Jól vagyok!

Szorongató pénzzavar? Pénztárcabarát tippek!

Pénzügyi válság nagyban és kicsiben - mit lehet ilyenkor tenni az egzisztenciális szorongás ellen?

Szomorú, ha olyan területen vagyunk az élmezőnyben, mint az infláció. Pedig sajnos most egy globális, csendes pénzügyi válság kellős közepén evickélünk és hazánkban különösen nehéz helyzetben van az emberek többsége. 

Az anyagi helyzet miatt való aggodalom teljesen megalapozott és valós, ugyanakkor nem szabad engednünk, hogy teljesen bedaráljon minket! A szűk esztendők sok értékes életleckét is taníthatnak számunkra. Egy bölcs tanító mondta nem is olyan régen: „Hidd el, hogy mindig elég a kevesebb!” 

Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet a kiadásaink ésszerűsítésére és persze a szorongás kezelésére is!

 1. A II. világháborút követő szegénységre, éhezésre már csak a legidősebb generáció emlékszik. Rájuk nem is jellemző a pazarlás és a megjavítható dolgok könnyed kidobása. A válságos idők és az anyagi gondokon való felülemelkedés terén tőlük érdemes tanulni ezt-azt. Tehát a pénzügyi stressz-management akciónk első pontja, hogy beszélgessünk idős rokonainkkal, a szomszéd nénivel, bácsival és lessük el tőlük, hogy hogyan gazdálkodnak, hogyan vásárolnak, milyen recepteket ajánlanak hó végére.
 2. Vezessünk háztartási naplót! Ebbe tényleg mindent, de mindent írjunk fel, mert 1-2 hónap után nagyon szépen kirajzolódik majd, hogy hová folyik el a pénzünk. Vannak tételek, melyekre rá fogunk csodálkozni, úgy mint pl. házhozszállítási díjak, zenecsatorna előfizetés, internet- és telefon csomag. Optimalizáljunk!
 3. Milyen biztosításaid vannak? Szánj időt a kötvények elolvasására, mert lehet, hogy duplán vagy egyes tulajdontárgyakra bebiztosítva. Sok lakásbiztosítás mellé jár a balesetbiztosítás kedvezményesen és lehet, hogy ez nem is tudatosult benned, vagy a bankkártyádhoz jár utasbiztosítás, de mégis kötsz egy másikat, amikor nyaralni készülsz. Érdemes ezeket racionalizálni! Amennyiben nincs biztosításod, akkor most van itt a pillanat, hogy belépj egy egészségpénztárba!
 4. Tudd, hogy mennyiből gazdálkodsz! A havi bevételedből sorban vonogasd le szépen először a rezsire, közlekedésre, rendszeres kiadásokra (biztosítás, nyugdíjszámla, gyerekek ebédje, különórája, hosszabb időre felírt gyógyszerek, stb.) fordított tételeket, ezután a fennmaradó összeget kell elosztanod harminccal és így megkapod, hogy mennyi a napi kereted, amiből élelmiszert, háztartási takarító- és szépségápolási szereket, ruházatot és szellemi táplálékot, „kikapcsolódást” vásárolhatsz.  Ha egy nap többet költesz, akkor másnap kíméletlenül meg kell szorítanod a nadrágszíjat…
 5.  A legkisebb jövedelemből is muszáj tartalékot képezni a váratlan kiadásokra, meghibásodott bojler javíttatására, orvosi költségekre, szerencsés esetben nyaralásra. Vedd elő a régi malacperselyt és kezd el dobálni bele legalább a 200 Ft-osokat!
 6. Együtt élő pároknál nagyon sok feszültség írható annak számlájára, hogy eltérő a pénzhez fűződő viszonyuk. Ezt a legegyszerűbb őszinte beszélgetéssel rendezni. A kiadások naplóját vezessétek együtt! Ha mindkét fél látja és érti, hogy mennyiből gazdálkodnak, milyen céljaik vannak, milyen bizonytalanságokkal küzdenek, akkor érett döntéseket fognak majd tudni hozni és nem kell egymást ellenőrizgetniük és hibáztatniuk a meg nem beszélt kiadásokért. A válságos idők vagy végleg pontot tesznek egy kapcsolat végére, vagy megerősítik két ember szövetségét. 
 7. Az egészség értéke egyre világosabb mindenki számára. Az azonnali és ingyenes orvosi ellátás, az olcsó gyógyszer is már illúzió. Tehát mi a megoldás? Maradj egészséges minél tovább! Ehhez tudatosság szükséges. A legjobb befektetésed, ha a tested működéséről tanulsz. Ma már a megfelelő táplálkozás, minőségi táplálékkiegészítők, az alvás és a stresszkezelés nem számít luxusnak. A homeopátia azért kiemelkedően jó eszköz számunkra a XXI. században, mert amellett, hogy eredményes és gyorsan hat, a homeopátiás házipatika megfizethető és bármikor kéznél van. Nem jár le a szerek szavatossága, nem szennyezik a környezetet és a homeopátiánál fenntarthatóbb gyógymód aligha létezik. Minél hamarabb alkalmazod a megfelelő szert a házipatikából, annál gyorsabban gyógyulsz meg, így nem esel ki a munkahelyről és a jövedelmed is változatlan marad!

