Stressz, alvászavar, memória, lámpaláz, vizsgadrukk

Szembenézés a félelmeinkkel a járványidőszakban

A koronavírus megjelenése által keltett kezdeti riadalom immár tartós, kiszámíthatatlan létbizonytalanság érzésévé vált az év folyamán.

Van, aki már találkozott a fertőzéssel, felgyógyult belőle, de sajnos vannak kevésbé szerencsések is, akik nem. A fenyegetettség fertőzéstől való félelem, a személyes biztonságunk fenntartásának bizonytalansága számtalan testi-lelki tünetet képes kiváltani.

Sokaknak nehézséget jelent a bezártság, a távolságtartás, mások ezeknek a pozitív oldalát élik meg. Több időt tölthetnek családtagjaikkal vagy lelassulnak, elmélyülnek olyan tevékenységekben, melyre korábban nem jutott elég idejük. Mitől függ, hogy ennyire eltérően reagálunk? 

Az alábbi sorokban egyes homeopátiás alapanyagok lelki szerképének ismertetésével arra teszünk kísérletet, hogy segítséget nyújtsunk ebben a nehéz időszakban megjelenő mentális, érzelmi és fizikai tünetek felismerésében, enyhítésében.

ACIDUM PHOSPHORICUM​: A fennálló körülményekkel szemben folytatott kilátástalan harctól kimerül és érdektelen lesz. Közönyössé válik a világ iránt, még olyan dolgok iránt is, melyek nagyban befolyásolják hétköznapi életét. A túlhajszoltság következtében alvási nehézségei és koncentrációs zavarai lesznek.  Nem akar beszélni. Fizikailag és szellemileg is kimerült. Krónikus fáradtságtól szenved.

ACONITUM NAPELLUS​: Ha egy rossz élmény, vagy esetleg halálhír sokkolta, és ennek következtében halálfélelme állandósul. Nyugtalan, nem tud lepihenni. A félelemtől „sokkos” állapotba került, retteg. Pánikbetegség-szerű tünet is kialakulhat nála. A halálfélelem hirtelen jelentkezik (pl. éjszaka felriad) heves szívdobogással.

ARSENICUM ALBUM​: Nyugtalan, aggodalma és félelmei eluralkodhatnak rajta. Aprólékos, pedáns, gyanakvó. Szegénységtudata van; felhalmoz, fél a fertőzéstől, sokszor igényli a kézmosást. Fel és alá járkál a szobában, minden zárat ellenőriz. Takarít, rendmániás. Minden piacon vásárolt terméket egyesével letörölget, mindent lefertőtlenít (kilincset, cipőt, stb.). Mindenhova magával viszi a kézfertőtlenítő folyadékot, vagy ha belép egy helyiségbe, azonnal használni fogja. Folyamatosan szüksége van társaságra, mert attól tart, ha valami baja van, és egyedül marad, akkor biztos, hogy meghal. A legkisebb náthát is koronavírus fertőzésnek gondolja. Hívogatja az orvosát, méri a saját pulzusát, panaszkodik, retteg, mindent kontroll alatt akar tartani.

ARGENTUM NITRICUM​: Bárhova megy, mindig fontos számára, hogy közel legyen a kijárat, a menekülési útvonal biztosítva legyen (pl. előadóteremben, moziban, iskolai tanteremben, villamoson). Folyamatos kreatív feszültséget él meg (munkában, iskolában), ahol állandó szintet kell tartani minőségben, úgy érzi, nem hibázhat. Klausztrofóbia is jelentkezhet nála. Ha nem tud kimenekülni a helyzetből, ami szorongást idéz elő nála (pl. tömegben, liftben, nyílt tereken), akkor úgy érzi megsemmisül, pánikrohama lesz. A stressztüneteket nála gyakran kíséri hasmenés.

CALCIUM CARBONICUM /CALCAREA CARBONICA​: Olyan személynél alkalmazható jól ez a kagylóhéjból készült szer, akinek nagyon fontos a biztonság mindenfajta értelemben (egzisztencia, anyagiak). Rengeteg félelme, aggodalma van. Elsősorban a saját testi épségét félti. Fél a fertőzéstől, attól, hogy elveszíti a józan eszét. Feledékeny. Hajlamos sok feladattal, munkával túlterhelni magát, amelyben könnyen kifárad. Érzékeny a hidegre. Éjjel erősen izzad, főleg a feje nedves, ami nyomot hagy a párnán. A legkisebb szenvedés láttán is elsírja magát. A legjobban attól van rosszul, ha nincs támogatása a családja oldaláról, hogy megbirkózhasson a bizonytalan helyzettel, ezért elzárkózik a világtól, visszavonul a lakásába és nem mozdul ki. Ételt is is futárral rendel magának vagy védőruhában megy heti egyszer bevásárolni, majd visszasiet a biztonságot nyújtó lakás falai közé (mint ahogy egy kagyló visszahúzódik a héjába). 

