Stressz, alvászavar, memória, lámpaláz, vizsgadrukk

Ritka homeopátiás szerek, ritka jó megoldások: ADRENALINUM

Szabadulás a krónikus stressz fogságából

Cikk-sorozatunkban a hazánkban is elérhető homeopátiás szerek közül azokat vesszük sorban górcső alá, melyek a nagyközönség és talán még a szakemberek által is kevéssé ismertek, mégis kiváló szolgálatot tesznek egyes tünetképek, betegségek kezelésében, így érdemes közelebbről is megismerkednünk velük.

Az ADRENALINUM​ a homeopátiás gyógyszerek speciális csoportjába, a szarkódák közé tartozik. A szercsoport tagjainak az a közös jellemzője, hogy egészséges állati- vagy humán eredetű szövetekből, hormonokból készült készítményekről van szó, melyek harmonizálják egy adott szövet vagy szerv működését vagy az adott hormon kibillent hatásait. Az Adrenalinum homeopátiás gyógyszer gyártásának kiindulási anyaga a mellékvesevelő. Az adrenalin (epinefrin) egy hormon és neurotranszmitter, amely a szimpatikus idegrendszer hatását közvetíti, vagyis egy szimpatomimetikum; a stressz („üss vagy fuss”) reakció egyik kulcshormonja.

Az adrenalin természetes termelődése csak akkor lenne időszerű, amikor vészhelyzet áll fenn, és a szervezet erőforrásait hirtelen aktivitásra kell bírni, azonban a posztmodern kor felgyorsult ritmusú napjaiban, a gyors változások idején, amikor szinte minden nap kitapintható a levegőben a feszültség (bizonytalanság, háborús konfliktus okozta problémák,  gazdasági válság), tartós és intenzív mértékű stresszt élhetnek meg egyre szélesebb társadalmi rétegek. Szinte nincs olyan ember, akinek az életébe ne szűrődne be a stressz kisebb-nagyobb mértékben. Ez a tényező már az iskoláskorú gyerekeket is érinti („versenyistálló” attitűd az oktatásban, beadandók, vizsgaidőszak), nem beszélve a városi életmódban szocializált felnőtt csoportokról (közlekedés, időnyomás, 7/7 nap - állandó elérhetőség, túlórák). Ilyenkor riadókészültségre emlékeztető helyzetekbe kerülhetünk, amikor testi folyamatokra fordítva a képet, adrenalin kerül a véráramba és így az minden szervünkhöz eljut, így befolyásolva azok működését, megzavarva a normál életfunkciókat. 

A stresszt ideális esetben megtanuljuk különféle stresszkezelő praktikákkal kezelni (meditáció, relaxáció, kiegyensúlyozott sporttevékenység, napi egy-két csésze zöld tea, természetes nyugtató hatású készítmények (citromfű, bioflavonoidok, magnézium), bioritmusnak megfelelő alvás). Azonban az esetek többségében az életmódbeli rendszertelenségekkel, a túlzott időnyomásnak vagy elvárásoknak való megfelelési kényszerből és nem megfelelő étkezési szokásokból adódóan tartósan magas szinten van jelen az adrenalin a szervezetünkben. Érdemes megemlíteni, hogy aki napi rendszerességgel sok kávét, fekete teát, narancslevet, sajtot, csokoládét kíván és fogyaszt, az folyamatos adrenalin-termelésre készteti a mellékveséit. Ilyenkor a felgyülemlett stresszhormonokat valahogy „el kell égetni”, amelyre ki-ki kialakítja a saját megküzdési mechanizmusát. Van, aki stresszhelyzetekbe lovalja magát és az utakon (gyorshajtás, ideges vezetés), munkájában (türelmetlen a kollégáival, munkamániás), munkaidő után alkoholfogyasztással, drogokkal, falási rohamokkal vagy extrém sportok formájában (bungee jumping, wakeboard, barlangi búvárkodás, siklóernyőzés, sziklamászás, stb.) próbálja meg kiüríteni a felgyülemlett adrenalint a testéből. Ha valaki „futóbolond”, azaz minden nap futnia kell, akkor feltételezhető, hogy a stresszkezeléssel, azaz a termelődött adrenalin-mennyiség napi szintű semlegesítésével is lehetnek gondjai.

Ha rövidtávon nem tudjuk megfelelően kezelni a stresszhelyzeteket, kezdetben „csak” akut tünetek: zsibbadás, fejfájás, ingerlékenység, idegesség, düh, orrdugulás, szívfájdalom jelentkeznek. A későbbiekben, idővel elmélyülve azonban krónikus tünetképek: magas vérnyomás, hőhullámok, depresszió, alkoholizmus, diabétesz, pollenallergia, allergiák, asztma, vertigo, migrén, érelmeszesedés, „burn out”/kiégés, krónikus fáradtság, kardiovaszkuláris problémák jelentkezhetnek. Így előbb-utóbb komoly egészségkárosító következményekre számíthat az, aki nem képes hatékony módon megküzdeni ezekkel a helyzetekkel vagy kezeletlenül hagyja ezt a problémát.

