Neurológia, pszichés zavarok, fejfájás, migrén

Neked is gyakran fáj a fejed?

Amikor sajog, fáj, nyíllal…mi állhat a fejfájás tünetei mögött és hogyan érdemes „kezelésbe vennünk” a fejünket?

A fejfájás bénító, a mindennapokat megkeserítő, minden tevékenységünket fékező állapot.

Aki fejfájós, az tudja, hogy mire számítson és van is pár bevált módszere, hogy enyhítse a tüneteket több-kevesebb sikerrel. A szerencsések, akiknek ritkán fáj a fejük, azok minden alkalommal keservesen szenvednek és el sem tudják képzelni, hogy hogyan bírják ezt a fejfájósok akár több napon át. 

Fejfájás miatt fordul a legtöbb ember orvoshoz, fejfájás miatt jelentenek a legtöbben beteget, hiányoznak az iskolából és mondanak le programot. Az orvosi szakirodalom több mint 100-féle fejfájást ír le; ezeket két külön kategóriába sorolják: elsődleges- és másodlagos fejfájás. 

Az elsődleges fejfájás mögött nem áll mögöttes egészségügyi állapot, tehát a fejfájás nem valami más betegségnek a tünete, hanem maga a fejfájás a probléma. Egyes emberek hajlamosabbak az elsődleges fejfájásra, míg mások kevésbé. A migrén is az elsődleges fejfájás típusokba tartozik a leggyakrabban előforduló tenziós fejfájással és a kínzó, gyakran hónapokig fennálló ún. cluster fejfájással együtt. Az elsődleges, azaz primer fejfájásokat életmódbeli tényezők is befolyásolják, vagy képesek jelentősen rontani a helyzeten. 

Miket kell kerülni a fejfájósoknak?

 • dohányzás, nikotin
 • nitrátokat tartalmazó feldolgozott húsfélék
 • alkohol, különösen a vörösbor

Az alvási szokások megváltoztatása, kihagyott étkezések, rossz testtartás, dehidratáció, megerőltető testmozgás is képes beindítani a fájdalmas folyamatot. 

A másodlagos fejfájás esetében a fájdalom egy alapbetegség tünete, amely annak megfelelő kezelése után megszűnik. A kiszáradás, arcüregi nyomás, vagy túlzott gyógyszerhasználat miatt jelentkező fejfájások kevésbé veszélyesek, azonban a fejfájás jelezhet veszélyes állapotokat is (pl. gerincvelő gyulladás, koponyát és/vagy gerincet ért trauma, súlyos fertőzés). 

A hirtelen és nagyon hevesen jelentkező, vagy gyakori fejfájást nem szabad félvállról venni. Minden esetben orvosi kivizsgálás szükséges a mögöttes ok tisztázására!


A primer fejfájásra való hajlamba nem kell belenyugodni és szenvedni. Szerencsére vannak jól bevált módszerek a fájdalom enyhítésére.


HOMEOPÁTIA

ATROPA BELLADONNA​ 

Ha lüktető fejfájása van, és úgy érzi, hogy a feje "felrobban" a fájdalomtól.A fájdalom általában a fej jobb oldalán jelentkezik, és gyakran gyorsan jelentkezik. Napszúrás okozta fejfájásra is bevehető.

BRYONIA​ (BRYONIA ALBA)

A tünetek mozgásra rosszabbodnak, a száj és az ajkak szárazak, és a fájdalom általában a bal szem közelében jelentkezik.

ACTEA RACEMOSA/CIMICIFUGA​  

A fejfájást a merev, fájdalmas nyak vagy a menstruáció váltja ki. 

IRIS VERSICOLOR​ 

Rendszeres időközönként fellépő, szemkáprázással, hányingerrel, savas hányással kísért migrén esetén.

LYCOPODIUM CLAVATUM

Jobb oldali, szem körül induló migrénes fejfájásra javasolható. Hányinger, hányás kíséri, gyakran az étkezés kimaradása, illetve feszültség, stressz is beindíthatja a fájdalmat.

NUX VOMICA

Amikor a fejfájást erős szagok, ideges feszültség vagy hangos zajok váltják ki. 


Alkalmazás: a tüneteknek megfelelő homeopátiás szert alacsonyabb 9 vagy 15 CH potenciában alkalmazzuk, óránként 1x5 golyócska adagolása javasolt a tünetek javulásáig. Utána ritkítsuk az adagokat, majd álljunk le vele.


AROMATERÁPIA

MENTHA PIPERITA 

LAVANDULA SUPER vagy LAVANDULA ANGUSTIFOLIA

MATRICARIA CHAMOMILLA 


Több vizsgálat igazolta, hogy a fenti illóolajokból készült keverék, vagy az illóolajok önállóan alkalmazva is eredményesen enyhítik a fejfájás tüneteit. Az illóolajokat soha nem tisztán, hanem kevés növényi olajban oldva visszük fel a nyak, halánték és a hajas fejbőr területére és alaposan bemasszírozzuk.  

A fenti gyógynövények szárított leveléből és virágzatából forrázott tea langyosra hűtve szintén segíti a tünetek enyhítését. 


MIGRÉN SAPKA

Aki gyakran küzd fejfájással, annak érdemes beszereznie egy migrén sapkát. Egyszerre fejt ki enyhe nyomást a fejre, miközben ötvözi a hideg borogatás és a szempárna hatását. Online rendelhető és sokaknak bevált. 


(H.S.)


Forrás:

https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/health-fitness/health-news/7-homoeopathic-medicines-to-treat-a-nagging-headache/photostory/70768916.cms

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22517298/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874120332086

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Fejfájás, migrén homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Balesetek, sérülések kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, álmatlanság, vizsgadrukk homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Alvászavar e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024