E-KÖNYVEK, TERÁPIÁS KÁRTYÁK

Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

Arra, hogy az egészséget testi-lelki egységként, egész-ség-ként kezeljük, talán sehol nincs olyan szükség, mint a stresszel összefüggő betegségeknél. 

letöltöm

  A hagyományos orvoslás kínálta megoldások elfedik a tüneteket, de nem gyógyítják a betegséget. Az orvos főleg a testi, a pszichiáter inkább csak a lelki tüneteket kezeli. A homeopátia a betegséget a testi-lelki tünetek összességeként értékeli, és személyre szabott gyógymódot kínál.

  HOMEOPÁTIÁRÓL RÖVIDEN

  A homeopátia a „hasonlót a hasonlóval gyógyítani” elv alapján működik. Homeopátiás kezelés esetén a beteg azt a gyógyszert kapja homeopátiás hígításban és elkészítési módban, amely hígítatlanul az egészséges emberben a beteg panaszaihoz leginkább hasonlító tüneteket vált ki.

  Gyakran emlegetett példa, hogy egy könnyezést, vizes orrfolyást okozó náthát hagymából készített szerrel gyógyítunk. Ezeket a tüneteket mindenki tapasztalhatta már hagymavágás közben.

  A homeopátia egyéni, alkati terápia, mely az egész embert – testét és lelkét egyaránt – figyelembe veszi, miközben nem mérgező, és mellékhatásoktól mentesen gyógyít. Parányi dózisokban használja a gyógyszereket. A homeopátiás szerek gyenge ingerként hatva ösztönzik és normalizálják a szervezet megzavart működését.

  Ezzel szemben a hagyományos orvoslás a betegségtünetekre irányul, „elnyomja” azokat, tehát a gyógyulás céljából ellenszereket használ. A megfelelő homeopátiás gyógyszer kiválasztásával mellékhatások nélkül segíthetjük a gyógyulási folyamatot. Többször ismétlődő, vagy krónikus betegségeknél fontos az alkati szer meghatározása. Az alkati kezelés segít abban, hogy ritkábban betegedjünk meg, illetve, ha mégis megbetegszünk, akkor gyorsabban és kevesebb szövődménnyel gyógyuljunk. A homeopátiás kezelést lehetőség szerint a tünetek megjelenésekor kell elkezdeni.

  A homeopátiás gyógyszerek eredete

  A homeopátiás gyógyszerek természetes anyagokból (ásványi-, növényi-, állati eredetű), speciális módon készülnek. Döntő mértékben (megközelítőleg 65%-ban) növényi eredetűek. Készítésük módját szigorú európai gyógyszerészeti szabványok határozzák meg. Magyarországon törzskönyvezett, nem vényköteles gyógyszerként kaphatók a patikákban

  Milyen kiszerelésben kaphatók a homeopátiás szerek?

  A homeopátiás szereknek többféle kiszerelése létezik. Leggyakoribb a golyócskákat (globulusokat) tartalmazó tubus, a szirup és a tabletta. Az adagolásban kövesse orvosa utasításait! A golyócskákból egyszerre általában öt darabot kell elszopogatni.

  Milyen gyorsan hatnak a homeopátiás gyógyszerek?

  A heveny lefolyású (akut) betegségek esetében a homeopátiás gyógyszerek gyorsan fejtik ki jótékony hatásukat. Ugyanakkor hatékonyan alkalmazhatók a krónikus betegségek gyógyításakor is.

  Gyógyszerformák

  A homeopátiás gyógyszereknek két nagy csoportja van.

  A homeopátiás monokészítmények egy (ritkán több) összetevőt tartalmaznak (pl. Arnica montana), és többnyire „golyócska” formában hozzáférhetőek. Elnevezésük a hatóanyag latin nevével egyezik meg. A globulusok (golyócskák) folyékony hígításokból készülnek, melyekkel semleges laktóz-szacharóz golyócskákat átitatnak, majd zárt edényben megszárítanak.

  A komplex készítményeket egyes betegségfajtákra fejlesztették ki és több összetevőt tartalmaznak (pl. Sedatif PC: Aconitum napellus, Atropa belladonna, Calendula officinalis, Chelidonium majus, Abrus precatorius, Viburnum opulus). A komplex szerek, a betegségre klinikai vizsgálatokkal bizonyítottan jól ható, potenciált monokészítmények kombinációi. A komplex gyógyszereket orvosok állítják össze. A komplex szerek általában tabletta kiszerelésben kaphatók, de léteznek szirup és kenőcs formában is.

