Neurológia, pszichés zavarok, fejfájás, migrén

Gyászfeldolgozás, elhunyt szeretteink elengedése

Közeledik Mindenszentek ünnepe, amely alkalmával az elhunyt szeretteinkre emlékezünk.

Felkeressük nyughelyeiket, megidéződik szellemük és a régi közösen átélt emlékek, a szépek és jók…vagy épp a rosszak és fájdalmasak. Értékes, törékeny és rövid az emberi élet, így nem mindegy mennyi ideig tart egy hozzátartozónktól vagy ismerősünktől való elbúcsúzás: a végső búcsú. Ha ez nem történik meg, a gyászfolyamat elakad, vagy nem kerülnek feldolgozásra az elhunyt személyhez kötődő érzelmek, élmények, az komoly elakadásokhoz, akár személyiségváltozáshoz vagy fizikai patológiák kialakulásához is vezethet. 

Vannak köztünk olyanok, akiknek a gyászfeldolgozás könnyen megy, megtörténik a temetés utáni időszakban, a gyászév folyamán; de vannak, akiknél ez akár évekig elhúzódik, vagy akár életük végéig eltart, képtelenek túljutni ezen a lelki traumán vagy alkatukból adódóan nem tudják elfogadni az élet körforgásának a törvényét, a halál tényét.

A különféle kultúrákban mindenhol megvolt a halottól való elbúcsúzás rendje és mikéntje, az örökkévalóságba való átlépés „kísérete”, azonban ahogy sok más hagyomány, szokás kikopott vagy ellehetetlenült az évkör szokásrendjéből mostanra, így az egyéni és csoportos gyászfeldolgozás hagyományainak támogató ereje is meggyengült vagy sok esetben megszűnt (halott melletti virrasztás, halotti tor, rokonok érzelmi támogatása, stb.). 

Szerencsére, a homeopátiának vannak megoldásai erre az állapotra is, amely az érintett személy reakciómódja szerint eltérő megoldásokat, így más-más homeopátiás gyógyszert és az egyéni megélés minőségének megfelelő potenciát és kezelési időt igényel. Az alábbiakban ezekből a szerekből állítottunk össze egy válogatást (a szerek ABC sorrendben és nem az adott reakciómód gyakorisága szerint vannak felsorakoztatva):

ACIDUM PHOSPHORICUM​: A barátságos, közömbös típusú személyek gyászára (pl. tinédzserek, nyitott, barátságos emberek, akik szeretnek kommunikálni, mindenkihez kapcsolódni). Az átélt érzelmi fájdalom hatására nagyon kimerülnek érzelmi és fizikai értelemben is. Könnyen összezavarodnak, kuszák a gondolataik. Gyakran később is erőt vesz rajtuk a kétségbeesés. Könnyen depresszióba vagy közönybe esnek. Csak bámulnak ki az ablakon vagy a TV-t nézik vagy „befordulnak” a falat vagy a plafont nézve.

ACONITUM NAPELLUS​: A gyászhír hallatán majdnem összeesik. Riadt tekintetű személy, aki betegesen fél a haláltól. Az elmetünetei főleg éjszaka erősödnek fel, éjfél tájékán.

ARNICA MONTANA​: A rossz hír érkezése után közvetlenül adható. A gyász „sokkos” állapotot okoz. Egyedüllétre vágyik, nem akarja, hogy bárki megérintse, elutasítja az ölelést. Azt mondja, hogy minden rendben van. 

ARSENICUM ALBUM​: A kifejezett nyugtalansággal járó gyászra. Az érintett nem tud lecsillapodni, állandó támaszra szorul, kell, hogy valaki vigasztalja, szorongassa a kezét. Idősebb embereknél gyakrabban fordul elő ez az állapot, de bármelyik életkorban előfordulhat (főleg a mostani járványügyi helyzetben, amely sok bizonytalansággal jár). Nagyon erős halálfélelmük van. A legkisebb testi tünetüket is túldramatizálják, és azt hiszik, hogy ha ágynak esnek, őket is elragadja a halál.

AURUM METALLICUM​: A rendkívüli bűntudattal, önmarcangolással, mély depresszióval járó gyászra, amely akár öngyilkossági gondolatokkal is járhat. Az illető túlzott felelősséget érez a másikkal szemben, az elhalasztott lehetőségekre gondol, amikor a másikat megmenthette volna. Könnyen belebetegedhet a gyászba.

AURUM MURIATICUM NATRONATUM​: Amikor az Aurum metallicum és a Natrium muriaticum (chloratum) állapot keveredik és a gyász már évekkel ezelőtt kezdődött.

CAUSTICUM​: A gyászoló nagyon együttérző, csak másokkal törődik. Ha a saját bajára gondol, az állapota rosszabbodik. Jobban érzi magát, ha eltereli a saját figyelmét a bánatáról. A gyász alatt könnyen megbetegszik. 

