A homeopátiáról bővebben

Nagy homeopátiás szerek, nagyszerű megoldások: THUJA OCCIDENTALIS

A mániákus titkolózó

Ki ne ismerné a kerítések mellé vagy a temetőkbe, díszkertekbe ültetett, jellegzetes formájú és pikkelylevelű, toboztermésű nyugati tujafát (THUJA OCCIDENTALIS​)? Amellett, hogy örökzöld növény, talán az az egyik legfontosabb tulajdonsága, amely miatt közkedvelt a kertészkedők körében, hogy a nemkívánatos tekintetek elől eltakarja mindazt, ami a telekhatáron belül történik. Ez az a legfontosabb minőség, amely a tujafából készült homeopátiás gyógyszerképet megjelenítő emberre is leginkább jellemző, a „takargatás”.

A Thuja homeopátiás gyógyszer a szikotikus miazma* egyik legfontosabb gyógyszere. (*Miazmának nevezzük azt a konstitucionális /egy adott alkatra jellemző/ állapotot, „beszennyezett, piszkos talajt”, amely öröklött vagy szerzett módon, látens vagy aktív formában befolyásolja az egyén krónikus vagy akut betegséghajlamait, egyben alapjaiban meghatározza egy betegség lefolyásának intenzitását és tempóját és az ezzel összefüggő egyéni megoldási mechanizmust. A klinikai homeopátiában ugyanennek a fogalomnak feleltethető meg a „Krónikus Reakciómód” definíció.) A szikózis (sycosis) azt jelenti, hogy a beteg maga vagy annak felmenői valószínűleg gonorrhoea-s (tripper / kankó) fertőződésben szenvedtek. 

Maga a homeopátiás gyógyszer bevezetése a gyógyszertanba híres történetnek számít a homeopata szakemberek körében. Történt egyszer, hogy Samuel Hahnemann („a homeopátia atyja”, rendszerének kidolgozója; élt: 1755-1843) egy alkalommal egy teológus hallgatót fogadott betegeként a rendelőjében, aki az ivarszervein megjelenő tüneteire keresett gyógyírt. A húgycsövéből sűrű, genny váladékozott és vizelés közben égő érzete volt. A kissé duzzadt, gyulladt hímvesszője körül apró, viszkető kiütések jelentek meg. Az orvos azzal szembesítette a betegét, hogy minden valószínűség szerint ez egy gonorrhoeás fertőzés. A beteg ezt határozottan tagadta, hisz papnövendék volt, így cölibátust fogadott. Hahnemann úgy döntött, hogy nem ad gyógyszert a fiatalembernek, és arra kérte, három nap múlva jöjjön vissza kontrollra. A meghatározott idő elteltével a fiatalember panaszai megszűntek. Hahnemann tanácstalan volt és megkérdezte a betegét, hogy történt-e valami olyan az elmúlt napokban, amely nem megszokott az ifjú életében. Ekkor a fiatalembernek eszébe jutott, hogy néhány nappal korábban, amikor egy parkban sétált, ösztönösen leszedett néhány tujafa levelet, és elrágta őket. A panaszok ezután szűntek meg. Ez arra ösztökélte Hahnemannt, hogy megvizsgálja a THUJA OCCIDENTALIS​ növény tulajdonságait, miközben rájött, hogy a teológiai hallgató igazat mondott és a tujafának és a gonorrhoea-nak köze kell, hogy legyen egymáshoz…mindez egy humán patológiai vizsgálat (gyógyszer proving) eredményeképp igazolódott. 

Most pedig vegyük sorba, milyen az az alkat, akinek jó szolgálatára lehet a Thuja szer?