A mellékvese-kifáradás egy olyan tünetegyüttes, amely szerteágazó tünetekben nyilvánulhat meg és egyre több embert érint. Ennek részben az egyik kiváltó oka a kezeletlen krónikus stressz. A kimerültség, fáradtság, hízáshajlam, türelmetlenség, koncentrációs zavarok, alvásproblémák, immungyengeség, menstruációs zavarok, emésztési problémák, csökkent nemi vágy, impotencia, közönyösség mögött is többek közt a tartós és túlzott mértékű adrenalin-termelődés bújhat meg.

Ha azt tapasztaljuk magunkon, hogy tartósan stresszes helyzetekkel kell megküzdenünk és apatikussá, érdektelenné váltunk, nehézzé válik tartósan a koncentráció, nehezen viseljük a szellemi munkát és emellett olykor szapora a szívverésünk, mellkasi fájdalom is jelentkezik, járáskor fájdalmasak a végtagjaink, akkor vizsgáltassuk ki magunkat, de legyünk tisztában azzal, hogy a homeopátiának erre az élethelyzetre is egy potenciálisan jó válasza az ADRENALINUM.

A szer tünetképéhez tartozik még az álmatlanság (insomnia), akaratlan szemidegrángás (tikkelés), a kényszeres viselkedésformák, a nyugtalanság, szorongás, a megnövekedett étvágy, az arc égő érzete, valamint az ébredéskor rossz szájíz. Ilyenkor még jelentkezhet gyakori vizeletürítési inger (forró, sápadt színű vizelet), kirobbanó jelleggel ürülhet a széklet, hozzá társuló égő végbél érzettel.

Az ADRENALINUM kiváló szer hangszálgyulladás, vérzések, vérzékenység (hemophilia), asztma, pollenallergia, érelmeszesedés (arteriosclerosis), anginás roham (angina pectoris), vértódulás (hyperemia) és akut esetekben tüdőpangás kezelésére is.

Ha szakemberként, orvosként, pszichiáterként kísérünk pácienst a homeopátiás gyógyulási folyamatában, az ADRENALINUM fontos szer lehet több súlyos, krónikus betegség kezelésében, így többek közt a depresszió, a demencia, a pszichózisok, a mániákus viselkedés, a skizofrénia, az öngyilkossági késztetések, az epilepszia, a diabétesz, továbbá a függőségek, így az alkoholizmus kezelésében is.


ALKALMAZÁS: 

A homeopátiás gyógyszer 15 CH hígításban rendelhető meg és kapható a hazai gyógyszertárakban.

5 golyócska az egyszeri adag. A kezelés alatt sűrítsük az alkalmazott adagokat a tünetek megjelenésének ritmusában, és ritkítsuk, azok enyhülésének mértéke szerint. 

FIGYELEM! A gyógyszer magas (C30, C200) potenciájú oldatából készült szer hosszan szedve sérüléseket okozhatnak az aortán, ezért ebből a szerből csak alacsony potenciát (!) alkalmazzunk hosszabb távon.  

A fentiekben ismertetett tartalom nem helyettesíti a szakorvosi kivizsgálást és anamnézist, valamint a személyre szabott kezelési terv kialakítását. Az ismertetett szer megfelelő hatékonyságú alkalmazása érdekében konzultáljon homeopata szakemberrel!  Amennyiben folyamatban lévő krónikus vagy alkati kezelése zajlik, feltétlen egyeztesse az eseti szerek alkalmazásának lehetőségét azzal a homeopatával, aki kíséri a kezelésében. Ha egyéb gyógyszert szed, konzultáljon orvosával.

(Szerkesztette: Divinyi Zoltán Péter)


Forrás:

https://www.hazipatika.com/eletmod/hormonhatarozo/a_mellekvese_hormonjai/cikkek/adrenalin

https://hu.wikipedia.org/wiki/Adrenalin 

https://egeszsegvonal.gov.hu/m/475-mellekvese-kifaradas-mellekvese-kimerules.html

Dr Gaurang Gaikwad: Materia Medica of Nosodes & Sarcodes 

Ton Jansen: Fighting fire with fire – Homeopathic Detox Therapy

  kapcsolódó szerek
  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Balesetek, sérülések kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, álmatlanság, vizsgadrukk homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Alvászavar e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Téli lifestyle e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024