  A homeopátiás szerek szedésének szabályai

  A homeopátiás szerek leggyakrabban golyó, néha tabletta vagy szirup kiszerelésűek.

  A gyógyszerek a száj nyálkahártyájáról szívódnak fel, ezért a golyókat és tablettákat el kell szopogatni. A golyócskák bevétele előtt és után legalább fél óráig nem szabad enni, inni, erős aromájú anyagokat használni (kávé, tea, dohányzás) hogy a nyálkahártya tiszta legyen. A mentol és egyéb illóolajok is csökkentik a homeopátiás szerek hatását, a mentoltartalmú fogkrémeket és rágógumikat kerülni kell. (Helyette alkalmazhat Homeodent homeopátiás szerek mellé ajánlott fogkrémet!)

  A homeopátiás szerek adagolása nem függ sem kortól, sem testtömegtől. Az egyszeri adag 5 golyócska.

  Gyakori homeopátiás hígítások és adagolási javaslatok

  Hígítás jele, adagolási javaslat

  5 CH, C5, D2-D6: 3-4x5 golyó naponta

  9 CH, C9, 15 CH, C15, D12: 2-3x5 golyó naponta

  30 CH, C30, D30: 1-2x5 golyó naponta

  200 CH, C200, D200, LM, M: (C1000): Orvosi javaslatra szedhető, az adagolás egyénre szabott

  Tárolás

  A szereket szobahőmérsékleten ajánlott tárolni, nem kell hűtőszekrénybe tenni. Megfelelő tárolás mellett a homeopátiás gyógyszerek 5 évig eltarthatók.

  Mi is az a stressz?

  Manapság már betegségként emlegetjük, de a stressz valójában a szervezet normális válasza különleges, nem várt eseményekre. Stresszhormonok nélkül nem tudnánk gondolatainkat tetté alakítani, legyen szó akár sportról, szerelemről, vagy egy művészi előadásról. Régen létfenntartó szerepe volt amikor vadat űztünk, menekültünk vagy ellenséggel tusáztunk. Ma már egy egyszerű forgalmi dugó, befizetetlen számla vagy problémás munkahely is kiváltja.

  Hogyan válhat a természetes reakció kórossá?

  A stressz eredeti feladata az volt, hogy harcképessé tegye a szervezetet. Manapság egyre több ember küzd az idegrendszerét nem kímélő feszültséggel. Ha nem tudjuk levezetni a többletenergiát, a jótékony stresszhatás visszájára fordul. Mindennapi példával élve ilyenkor szervezetünk egy olyan autóra hasonlít, ahol a féket és a gázpedált egyszerre nyomják. Sokan válnak stresszfüggővé, akkor is keresik a problémás helyzeteket, amikor testük pihenésre szorulna. Ilyenkor extrém sportokhoz, drogokhoz nyúlnak, vagy erőszakosak környezetükkel.

  Hogyan reagál testünk a stresszre?

  A stresszreakció bonyolult hormonhatás eredménye. Központja a hipotalamusz, az agyban lévő reflexközpont, mely mozgósítja a szimpatikus idegrendszert.

  A válasz:

  Gyors szívverés, magasabb vérnyomás, nátrium halmozódik fel

  Szapora légzés, fokozódó oxigénfelvétel

  Verejtékezés

  Nem megfelelő emésztés, a gyomor vérrellátása csökken, a savtermelés nő

  Izmok bővebb vérellátása, izomfeszültség

  A májban tárolt cukor (glikogén) vércukorrá alakul

  Személyiség, életmód és stressz

  Az, hogy az élet eseményeit stresszként, vagy normális helyzetként éljük meg, egyéniségünk és körülményeink függvénye. Vannak azonban klasszikus stresszhelyzetek, ilyen a gyász, a válás, a munkahely változtatás vagy az érzelmi boldogtalanság és az anyagi gondok. Mindennapi kedvenceink, a kávé és a cigaretta szintén fokozzák a stresszhormon termelődését. A stressz kezelésében rendkívül fontos, hogy a felfokozott szervezet lelassuljon, visszatérjen szokásos ritmusába. Így a stressz energiát ad, teljesítményre sarkall. Ha a stresszes helyzetek halmozódnak, és az állapot szinte állandóvá válik, kóros tünetek jelennek meg.

