Stressz, alvászavar, memória, lámpaláz, vizsgadrukk

Becsengettek: segítség, stresszes a gyerekem!

Hogyan ne legyen rémálom a suli?

 Sok gyerek számára stresszes az iskolába való visszaszokás. Különösen nehéz lehet azoknak, akik első osztályosként kezdik a tanévet, de azoknak is, akik a felső tagozatba lépnek. A stressz ráadásul nem csak kisgyermekkorban jelentkezhet, előfordulhat, hogy csak később, a középiskolai váltásnál kezdődik a szorongás.

A kicsiket nem csak a szeptember terhelheti meg, hanem az egész tanévben őket ért hatások is, de mindezt nem kell a szülőknek tétlenül végignézni. Bodrogi Viktória homeopata öt olyan otthoni praktikát árul el, amelyekkel meg tudjuk könnyíteni gyermekünk számára ezt az időszakot.

1.  Pihentető alvás

Fontos, hogy odafigyeljünk gyermekünk alvási szokásaira. Minden korosztálynak más és más az alvási igénye, de az nagyon fontos, hogy ki tudja magát rendesen pihenni a gyerkőc. Sok gyerek életében (túl) fontos szerepet játszik az internet, és le sem tudja tenni a telefonját, táblagépét. Már az is jó, ha elalvás előtt leteszi ezeket az eszközöket – lehetőleg ne az éjjeliszekrényre vagy az ágy sarkába, főleg ne bekapcsolt állapotban, hanem messzebb és kikapcsolva.

2.  Felszabadító mozgás

Az iskolán kívüli mozgás – de nem feltétlenül a versenysport –, segít levezetni a felesleges energiákat.

3.  Étrend

Étrenddel is sokat segíthetünk, úgy, hogy megfelelő, egészséges ételekkel tápláljuk gyermekünket, amelyek elősegítik az agyműködést, segítenek a növekedésben és megnyugtatják őket. A sok chips, ízesített üdítő, gyors ételek ezt nem szolgálják.

4.  Beszélgetés

Egyértelműnek tűnik, sok családban mégsem az, hogy igazán odafigyelve beszélgessünk a gyerekekkel. Ilyenkor elmondhatják, hogy mi bántja őket, amelyre közösen megoldást találhat a család, de sok esetben az is elég, ha a csemeték „kibeszélhetik magukat”.

5.   Biztonságos gyógymód

Vannak olyan esetek is, amikor másra is szükség lehet, hogy kezeljük a stresszes helyzeteket. Ilyenkor jöhet szóba a homeopátia, amely tiszta gyógymód, biztonságos, nem függőségi támogatást, hanem szabad életet nyújt.

Az ACONITUM NAPELLUS​ (Aconitum) például olyan gyereknek jó, akik félnek attól, hogy iskolába kell menniük. 15 CH potenciában minimum napi 3-szor 5 golyó a javasolt adagolás, ahogy enyhülnek a tünetek úgy hosszabb időközöket lehet hagyni a két bevétel között. Esetükben az erős szorongás pánik-szerű állapothoz is vezethet, azzal a jellegzetes tünettel, hogy szinte alig képesek levegőt venni.

Az ARGENTUM NITRICUM​ szert 15 CH potenciában minimum napi 3-szor 5 golyó adagolás szerint kell szedni, ahogy enyhülnek a tünetek úgy hosszabb időközöket hagyni a két bevétel között. Akkor javasoljuk, ha a gyermekek úgynevezett előrevetődő félelmet produkálnak. Félnek a közelgő szerepléstől, megmérettetéstől, feleléstől, iskolai színdarabtól, stb. Félnek, hogy nem érnek oda időben és attól is, hogy nem emlékeznek majd a megtanult dolgokra. Ezeknek a gyerekeknek hasmenéssel járó „gyomoridegük” van, gyakran remegnek és remeghet a hangjuk is.

