlala lehet a pajzsmirigy túlműködésre.

KALIUM BICHROMICUM​: Ezt a szert akkor érdemes alkalmazni, ha valaki teljesen elfelejt beszélni és csak a neki mondott szavakat tudja megismételni. Az önálló beszéd teljesen akadályozott. Olyan, mintha egy Ctrl+Alt+Delete-tel törlődött volna a memória. A Kalium bromatum állapotban lévő személyeknél feltűnő nyugtalanságot észlelhetünk (különösen a kezek nyugtalanok). A gyerekek sikoltoznak és sírnak álmukban ilyenkor. Az alvajárás is lehet a Kalium bromatum egyik feltűnő tünete.

MEDORRHINUM: Olyan személyek számára javallott, akiknek gyenge a memóriája (különösen a névmemóriája) és a helyesírás sem az erősségük. Még a jó ismerőseik neve sem jut mindig eszükbe. Előrehaladott állapotokban még az is előfordulhat, hogy a saját nevükre sem emlékeznek. Beszéd közben is megakadnak, elvesztik a beszélgetés fonalát. Ha kérdés hangzik el, azt többször megismétlik, mielőtt válaszolnának, mert nagyon nehezen tudják fenntartani a figyelmüket a beszélgetés alatt.

NATRIUM CARBONICUM​: Fizikai kimerültséggel járó feledékenység. Képtelen összeadni a számokat; elfelejti, amit olvas. Ideges. Egy oldal olvasása közben az előző oldalon olvasottak hamar kiesnek a fejéből. Az emlékezete nem tart ki az egy mondat elejétől a másik végéig. Az, akinek jó ez a szer, annak a napra kitettségtől minden tünete romlik és tejfogyasztás után könnyen felfúvódik.

NUX MOSCHATA​: A gondolatai hirtelen eltűnnek beszélgetés, olvasás vagy írás közben, és előfordulhat, hogy teljesen törli az agya a múltbéli eseményeket. Zavart, tompult gondolkodású, szétszórt, álmodozó típus. Távolságtartóan viselkedik. Olyan, mintha lerészegedett volna. Elfelejti, hogy mit akart csinálni. Rossz szavakat használ, különösen akkor, ha fáj a feje. Gyakran elálmosodik vagy clairvoyant (tisztánlátó) megérzései vannak.

OLEANDER: Gyenge emlékezőképessége van és feledékeny. Lassan érzékeli, ami épp történik vele. Szédüléses tünetei lehetnek szemgolyófájdalommal, változó pulzusszáma szorongással és viszkető, nedvező bőrelváltozásai.

RHODODENDRON​: Emlékezetkiesése van. Kihagy szavakat írás közben. Hirtelen elfelejti azt, amiről éppen beszél. Zavarodott. Szomorú, apatikus, lehangolt. Érzékeny az alkoholra. Köszvényes, reumás fájdalmai, ízületi problémái lehetnek, melyek időjárásváltozáskor, vihar előtt romlanak.

RHUS TOXICODENDRON​: Képtelen folyamatosan gondolkozni. Például ha le akarja jegyezni a 12-es számot, akkor papírra veti az 1-es számot, de nem tudja felidézni melyik szám következik utána. Hajlamos lehet az ízületi gyulladásokra, váll- és derékfájdalomra. Minden tünete kezdeti mozgásra rosszabb, folyamatos mozgásra javul. Ha mozdulatlanságra van ítélve, akkor nagyon be tud feszülni”, „lefagy”.

SCUTELLARIA LATERIFOLIA: Idegnyugtató hatású. Influenza után jelentkező ideges félelemérzet. Apátia. Képtelen tanulni vagy a figyelmét a munkára összpontosítani. Szívidegesség, izomrángás. Zavarodottság, nyugtalanság, álmatlanság jellemző rá.

SELENIUM​: Feledékeny, amikor ébren van, de álmában eszébe jut mindaz, amit elfelejtett.

SYPHILINUM (LUESINUM): Feledékeny. Szinte gyengeelméjű. Ok nélkül nevet és sír. Kétségbeesett, nem hisz a gyógyulásában. Melankólikus. Közömbös az üzleti és egyéb ügyei iránt. 

ZINCUM PHOSPHORICUM: A szellemi gyengeség a puszta feledékenységtől a gyengeelméjűségig (kisebb fokú idiotizmusig) terjedhet ebben az esetben. Égő érzete lehet a gerince mentén, amely tompa fájdalommal jár az utolsó hát- vagy az első ágyékcsigolya környékén. A tünetek rosszabbak ülés alatt, tanulás vagy szellemi megerőltetés hatására. A végtagizmok gyengék, remegnek, és olykor rángatóznak („ideges lábak”). Férfiaknál erős erekció jelentkezhet, melyet a herékben és a hímvesszőben húzó fájdalomérzet, majd magömlés kísérhet.


A fentiekben ismertetett homeopátiás gyógyszereket 30 vagy 200 CH potenciában (hatáserősségben) érdemes alkalmazni. Ha nagyobb mértékben illeszkednek a tünetek (nagyobb a hasonlóság), a 200 CH a megfelelő potencia. A tünetek hasonlóságának mértéke szerint döntsük el, hogy a 30 vagy a 200 CH potenciájú szert alkalmazzuk, semmi esetre sem a kettőt egyszerre.

Adagolás: A 30 CH potenciájú szert 2-3 naponta adagolhatjuk. A 200 CH potenciájú szert 7 naponta egyszer kezdjük el alkalmazni. Mihelyt javulni kezdenek a tünetek, ritkítsuk a szer adagolását, majd álljunk le vele. Ha azok újra jelentkeznek, újrakezdhetjük az adott szer alkalmazását.

(1 adag 5 golyócska, nyelv alatt elszopogatva vagy kevés vízben elkeverve, feloldva).

A fenti tünetekkel érdemes homeopata szakemberhez fordulni, hogy az állapotunknak, helyzetünknek megfelelően a számunkra legmegfelelőbb szert tudjuk használni. Amennyiben folyamatban lévő egyéb kezelésünk van, feltétlen egyeztessük az adott szer alkalmazhatóságának lehetőségét kezelőorvosunkkal, homeopatánkkal.

(Szerkesztette: Divinyi Zoltán Péter)


Forrás:

Vermeulen, Frans: Prisma, Synoptic materia medica (Emryss Publishers)

Robin Murphy: Nature’s materia medica (Lotus Health Institute)

Sponzilli, Di Paolo: Omeopatia scienza dell’ individuo (Edizioni Mediterranee)

https://www.linkedin.com/pulse/homoeopathy-dementia-weak-memory-dr-ks-gopi/

https://www.facebook.com/photo/?fbid=10226890005460403&set=a.10207957069268831 

http://homeopathytoday.net/homeopathy/family-homeopathy/item/72-improve-your-memory-with-homeopathy 


  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024