A homeopátiáról bővebben

A homeopátia lehetőségei a long-COVID tünetek kezelésében

Fáradt vagy, gyakran ködös a memóriád? Ez talán a long COVID? Hogyan látja ezt egy orvos? Cikkünkből megtudhatod!

A következő cikk alapjául szolgáló előadás Rómában, 2022 októberében, a CEDH (Nemzetközi Homeopátia Oktatási és Ismeretterjesztő Szervezet) X. Világkongresszusán hangzott el. 

Dr. Francois Mulet Párizsban élő és praxist folytató homeopata orvos és hipnoterapeuta az előadásában a COVID fertőzés utáni állapotok 3 fázisát különböztette meg. Az első szakasz a fertőzés után 4 héttel van, amikor még a fennálló klinikai tünetek a betegségből való felépülés idejének számítanak. 4 hét elteltével tekinthetjük a beteg állapotának megfelelően a betegséget - a fennmaradó tünetek miatt - visszamaradt COVID-nak, majd 12 hét után long-COVID-nak. A diagnózishoz felállításához szükséges, hogy a beteg produkálja a COVID tünetképét, majd ez fennálljon még 12 héten túl is, és kizárható legyen bármilyen más fertőződés vagy kiváltó ok.

Több tényező szerepet játszhat az elhúzódó tünetek fennmaradásában: a kitartó vírusfertőzés, a ráfertőződés újabb vírus-variánssal, bakteriális- vagy gombás felülfertőződés, Epstein-Barr vírus újraaktiválódása, az ún. „citokin vihar” (lásd: cikk utáni lábjegyzet), szervi károsodások, az intenzív ellátás következményei, egy kezdődő vagus-ideg (bolygó ideg) diszfunkció, vagy akár pszichoszomatikus betegség.                                                                                                       

A leggyakoribb tünetek 8 hét eltelte után a következőek: fáradtság (55%), fejfájás (40%), agyi ködös állapotok /gondolkodási nehézség, memóriazavar/ (30%), pszichiátriai kórkép megjelenése (30%) (tapasztalatom szerint a depresszió és pánikbetegség megjelenése felerősödése, visszatérése a leggyakoribb). Továbbá nehézlégzés (23%), mellkasi fájdalom (22%), ízületi fájdalom (20%), hajhullás (20%), izomfájdalom (19%), köhögés (15%), palpitáció (9%).  

A 6. hónap eltelte után megmaradó tünetekből a legszámottevőbb a fáradtság, a fejfájás és a nehézlégzés. Azon kívül, hogy az akadémikus orvoslás metodikáját is érdemes követni a vizsgálatokban és a terápiában, a homeopátiás tünettant figyelembe véve nagyon komoly segítséget kaphatnak az ezekkel a tünetekkel küzdő betegek. 

Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy a poszt-COVID tünetek kialakulásának alapjául a mitokondriális diszfunkciók tehetők felelőssé, azaz a mitokondriumok működése (lásd: lábjegyzet) a vírusfertőzés következtében több ponton is zavart szenvedhet. Ha csak a kialakuló, olykor krónikus fáradtság szindrómáig vezető tüneteket vesszük figyelembe, ez elég logikusnak tűnik. 

Saját hozzáfűznivalóm, hogy azokban az országokban, ahol a krónikus fáradtság szindróma elfogadott diagnózis és az ottani társadalombiztosításokra is terhet ró, - pl. Svédország - komoly kutatások folynak a betegség sejtélettanát illetően, hasonló mitokondrium  diszfunkciót állapítottak meg, mint a long-COVID esetében. És amikor a megfogyatkozott életenergia erősítése a cél, mi más lehetne az egyik leghatásosabb megoldás, mint a homeopátia alkalmazása? Amiben ez a módszer a legtöbbet tud segíteni, azok a következő tünetek, ill. a szervezet egészét érintő kóros jelenségek: fáradtság, nehézlégzés, fejfájás, ún. „agyi köd”, több szerv érintettsége, oxidatív stressz tünetei és a gyulladásos reakciók. A következő táblázat az egyes tüneteknél megmutatja áttekinthetően, mely szereket érdemes használni.


Saját tapasztalatom, hogy az „agyi köd – fáradtság - fejfájás triász” esetén nagy hasznát lehet venni a Gelsemium-nak is, 30 CH-as hígításban alkalmazva.  Egy olyan esetben pedig, mikor az illető beteg megjárta az intenzív osztályt is, érdemes nem elfeledkezni a Nux vomica-ról sem! 

Saját tapasztalatom, hogy a pszichés problémák felerősödése vagy újak megjelenése esetén érdemes komolyabb tüneteknél pszichológust, sőt sokszor pszichiátert is bevonni a panaszok kezelésébe. A hosszantartó betegség, az esetleges anyagi és egzisztenciális lecsúszás réme, a biztonságos életbe vetett hit elvesztése, az elmúlt 3-4 év veszteségekkel teli időszakai sokak pszichéjét ingataggá tették. Azok, akik akár nagy nehézségek árán, de „békeidőben” teljesen jól vezették az életüket, és felnőtt megküzdési mechanizmusokkal oldották meg a problémákat, előfordul, hogy egy ilyen hosszabb betegség hatására dekompenzálódnak és tanácstalanná válnak. Ez egy „gyermeki üzemmód”. Akik ebbe az állapotba belekerülnek, egyszer csak azt veszik észre, jóval nehezebb minden, esetleg összecsaptak fejük felett a hullámok, pánikrohamszerű tüneteik vannak, hipochonderré váltak, pszichoszomatikus tüneteik lesznek. Számukra érdemes alapos orvosi kivizsgálást kérni és a homeopátia mellett a psziché gyógyítására szakosodott szakemberrel együtt dolgozni a mielőbbi stabil működés helyreállítása érdekében.

Szerző: Dr. Simon-Fiala Ágnes - homeopata orvos


Lábjegyzet: 

A citokinek olyan anyagok, amikkel az immunrendszer sejtjei kommunikálnak egymással, vagy a testünk más sejtjeivel. Így tudja egy immunsejt jelezni a többieknek, hogy betolakodót talált, így más hasonló vagy akár más típusú immunsejtet tud a helyszínre “toborozni”, hogy segítsenek ellátni a kórokozó baját. A citokinek normálisan nagyon kicsi koncentrációban vannak jelen a vérünkben. Amikor a mennyiségük valamiért hirtelen megnő, azt citokin felszabadulási szindrómának, vagy ha nagyon súlyos, citokin viharnak nevezzük. (Forrás: https://koronavirus-kisokos.eu/posts/136/)

A mitokondrium eukarióta sejtekben található, az energia előállításában és annak elraktározásában szerepet játszó sejtszervecske. Az előállított energiát makromolekulák formájában tárolja.

(Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Mitokondrium)


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Fejfájás, migrén homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Influenza & téli betegségek e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Influenza, láz, megfázás homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Túlélési tippek fesztiválozóknak

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024