Vannak gyerekek, akik egy kicsit lassabbak a többieknél. Több idő kell a munkájuk befejezéséhez, hosszabb időbe telik nekik, míg megszoknak egy új környezetet. Nehezebben tudnak alkalmazkodni, mert nekik a megtapasztalt biztonság az első. Ha túl gyorsan várnak tőlük eredményt, vagy siettetik őket, nagyon megmakacsolhatják magukat, még jobban lelassulnak, és levert állapotba kerülhetnek. Nekik javasoljuk a CALCIUM CARBONICUM /CALCAREA CARBONICA​-t 30 CH potenciában, napi 1 x 5, de maximum napi 2 x 5 golyót.

A GELSEMIUM SEMPERVIRENS​ (Gelsemium) szorongás elleni szer, akkor ajánlunk 15 CH hígításban óránként 5 golyót, (ahogy enyhülnek a tünetek úgy hosszabb időközöket hagyni a két bevétel között), ha a félelem már az első iskolai nap előtt elkezdődött. Azokban az esetekben, amikor a gyerekek rettegnek a feleléstől, a vizsgától, vagy egyszerűen félnek az osztály előtt beszélni. Ilyenkor a lábaikból kimegy minden erő, elkezdenek remegni, az agyuk kiürül, szinte semmire nem emlékeznek, nem tudnak koncentrálni, vagy ha mégis meg tudnak szólalni, akkor csak hebegnek és dadognak.

Az IGNATIA AMARA​ (Ignatia) 30 CH potenciában, napi 1 x 5, de maximum napi 2 x 5 golyó adagban hasznos lehet olyan gyerekeknél, akiknél a stresszben az otthon utáni vágy és a szomorúság dominál. Nagyon sok érzelmi zavara a gyerekeknek akkor jelentkezik, ha a költözéssel, iskolaváltással a régi barátokat el kellett hagyni.

A LYCOPODIUM CLAVATUM​ (Lycopodium) is egy szorongás elleni szer, 15 CH potenciában minimum napi 3-szor adjuk, ahogy enyhülnek a tünetek úgy hosszabb időközöket hagyni a két bevétel között. Akkor javasoljuk a használatát, ha a gyerekek idő előtt kezdenek stresszelni olyan események miatt, amik még meg sem történtek. Akkor ajánljuk, ha gyerekek a gyomrukban éreznek fájdalmat, sok a „szél”, ami zavarja őket, és nagyon gyakran puffadáshoz vezet. Sokat böffentenek és szellentenek, de nem igazán enyhül ettől a feszítés. Ezekre a gyerekekre nagyon jellemző a kettősség, amely az otthoni és az iskolai viselkedésben nyilvánul meg: otthon egy angyal és az iskolában egy zsarnok – vagy éppen fordítva.

A PULSATILLA PRATENSIS​-t (Pulsatillát) akkor ajánlunk 15 CH potenciában legalább napi 3-szor, (ahogy enyhülnek a tünetek úgy hosszabb időközöket hagyni a két bevétel között), ha a gyerekek azon aggódnak, hogy el kell szakadniuk a biztonságot nyújtó otthontól, szülőtől. Nagyon érzékenyek, érzelmesek és rettentően ragaszkodóak. Ez a szer segít a változás elfogadásában, könnyebb lesz az édesanyától való elválás, bizalmat és önállóságot tud nyújtani a gyermeknek. Gyakran az édesanyáknak is ajánlott.

Lehet egészen más oka is az iskolai stressznek, ez pedig a zaklatás. A szorongás ebben az esetben nagyon nehezen tör a felszínre, ugyanakkor sok gyerek érintett. Nemcsak testileg lehet zaklatni valakit, hanem érzelmileg is. Sok gyerek nem meri elmondani otthon, hogy mi is történt vele, de ha kiderül a zaklatás, a beszélgetés, esetleg terápia mellett a STAPHYSAGRIA​ a legmegfelelőbb szer a stressz feloldásához, 30 CH potenciában napi 1 x 5 , de maximum napi 2 x 5 golyó adagban.

Az 5 golyó / adagot, ha a gyerek gyakran veszi be a szert, fel lehet oldani az iskolába vitt vízben. A hatása ugyan az, mint a száraz bevételnél.

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Beszoktatás alatti lelkiállapotok e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Balesetek, sérülések kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, álmatlanság, vizsgadrukk homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Alvászavar e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024