Ha az aggodalomból szorongás lesz, akkor íme a homeopátiás megoldásokra néhány példa:

ACONITUM NAPELLUS​ (ACONITUM): Rendszertelen szívverés, légszomj kíséri a panaszokat. Hirtelen és intenzíven felbukkanó pánik, halálfélelem jelentkezik.

ARGENTUM NITRICUM​: Bizonytalanság érzés, „mi lesz ha” gondolatok, alváshiány, kapkodó beszéd és csapongó gondolatok jellemzik. A szorongást remegés, szédülés, gyengeség, puffadás, böfögés, szívdobogásérzés vagy hasmenés kísérheti. Lehetséges a rögeszmés-kényszeres viselkedés. A szorongás rosszabb reggel és találkozók vagy események előtt (anticipációs szorongás). Vágynak a cukros ételekre, amelyek súlyosbíthatják az emésztési panaszaikat. Rosszabbul érzik magukat a forró, fülledt szobákban, és megkönnyebbülnek a friss levegőn.

CALCIUM CARBONICUM /CALCAREA CARBONICA​: A saját és családtagok egészségéért való fokozott aggodalom esetén érdemes az alkalmazására gondolni. Bár erős akaratúak, nagyon érzékenyek, óvatosak és gyakran úgy érzik túlterheltek. A biztonság és a rutin a legfontosabb. Vágynak a védelemre, a biztonságra és a stabilitásra. Kellemetlenül érzik magukat, ha valamilyen változás van láthatáron vagy ha új körülmények közt kell helyt állniuk. Biztonságot jelent számukra a rutin és az ismerősök jelenléte. Különösen érzékenyek a kegyetlenség minden formájára, mélyen megérintik őket a megható, szomorú történetek. 

A fenti szereket 30 CH potenciában érdemes alkalmazni. Egy adag 5 golyócska, melyet napi 1-2 alkalommal adagolhatunk. Mihelyt a tünetek enyhülni kezdenek, ritkítsuk az adagokat, majd álljunk le velük. Ha más jellemzők vonatkoznak ránk vagy összetettebb az egészségügyi állapotunk, akkor érdemes homeopata szakemberrel konzultálni, aki kiválaszthatja a számunkra legmegfelelőbb szert és potenciát.

Éjszakai szorongás és elalvási nehézségek esetén jó szolgálatot tehet a citromfüvet, szőlőmag polifenolokat és magnéziumot tartalmazó DATIF PC NIGHT gyógyszertárakban kapható vagy megrendelhető étrend kiegészítő.

A végére hagytam a legfontosabbat, ez pedig az emberi kapcsolatok és az emberi érintés felbecsülhetetlen ereje. Ha egyedül élsz, akkor is járj össze a barátaiddal, minden napba csempéssz be pár kedves szót, akár a boltban a pénztárosnőnek. Minden nap adj simogatást, lassú mozdulatokkal, szeretettel masszírozd meg a gyerekedet, saját magadat, vagy a szeretett férfit/nőt! Ehhez készíthetsz egy finom masszázsolajat az alábbiak szerint:

 • 100 ml alapolaj, ami lehet mandula, szezám, barackmag, rizscsíra olaj
 • 1 ml (30 csepp) Lavandula super illóolaj (olcsóbb, mint az orvosi levendula, de a hatása csodás) 
 • 1 ml (30 csepp) Citrus sinensis (édesnarancs) illóolaj
 • 1 ml (30 csepp) Ho fa (Cinnamomum camphora) illóolaj

Ez a masszázsolaj feszültségoldó, immuntámogató, bátorságot adó és még a bőrt is szépíti. 

Végül, de nem utolsósorban jegyezzük meg, hogy a háziállatok, kutyák, cicák is segíthetnek a szorongás oldásában. Egy frissítő séta a parkban kedvencünkkel vagy egy kis labdázás vele otthon sok feszültségtől szabadíthat meg minket.


(H.S.)


Forrás: Homeopathy-healing.com

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Alvászavar e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Balesetek, sérülések kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, álmatlanság, vizsgadrukk homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Téli lifestyle e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024