Hírességek és homeopátia

Mahátma Gandhi, India bölcse

A „békés harcos” hittétele a homeopátia mellett

Mahátma Gandhi (1869-1948) politikai és spirituális vezetőként jelentős szerepet töltött be India függetlenségének megteremtésében. Polgári foglalkozása ügyvéd volt. Kezdetben Dél-Afrikában, a brit gyarmati birodalom egyik országában az elnyomottak és nélkülözők szószólója lett. Hazájában folytatta az indiaiak jogaiért való kiállást és szabadságmozgalmával, valamint az erőszakmentes ellenálló akcióival, éhségsztrájkjaival viszontagságos úton, de elérte a kitűzött céljait. A Mahátma nevet a hívei adták neki, amit emberi nagysága miatt kapott, amely azt jelenti „Nagy Lélek.” Munkássága miatt ötször jelölték Nobel-békedíjra, de végül soha nem kapta azt meg, ellenben az indiai nép körében hatalmas tisztelet övezi emlékét.

Nem köztudott, de Gandhi nemcsak a szabadságpolitikában, de az egészségpolitika terén is élenjáró ember volt. Sokat böjtölt, húsmentesen táplálkozott és tudatos, egészséges életmódot folytatott. Ellenezte azt az egészségfelfogást, hogy minden testi tünetet gyógyszerek alkalmazásával szükséges kezelni. A hagyományos (allopátiás) gyógyszeres kezelésekről így nyilatkozott: „Abban a végzetes tévedésben élünk, hogy egyetlen betegség sem gyógyítható meg gyógyszer nélkül. Ez a nézet több kárt okozott már, mint bármi más. A legtöbb gyógyszer nem csak hatástalan, de sokszor egyenesen ártalmas.

Az a beteg, aki drogoktól és gyógyszerektől várja a gyógyulást, olyan bolond, mint az, aki takarítás helyett megpróbálja eltakarni a háza belsejében összegyűlt szemetet. Minél inkább eltakarja, annál jobban megrothad. Ugyanez történik az emberi testben is. A betegség nem más, mint a természet figyelmeztetése, hogy szemét halmozódott fel a test valamelyik részében, és a bölcsesség azt tanácsolja, tegyük lehetővé, hogy a természet kitakarítsa a piszkot, ne fedjük el gyógyszerekkel. Aki gyógyszert vesz be, megnehezíti a természet munkáját. Másrészt viszont milyen könnyen segíthetjük a természet munkáját, ha bizonyos elemi alapelveket ismerünk; például böjtölünk, hogy a szemét ne szaporodjék, és szabad levegőn testgyakorlatokat végzünk, hogy a szemét egy része izzadás útján távozzék.

A legfontosabb pedig az, hogy elménket szigorú felügyelet alatt tartsuk.”

A fenti szellemiségnek megfelelően a homeopátia ügye mellett is kiállt és támogatta azt. A témában megfogalmazott, gyakran idézett gondolata így hangzik: „A homeopátia nagyobb százalékban képes segíteni a beteg embereknek, mint bármely másik gyógymód; emellett kétségkívül biztonságosabb, gazdaságosabb és a legteljesebb gyógyítói rendszer.”

Gandhi mellett más indiai politikai vezetők is a homeopátia elkötelezett hívei voltak, így Nehru (az Indiai Nemzeti Kongresszus vezetője) és Indira Gandhi (miniszterelnök) is. Indiában több homeopátiás kórházat és egyetemi kart neveztek el róluk. India a homeopátia bástyája, ahol külön minisztérium képviseli a homeopátia ügyét és kormányszinten elkötelezettek az alkalmazása mellett, hisz emberközpontú, gazdaságos, jól alkalmazva gyorsan és hatékonyan hat, sok esetben akkor, amikor a hagyományos orvosi, gyógyszeres kezeléseknek már nincs lehetősége eredményeket elérni.


Forrás:

Dr. Oláh Andor: India üzenete (Mahátmá Gandhi természetgyógyászati tanácsai) (Arkánum Kiadó, 1991)

Dr. Ébert Jenő: A homeopátia gyógyító ereje (Bioenergetic Kiadó, 2013)

Dana Ullman: A homeopátia forradalma (SpringMed Kiadó, 2011)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mohand%C3%A1sz_Karamcsand_Gandhi 

https://en.wikipedia.org/wiki/Mahatma_Gandhi 

https://hu.wikipedia.org/wiki/Nobel-b%C3%A9ked%C3%ADj 


  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024