IGNATIA AMARA​: Hirtelen bekövetkezett érzelmi megrázkódtatás esetén érdemes minden esetben erre a szerre gondolni, főleg a gyász első szakaszában. A gyászoló nem tud sírni bánatában. Sokat sóhajtozik. Óriási bűntudata van. Gombócot érez a torkában. Gyakran lehet hasogató fejfájása. Hisztérikusan is viselkedhet. Egyszer sírdogál, egyszer nevet. Érzelmileg nagyon intenzíven éli át a veszteséget, érzelmi hullámvasúton ül. Igyekszik egy darabig elfojtani a fájdalmat, a bánatát, a világ felé igyekszik erősnek mutatkozni, mígnem egyszer hirtelen kitör belőle a sírás és jajveszékelés (pl. a temetésen, mikor meglátja a ravatalt). Ha közeli hozzátartozót vesztettünk el (barát, szülő, gyermek), minden esetben ezt a szert (is) alkalmazzuk. 

LACHESIS MUTUS​: Az illető nagyon bőbeszédű, izgatott, felfúvódásra hajlamos. Rendkívül módon féltékeny lehet a környezetében lévő emberekre. Önző és manipulatív lehet. Irigyelheti azokat, akik nem vesztették el a közeli szeretteiket (pl. idős asszonyok a férjük elvesztése esetén). Még magára az elhunytra is féltékenyek lehetnek. Könnyen belebetegszenek ebbe az állapotba. 

NATRIUM CHLORATUM​ (NATRIUM MURIATICUM): Az egyik leggyakoribb alkat a posztmodern társadalmakban. Kompenzált állapotban kiegyensúlyozott, nyitott ember képét mutatja, de valójában nagyon introvertált, melankolikus, magába fojtja az érzéseit, kerüli a társaságot. Elmagányosodik. Nagyon mélyre eltemeti a bánatát. Érzelmileg megközelíthetetlen. Sok sós ételt fogyaszt (pl. megeszi az összes pogácsát vagy ropit a családi összejövetelen). Utálja, ha sajnálják, elutasítja a vigasztalást. Nem akarja, hogy mások sírni lássák, de titokban sokat sír. A szenvedő fél állandóan az átélt veszteségen tépelődik, nem bírja feldolgozni azt, emiatt aludni se tud. Gyakran ez abból adódóan alakul ki, hogy az elveszített partner volt az egyetlen olyan személy, akihez nagyon közel állt érzelmileg, akivel a lelki dolgait megosztotta. Extrém esetben az is előfordulhat, hogy a rossz hír hallatán akár egy éjszaka alatt megőszülhet. 

OPIUM​: A gyászhír megérkezése után az illető személyiségében komoly változások állnak be. Erős sokkhatásként éli meg a veszteséget. Megváltozik a magatartása. Lebénul, letompul, belassul. Olyan, mintha kiszállt volna belőle az élet. 

PULSATILLA PRATENSIS​: A gyászoló sokat sírdogál. Elesett, törődésre vágyik. Félénk természetű. Szereti, ha vigasztalják. Szüksége van arra, hogy valaki meghallgassa, beszélgessen vele. Nagyon érzelmes. Keresi a szerettei támogatását, az együttérzést, igényli a társaságot. Ha valaki visszautasítja vagy nem empatikus vele, összeomlik, de mások törődésére könnyen megvigasztalható (pl. kislányok). Ez az alkat gyakrabban fordul elő gyermekkorban illetve nőknél, de kisfiú vagy felnőtt férfi is kerülhet ilyen állapotba.

SEPIA OFFICINALIS​: A melankolikus, közömbös típusú emberek gyászára (főleg nőknél fordulhat elő ez az állapot, de nem kizárólagosan). Sokat sírhatnak, de az együttérzést nem kedvelik. Nem szeretik, ha túl sok részvétnyilvánításban van részük, az mélyíti a gyászukat. Igénylik, hogy társaságban legyenek, de lehetőleg a másik szobában, ne legyenek túl szorosan összezárva a többiekkel. Szívük szerint ott hagynának „csapot-papot” és kimenekülnének ebből a helyzetből.


A fentiekben ismertetett homeopátiás gyógyszerek egyszeri adagja 5 golyócska, melyet kevés vízben feloldva és elkortyolva vagy nyelv alatt elszopogatva érdemes elfogyasztani étkezések között vagy este, közvetlen lefekvés előtt.

Erősebb érzelmi megélések és fizikai tünetek esetén alkalmazzunk közepes (15-30 CH) vagy magas (200 CH) potenciákat. Előbbit heti 2-3 alkalommal vagy akár gyakrabban (a tünetek erőssége és gyakorisága szerint), utóbbit heti 1 alkalommal alkalmazzuk, amíg a probléma fennáll. Ha megszűnőben van a fennálló állapot, akkor ritkítsuk az adagolást, majd álljunk le vele.

Kérjük szakember (homeopata, pszichológus, orvos, pszichiáter) segítségét, ha összetettebb vagy elhúzódó a probléma áll fenn (depresszió, stb.)!


Forrás:

Dr. Keith Souter: Homeopátia haladóknak (Édesvíz Kiadó, Budapest, 2001)

Peter Chappel: Lelki gyógyítás homeopátiával (Vis Vitalis Kiadó, Budapest, 2013)

Philip M. Bailey: Homeopátiás pszichológia (PLG Publishing Kft, Budapest, 2014)

Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával (SpringMed Kiadó, Budapest, 2009)


Szerkesztette: 

Divinyi Péter


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Alvászavar e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Beszoktatás alatti lelkiállapotok e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Balesetek, sérülések kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   A változó kor problémái - Klimax és csontritkulás

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024