Jól vagyok!

Hány órából áll a napod?

Tippek szuperanyáknak és földi halandóknak

Kisgyerekeket nevelő családokban az édesanyák valóságos varázslók. A család teljes logisztikája mellett sokszor munkahelyi feladatokat is ellátnak, észben tartják az összes születésnapot, élelmezési és beszerzési managerként, valamint szanitécként működnek 0-24 órás beosztásban, szünnap nélkül. 

A legnagyobb gyakorlattal rendelkező anyukáknak is fejére nő a sok feladat az őszi időszakban, és ilyenkor bizony jól jön pár ötlet, amik segítenek úrrá lenni a káoszon.


1. TERVEZZ ELŐRE ÉS ALAKÍTS KI NAPI/HETI/HAVI RUTINT

Legyen rutinod. A rutinok olyan időgazdálkodási tippek, amelyek mentális energiát és stresszt takaríthatnak meg. Nem pusztán arról beszélünk, hogy egy adott időpontban kell felkelni és lefeküdni, hanem még olyan dolgokról is, mint például a heti vacsoramenü, a házimunkák rendszerezése, de még adott esetben a szex is (neked is megvannak az igényeid). Lehet, hogy ez kissé „túl automatizáltnak”  és spontaneitást nélkülözőnek tűnik, de azért gondolj kicsit bele. Ha van egy adott rutinod, akkor nem kell naponta „feltalálnod a kereket ("Mit nem ettünk már egy ideje?" "Mikor mostam fel utoljára?" "Mikor voltunk utoljára...?") és rengeteg energiád szabadul fel, amiket eddig,  ezeknek a dolgoknak a megtervezésére és agyalásra fordítottál.


2. KÉRJ SEGÍTSÉGET, ÉS ADJ KI FELADATOKAT

Igen, amikor megszületnek, olyan édesek és tehetetlenek, hogy végül mindent megteszünk értük, és erről később nehéz leszokni. De aztán szépen a fejünkre nőnek a feladatok, és rájövünk, hogy lehetetlen, hogy egy ember mindent megcsináljon. Bár csábító, hogy minden háztartási kötelezettséget magunk végezzünk el (hogy minden gyorsan és pont úgy legyen, ahogy szeretnénk), hosszú távon valóban az a kifizetődő, ha erőfeszítéseket teszel a családtagok és a gyerekek bevonására. A trükk az, hogy a házimunkát egyszerű részfeladatokra bontod és kortól és nemtől függetlenül mindenkinek a családból részt kell vennie ezekben. 

A másik csodás lehetőség, hogy a környezetedben élő, hasonló korú gyereket nevelő anyukákkal megosztoztok bizonyos feladatokon. A gyerekek iskolába, oviba, különórára való szállítmányozása és délutáni szórakoztatása például tökéletesen felosztható. Az egyikőtök viszi a kis csapatot úszni, néptáncolni, focizni, a másik pedig összeszedi a gyerekeket a foglalkozás végén, és hazaszállít mindenkit. Az anyuka hálózat nagyon értékes, de csak úgy működik, ha van viszonosság benne. Senki nem szereti kihasználva érezni magát. Érdemes előre megbeszélni, hogy mit kérsz és cserébe mit vállalsz. Az ilyen kapcsolatok megbízható, mély barátságok is kialakulhatnak. 


3. EGYSZERÜSÍTS

Vegyél elővágott zöldséget vagy konzerv szószt a vacsorához, ettől még nem vagy rossz háziasszony. Ha tudsz olyan mosogatógépet venni, amely képes kezelni az öblítetlen edényeket, még jobb. Minden kis lépés számít, és nem szégyen ezeket használni. A legjobb időgazdálkodási tipp, hogy keresd meg a legrövidebb utat mindenhová (a szó szoros értelmében is, pl. az irodába, iskolába, nagymamához, de átvitt értelemben is.) Tudtad például, hogy van olyan alkalmazás, amivel a csekkeket egy mozdulattal befizetheted bármilyen napszakban? Nem kell többet sorbaállni a postán!


4. TANULJ MEG NEMET MONDANI

„Amikor igent mondasz másoknak, győződj meg róla, hogy nem mondasz-e nemet magadnak”  Paulo Coelho.  És milyen igaza van!

Ez az egyik legnehezebb, de legfontosabb lecke.  Nem leszel attól kevésbé szerethető, vagy jó gyermek, feleség, barát, ha a saját igényeidet és drága idődet helyezed időnként előtérbe. Ha valamit nagyon nem szeretnél, vagy nem tudsz megoldani, akkor mondj NEMET és ne később bosszankodj magadban. 


Forrás: https://www.verywellfamily.com/time-management-tips-for-moms-3145160

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Alvászavar e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Balesetek, sérülések kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, álmatlanság, vizsgadrukk homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Téli lifestyle e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024