Stressz, alvászavar, memória, lámpaláz, vizsgadrukk

Életünk 1/3-át átalusszuk. És milyen jól tesszük!

Egy felnőttnek átlagosan 7-8 óra minőségi alvásra lenne szüksége. Vajon mit tehetünk, hogy jól aludjunk?

Tapasztaljuk meg az éjszaka csodáit és ne stresszeljünk, ha nehezen megy az elalvás. Van pár tippünk:

 • Törekedj arra, hogy mindig azonos időben feküdj le.
 • Lefekvés előtt min. 1 órával már ne használj okos készülékeket, mert ezek kék fénye megzavarja az alvás-ébrenlétért felelős ún. cirkadián ritmust.
 • Lefekvés előtt ne fogyassz nehéz, puffasztó ételeket, koffein tartalmú italokat és ne végezz megerőltető edzést, viszont egy alvást segítő herbatea jó szokás lehet esténként.
 • A hálószobában legyen rend, ne legyen 18 foknál melegebb és legyen sötét. Legyen nagyon sötét! A melatonint, az agy tobozmirigyben termelődő hormont gyakran "alvási hormonnak" vagy "sötétség hormonnak" nevezik. A melatonin úgy befolyásolja az alvást, hogy jelet küld az agynak, hogy itt a pihenés ideje. Ez a jel segít elindítani a test fiziológiai felkészülését az alvásra - az izmok ellazulnak, elálmosodunk, a testhőmérséklet csökken. A melatonin szint természetesen a kora esti órákban emelkedik, amikor besötétedik, és az éjszaka nagy részében tovább emelkedik, majd körülbelül 3 órakor éri el a csúcsot. A melatonin szintje kora reggel lecsökken, és a nap nagy részében alacsony marad. Az esti fényterhelés gátolja a melatonin természetesen időzített emelkedését, ami késlelteti, vagy megnehezíti az elalvást. 
 • Aki bármilyen okból nehezen lazul el, gyakran felébred az éjszaka folyamán, az táplálékkiegészítőként is szedhet melatonint.
 • Sokat segíthet egy lazító fürdő, amihez vagy magnézium tartalmú fürdősót, vagy ellazító illóolajkeveréket adhatunk pl. orvosi levendula, tömjén, ylang-ylang, mandarin. Ezeket az illóolajokat párologtathatjuk is este a szobában, de éjszakára soha ne maradjon égő aromamécses a lakásban!
 • Az éjszaka során bőrünk négyszer annyi tápanyagot képes hasznosítani, mint nappal. Használjuk ki ezt és 25 éves kor fölött kezdjünk el éjszaki krémet, szérumot használni. Az alvás amúgy is a legjobb antiaging kezelés a bőrünknek. Ha kialvatlanok vagyunk, növekszik a stresszhormon szintünk, aminek hatására felgyorsul a kollagént bontó enzim aktivitása. Tehát ha nem alszol eleget, bizony idő előtt rugalmatlanná és ráncossá válik a bőröd.
 • Ha rendszeresen kialvatlanul ébredsz, érdemes elmenni egy légzés tréningre (pl. Buteyko), mert a rossz alvásminőségért nagyon gyakran a helytelen légzés, horkolás, szájlégzés a felelős.
 • Sorold fel magadnak, hogy mennyi mindenért lehettél hálás aznap és gondolj valami szépre! :-) 


„És míg magam maradok, csak rád gondolok,

Nekem az lesz majd a módszerem,

hogy rólad álmodok,

És így bejutok, majd a gondolataid közé..

Mert majd érezni fogod, hogy rád gondolok,

És majd megtalál a gondolat.”

Bereményi Géza


Forrás:

https://www.dreams.co.uk/sleep-matters-club/25-facts-about-sleep/

https://www.napialvas.hu/kellemest-a-hasznossal-az-alvas-jotekony-hatasai-2/


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, álmatlanság, vizsgadrukk homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Alvászavar e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Balesetek, sérülések kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Téli lifestyle e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024