  Melyek a kóros stresszes állapot tünetei?

  Az első jelek idegesség, nyugtalanság, álmatlanság formájában jelentkeznek leggyakrabban. Ezután, bár a laboratóriumi leletek még negatívak, emésztési, szexuális zavarok, migrén, pánik vagy szorongás alakulhat ki. Sokszor sem a beteg, sem az orvos nem gondol a háttérben meghúzódó stresszre. A következő szakaszban a szervezet lelki eredetű, ún. pszichoszomatikus betegségeket produkál. Az immunrendszert gyengíti az állandó stresszes állapot, melynek gyomorfekély, allergia, cukorbetegség, magas vérnyomás, hajhullás, asztma, menstruációs probléma, impotencia a következménye, többségük gyógyszerrel nem is kezelhető, csupán szinten tartható. Fontos, hogy a stressz kezelése a korai szakaszban elkezdődjön.

  Ha túlfeszítettük a húrt....

  Csak azokkal a dolgokkal foglalkozzunk, ahol tehetünk is valamit.

  A feszültséget oldjuk megfelelő kommunikációval.

  Mindenki hoz rossz döntéseket, ne rágódjunk a kudarcokon.

  Pihenjünk, aludjunk. A relaxáció és a testmozgás is segít.

  Este nyolc után zárjuk ki a napi gondokat életünkből.

  Az étkezés, munka, pihenés idejét tartsuk be. Éljünk meghatározott napirend szerint.

  Gondolkozzunk pozitívan, ne engedjük az indulatokat elhatalmasodni.

  A stressz kezelése természetesen

  Magnézium a szervezetben

  A felnőtt szervezetben mintegy 25 mg magnézium található, a csontok tartalmazzák a teljes magnéziummennyiség kb. 60%-át, az izmok 30%-ot. Jelentős magnéziummennyiség található még a májban is. Élettani formája két pozitív töltéssel rendelkező, sejten belüli kation. A sejten kívüli térben csak 1 % található, ami nehezíti a magnéziumhiány vizsgálatát laboratóriumi módszerekkel. A szervezetbe jutott magnézium 30-50 százaléka a vékonybélből szívódik fel, és a vese kiválasztó működése folytán a vizelettel távozik. Mintegy háromszáz különféle enzim - kinázok, foszfatázok, szintetázok - aktivitása függ jelenlététől, s mint ilyen, valamennyi fontos szerves építőkövünk legyártásában részt vesz. Magnéziumfüggő a sejtek nátrium-kálium-ionháztartása és az energiatermelés, melynek fontos eleme a magnézium-ATP-komplex. Amikor a szervezet energiaigénye fokozódik, magnéziumból is többet igényel.

  Miért ajánlják a magnéziumot stressz esetén?

  A Mg az ideg-izom közötti ingerületátvitel meghatározó eleme. Csökkenti az adrenalin kalcium hatására történő felszabadulását és emeli a sejtek ingerküszöbét. Így csökken az izomgörcsök és a szívritmus-zavarok kialakulásának esélye. A magnézium a sejtek hártyájának áteresztőképességét is szabályozza, hatására az érfalak rugalmassága nő, a szívizom összehúzódó képessége javul, vagyis javítja a szív munkájának hatásfokát.

  A magnézium hiányát egyre többször hozzák kapcsolatba egyéb krónikus betegségekkel is, (2-es típusú diabetes, magas vérnyomás, magas koleszterinszint) ezért keresett és gyakran rendelt étrend-kiegészítő. Mivel szerepe egyre inkább előtérbe kerül, érdemes megvizsgálni, milyen feltételeknek kell megfelelnie egy jó magnéziumkészítménynek.

