Hírességek és homeopátia

Vörösmarty és a homeopátia

Tudtad, hogy a Szózat költőjének homeopátiás házipatikája volt és gyakran adott homeopátiás tanácsokat? Olvasd el a sztoriját!

A Szózat egy olyan költemény, melyet minden magyar diák egész biztosan megtanul és fel is ismer, ha bármikor újra hallja egy-egy strófáját az élete során. Vörösmarty, a Szózat költője a romantikus korabeli irodalmunk legnagyobb alakjai közé tartozik, akinek jó néhány versét tartalmazza az iskolai szöveggyűjtemény, de van műve, melyet ott még nem olvashattunk, de minden hazai homeopata szakember ismeri. Ezt a versét a homeopátia atyjának, Samuel Hahnemann-nak ajánlotta, méltó megemlékezésül az orvosról és az életművéről, hisz annak szellemi nagyságát már életében nagyra tartotta, az általa kidolgozott gyógymód lelkes híveként.

Íme a poéma:

HAHNEMANN

Eddig anyag harcolt anyag ellen a bús beteg ágyán,

S durva csatájok közt kín vala élni tovább.

De te jövél, s a parányokból felidézted az alvó

Szellemeket, s küldéd mesteri bűvöd alatt.

S újra szelíd nemtők kísérik az emberiséget,

És a halál retteg gyötreni áldozatit.


Meghaltál, hogy kötve ne légy egy testhez örökké:

S lelked az ős elemek gyógyerejébe vegyűlt.

(1844. július 27. előtt)


Talán nem volt véletlen Vörösmarty vonzalma a természetes gyógymódok iránt, hisz a kisnemesi családban, Puszta-nyéken (ma Kápolnásnyék) született költő édesanyja, Csáthy Anna a környék jól ismert füvesasszonya volt, akinek a padlásán ott száradtak a gyógyfüvek, a gyökerek és a kamrájában nemcsak a falusi háztájiból származó élelem, de a saját kezével készített tapaszok és kenőcsök is ott sorakoztak.

A homeopátiás gyógymódnak (akkori nevén hasonszenvi gyógymódnak) a korabeli társadalmi, kulturális és tudományos közéletben kimagasló elismertsége volt, melyet orvosi egyetemen tanítottak és számos hazai kórházban (pl. Rókus Kórház, Gyöngyösi Városi Kórház) alkalmaztak. Léteztek homeopátiára szakosodott patikák is és ezzel gyógyították a pácienseiket a „hasonszenvészeti” orvosok és a szegényebb rétegeket a tanítók és a papok. 

Talán kevesen tudják, de érdekes történelmi tény, hogy az 1848-as forradalmi kormánynak az első egészségügyi rendelete az volt, hogy a homeopátiát legalizálja hazánkban.

Homeopata orvosa volt Vörösmarty-nak is, csakúgy, mint Deák Ferencnek, Kossuthnak vagy Madách Imrének is. Ők egymással is gyakran leveleztek a homeopátiás gyógymóddal kapcsolatos tapasztalataikról, sőt, Vörösmarty egy saját házipatikát is összeállított homeopátiás gyógyszerekből és szívesen adott homeopátiás tanácsokat másoknak. Így például barátja, Stettner (Zádor) György feleségével hosszan levelezett Stettnerné kislányának betegsége ügyében és homeopátiás szereket is küldött neki, nagyon részletes felhasználási útmutatóval ellátva. Deák Ferenc volt az egyik legjobb barátja, akivel kiterjedt levelezést folytatott és gyakran homeopátiás eszmecserére került sor köztük. Ezek tanúsága szerint, Deáknak krónikus aranyér panaszai voltak, melyeket ezzel a segítséggel igyekezett mérsékelni.

Vörösmarty életrajz kutatói szerint a költő mértékletes módon élt, de hosszantartó jó egészségét – leszámítva utolsó éveit, amikor a levert szabadságharc miatt testileg-lelkileg összetört, majd visszavonult - elsősorban a homeopátiának köszönhette. 

A hazai homeopátiás közösség nemcsak a fenti Hahnemann vers kapcsán lehet hálás Vörösmarty-nak, hanem azért is, mert neki köszönhetjük azt, hogy megjelent magyar nyelven az első homeopátiával foglalkozó tudományos publikáció.


(Divinyi Zoltán Péter)


Forrás:

https://homeoterapia.hu/vorosmarty-a-homeopata-kolto/

https://www.youtube.com/watch?v=rLQOazh-dS0

https://www.youtube.com/watch?v=qEqB0O0pUrA&t=1s 

https://www.gyogyhir.hu/cikk/3536/Vorosmarty-a-termeszetes-gyogymodok-hive

http://szecseny.hu/vorosmarty-es-a-homeopatia/

https://magyarnaplo.hu/lapszamok/magyar-naplo/2019-03-10

https://ligetmuhely.com/liget/vorosmarty-verserol/ 

http://real-eod.mtak.hu/327/1/KOZLEM_017.pdf 


  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024