A homeopátiáról bővebben

A homeopátia nem vita tárgya!

Interjú Rajan Sankaran professzorral a gyógyítás jövőjéről

Nemrégiben ismét hazánkban járt korunk egyik legnagyobb iskolateremtő homeopátiás nagymestere dr. Rajan Sankaran, aki közel négy évtizedes munkássága alatt folyamatosan csiszolgatta, pontosította, és érthetőbbé varázsolta mindenki számára a homeopátia világát. Sankaran folyamatosan oktat, gyógyít a saját klinikáján, minden évben számtalan előadást tart világszerte.

Olvasd el a vele készült interjút, és nézd meg a videot, melyben a homeopátiát kritizálóknak válaszol!

Hogyan látja a homeopátia helyzetét ma?

Indiában 500 000 homeopata orvos dolgozik, 2000 homeopátiás college-nál is több van. Ami érdekes, az az, hogy a homeopátiás és a konvencionális gyógymód, a homeopata és a konvencionális orvos egyenrangú. Külön minisztérium foglalkozik az alternatív gyógymódokkal, és az indiai állam támogatja a homeopátiás gyógymódot és kutatásokat. A modern orvostudomány rengeteg vívmánya, a sebészet, a diagnózis elengedhetetlenül fontos, de számos olyan terület létezik, ahol nincs megoldás a tünetek csillapításán kívül. Ilyen pl. az ekcéma, az asztma, a pszoriázis, a reumás ízületi gyulladás is, de sorolhatnám tovább. Ezek krónikus betegségek. Vegyük az asztma példáját. Az asztma, egyszerűen, a hörgők görcsös összeszűkülése. Erre a konvencionális orvos hörgőtágító gyógyszert ad, de nem tudja a hátteret, a túl aktív immunrendszert kezelni. Az asztmás immunrendszere túlzottan reagál egy olyan hétköznapi ingerre, mint a por vagy a füst. Mi áll emögött? Az idegrendszer túlzott érzékenysége. A homeopata így, egészként kezeli az embert. A tünetei összességét, a gyökerét. A homeopata számára így az is érdekes, hogy a beteg mit eszik, mit érez, miről álmodik, milyen félelmei, vágyai, és természetesen testi tünetei vannak. Ezért hívjuk holisztikus gyógymódnak. Holisztikus – azaz egész embert kezel. Indiában fantasztikus az a lehetőség, hogy a homeopata orvosok mindenféle betegséggel foglalkozhatnak, erre engedélyük, jogosultságuk van, így rengeteg tapasztalat gyűlt össze. Az is kiválóan működik, hogy a konvencionális orvos gyakran küldi homeopatához a betegét, ha krónikus problémát kell kezelni. A homeopata orvos meg él a modern sebészet, diagnózis eszközeivel.

Európában ezt máshogy tapasztalom. Itt minden fekete-fehér. Ha nem értenek valamit, annak nincs jogosultsága. Áll a két tábor egymással szemben, és támadnak. Indiában létezik az, hogy neked, és nekem is igazunk van, és tudunk így egymással együtt dolgozni, létezni. A homeopátia nem vita tárgya. Az, hogy működik, nem elméleti kérdés, hanem gyakorlati tapasztalat. El kéne jönnie a klinikámra, hogy lássa, milyen sok hálás beteg van nap-mint nap nálam.

Amit szeretnék hangsúlyozni, hogy a beteg felelős a saját állapotáért. A homeopata orvos mindig életmódtanácsadó is. Belső változás nélkül hosszútávon nincs siker. De néha egy megfelelő helyzetben beadott homeopátiás gyógyszer lehet az, ami elindítja a változás, változtatás igényét a betegben azzal, hogy jobban érzi magát, kint van a krízishelyzetből.

Sokszor kérik számon a homeopata orvosokon, hogy nem tudják, hogyan hat a homeopátiás gyógyszer. Szeretném hangsúlyozni, hogy a modern medicina gyógyszereinek nagy részéről sem tudják pontosan. (pl. egyes szorongás elleni gyógyszerek, antidepresszánsok, csontritkulás elleni szerek a szerk).

Az életben sokszor találkozunk mérhetetlen hatásokkal. Vegyük a stressz példáját. A stressz nem egy külső, mérhető, meghatározható mennyiség. A stressz mértékegysége az, hogyan reagál egy ember az őt ért impulzusokra. Teljesen különböző, és egyénenként változik.

Szokott orvoshoz járni?

Természetesen, ha van panaszom, elmegyek laboratóriumi vizsgálatra, EKG-ra, de konvencionális terápiára még nem volt szükségem. A gyermekeimnek sem. Nagyon fontosnak tartom a gyerekek homeopátiás kezelését, mert az egészséges jövőjüket tudjuk ezzel megalapozni.

Mit gondol, mi áll a homeopátiát ért támadások mögött?

Sokat gondolkodtam azon, miért az utolsó 10 évben lett a szkeptikus támadás ennyire jól szervezett és ennyire erős. Nem tudom bizonyítani, de az az érzésem, hogy üzleti érdek állhat a támadások mögött. Ha valaki üzleti érdekeit sérti a homeopátia, a legegyszerűbb, ha tudománytalannak próbálja beállítani. Ha nézem azt a sajtónyilvánosságot, amit az ellenzők kapnak, az az érzésem, hogy maguktól talán nem lennének ilyen erősek. Pedig, ha elveszítjük a homeopátiát, elveszítünk egy csodálatos lehetőséget a gyógyításra. A homeopátia a legkevésbé káros és a leggyengédebben ható gyógymód az orvos eszköztárában. Minden konvencionális orvosnak meg kéne ismernie a homeopátia lehetőségeit, azt, hogy hogyan tágíthatja ki az eszköztárát, vagy hogy milyen esetben küldje a beteget homeopata orvoshoz, mikor tud a homeopata kolléga segíteni. Pontosan úgy, ahogy a homeopata is műtétet javasol, ha arra van szükség.

Miért jött Magyarországra, mit kíván átadni a magyar kollégáknak?

Gandhi szerint, ha változást akarsz, magad légy a változás. Szeretném biztatni a magyar kollégákat ebben a nehéz helyzetben. A homeopátia is dinamikusan fejlődik. Meg szeretném velük osztani a homeopátia mögött álló újabb tudományos és terápiás eredményeket, és nem utolsósorban arra biztatni őket, hogy mutassanak példát. Éljenek úgy, ahogy szeretnék, hogy a betegeik is éljenek. Így tudjuk a világot jobbá tenni.


Összegyűjtöttük a 16 alap homeopátiás szert, amelyet ajánlunk házipatikádba.

Ha maradt még kérdésed, kérdezz homeopátiás szakértőinktől!

Szerkesztette: R.Sz.


  kapcsolódó cikkek
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024