CARCINOSINUM: Nagyon kedves, empatikus személy. Folyamatosan azon aggódik, hogy a szerettei jól vannak-e. A távoli rokonokat hívogatja, naponta többször beszél telefonon a szüleivel, éjjel átmegy a gyerekek szobájába, hogy megnézze, jól vannak-e. A sok aggodalom miatt a gyomra is fájhat, egész nap szorong. Mindent kontroll alatt akar tartani. Nem akar másokat terhelni a bajával, de csendben rágódik és ténykedik a többiek testi-lelki jóllétéért.

CAUSTICUM​: Túlzó mértékben aggodalmaskodik. Fél, hogy mi fog történni vele vagy a szeretteivel (pl. a gyermekét nehogy valamilyen baj érje az iskolában). Nem bírja elviselni az igazságtalanságot (pl. ha hangosan ráförmed egy biztonsági őr egy idős nénire, mert az orrát nem fedi a védőmaszk és az megriad). Kiáll az elesettekért vagy önkéntes munkát végez, szimpátiatüntetéseken vesz részt, sztrájkol egyes hátrányt szenvedő csoportok érdekében. Sokat szorong, halálfélelme van. Meg van törve, elcsigázott, de a nemes eszméért minden erejét összeszedi és kitartóan folytatja a tevékenységét.

IGNATIA AMARA​: Valamilyen érzelmi csalódás (pl. gyászhír) következtében hisztérikusan kezd el viselkedni az adott személy, levegő után kapkod, sóhajtozik. Egyszer sír, egyszer nevet. Gombócot érez a torkában. Jellemző a belső bizonytalanság, álmatlanság, az ásítozás. 

KALIUM CARBONICUM​: Önmaga miatt nem aggódik, inkább a tágabb családjukat félti nagyon. Nem tud aludni, azon idegeskedik, hogy pl. a lánya hordja-e a kesztyűt, fertőtleníti-e az unokája ruháit, stb. Nem csak minden előírást betart, de továbbiakat is előír magának és a családjának. Mindenkit ellenőriz a családban, betartják-e ezeket az óvintézkedéseket. Gyakori nála a fejfájás. 

LYCOPODIUM CLAVATUM​: Önbizalomhiánnyal küszködik, ami félelemmé alakul a közeledő feladat vagy helyzet előtti időszakban, bármikor, amikor nyomás alatt teljesíteni kell, és ezen múlik valami (pl. iskolai vizsga, előadás, meeting). Kísérhetik a panaszokat emésztőrendszeri tünetek is (pl. haspuffadás, hasi görcsök, székelési inger, hasmenés). Haragos és bizonytalano, az önbizalom hiányát olykor dühkitöréssel leplezi. Parancsolgat a beosztottainak. A főnökének helyesel és megerősíti a véleményében. Az erő felé hajlik. Kívánja az édességet. Lefekvéskor nagyon aktív, gondolatai az elmúlt nap eseményein járnak. 

NUX VOMICA​: Azoknak, akiknek a járvány alatt megnövekedett a munkamennyiségük és folyamatos túlterheltségben kell teljesítményt felmutatniuk (pl. IT szektor, egészségügy, átszervezések vagy elbocsátások következtében munkahelyi túlórák, home office 24 órában, 7/7 nap). A gyertyát két végéről égetik. Nincs idejük napközben még WC-re sem menni. Ha le is fekszenek, nem tudnak aludni vagy felkelnek sokszor hajnali 3-4 óra körül, a napi feladatokon töprengve, majd visszaalszanak, és reggel összetörten ébrednek. Rengeteg a határidő a hétköznapjaikban. Gyakran az elszenvedett stressz emésztési zavart, refluxot is okozhat. Kívánják az élénkítő szereket (koffeines italok, energiaital, alkohol, stb.), a zsíros ételeket. Ingerültek, túlhajszoltak, türelmetlenek másokkal. 

PHOSPHORUS​: Ebben az állapotban az adott személy számára az a legrosszabb, hogy el van zárva szeretteitől, barátaitól. Nem akarnak találkozni vele, együtt társasági programokat csinálni, mert félnek a fertőzéstől. Számára ez testi-lelki összeomlást, teljes lehangoltságot eredményezhet. Ideges és feszült, nyugtalan, csalódott, keresi a folytonos biztatást és vigasztalást. Fél és szorong egyedül a sötétben és vihar idején. Remeg a takaró alatt. Túlságosan érzékenyek az idegei; könnyen megsértődik, ha visszautasítják.

PULSATILLA PRATENSIS​: Szelíd természetű, sírós emberek szere, akik nem bírják a meleg, zárt helyiségben tartózkodást. Olyan gyerekeknek is jó adni, akik az iskolai távoktatás során nagyon felelősségteljesen viselkednek. Sok nekik a kapott feladat, nem bírják a számonkérés súlyát. Kimerülnek az elvárások teljesítése közben. Elpityerednek, ha nem érzik a család szeretetteli támogatását. Ha ez adott, akkor könnyen elfeledkeznek a világ bajairól, csak kapjanak elég puszit, ölelést és gondoskodást, érzelmeket.

