Hírességek és homeopátia

Kossuth és a homeopátia

Kossuth és a hasonszenvészet

Kossuth Lajos (1802-1894) a magyar történelem egyik meghatározó alakja. Érdemeit hosszasan taglalhatnánk, de ha röviden kellene megfogalmazni, talán Ő az egyik legfontosabb történelmi alak, aki a legtöbbet tette a magyar függetlenségért és szabadságjogok kivívásáért, valamint Magyarország nemzeti felemelkedéséért. Érdemeit nemzetközileg is elismerték és kiemelten nagy tisztelet övezi az Amerikai Egyesült Államokban és Olaszországban, ahol hosszabb ideig tartózkodott illetve emigrációban élt. New York-ban és Torinóban szobrot is állítottak az emlékére. Az amerikai Iowa államban megyét, Torinóban utcát (Corso Luigi Kossuth) neveztek el róla.

Talán kevesen tudják, hogy Kossuth Lajosnak homeopata orvosa volt, akivel intenzív levelezést folytatott az egészségügyi állapota, homeopátiás kezelése és egyéb közügyek intézése (pl. Angol-Magyar Kereskedelmi Intézet és az Iparegyesület létrehozása) kapcsán. Több levélváltásuk („tudósítása”) fennmaradt az utókornak. Ezekből kiderül, hogy Kossuthot a krónikus betegségében, gyomorbántalmaiban homeopátiával kezelte az orvosbarátja: Almási Balogh Pál (1794-1867). Ő volt az a szakember, aki a XIX. század első felének egyik kiemelkedő és népszerű közéleti egyéniségeként megismertette Kossuthot a homeopátiával. Dr. Almási 1825-ben még a homeopátia atyjával és géniuszával, Hahnemann-nal személyesen is találkozott. Akkoriban a homeopátiát hasonszenvészet néven ismerték itthon és rendkívül népszerű gyógymódnak számított főleg a felvilágosult polgári és arisztokrata körökben.

Dr. Almási Balogh Pál a Magyar Hasonszenvészeti Orvosegylet alapító tagja és első elnöke is volt egyben, amely a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) egyik termében került megalapításra 1863. április 10-én (Samuel Hahnemann, a homeopátia rendszerének kidolgozójának születésnapján).

…végezetül még egy érdekesség nemzetünk egyik történelmi vezéregyénisége kapcsán. Hallotta már Kossuth saját hangját? Még nem? Akkor most meghallgathatja az egyik valaha élt legnagyobb magyar államférfit, akinek az aradi vértanúk emlékére átadott emlékmű avatására tartott beszédét 1890. szeptember 20-án rögzítettek fonográffal az államférfi turini (torinói) otthonában. Ezt a beszédet 1890-ben, október 6-án – az aradi vértanúk emléknapján - a távollétében sugározták Aradon. Íme az érdekfeszítő felvétel

A hanganyagot Hegyi-Füstös István református lelkipásztor találta és tette közzé 1977-ben, melynek értelmében Kossuth Lajos nem mellesleg a legkorábban született magyar emberré avanzsált, akinek hangját megörökítették.


Forrás:

Kóczián Mária - Kölnei Lívia: Homeopátia Magyarországon 1820-1990 (Noran Könyvkiadó Kft, 2003)

Vitéz Flialovszky Béla Dr: Almási Blogh Pál Dr élet- és jellemrajza (SpringMed Kiadó, 2009)

https://hirado.hu/extra/tortenelem/cikk/2022/09/19/hallgassa-meg-eredetiben-a-220-eve-szuletett-kossuth-lajos-szavait 


  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024