A homeopátiáról bővebben

Növénygyógyítás homeopátiával

Mit tegyünk, ha támad a lisztharmat és a peronoszpóra? Segít az agrohomeopátia!

Az idei tavaszra, kora nyárra különösen esős időjárás volt jellemző. Minden mezőgazdálkodással, kertészkedő kiskerttulajdonos örül az esőnek, de mint mondják, jóból is megárt a sok! Ilyenkor, nedves időjárás után különösen gyakori a növények, bokrok fák leveleinek szürkés elszíneződése a levelek fonákján. Ez a peronoszpóra fertőzés jele!

A peronoszpórára különösen a szőlő növény fogékony. A Plasmopara viticola, a szőlő peronoszpóra kórokozója egy olyan gomba, amely áttelel a talajban. A peronoszpóra első megjelenésére a hajtások növekedésekor lehet számítani. Amennyiben a hőmérséklet eléri a 10 °C fokot, és legalább 10 mm csapadék esett, a lehullott leveleken áttelelt spórákból indul el a fertőzés. A szél és a felverődő esőcseppek segítségével a spórák a levelekre és a fürtre kerülve a légzőnyílásokon keresztül bejutnak a növényekbe. Ha az időjárás és a növény is fogékony a betegség számára, akkor levelek esetében 5-18 nap, gyümölcs / fürt esetében 10-18 nap elmúltával uralkodik el a fertőződés a növényen. 

A lisztharmat sokkal több termesztett haszon- és dísznövényünkön megjelenhet, amelynek kedvez a száraz, meleg idő. Szőlő esetében a gombafertőzés okozója az Erysiphe necator faj. Időjárástól és fajtától függően a megjelenésére minden évben lehet számítani. A leveleken és a gyümölcsön / fürtön egyaránt kialakul a – betegség nevét is adó – fehér, lisztes bevonat. A fertőzés következtében a bogyók héja sokszor felrepedezik, úgynevezett „sérves bogyók” alakulnak ki. A bogyón keletkezett sérülések esélyt adnak más kórokozó bejutásának a növényekbe, ami további betegségeket okoz. 

A fertőzést okozó gomba fennmaradhat rügyekben, akár leveleken is, de jellemzőbb, hogy kéregrepedésekben telel át. Tavasszal innen is indul el a fertőzés is. 

Mindkét esetben, a CUPRUM METALLICUM​ homeopátiás szer lesz a segítségünkre. 30 CH potenciában érdemes lisztharmat és peronoszpóra ellen is bevetni. 

Fontos, hogy ilyenkor a fertőzéstől szennyezett földet is meg kell tisztítanunk a növény körül, így gyűjtsük össze és távolítsuk el az érintett és lehullott növényi részeket, hisz a hosszú ideig a talajon lévő, lehullott leveleken megtelepedő gombatelepekből újabb spórák szóródhatnak szét, így megfertőzve a még egészséges növényeket és leveleiket.

Gyógyszeroldat elkészítése: 

Tekerjen le a gyógyszertubusból 8-10 golyócskát a kupakjába, majd dobja egy műanyag vizes palackba (kb. 1,5 dl vízbe) és hagyja feloldódni. Utána alaposan rázza meg a palackot (ez a dinamizálás szakasza). Az oldatot öntse szét egyenlő arányban három 10 liter vízzel teli locsolókannába. Egy fapálcával keverje el az oldatokat. Majd öntözze meg a kezelésre váró növény tövét és környékét a szeroldatos vízzel egy száraz, de nem túl erős napsütéses reggelen (hogy elkerüljük a megégést). A levelekre is spricceljen a szeroldatból egy szórófejes palack segítségével! Amikor elfogyott az első oldatot tartalmazó locsolókanna tartalma, akkor a másik két kannával ismételheti meg az öntözést a rákövetkező napokban. Addig tegye a kannákat hűvös, napsugárzástól és háttérsugárzástól mentes helyre (pl. mobiltelefon, rádióhullámok közvetlenül ne érjék).

(DZP)


Forrás:

https://agraragazat.hu/hir/a-szololisztharmat-es-peronoszpora/ 

https://www.youtube.com/watch?v=_Mo34D3tHZU 

Christiane Maute: Növénygyógyítás homeopátiával (Lyrikod, 2018)


  kapcsolódó szerek
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024