  A megfelelő magnéziumpótlás alapja az elegendő magnéziumion tartalom, ami nem ugyanaz, mint a dobozon szereplő hatóanyag tartalom. A másik szempont a hatóanyag, a magnéziumvegyület formája. Az ásványianyag-pótlás komplex feladat. Nem elég, ha a táplálék-kiegészítőkbe fémeket kevernek, a megfelelő felszívódás céljából ezeknek különleges kémiai formában kell jelen lenniük. Erre a célra legalkalmasabbak a fémek szerves savakkal alkotott, úgynevezett kelát-komplexei. Az ilyen kötésű komplex molekulák felszívódása a legjobb, egyben megakadályozza a felszívódást gátló egyéb tápanyag-összetevők (például: fitinsav, oxálsav stb.) hatásait. (kelát görögül = karom)

  A fenti okok miatt azok a készítmények számítanak korszerűnek, amelyek összetétele a mennyiségi követelményeken kívül a minőségi követelményeknek is -például ásványi anyagok vonatkozásában a kelát-komplex formának- eleget tesz. 

  Az egyes vegyületek biohasznosulása erősen különbözik. A felszívódás függ az emésztőrendszerben eltöltött időtől, ezért probléma, hogy a magnéziumvegyületek nagy része erősen hashajtó hatású, ami a bevitt mennyiséggel arányosan erősödik.  Ha a bélben töltött idő 12 óra alá csökken, akkor a felszívódó magnézium aránya drasztikusan lecsökkenhet. Fontos szempont még az egyéb, magnéziummal együtt hasznosuló, terápiás hatást erősítő vagy a felszívódás segítő vitaminok, ásványok jelenléte a készítményben.

   

  Általánosan szedhető szerek stresszre

  Stresszes életfázisban, a következő szerek ajánlhatók 15-30 CH-s hígításban, tíz napon át napi 2-szer 5 golyó adagban. Ha nem javulnak a tünetek, forduljon orvoshoz!

  ACONITUM NAPELLUS​ (Aconitum)

  Ha egy rossz élmény halálfélelmet okozott, és ez állandósult. Nyugtalanság, nem tud pihenni.

  PHOSPHORUS

  Ha a háttérben rossz hír, vagy érzelmi megrázkódtatás áll. Ideges és feszült, keresi a biztatást és a vigasztalást. Félelem és szorongás sötétben és vihar idején.

  NUX VOMICA

  Azoknak, akik a gyertyát mindkét végéről égetik. Gyakran a stressz emésztési zavart, refluxot is okozhat. Kívánja az élénkítőszereket, zsíros ételeket, ingerült, álmatlan.

  LYCOPODIUM CLAVATUM​ (Lycopodium)

  Harag és bizonytalanság, az önbizalom hiányát dühkitöréssel leplezi. Kívánja az édességet. Puffadásos panaszai lehetnek.

  IGNATIA AMARA​ (Ignatia)

  Szerelmi csalódás, gyász után javasolt. Jellemző a belső bizonytalanság, álmatlanság, gombóc a torokban, ásítozás.

  GELSEMIUM SEMPERVIRENS​ (Gelsemium)

  Gyenge, remegő lábak, izomfájdalmak, gyakori vizelési inger. Bénító félelem.

  PULSATILLA PRATENSIS​ (Pulsatilla)

  Szelíd, sírós emberek szere, akik nem bírják a meleg szobát.

  ZINCUM METALLICUM

  „Ideges láb”. Lábait állandóan rázza, mozgatja. Ingerlékeny.

  Álmatlanság, alvászavar

  Elaludni olyan könnyű, és mégis milyen nehéz lehet, ha álmatlanságban szenvedünk. Az alvás szerepe életünkben a mai napig nem tisztázott teljesen. Az agy pihenéséhez szükséges, de hogy az alvás állapotát mi váltja ki, erről több feltételezés létezik. Lehet, hogy az agy oxigénellátása csökken, elképzelhető, hogy bizonyos kémiai anyagok felszabadulása altató hatású, de egyes feltételezések szerint egyszerű ingerválaszról van szó.

  A felnőttek 15-25%-a rendszeresen tapasztal alvásproblémákat. Vannak olyanok, akik elaludni sem tudnak, míg mások felébrednek az éjszaka közepén, és utána ébren maradnak. Fontos tudni, hogy nem mindannyiunknak van szüksége 8 óra alvásra, van, aki 5-6 óra alatt is tökéletesen kipiheni magát. Ha pihenten ébredünk, eleget aludtunk.

  Tippek elalvás előtt

  Relaxálás. A jógalégzés és a fekve ellazulás segíti az elalvást.

  Meleg fürdő, aromaterápia. Levendula, narancsvirág kivonatot keverjünk el tejszínben vagy mézben, és tegyük a vízbe.

