Stressz, alvászavar, memória, lámpaláz, vizsgadrukk

Felvételi para

A vizsgadrukkon a rutin sem enyhít.

A vizsgadrukk a teljesítményszorongás egy fajtája, amelyben a kudarctól való félelem olyan tünetekhez vezet, amelyek megzavarják a vizsgahelyzetben való jó teljesítményt. Egy kis drukk természetes és a javunkra is válik. Aki komoly szorongást és annak fizikai tüneteit tapasztalja magán, vagy a felvételi előtt álló gyermekén, annak is adunk pár ötletet, amivel lehet enyhíteni a bajon.

A vizsgaszorongás gyakori tünetei a fejfájás, hányinger, hasmenés, légszomj, szédülés. Szélsőséges esetekben a diák akár annyira nehezen lélegzik, hogy pánikrohamot is képes produkálni. 
Lelki síkon a szorongó vizsgázó dühös magára, fél, sőt néha retteg. Negatív és beszűkült a gondolkodása és folyton másokkal hasonlítja össze magát. 

 1. Sokat segít, ha a megmérettetésre felkészülünk. Viccesen hangzik, de a tanulást is meg lehet tanulni. Olvassunk tanulásmódszertani könyveket. Ezekben mindig akadnak egyszerű tippek, amik beválnak. Tanuljon a vizsgázó együtt olyanokkal, akik hasonló irányba készülnek továbbtanulni, mert a csoportban tanulás önbizalmat ad. Minél több minta feladatot, minél több tesztsort gyakorol, annál magabiztosabb lesz, mert megismeri a kérdések logikáját és nyelvezetét.
 2. A szavaknak erejük van! Soha ne szóljuk le magunkat, pláne ne a gyerekünket! Ne engedjük, hogy saját magát negatív jelzőkkel illesse.
 3. KÉP-esség, KÉP-es vagyok = el tudom KÉP-zelni, Ha el tudod képzelni, akkor képes is leszel véghez vinni. Tehát vizualizálni kell magunkat, amint magabiztosan vizsgázunk, tudjuk a válaszokat és sikeresek vagyunk.
 4. Minden nehéz élethelyzetben jót tesz valamilyen relaxációs technika. Légzőgyakorlatok, vezetett meditáció. A YouTube-on sok jó pihentető, gyógyító meditációs gyakorlat megtalálható. Pl. https://www.youtube.com/watch?v=rlHnBBLGZS0
 5. Bármilyen szoros is az időbeosztás a tanulásban, időt kell szakítani a szabadlevegőn való mozgásra, sétára. Ezen kívül csak akkor működik jól az agy és az idegrendszer, ha megfelelő táplálékkal látjuk el. A chips, a kóla és csoki sajnos nem tartozik ebbe a kategóriába. A tojás, avokádó, édesburgonya, narancs, máj, színes zöldségek és a szűrt víz, vagy valódi limonádé viszont igen. Az esti elalváshoz és az éjszakai szorongás leküzdésében pedig sokat segít a kamilla-levendula tea kis hársmézzel ízesítve. 
 6. A vizsga napján érkezz sokkal előbb a helyszínre. Esélyt se adj a késésnek, forgalmi dugónak. Inkább sétáljatok egyet a környéken, ha túl korán értek oda. 


A homeopátia is jó szövetséges, ha a felvételi előtti szorongást kell kezelnünk.

Általánosságban: az ACONITUM NAPELLUS​ (Aconitum), mint elsősegélyszer, csökkenti a vizsga, vagy versenyhelyzetben megemelkedett adrenalin szintjét. 

ANACARDIUM ORIENTALE​ (Anacardium): tanulás miatti idegkimerültség, rettegés miatti emlékezetkihagyás és vizsgától való szorongás, önbizalomhiány esetére. Különösen a vizsga napján képes „összerántani” a szétesett gyereket. 

A legjellemzőbb tünetek szerint érdemes homeopátiás szer kombinációt alkalmazni. 

ACONITUM NAPELLUS​ (Aconitum) - ARSENICUM ALBUM​  - KALIUM PHOSPHORICUM​  - az "összeesem a fáradtságtól" koktél. A fáradtságtól hát, vagy fejfájása van. Álmatlanság, szorongás, teljesítménykényszer a kimerülésig.

ACONITUM NAPELLUS​ (Aconitum) - ARSENICUM ALBUM​ (Arsenicum) - ARGENTUM NITRICUM​  - a "lefagyok" koktél. A gyerek annyira szorong, hogy vizsgahelyzetben "lefagy". Hasmenése is lehet vizsga előtt.

ACONITUM NAPELLUS​ (Aconitum ) - IGNATIA AMARA​ (Ignatia) - ARSENICUM ALBUM​ (Arsenicum) - a "feladom, nem emlékszem semmire" koktél. Nagyon sajnálja magát, sóhajtozik és változik a hangulata. Szorong, hogy nem végzi el a feladatot. Elszorul a torka vizsgahelyzetben, nem jön ki hang rajta.

GELSEMIUM SEMPERVIRENS​ (Gelsemium) - ARGENTUM NITRICUM​ - LYCOPODIUM CLAVATUM​ (Lycopodium) - az "úgysem fog sikerülni" koktél, ideges lámpalázas vizsgázóknak. A gyomorproblémák egész sorát tapasztalhatja már előző este. Remeg, és fáj a feje, nem jut eszébe semmi. Úgy érzi, összecsuklik a lába, nem elég az idő, kiugrik a helyéről a szíve. Vizsga előtti estén is adjuk.


A fenti szereket a tünetek jelentkezésekor javasoljuk C30-as hígításban, vagy a vizsga előtt 30-60 perccel. Az adagolásban, vagy a szerválasztásban kérdezze homeopátiás orvosát, 


forrás:

https://www.verywellmind.com/test-anxiety-3024422

 


  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Balesetek, sérülések kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, álmatlanság, vizsgadrukk homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Alvászavar e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Beszoktatás alatti lelkiállapotok e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024