A homeopátiáról bővebben

Az olajfa, mint gyógynövény

Ha olajfád termését lerázod, ne szedd le, a mi még utánad marad; a jövevényé, árváé és az özvegyé legyen az. Mózes 5. könyve a törvény summája Károli Gáspár fordítása.

Az olajfa (Olea europea) örökzöld növény, bőrszerű, hosszúkás levelekkel. Virágai májusban jelennek meg és bogyói a nyáron kezdenek érni. A szüret azonban csak novemberben kezdődik és egyes helyeken egészen januárig húzódhat. 

Az olíva bogyó frissen szedve élvezhetetlenül keserű. A feldolgozási módszerek az olívafajtától, a termesztési régiótól, valamint a kívánt íztől, állagtól és színtől függően változnak. Egyes fajtákat éretlenül szednek le, míg másokat hagynak teljesen beérni a fán. Az olajbogyó színe nem feltétlenül függ össze érettségi állapotával. Van olyan fajta, amely éretlenül zöld, majd teljesen éretten feketévé válik. Más fajták viszont teljesen éretten is zöldek maradnak, sőt olyan olajbogyó fajta is van, amely éretlenül is fekete és az érési folyamat során nem változik a színe. Az olajbogyókat leggyakrabban vízben, sóoldatban, vagy szódabikarbónás oldatban áztatják, hogy fogyaszthatóvá váljon. Azonban a leszüretelt olajbogyóknak csak kis részét fogyasztjuk el koktélok mellé, salátákban és pizzákon csücsülve. A bogyók legnagyobb részéből olíva olajat sajtolnak. 

Átlagosan öt kg érett olajbogyó ad egy liter extra szűz, azaz feldolgozatlan olíva olajat.

Az olíva olaj ízét, aromáját és egészségügyi hatását nagyban befolyásolja a termőhely, a növény fajtája és természetesen a művelés és feldolgozás módszere is. Az olívaolajat gyakran hasonlítják a fentiek miatt a borokhoz. Mint ahogy a boroknál is vannak kifinomult ízléssel és tudással rendelkező szakértők, úgy a legnemesebb olajokat is ún. olíva olaj sommelier-k tesztelik és értékelik. Ég és föld az ízélmény egy tömegtermék és egy olíva specialitás között. 

Az olíva olaj nem csak finom: többszörösen telítetlen zsírsavakban, fenolos összetevőkben, antioxidánsokban kiemelkedően gazdag, ezáltal bizonyítottan egészségvédő tulajdonságokkal bír.  

A bőrünk rugalmasságát is segít megőrizni, miközben antioxidáns és antibakteriális tulajdonságai is kiváló bőrápoló alapanyaggá teszik.

De mi történik az olajbogyó magjával, miután olajat sajtoltak a húsából? 

Az olíva mag fantasztikusan ég. Jobb a fűtőértéke, mint a legtöbb kemény fáé. Ezért pl. Spanyolországban egyes olíva feldolgozók energiafelhasználásuk több mint felét az olajfa magok égetéséből nyerik.  Az olajfa magok újabban főszerephez jutottak az ipari hulladékok nehézfém mentesítésében és a szennyvíz kezelésben is. 

A növény másik kiemelkedően értékes része a fa levele. 

Az olívalevél-kivonat antioxidánsokban, főként polifenolokban gazdag. Fő összetevője az oleuropein, amely vizsgálatok szerint gyulladáscsökkentő, vírusellenes és antimikrobiális hatással is rendelkezik. Ezen eredmények szerint az olajfalevél kivonat kiemelkedő eredményességgel támogatja az immunrendszert a fertőző betegségekkel szemben. 

A kutatások azt mutatják, hogy az olívalevél kivonat segít megelőzni az LDL (rossz) koleszterin felhalmozódását az artériákban. Ez a hatás fokozza a véráramlást és csökkenti a vérnyomást, csökkentve a szívbetegség kockázatát.

Az olajfa levelében található antioxidánsok hatnak a vércukorszintre, és segítenek stabilizálni azt.  A kutatók feltételezik, hogy ez a hatás segít a cukorbetegek kezelésében, és megakadályozhatja a betegség kialakulását. A tanulmányok azt is kimutatják, hogy az olívalevél kivonat csökkentheti a szervezet inzulinrezisztenciáját, amely a cukorbetegség egyik legnagyobb kockázati tényezője.

Bach virágterápiában az oliva virág esszenciát olyan esetekben alkalmazzák, amikor valamilyen nagy fizikai, mentális megterhelés okoz kimerültséget vagy betegség utáni lábadozás miatt van szükség extra energiára. 

Homeopátiás szert is készítenek az olajfa virágából.

Fő indikációi:

 • Kimerültség vagy átmeneti gyengeség 
 • Cukorbetegség és magas vérnyomás 
 • Gyulladások, asztma, aranyér, reuma és köszvény


Forrás: 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30082650/

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-olive-leaf-extract#1

https://www.bachcentre.com/en/remedies/the-38-remedies/olive/

https://www.1mg.com/otc/dr-willmar-schwabe-india-olea-europaea-flos-dilution-30-ch-otc394619

https://auto.howstuffworks.com/fuel-efficiency/biofuels/olive-pits-fuel-source.htm

  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024