Hírességek és homeopátia

Paganini, az ördög hegedűse és a homeopátia

A virtuóz hegedűművész mindenkit levett a lábáról! Tudtad, hogy volt egy homeopátiás kalandja is?

Niccolò Paganini 1782. október 27-én született az olaszországi Genovában. Sokan minden idők legnagyobb hegedűművészének tartják. A fiatal zenész először apjától, majd később Genova legnevesebb tanáraitól kapott leckéket. Paganini-t Napóleon húga, Elisa Bacciocchi udvari szólóhegedűsnek nevezte ki. Paganini a későbbiekben koncertturnékra utazott és Olaszországban, Bécsben és Párizsban is a virtuóz játékának és az igazi koncert „show”-knak köszönhetően sok rajongót szerzett magának. A fellépéseiről legendás történetek keringenek, így a közönség soraiban sokan könnyekig meghatódtak és hisztérikus önkívületbe kerültek a zenéjétől. Megdöbbentő játéktechnikai képességei miatt sokan azt hitték, hogy eladta a lelkét az ördögnek, cserébe azért, hogy a világ legnagyobb virtuózaként karriert futhasson be a világban. Jelentős vagyonra tett szert, de ismert volt a szerencsejáték iránti szenvedélyéről, amely arra kényszerítette, hogy egyszer még saját hegedűjét is zálogba kellett adnia. 

Paganini személyesen dr. Hahnemann - a homeopátia rendszerének kidolgozója és géniuszának - betege volt. A zenész nagyon sokat szenvedett a hagyományos allopátiás orvosi kezelések utóhatásaitól. Fiatalkorában szifiliszt diagnosztizáltak nála és a higanykezelések hatására minden foga kihullott, szájfekélye lett és tályog fejlődött ki az állkapocscsontjában is. 

Hahnemann SULFUR​ (SULPHUR) homeopátiás szerrel kezelte, mivel arra lett figyelmes, hogy az semmilyen régi ruhadarabjától nem volt hajlandó megválni. Addig hordta őket, amíg el nem nyűtte azokat, amely rávezette őt erre a szerválasztásra. A későbbiekben PULSATILLA PRATENSIS​ (PULSATILLA) szerrel folytatta a kezelését. A homeopata orvos azonban a későbbiekben felfüggesztette a segítségnyújtást, mert Paganini híres nőcsábász hírében állt és a fiatal feleségét, Mélanie-t is megpróbálta elcsábítani, amelyre rájött és így lezárult vele a gyógyítói kapcsolata.

Az 1830-as évek közepére – homeopátiás kezelés híján - Paganini egészsége és képességei kezdtek megromlani és 1840 májusában belső vérzésben meghalt, mielőtt papot hívhattak volna hozzá. Ez tovább erősítette azt a gyanút, hogy paktumot kötött az ördöggel, emiatt az egyház megtagadta a temetését, így csak 1876-ban helyezték végső nyugalomra a földi maradványait a pármai temetőben.


Forrás:

Dana Ullmann: A homeopátia forradalma (SpringMed Kiadó)

Rima Handley: A Homeopathic Love Story – The Story of Samuel and Melanie Hahnemann (North Atlantic Books)

https://hpathy.com/homeopathy-papers/paganini-as-hahnemanns-patient/

https://www.thestrad.com/niccol%C3%B2-paganini/4105.article 

https://delina.hu/bulvar/az-ordog-hegeduse

  kapcsolódó szerek
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024