  Gyapjú ágynemű.

  Talpmasszázs.

  A lefekvés legyen szertartás, végezzük el a lépéseket minden este.

  Mit kerüljünk?

  Koffeintartalmú italokat, gyógyszereket, nikotint. Sok vény nélkül kapható gyógyszer tartalmaz koffeint.

  Esti testedzést, mert felpörgeti a szervezetet.

  Nappali alvást, bármilyen csábító is.

  Sok alkoholt lefekvés előtt. Igaz, hogy álmosít, de az alvás ritmusát megzavarja.

  Ne használjuk a hálószobát munkára, legyen az alvásnak szentelt hely.


  Homeopátiás szerek álmatlanság ellen

  A szereket lefekvés előtt fél – egy órával kell elszopogatni. Az adag: 5 golyócska a 30 CH-s hígításból, 10 napon át. Ha a tünetek nem javulnak, forduljon orvoshoz!

  ARGENTUM NITRICUM

  Álmatlanság egy közelgő esemény, szereplés miatt. Képzeletben előre elképzel minden rosszat. Óránként felébred, nyugtalan, fantáziál.

  COCCULUS INDICUS​ (Cocculus)

  Aggodalom, vagy hosszú virrasztás, megerőltető munka miatt képtelen elaludni. Sokat segíthet olyanoknál, akiknek felborult az alvás- ébrenlét ritmusa. Hányinger és remegés is tapasztalható.

  COFFEA TOSTA​ (Coffea)

  Úgy érzi magát, mintha sok kávét ivott volna. Túlzott izgalom, öröm okozza az álmatlanságot. Zsongnak a fejében a gondolatok, nem tud kikapcsolni.

  CHAMOMILLA VULGARIS​ (Chamomilla)

  Indulatok és ingerlékenység, nyögdécselés alvás közben. Alvás közben nyitva van a szeme.

  GELSEMIUM SEMPERVIRENS​ (Gelsemium)

  Fél egy kihívástól, szerepléstől, feladattól, nem tud aludni. Remeg. Gyakran jár ki vizelni éjszaka is.

  NUX VOMICA

  A túlhajszoltság miatt jelentkező álmatlanság szere. Okozhatja túlzott alkoholfogyasztás vagy evés is. Hajnalban 3-4 óra körül ébred, és a munkára gondol, majd visszaalszik, és reggel összetört.

  OPIUM

  Álmos, de nem tud elaludni. Olyan élesek az érzékei, hogy a légy zümmögését is meghallja, az ágyat melegnek érzi.

  LYCOPODIUM CLAVATUM​ (Lycopodium)

  Lefekvéskor nagyon aktív, gondolatai az elmúlt nap eseményein járnak, sokat álmodik, beszél és nevet álmában, hajnali négykor felébred.

  ARSENICUM ALBUM

  Éjfél és éjjel kettő között ébred fel, tűzről és veszélyes helyzetekről álmodik. Szorongó és nyugtalan. Fel-alá járkál. Fázós.

  ARNICA MONTANA​ (Arnica)

  Az ágy túl kemény, és álmában állatok kergetik. Annyira fáradt, hogy nem tud elaludni. Túlzott testi igénybevétel, fizikai munka, sportolás után jelentkező álmatlanság.

  KALIUM PHOSPHORICUM

  A szellemi fáradtság, túlterheltség, sok tanulás miatt alakul ki az álmatlanság. Felriad minden zajra.

  IGNATIA AMARA​ (Ignatia)

  Érzelmi csalódás, vagy gyász után jelentkező álmatlanság, sokat ásít, de nem képes elaludni. Rémálmok gyötrik.

  Szorongás, pánik

  Az állandó szorongás és pánik homeopata orvos által előírt alkati kezelésre szorul. A pánikroham külső jeleit súlyos esetben könnyű összetéveszteni a szívrohammal. Felgyorsul a pulzus, sápadt a bőr, izzadás, légszomj és mellkasi fájdalmak jelentkezhetnek. Az alábbiakban a pánikrohamok homeopátiás elsősegély szereit soroljuk fel, melyek a javulásig naponta 1-3x5 szem adagolásban szedhetők 15 CH-s vagy 30 CH-s hígításban:

  ACONITUM NAPELLUS​ (Aconitum)

  A félelemtől sokkos állapotba kerül, retteg. Balesetek utáni sokk első szere. A halálfélelem hirtelen jelentkezik, heves szívdobogással.