RHUS TOXICODENDRON​: Makacs, merev gondolkodású embereknek, akik múltjában erőszakkal és feszültséggel terhelt események hosszasan kaptak szerepet (pl. iszákos édesapa, agresszív élettárs, feszültségekkel terhelt munkahely). A mostani időszakban sokszor mereven ülnek a számítógép előtt a lakásban vagy az irodában, majd a nap egy adott idejében igyekeznek túl sok mozgással kompenzálni (pl. edzőterem, futás, úszás, kerékpározás). A testük túlerőltetésére hajlamosak, feszültek. Ha nedves, párás az idő, könnyen ízületi problémáik lesznek. A stressz a nyakukban, hátukban, derekukban, csípőjükben „lefagyást” eredményez, beáll a derekuk (lumbágó), egyszer csak nem tudnak továbbmenni, megmozdulni, mert az iszonyú fájdalmakkal jár. Beállnak az izmok és az ízületek.  

TARENTULA HISPANA​: Sok szálon lóg. Úgy érzi, hogy a pandémiával járó bonyodalmak több feladatot rónak rá. Hiperaktív. Telefonon, neten keresztül intéz száz dolgot egyszerre. Otthonról dolgozik, de közben ha kell, autóba pattan, mindenfelé rohangál, könnyen túlpörög, és ideges ámokfutásba torkollik a szorgoskodása. Képtelen kikapcsolni. Éjjel is pörögnek a gondolatai vagy minden neszre felébred.

THUJA OCCIDENTALIS​: A félelem úgy jelentkeznek nála, hogy vallásos rögeszmék kerítik hatalmukba. Imádkozik, meditál, spirituális gyakorlatokat végez. Titkolja a magánélete eseményeit. Nincs önbizalma.

A leírtakon kívül érdemes odafigyelni egyes életminőségünket, hangulatunkat befolyásoló egyéb tényezőkre is.

Most, hogy rövidülnek a nappalok, hidegebbre fordul az idő, figyeljünk oda a napszakoknak megfelelő bioritmusunk igényeire is. Igyekezzünk a napi aktivitásokat a nappali időszakra időzíteni és este minél korábban nyugovóra térni (10 órakor legkésőbb). Így kipihentebben, energikusabban kezdhetünk neki a következő napnak.

Lefekvés előtt egy csésze gyógytea (pl. citromfű) egy kanál mézzel elkeverve segíti a pihentető alvást. Nyugovóra térés előtt 1-2 órával már ne használjunk számítógépet, mobiltelefont, ne dolgozzunk, ne végezzünk „felpörgető” tevékenységeket. Fokozatosan csendesítsük el az elménket pl. meditatív zene hallgatásával, relaxációs tevékenységgel.

Figyeljünk oda az étkezésünkre és a napi vitaminbevitelre is. Együnk színes ételeket, melyek jókedvre derítenek, feldobják a hangulatunkat, (pl. narancssárga, piros, zöld alapanyagok, sütőtök, sárgarépa, narancs, brokkoli, kelbimbó, indiai fűszerek). A C és D-vitamin utánpótlás most különösen fontos.

Érzelmi szükségleteink kielégítése érdekében ne zárjuk el magunkat teljesen a külvilágtól. A találkozók a járványügyi intézkedések betartása mellett is kivitelezhetőek, jó program lehet egy közös séta is a szabad levegőn. Hívjuk fel barátainkat, régen nem látott rokonainkat, hangolódjunk rá a beszélgetésre, törődjünk egymás érzéseivel, amely oda-vissza, kölcsönösen feltöltő élmény lehet. Ne hagyjunk senkit elmagányosodni, aki közel áll hozzánk, de hajlamosabb a bezárkózásra.

Minden nap mozogjunk legalább 30-60 percet. Ez lehet séta, lépcsőzés, biciklizés, erdei kirándulás is. Ha lehet, részesítsük előnyben a friss levegőn végzett testmozgást. A fák látványa - az üde őszi színezetű falevelekkel – jótékonyan hat a közérzetünkre, a természetben töltött idő segít a feszültségeink kieresztésében.

Okvetlen forduljunk szakemberhez (homeopata, pszichológus, orvos, pszichiáter) bizalommal, ha összetettebb vagy elhúzódó probléma áll fenn!

Forrás:

Dr. Borbély-Deák-Hídvégi-Katona-Molnár-Papp-Sal-Sebő-Tóth: A homeopátia kézikönyve (Puedlo Kiadó, Budapest, 2007)

Dr. Keith Souter: Homeopátia haladóknak (Édesvíz Kiadó, Budapest, 2001)

Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával (SpringMed Kiadó, Budapest, 2009)


Szerkesztette: 

Divinyi Péter

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Alvászavar e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Beszoktatás alatti lelkiállapotok e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Téli lifestyle e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Balesetek, sérülések kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024