Hírességek és homeopátia

A Nobel-díjas költő, aki homeopátiával és történetekkel gyógyított

Tagore a gyógyuló és gyógyító a „szívbetegek Mekkájában”

Rabindranáth Tagore (1861-1941) bengáli származású indiai költő, író, zeneszerző, festő, polihisztor, spiritiszta, akit az indiai irodalom és zene megújítójaként tartanak számon. Ő az első nem európai irodalmi Nobel-díjas, aki 1913-ban részesült ebben az elismerésben. Angliában első kötete megjelenése után kapta a „bengáli Shelley” becenevet. A XX. század első évtizedeiben nagy médiaérdeklődés követte az irodalmi és művészeti tevékenységét, amikor számos művét lefordították magyar nyelvre (pl. Növekvő Hold, Szerelmi ajándék, Éhes kövek).

Azonban ennél több köteléke is van hazánkkal, mivel 1926-ban a balatonfüredi Állami Szívkórházban kapott gyógykezelést, ahol meggyógyult. Nem hiába Balatonfüredet a régi időkben a „szívbetegek Mekkájának” is nevezték. Hálája jeléül elültette az akkoriban Deák Ferenc nevét viselő sétány első fáját, egy hársfát. Példáját számos híresség követte, így olyan Nobel-díjas hírességek, mint Salvatore Quasimodo költő, Marx György fizikus, Wigner Jenő fizikus, Kürti Miklós fizikus, Harsányi János tudós, Oláh György kémikus, Teller Ede atomfizikus nevéhez is fűződik egy-egy faültetés. Űrhajósok, mint Farkas Bertalan, Valerij Kubaszov és Leonov, illetve politikusok is adóztak Tagore emléke előtt, így legelőszőr Indira Gandhi India miniszterelnök-asszonya, majd Göncz Árpád a Magyar Köztársaság korábbi elnöke, majd Orbán Viktor is. A sétány 1957-ben került átnevezésre, miután a költő emlékének szentelve egy bronzszobrot is felavattak a sétány közepén.

Tagore a homeopátia elhivatott rajongója volt. Erről tanúskodik a következő tőle származó idézet is: „Régóta lelkes híve vagyok a homeopátiának, és örülök, hogy Indiában mostanra nagyobb teret nyert ez a gyógymód, mint abban az országban, ahonnan származik. Ez nem csupán néhány gyógyszer hatásának köszönhető, hanem egy valódi tudománynak, amelynek alapja egy racionális, minden szempontból ésszerű filozófia. Nagyobb tudományos érdeklődésre és további kutatásokra van szükség annak érdekében, hogy jobban megértsük a működését, különös tekintettel az indiai körülmények figyelembevételével."

Kevesen tudják róla, de az indiai Parasya-ban kapott doktori címet, ezért a helyiek azt hitték, hogy ő egy orvos, és diagnózist kértek tőle. Tagore nem volt hajlandó diagnosztizálni őket, de fokozatosan egyre több beteggel kellett kezdenie valamit. Tagore azonban az alternatív gyógyászat, különösen a homeopátia és emellett a biokémia szakértője volt. Végül ráállt arra, hogy diagnosztizálja a bajukkal hozzáforduló betegeket, és homeopátiás gyógyszereket adott a rászorulóknak, melyeket egy kis gyógyszeres dobozban tartott.

Rabindranath az íróasztalán néhány gyakran forgatott könyv pihent, amely mellett mindig ott volt készenlétben a homeopátiás gyógyszerdoboz is. Így bárki, aki felkereste, és elmesélte neki valamilyen panaszát, figyelmesen meghallgatásra került, kikérdezte tőle az összes tünetét, majd homeopátiás szert ajánlott neki.  

Tagore nem járt semmilyen orvosi iskolába, sohasem kapott semmilyen orvosi oklevelet sem. Mint minden más hagyományos oktatási területen, ezen a területen is önképzéssel gazdagította tudását. Azonban nem csak egyedül tanult, hanem másokat is inspirált a gyakorlata, akik elkezdték utána a homeopátiára is képezni magukat. Az ő idejében a modern akadémikus orvostudomány még nem sajátította ki a gyógyítást saját privilégiumának. A XIX. században (működésének korai éveiben gyakorolta ezt) az emberek csak arra voltak kíváncsiak, kik azok, akik segíteni tudnak nekik, és mi az, ami valóban hatékony és segít. A homeopátia azóta kiállta az idő próbáját. Ma már Indiában külön minisztérium képviseli a területet (AYUSH Minisztérium). Százötven homeopátiás iskola működik Tagore országában. Minden évben tizenötezer homeopata orvos kerül ki az iskolákból. Közel 225 000 regisztrált homeopata orvos dolgozik ma Indiában és minden évben 1200 új praxisengedélyt adnak ki. Közel kétszáztíz homeopátiás indiai kórházban gyógyítanak betegeket homeopátiával. Emellett közel nyolcezer kormányzati támogatással működő homeopátiás klinika is ellátja a mindennapi feladatait. Egy indiai homeopátiás kórházban napi 2-3000 pácienst látnak el, így a homeopátia bizonyítja a gyakorlatban a hatékonyságát. Talán egyszer hazánkban is újraértelmezik ennek a gyakorlatnak a lehetőségét és valódi hasznát. Bízzunk benne, hogy Tagore szelleméről így is meg tud emlékezni majd az utókor, abban az országban, amely szívének oly kedves volt, hogy még egy költeményében is megemlékezett róla!

Divinyi Zoltán Péter


Forrás: 

https://homeopathicfamilymedicine.com/quotes/rabindranath-tagore/

https://kalpatarurudra.org/rabindranath-tagore-as-a-doctor/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24475550/

https://in.pinterest.com/pin/568438784199989551/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Rabindran%C3%A1th_Tagore 

https://funiq.hu/2477-tagore-s%C3%A9t%C3%A1ny-balatonf%C3%BCred 

https://kalandozok.blogspot.com/2015/11/bangha-imre-tagore-emleke-balatonfureden.html 

Dr. Gaurang Gaikwad szeminárium; Budapest, 2023. szeptember 29-30.

  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024