Jól vagyok!

Egészséges hobbi: gyöngyfűzés

Napjainkban divatos, kreatív hobbi a gyöngyfűzés. Több okból is érdemes belekezdeni.

Hogyan hathat pozitívan az ékszerkészítés az egészségre? 

Pszichológiai előnyök

Az International Journal of Aging & Human Development folyóiratban megjelent tanulmány rámutatott, hogy az ékszerkészítés számos pszichológiai előnnyel jár. A hobbit gyakorlók rendszeresen kapnak dicséretet az alkotásaikra. A pozitív visszajelzéstől a válaszadók 24%, boldogabb és magabiztosabb lett. Nagyfokú elégedettségükről számoltak be munkájukkal, és nyugodtabbnak érezték magukat. A gyöngyökkel és zsinórokkal való munka lehetővé tette a résztvevők számára, hogy enyhítsék a stresszt, és elfelejtsék a mindennapi élet feszültségeit.

Egy másik csoportban a résztvevők 24%-a érezte sikerélményét. Élvezték egy új készség elsajátítását, miközben saját maguk alkottak valamit.

Fizikai előnyök

A gyöngyökkel való munka fizikai egészségét is javíthatja. Mivel megszünteti a stresszt, segít csökkenteni az infarktus és a stressz által okozott fizikai tünetek kockázatát. Az ékszerkészítés emellett növeli az energiaszintet, miközben csökkenti a vérnyomást. 

Kognitív előnyök

Az ékszerkészítés különösen a kisgyerekek és nagyon idősek számára jár előnyökkel. A gyöngyökkel való munka számos hasznos készséget fejleszt az óvodások számára, míg az idősek is profitálhatnak a tevékenységből. Miután elérik a nyugdíjba vonulást, az idősek gyakran nem stimulálják a gondolkodásukat, nem sajátítanak el új készségeket, ami kognitív zavarokhoz vezethet. Azzal, hogy részt vesznek a gyöngyékszerkészítésben, aktívan tartják az agyukat.

Az ékszerkészítés minden korosztályban fejleszti a kreativitást és a képzelőerőt is. Azok, akik részt vesznek ebben a tevékenységben, egyedi tervezésű ékszereket készítenek. 

A gyöngyök használata ékszerek készítéséhez nagyszerű készség a kisgyermekek fejlesztésére. Ennek az az oka, hogy az ékszerkészítés gyakorlata számos kulcsfontosságú területen elősegíti a fejlődést. A gyerekek különböző méretű gyöngyök megfogásával fejlesztik finommotorikát. Miután a gyöngy a gyermek kezében van, át kell helyezni a madzagra, ami manipulációs készségeket igényel. 

A gyöngyök használata javítja a vizuális észlelést és a memóriát is. A sok rendelkezésre álló gyöngyből, a készítőnek képesnek kell lennie átvizsgálni a készletet, és kiválasztani a megfelelőt. Miután kiválasztották a kívántakat, ki kell alakítaniuk egy mintát, és emlékezniük kell rá.

A vizuális motoros készségek is javulnak a gyöngyfűzés révén. A gyöngy felhelyezése a madzagra kéz-szem koordinációt igényel.

A gyöngyök használata ékszerek készítéséhez javítja a problémamegoldó képességeit. Ki kell találniuk, milyen típusú ékszert szeretnének létrehozni, és milyen mintát kell használniuk. Azt is meg kell határozniuk, hogy hány gyöngyöt helyezzenek el egy mintába, és milyen hosszú legyen a karkötő vagy nyaklánc, ami javítja a matematikai készségeket.

Terápiás előnyei

Az ékszerkészítést terápiaként használják. Gyakran kórházi környezetben végzik, hogy segítsenek a betegeknek megbirkózni betegségeikkel. A betegek nyugodtabbak és jobban megértik betegségüket. Kevésbé stresszesnek érzik magukat állapotuk miatt, és jobban érintkeznek önmagukkal. A gyöngyökkel végzett munka a negatív helyzetet pozitívabbá változtatja. Eltereli a betegek gondolatait a betegségükről, és olyan tevékenységre összpontosít, amely számos szempontból előnyös az egészségükhöz.

Szociális előnyök

Míg egyesek szívesebben dolgoznak egyedül gyöngyékszereiken, sokan szeretnek csoportos keretek között dolgozni projekteken. Az ékszerkészítés szórakoztató élmény, amelyet megoszthat másokkal. Összehasonlíthatja a terveket a csoporttal, és tanácsot kérhet az alkotáshoz.  Beszélgethet és megoszthat történeteket, miközben elkészíti karkötőjét vagy nyakláncát. Ez különösen előnyös az idősek számára, akik könnyen elmagányosodnak. Egy új hobbi a közösséghez tartozás élményét is elhozhatja számukra. 

Forrás: https://www.aseniorcitizenguideforcollege.com/2017/01/health-benefits-of-jewelry-making.html

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Alvászavar e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Téli lifestyle e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Balesetek, sérülések kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, álmatlanság, vizsgadrukk homeopátiás kezelése

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024