GYIK- gyakori kérdések

Hová halad a homeopátia?

Mi a homeopátia? Ellenzői szerint áltudomány, melynek nincs helye a gyógyításban.

Közel félmilliárd felhasználója (1)  értékes komplementer gyógymódnak tartja. A világ vezető gazdasági elemzői pedig úgy vélik, hogy a homeopátiás gyógyszer a 2016-2024-es időszak egyik legdinamikusabban fejlődő piaca lehet.

200 éve létezik, integrálása az ellátásokba (egyéb tradicionális gyógymódok mellett) szerepel a WHO hosszútávú ajánlásában, melyet többek között a fenyegető antimikrobiális rezisztencia probléma kezelésére dolgoztak ki (2). Európában 45 000 orvos alkalmazza a homeopátiát komplementer gyógymódként. Svájc tavaly véglegesítette a támogatott ellátásban, miután egy népszavazást követően vizsgálták a módszer hatékonyságát és alkalmazásának gazdasági előnyeit (3). Európában az emberek 29%-a, ezen belül Franciaországban a lakosság 50%-a használ homeopátiás gyógyszereket.

Népszerűsége ellenére történelme során talán soha nem volt ennyire ellentmondásos a homeopátia megítélése. Vajon miért támadnak szerte a világon egy gyakorlatban már bizonyított módszert? Mi a homeopátia jövője? Honnan indult, és hol tart ma?

A német orvos, Samuel Hahnemann által kidolgozott homeopátia sikerét a XIX. századi nagy járványokban elért eredményei alapozták meg. (kolera, USA. 1849, 3%-os halálozási arány homeopátiával, 40-70% konvencionális kezeléssel. Humphreys Cholera and its homeopathic treatment, W. R Publishers).

A XX. század elejétől azonban megjelentek az új gyógyszerek, fejlődött a diagnosztika és a technika, általánossá vált a betegbiztosítási rendszer - így visszaszorult a nehézkesebben alkalmazható, időigényes homeopátia. Megnőtt viszont a felírt gyógyszerek mennyisége, és belépett a reklám, a marketing is a gyógyszerek piacára. 

Indiában alulról felfelé építkezett a homeopátia. Szükség volt egy olcsó, a tömegek számára is megfizethető gyógymódra, így ma már 100 000 000 ember kizárólagos megoldása az egészségre. A homeopátia itt nem komplementer, hanem integrált medicina, a homeopata és a konvencionális orvos teljesen egyenrangú. A homeopátia tehát Európából származik, Amerikában vált népszerűvé, és a legújabb korban Indiában fejlődik legdinamikusabban. 

Mekkora a homeopátiás gyógyszerek aránya jelenleg a piacon, és hová fejlődhet ez a jövőben?

A homeopátiás gyógyszerek piaca az elmúlt években Európában, Észak-Amerikában, Ázsia csendes ócáni térségében, a Közel-Keleten és Afrikában nőtt leginkább. Ez magyarázható többek között azzal, hogy az allopátiás kezelésekkel csak szinten tartható, de nem gyógyítható krónikus betegségek terjedése egyre inkább a hagyományos és alternatív medicinák felé terelték az embereket. Emellett a vásárlóerő is nőtt a fejlődő régiókban. A homeopátiás gyógyszerek megfizethetőnek számítanak még úgy is, hogy sok helyen a homeopátiás kezelés és gyógyszer nem része az egészségbiztosítási rendszernek. 2016-ban a homeopátiás piac 38%-a Európában összpontosult, és az előrejelzések szerint 2024-ig Európa meg is őrzi vezető szerepét (36,4%). A Transparency Market Research előrejelzése alapján a homeopátiás gyógyszerek piacán 2024-ig a CAGR, azaz az éves növekedési ráta becsült értéke 18.2%, így a 2015-ben 3,867 milliárd dolláros homeopátiás gyógyszerpiac 2024-re elérheti a 17,48 milliárdos értéket (4). (globális gyógyszerpiac nagysága 2016-ban: 1105 milliárd dollár). Hatalmas mértékben fejlődött Ázsia csendes óceáni térségében, ahol a népesség növekedésével nőtt az igény is alacsony költségű komplementer/alternatív gyógymódokra. Itt a CAGR becsült értéke a 2016-2024-es időszakra 18.9%., ugyanez a MEA régió (Közel-Kelet és Afrika) országaiban 21,1%.   

A globális gyógyszerpiacon 2016-2024-ig a CAGR értéke 6,3%. Nyugat-Európában ez az érték 1,3%. A biofarmakológiai piac (pl. monoklonális antitestek, vakcinák,stb.) tartogat még meglepetéseket, itt a becsült növekedés mértéke 9.4%. Az előrejelzések szerint tehát úgy néz ki, hogy a jövő piacának két legdinamikusabban fejlődő szereplője lehet a homeopátiás gyógyszer és a biofarmakológia.


1WHO adat 

2 WHO traditional medicine strategy: 2014-2023 

3 Homeopathy in Healthcare: Effectiveness, Appropriateness, Safety, Costs by Gudrun Bornhöft and Peter F. Matthiessen (Editors). 2011. ISBN 978-3-642-

20637-5. Bornhöft G, Wolf U, von Ammon K, Righetti M, Maxion-Bergemann S, Baumgartner S, Thurneysen AE, Matthiessen PF. Effectiveness, safety and cost-effectiveness of homeopathy in general practice – summarized health technology assessment. Forsch Komplementmed., 2006;13(Suppl 2):19-3

4  https://www.transparencymarketresearch.com/homeopathy-product-market.html

 

  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024