  ARGENTUM NITRICUM

  A pánikállapotot hasmenés kíséri és erős nyugtalanság előzi meg.

  LYCOPODIUM CLAVATUM​ (Lycopodium)

  Szerepléstől való félelem váltja ki a rohamot. Kívánja az édességet, romlanak a tünetek fülledt szobában.

  ARSENICUM ALBUM​ 

  Nyugtalanság, önbizalomhiány, fáradtság vezet a rohamhoz, a beteg fázós és rendmániás.

  PHOSPHORUS

  Túlérzékeny idegek, sértődöttség, vigasztalás igénye. Érzékeny a viharos időjárásra.

  CALCIUM CARBONICUM /CALCAREA CARBONICA​ 

  Fél a megőrüléstől, feledékeny, gyakran túlsúlyos, és érzékeny a hidegre.

  NATRIUM CHLORATUM​ (Natrum muriaticum)

  Elutasítja a vigasztalást és szeret a morbid témákról beszélgetni.

  IGNATIA AMARA​ (Ignatia)

  Ha a pánikroham gyász vagy szerelmi csalódás hatására jelentkezik.

  TARENTULA HISPANA​ (Tarentula)

  Ha a beteg túlterhelt, képtelen pihenni, álmatlan és elveszíti idegei felett az uralmat.

  Figyelem! Ha az állapot nem javul, forduljon orvoshoz!

  Iskolai stressz gyermekeknél

  A megfelelően kiválasztott monokomponensű homeopátiás szerekkel vagy a Sedatif PC komplex készítménnyel, esetleg a kettő kombinációjával hatásoson tudunk segíteni az iskolásoknak. Fontos azonban, hogy a homeopátiás szerek is akkor hatásosak, ha a szorongó kisgyermek otthon elég figyelmet, meleg ölelést kap, és ha a problémát megbeszélik vele a szülők – természetesen a gyermek szintjén. A lámpalázas kicsinek sokat segíthet, ha szoktatjuk a fellépéshez, szerepléshez, olyan környezetben, ahol ennek nincs tétje. Ne oldjuk meg a gyerek helyett a problémát, csak akkor, ha méltánytalanul bánnak vele, vagy társai bántalmazzák. Ilyenkor finoman lépjünk közbe. Az agresszív kisgyermeknek jót tesz a rendszeres sport, főleg a küzdősportok, ahol megtanulja, hogyan szorítsa indulatait keretek közé.

  A gyermekkori stressz néha a szülők állapotát tükrözi, egy kisgyermek mindent észrevesz maga körül, a szülők megromlott kapcsolatát is. Ilyenkor fontos az őszinteség, ismét csak azon a nyelven, amit a gyermek is ért.

  ACIDUM PHOSPHORICUM

  „Jaj, elfelejt mindent!”

  Ha olyan kis iskolásnál feledékenységet tapasztalunk, aki egyébként tevékeny – szaladgál, teszi a dolgát és tanul.

  „Képzelje, nem aludt egész éjjel!”

  A túlhajszolt iskolásnak alvási nehézségei és koncentrációs zavarai vannak.

  „Nagyon ki van merülve ez a gyerek!”

  A gyermek nem képes a megszokott tevékenységekre és kitartó erőfeszítésre. Hirtelen növekedésnek indult fiatalkorúaknál, iskolásoknál még gyakoribb.

  Egy hétig napi kétszer öt golyó adható a 15CH potenciából vagy 30CH-as potenciából két napig napi kétszer 5 golyó, majd napi egyszer 5 golyó.

  „Nem bírja, sok neki a számonkérés – nem bírja a felelősséget”

  PULSATILLA PRATENSIS​ (Pulsatilla)

  Ha az iskolás gyermeknek nagyon erős a felelősségérzete és nagyon komolyan veszi az iskolában a számonkérést, vagy ha már kimerült már abban, hogy megfeleljen az elvárásoknak. Kedveli a dédelgetést és a friss levegőt.

  ARSENICUM ALBUM

  Gyötrődik, elutasító, kritikus, vagy éppen fél egyedül és kimerült, elutasítja a felelősséget, esetleg álmatlan. Fázós és pedáns.

