A homeopátiáról bővebben

Ritka homeopátiás szerek, ritka jó megoldások 1. CYPRIPEDIUM PUBESCENS

CYPRIPEDIUM PUBESCENS (Kis sárga asszonypapucs / Boldogasszony papucsa / Vénuszpapucs)

Új cikksorozatunkban a hazánkban is elérhető homeopátiás szerek közül azokat vesszük sorban górcső alá, melyek a nagyközönség és talán még a szakemberek által is kevéssé ismertek, mégis kiváló szolgálatot tesznek egyes tünetképek, patológiák kezelésében, így érdemes közelebbről is megismerkednünk velük.


Elsőnek a CYPRIPEDIUM PUBESCENS​ (Kis sárga asszonypapucs / Boldogasszony papucsa / Vénuszpapucs) homeopátiás gyógyszer tünetképét mutatjuk be.

A gyógyszer alapanyagául szolgáló növény a természetben már alig fellelhető (Észak-Európa), köszönhetően az intenzív gyűjtésének és a természetes környezete pusztulásának. Ma elsősorban dísznövényként tartják és termesztik. Kis, kenguruzsebszerű, táskás alsó virágzata van, amely sárga színű, innen eredeztethető a növény elnevezése. A gyógyszert a növény gyökeréből készítik.

Ismerkedjünk meg ezzel a szép virággal! Itt egy videót is megtekinthetünk róla.

Mentális tüneteire az jellemző, hogy az elméje túlstimulált állapotban van. A betegek nyugtalanok. Az érzelmek hirtelen el tudják árasztani őket. Ha idegi túlstimuláltságról van szó, jó nyugtatószer lehet (nyugtalanság kezelése).

Alvászavarok esetében jól alkalmazható. Ilyenkor elalváskor olykor végtagrángás is jelen van. A túlstimulált beteg folyamatosan beszélni szeretne (lázas állapotok is előfordulhatnak), tele van a feje olyan gondolatokkal, melyekről vidáman csacsog. Ez akár hisztériáig is fokozódhat. Később spazmusok (görcsös állapotok), élénk jókedv, hisztéria és hangulatzavarok jelentkezhetnek.

Hasznos szer olyan gyermekeknek és felnőtteknek, akiket nem lehet elaltatni vagy nem tudnak elaludni. Felkelnek az éjszaka közepén és kacarásznak, játszani akarnak vagy filmet néznek, olvasnak, zenét hallgatnak vagy beszélgetni szeretnének. Nagyon sokat kuncognak, olykor ez eksztatikus állapotot eredményezhet, fura és nem a helyzethez illő is lehet.

Könnyen el tudják sírni magukat vagy hahotázni kezdenek, amely hisztériás viselkedésbe torkolhat. Ez később depresszív állapotokhoz és apátiához vezethet.

Szülés utáni depresszióban is alkalmazható. Ilyenkor az újdonsült, de kimerült édesanya abban bizonytalan, hogy van-e elég ereje ahhoz, hogy ellássa és szeresse az újszülöttet. Bizonytalan abban, hogy jól döntött-e, amikor a párját választotta vagy gyermeket vállalt.

Olyan csecsemőknek, gyermekeknek, felnőtteknek is adhatjuk, akik nappal alszanak, éjjel pedig ébren vannak. Olyan esetekben is hasznos szer, amikor stimuláns hatású italokkal (pl. kávé, energiaital) visszaélés történt és emiatt nem tudunk aludni. Másik hasonló helyzet, amikor „a napszakok felborultak”, mert pl. egy esküvőn vagy házibulin voltunk és utána nem tudunk visszarázódni a korábbi biológiai ritmusunkba.

Jó szerválasztás csecsemőkori fogzáskor, amikor a tünetek éjszaka erősödnek fel.

Nőknél a menstruációs ciklus felborulása esetén álmatlanság jelentkezhet, melyre jó megoldás lehet ez a homeopátiás gyógyszer.

Azok, akiknél alkati szerként gondolhatunk az alkalmazásukra, nagyon intelligensek, de általában gyerekesen viselkednek. Óriási képzelőerejük van, gyorsan cikáznak a gondolataik, gyermekkorban nem a koruknak megfelelő játékokkal játszanak, náluk fiatalabb játszópajtásaik vannak. Autisták szere is lehet, akik magukban vihognak, magukat lovalják bele egy ismétlő stimulált mozgásba, szavakat ismételgetnek.

Jelentkezhet náluk szemirritáció és árpa. Hajlamosak lehetnek a szemgyulladásra. 

Égő, viszkető bőrérzeteik lehetnek.

ADAGOLÁS: 15 CH-ban tudjuk beszerezni a hazai gyógyszertárakban. Ezt alkalmazzuk. 

5 golyócska a napi egyszeri adag, lefekvés előtt adagolva. A későbbiekben sűríthetjük vagy ritkíthatjuk az adagokat a tünetek megjelenése vagy az enyhülés mértéke szerint. 


(Divinyi Zoltán Péter)


Forrás

Michal Yakir: Wondrous order; Systematic table of homeopathic plant remedies; Book one: Flowering Plants (Narayana Verlag)

Louis Klein: Orchids in homeopathy (Narayana Verlag)


  kapcsolódó szerek
  kapcsolódó cikkek
  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Várandósság, szülés, szoptatás homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, álmatlanság, vizsgadrukk homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Alvászavar e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Álmatlanság e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024