A homeopátiáról bővebben

Ritka homeopátiás szerek, ritka jó megoldások: AGARICUS MUSCARIUS

Az Agaricus muscarius homeopátiás gyógyszer alapanyagául szolgáló légyölő galóca (Amanita muscaria)

mindenki gyermekkorából ismerős lehet, hisz ez az a gomba, amely piros kalapjával, fehér pöttyeivel a gyermekeknek szóló képeskönyvek egyik elmaradhatatlan motívuma. A képeken szereplő gomba kalapján pedig általában egy törpe ül, vagy a gomba szolgál számára lakóhelyül…csakúgy, mint a Hupikék törpikék mindenki által ismert belga rajzfilmsorozat epizódjaiban, amely nem véletlen. A légyölő galóca népies neve gyilkos galóca, amely emberéletet ritkán olt ki, de erős hasfájást, hányingert, fejfájást, látási zavarokat és légzési nehézséget mindenkinél okozhat. A mérgezés hatások ismeretében a szer homeopátiás gyógyszerképében is visszatükröződnek a hatóanyag által okozott tünetek, amely leginkább idegrendszeri zavarokat jelent és az agy-gerincvelői tengelyre, a szívre, a keringésre és a légzésre hat. Ez a gyógyszer alkalmas lehet többek közt mozgásrendszeri zavarok kezelésében is.

Az AGARICUS​ (Agaricus muscarius) állapotra jellemző, hogy a beteg összefüggéstelenül és sokat beszél. Egyik témáról a másikra vált, miközben akaratlanul is grimaszokat vág, rángatózhat az arca, és mindezt sűrű pislogás kísérheti. Nincs kedve dolgozni, szellemi munkát végezni. Nincs félelemérzete, így veszélyes helyzetekben vakmerően viselkedik. Nem méri fel az adott helyzettel járó kockázatot (pl. kisgyermek, aki kirohan az autók közé az úttestre). Ilyen viselkedés jellemzi az autista gyermekeket is, így a homeopátiás szer nagy segítségnek számíthat a kezelésükben. Az Agaricus-alkat vidám, izgatott (szinte eksztatikus állapotban van), mint a gombaházakban élő törpék („mintha begombázott volna”). Kedve van mindenkit megölelni, másoknak kezet csókolni. Idétlen, rövid, vicces versikéket ismételgethet magában, pajzán történeteket írhat. Kíváncsi természetű. Gyermekként hiperaktív. Érdeklődik a halál iránt. Állattetemekkel játszik. Szeret temetőkbe járni. 

Különleges kapcsolata van az állatokkal, amelyek érzékelik az ártatlanságát és köré gyűlhetnek, az ölébe ülhetnek (mint ahogy a mesében Hófehérke is az állatok és a törpék közt találta meg a barátságos közegét). Olyan, mintha titkos kommunikációt folytatna az állatokkal és a szellemekkel és egyéb éteri lényekkel. Rájuk hangolódik, beszélget velük. Ez a gyermek környezete számára különös és feltűnő jelenség lehet.

Az Agaricus muscarius szer olyan embereknek is segíthet, akiknek megváltozott az érzékelése. Koordinációs zavaraik jelentkezhetnek. Nagyobbnak, hosszabbnak érzékelik az egyik kezüket, lábukat, így ügyetlenné válnak, hisz a tárgyak, testrészek méreteit rosszul mérik fel. Nekimennek az ajtófélfának, megütik magukat. „Fejnehéz” a gondolkodásuk, a „működésük” és a mozgásuk. Nagy lehet a fejük és ahhoz képest aránytalanul kicsi a testük. Gyenge a memóriájúak és sok hibát vétnek szóban és írásban. Lassú a felfogóképességük.

Az Agaricus állapotban lévő beteg félti az egészségét. Eltúlozza, felnagyítja a dolgok jelentőségét. Hipochonder. Tart attól, hogy megbetegszik, rákos lesz. Jelentéktelen dolgok miatt tud sokat aggódni. 

A delíriumok kezelése esetén érdemes erre a szerre gondolni, amikor az érintett személy minden tagja remeg, rángatózik (chorea) és viszket. Ilyenkor görcsök is jelentkeznek. Alkoholfogyasztás és coitus (közösülés), maszturbáció után felerősödnek ezek a tünetek. Ilyenkor a beteg elgyengül, elájulhat és depressziós lesz. Mindez az alkoholistáknál gyakran előfordulhat. A későbbiekben bénulások, paralitikus állapotok alakulnak ki az esetükben. Tünetei bűntudattal társulhatnak. 

Melegvérű, de hideg hatására, szabad levegőn, nyomástól és érintéstől rosszabbul van. A tüneteire jellemző, hogy diagonálisan (átlósan) jelennek meg. A homeopátiás szer fontos indikációja a fagyások, fagydaganatok kezelése, melyek kékes-vörös elszíneződésűek, az érintett terület ég és viszket, és olyan érzettel jár, mintha ezernyi jeges tűvel szurkálnák. Szénanátha esetén is hasznos szer, ha a vezető tünetek a fül, orr és szájpadlás viszketése, amely vörös, duzzadt és égő érzéssel kísért. Súlyos derék- és hátfájdalom, isiász kezelésében is alkalmazható szer (amikor a gerinc, különösen a nyaki szakasz érintésre érzékeny), továbbá olyan neurodegeneratív betegségek esetén, amely remegéssel, rángatózással jár, így Alzheimer kór, Parkinson kór és epilepszia esetén. Demencia kezelésében is alkalmazzák. 

Ha valaki sokáig megfeszített szellemi munkát végez vagy felfokozott szexuális tevékenység következtében jelentkeznek a fentiekben ismertetett tünetei, mániás depressziós pszichózis állapotában van és alkoholfüggő, annak különösen fontos szer lehet az AGARICUS​ (Agaricus muscarius) a gyógyulása során.

(Divinyi Zoltán Péter)


Forrás:

Demarque-Jouanny-Poitevin-Saint-Jean: Farmakológia és homeopátiás materia medica (CEDH Hungária)

Konyári Hajnalka: Szinergisztikus materia medica 30 szerre (Magánkiadás)

Dr. S.R. Phatak: Homeopátiás gyógyszertan (Remedium Kiadó)

G. Vithoulkas – V. Ghegas – R. Morrison: Englische Seminare in Klassischer Homöopathie, I. kötet

Massimo Mangialavori: Fungi (CreateSpace Independent Publishing Platform)

https://hu.wikipedia.org/wiki/Muszkarin 


  kapcsolódó szerek
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024