  LYCOPODIUM CLAVATUM​ (Lycopodium)

  Az önbizalom hiánya figyelhető meg, ami félelemmé alakul a közeledő feladat vagy helyzet előtti időszakban. Kísérhetik a panaszokat emésztőrendszeri panaszok is, pl. puffadás, hasi görcsök, székelési inger, hasmenés. A fenti szerekből napi két-három alkalommal adjuk a 15CH potenciát, egy héten át.

  „Rettenetes lámpaláza van”

  GELSEMIUM SEMPERVIRENS​ (Gelsemium)

  A gyermek aggályoskodó. A számára különösen nehezeknek tűnő eseményeket megelőzően a félelem betölti egész lényét. Adhatjuk 15CH potenciában, aznap napi 3-szor 5 golyót, vagy egy-két napig napi 2-szer 5 golyót.

  ARGENTUM NITRICUM

  Testsúlycsökkenés, ideges túlérzékenység tapasztalható. A tünetek a szellemi megerőltetés után jelentkeznek és a gyermek retteg a megpróbáltatásoktól.

  A fenti szereket adhatjuk 15CH-ban, 4-5 alkalommal az esemény előtt.

  A gyász homeopátiás szerei

  Szeretteink elvesztését, vagy egy kapcsolat felbomlását is meggyászolhatjuk, mindenki a maga módján. Érezhetünk magányt, érzéketlenséget, nem akarjuk felfogni a történteket, elveszíthetjük kapcsolatunkat a valósággal. Gyakori az is, hogy sajnáljuk a perceket, amit nem tölthettünk együtt, vagy magunkat okoljuk a mindenért. Vagy éppen ellenkezőleg, keressük, ki a hibás azért, hogy elveszítettünk valakit, akit szerettünk. Van, aki szeret beszélni a fájdalmáról, van, aki hisztérikusan éli meg, mások magukba fojtják, és megint mások csendesen sírva vonulnak el. A fel nem dolgozott gyász is okozhat később betegségeket, nemcsak lelki, de fizikai szinten is. 12-18 hónap elteltével oldódnia kell a gyásznak, ha ez nem történik meg, krónikus problémává alakulhat. A homeopátiás szereket az egyéni reakciók alapján rendelik.

  A korai időszakban gyakran, napi 3-4 alkalommal javasoltak, később napi 1x két héten keresztül, 30 CH potenciában.

  A rossz hír után, közvetlenül:

  ARNICA MONTANA

  A gyász sokkos állapotot okoz, egyedüllétre vágyik, nem akarja, hogy megérintsék, erősködik, hogy minden rendben.

  ACONITUM NAPELLUS

  Riadt, és majdnem összeesik.

  OPIUM

  Lebénul, és mozdulatlanná válik.


  A későbbi időszak gyakori szerei

  NUX VOMICA

  Mérges, és elviselhetetlenül kritikus másokkal szemben.

  PULSATILLA PRATENSIS​ (Pulsatilla)

  Sírdogál, és gyakran beszél a veszteségéről. Szereti, ha vigasztalják.

  NATRIUM CHLORATUM

  Elutasít minden vigasztalást, mert attól fél, hogy sírni látják. Magába fojtja az érzéseit.

  IGNATIA AMARA​ (Ignatia)

  Sokat sóhajtozik, gombócot érez a torkában, felváltva sír és nevet. Ha a gyász miatt depresszió alakul ki, homeopata orvos, vagy pszichológus segítségét kell kérni!

  Ajánlott irodalom

  A SpringMed Kiadó kiadványai


  • kinyomtatom

  • elküldöm

  • ajánlom

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Allergia e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Balesetek, sérülések kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Fog- és szájbetegségek kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Fogzás e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Influenza & téli betegségek e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Jól működő immunrendszer? Természetesen!

   tovább
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 1. Menstruáció

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 2. – A változó kor – és előzményei

   tovább
  • letöltöm

   Női problémák homeopátiás megoldásai 3. - Hólyaghurut és hüvelyfertőzések, ciszták és miómák

   tovább
  • letöltöm

   Óvodáskori problémák e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Túlélési tippek fesztiválozóknak

   tovább
  • letöltöm

   Utazási e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Várandósság, szülés, szoptatás homeopátiával e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024