Általában olyan emberről van szó, aki valamit takargat a másik előtt. Nem meri nyíltan vállalni a gyengeségeit (lehet ez pl. egy műtéti heg, súlyfelesleg, a szokásostól eltérő nemi orientáció). Lehet, hogy sokat beszél, de magáról semmi személyeset nem szeretne megosztani a beszélgetőpartnerével. Merev gondolkodású, mert nagyon szeretné fenntartani azt a gondolati struktúrát, amiről úgy véli, hogy megvédi őt a „lelepleződéstől.” Csúnyának, törékenynek és sérülékenynek érzi magát és ezt próbálja úgy kompenzálni, hogy mindig divatosan öltözködik vagy a rossz önképét különféle trükkökkel igyekszik álcázni (pl. push up melltartót hord). Mindenképp szeretné fenntartani a látszatot. Sokat szoronghat emiatt, mintha bűnt követett volna el. Olyan hasonlóság ez, mint a gyógyszer alapanyagául szolgáló tujafa, amely kívülről szép zöld, ha öntözik, de belül sok a száraz, elbarnult ág, amely csak akkor látszik, ha széthajtjuk az ágait. Idővel ez a magatartás odáig fajulhat, hogy introvertált különccé válik és kényszerbetegségek (monománia) alakulhatnak ki. Sok téveszmét is kreálhat magának. Így az is a téveszméje lehet, hogy egy magasabb erő kontrollálja a cselekedeteit, így a vallási fanatizmus (pl. egy szekta nézeteivel szimpatizál), a szélsőséges spirituális nézetek nem állnak távol tőle. Amikor gyermeket vár, olyan érzete van, mintha egy állat vagy különös teremtmény (pl. alien, űrlény) növekedne a szíve alatt. 

Az lehet a megélése, hogy különvált a teste és az elméje, ez a szétválasztódás még akkor is megjelenik, ha vizeletet ürít, amikor két sugárra bomlik az ürülő vízsugár. Székelés közben gyakran folyik az orra, ki kell fújnia az orrát. Sárgászöldes váladék ürülhet a nemi szervből, amely húgyúti gyulladásra utal. Gyakori lehet a maszturbációs kényszere, nagy a libidója. Titokban éli a nemi életét. Feledékenység jellemezheti. Belekezd egy mondatba, de menetközben elfelejti, miről is akart beszélni. Ez a feledékenység reggel, ébredéskor még inkább igaz lehet rá. Zsíros lehet a bőre és gyakoriak a körömproblémái (pl. törékeny körmök).

Sok szemölcse lehet, melyet takargathat. Gyakran ezek a nemi szervek vagy a végbél környékén helyezkednek el. Amennyiben valaki eltávolíttatja a szemölcseit műtéti úton vagy lefagyasztják őket, akkor az a gonorrheás tünetek elnyomásának számít, és kialakulhat a Thuja mélyebb szintű patológiás kórképe. Ugyanez a helyzet alakulhat ki oltások után, amikor a tünetek elnyomása által a szikózis kórképe alakul ki, amely mélyebb szintű kórtani folyamatokat képez le, mint egy bőrszintű elváltozás (pl. szemölcs). A condyloma, a polipok, a ciszták, miómák, HPV kezelésekor is gyakran alkalmazható a Thuja gyógyszer.

A Thuja jó szer lehet annak, akinek fejfájása olyan érzettel jár, mintha egy szöget kalapálnának át a halántékcsontján. Ez leggyakrabban bal oldali halántéktájékon jelentkezik vagy a homloka bal oldalán.

Nagyon szereti, vagy nagyon utálja a hagymát. Ha nedves, dohos, párás helyen tartózkodik vagy ilyen az aktuális időjárás, akkor romlanak a tünetei.

A Thuja olyan homeopátiás gyógyszernek számít, amelyre minden házi patikában szükség lehet, így érdemes 9, 15 és 30 CH potenciában otthon mindig tárolni azt.


(Divinyi Zoltán Péter)


Forrás:

Philip M. Bailey: Homeopátiás pszichológia (PLG Publishing Kft.)

Farokh J. Master: The mysterious Thuja (B. Jain Publishers)

Alexander Gothe – Julia Drinnenberg: Homeopathic remedy pictures (Emryss) 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7699608/ 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Tuja_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g


  kapcsolódó szerek
  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Hólyaghurut e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024