Stressz, alvászavar, memória, lámpaláz, vizsgadrukk

Hogyan hat a stressz válság idején a harcos férfira és a gondoskodó nőre?

Ha az élet nem más, mint ismétlődő problémák sorozata, reakcióink is szélsőségessé válnak.

 • Hogyan hat a stressz válság idején a harcos férfira és a gondoskodó nőre?

  Hogyan hat a stressz válság idején a harcos férfira és a gondoskodó nőre?

Mindenki egy-egy eszme mentén védi a saját igazát, és tudja a biztos megoldást, régi barátainkkal ugrunk össze, hogy utána szégyellős bocsánatot kérjünk egymástól, és ismét hangsúlyt kap, melyik munkatársunk mit böngészget a neten. Jelentősen megnő életünkben az állandó stressz. De ahogy egy levesünkbe esett hajszálra, úgy erre a fajta izgalomra is egyéni módon reagálunk.

Talán, hogy jobban megértsük a problémát, érdemes visszatekinteni, miért is alakult ki, és milyen szerepe volt a stressznek az emberiség történetében.

Nem mindig éltünk biztonságban. Régen a férfiak elmentek harcolni, veszélyes vadállatokra vadásztak. A nők közben a gyerekeket, és a család maradékát óvták, női segítséggel. A férfiak életében jelen lévő fizikai, lelki kihívásokhoz a stresszhormonok biztosították a test készenléti állapotát.  Utána véget ért a háború, a vadászat, és helyreállt az egyensúly. Az első világháború során, az elhúzódó lövészárkos hadviselésnél lett általános, hogy az állandó stresszállapottól divatos szóhasználattal „kiborultak” az emberek. Mindenki a maga módján.

De a minta megmaradt. Stresszes állapotban a férfiak nagy része a mai napig csatázik, érdemes egyszer egy tíz perces dugóban kialakuló csetepatékat megfigyelni.

A nők életében azonban az agresszió inkább a családi környezetben jelenik meg, (gyakran a stresszes férj vezeti itt le a munkahelyéről hozott feszültséget) és sajnos ezek nem merülnek ki egy tízperces ordítozásban, hanem elhúzódó és kimerítő emberi viszonyok. 

Stresszes állapotban a nők, a férfiakkal ellentétben nem agresszivitás, hanem a depressziós jellegű lelki betegségek formájában hozzák felszínre a problémát.

A hormonális különbség férfi és nő között csak az egyik oka ennek, a másik az, hogy a nők amellett, hogy férfi módon teljesítenek a munkahelyeken, a hagyományos családmodellben is vezető szerepet töltenek be. Kevés vegyérték marad pihenésre és kikapcsolódásra, gyakori az elfojtás.

A nők homeopátiás stresszkezelésében a depresszió elleni lelki szerek kerülnek előtérbe, míg a férfiaknál egész másfajta tünetekre rendel a homeopata szert.

Fontos, hogy a tüneteink egyéniek, így mindenki más szertől javul. Az is, hogy súlyos esetben mindig homeopátiás orvos vezesse a kezelést, ilyenkor az öngyógyítás azért is lehetetlen, mert nem tudjuk magunkat objektíven megítélni.

Tipikus viselkedési formákat sorolnánk fel, a feszültségoldás bevett módszereivel párosítva, és mindegyik mellé tennék egy homeopátiás alapanyagot, ami az adott lelkiállapotra jellemző.  Akinek nem inge, természetesen ne vegye magára!

NUX VOMICA​ lesz a szere annak a világmegváltónak, aki az ellenfél arcát meglátva rögtön a dugóhúzóért nyúl, majd idegességét a közvetlen környezetén vezeti le – általában agresszív kiabálással. Felesleges vele beszélgetni, a szemellenzős világszemléletét kombinálja egy öszvér makacsságával. Az idegesség a “gyomrára megy”.

Jellemző mondata: én ezt másképp csinálnám, iszonyú feszült vagyok,  iszunk egy pálinkát?

AURUM TRIPHYLLUM​, azaz az aranyból hígított homeopátiás szer annak hasznos, aki még öngyilkossági gondolatokat is dédelget, ha az élet nem kedve szerint alakul. Mély, sötét depresszióba esik. Úgy érzi, nem tett eleget. 

Jellemző mondata: végünk van, az országnak, a világnak, jobb, ha felkötöm magam….

Az ARGENTUM NITRICUM​ típusú ember a helyzet csapdájába esik. A hírműsoroknál addig ül egy doboz csokoládéval a televízió előtt, bámulva a képernyőt, míg el nem alszik. Heveny bélproblémák  és álmatlanság jelzi lelkiállapotát. 

Jellemző mondata: nem látom a kiutat….. bizonytalan vagyok, szorongok….

A SILICEA​ stresszhatás alatt inkább törik, mint hajlik. Viták alatt nem tolja előtérbe 20 éve változatlan véleményét, de örökre megjegyzi, ki áll a másik oldalon. A hegyikristály anyaga a természetben… 

Jellemző mondata: jaj, most megint minden változni fog, pont mikor megszoktam….

Az ARSENICUM ALBUM​ mindig mindent jobban tud. Örökké tevékeny, pesszimista, és egy kifeszített íjhoz hasonló. Környezete úgy ugrál, ahogy ő diktál, mégis mártírnak gondolja magát.  Dicséretébe mindig kritikát is csempész “egész jól megtanult beszélni, de milyen borzalmas a haja”.

Jellemző mondata: rendet kéne már itt rakni, mielőtt mindnyájan meghalunk…

Egy STRAMONIUM​ társasága válság idején könnyen veszélyessé válhat. Egy szófoszlány, vagy nyilatkozat is dühöngő őrültté teheti, és szívesen vezeti le tárgyakon a mérgét.

Jellemző mondata: a sötétség idejét éljük, és egyedül vagyunk. Isten óvjon bennünket!

PULSATILLA PRATENSIS​ a szere annak a nőnek, aki sírós, fáradt, és mindig mindenkinek meg akar felelni. A veszekedés és viták elől menekül, barátnőinek panaszkodik. Az önsajnálat fizikai tüneteket is produkálhat. Ez a típus szeret sétálni a friss levegőn. Jellemző mondata: jaj, mi lesz most velünk? Soha nem oldódik meg ez a helyzet!

SEPIA OFFICINALIS ​-ra szorul az, aki elveszíti az érdeklődését a férj és a család iránt, de teljesít kötelességtudatból. A tánc és a torna az örömforrása. Jellemző mondata: mit keresek én itt? Nem jutunk ezzel így sehová.

Komolyabb probléma esetén érdemes elmenni egy homeopata orvoshoz, ahol személyre szabott alkati szert rendelnek. A homeopátiában ugyanis nem betegséget, hanem beteg embert kezelnek. Egyéni tüneteink, tulajdonságaink, szokásaink, testi adottságaink összességét.

Mert nem vagyunk egyformák. Ami egyikünknek kihívás, az a másoknak akár az utolsó csepp is lehet a pohárban.

Fontos azonban, hogy a stressz okozta probléma csak elodázható, ha nincs meg a belső igény a változásra, az egyensúly megteremtésére.

(forrás: Mindennapi pszichológia)

  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Stressz, pánik és alvászavar kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Alvászavar e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Balesetek, sérülések kezelése homeopátiával e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Stressz, álmatlanság, vizsgadrukk homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Téli lifestyle e-kártya

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024