A homeopátiáról bővebben

Kártevők, amelyekkel leggyakrabban találkozhatsz a veteményesben

Hogyan lehet ellenük természetes módon, vegyszerek nélkül védekezni?

Most speciálisan a kerti kártevőkkel fogunk foglalkozni, amelyek potenciális megjelenésével szinte minden kertben, gangon, balkonon számolni kell, ha paradicsomot vagy uborkát ültetünk, vagy ha csak a virágokat szeretnénk megkímélni a pusztulástól. Nézzünk rá sorban, hogy mely kártevő ellen milyen homeós és / vagy egyéb nem vegyi megoldás javallott!

MONÍLIA GOMBAFERTŐZÉS

A monília nevű növénybetegség az összes gyümölcsfán előfordul, a Monilinia fructigena (syn. Sclerotinia fructigena) és Monilinia laxa (syn. Sclerotinia cinerea) nevű penészgombák okozzák. A gyümölcsöt (almát, körtét, szilvát stb.) előbb penész vonja be, ebből aztán kör alakú láncolatban úgynevezett gombapárnák, azaz dudorodások emelkednek ki, a gyümölcsöt megrontják, majd rothadásba juttatják vagy elszárítják. A gyümölcs legnagyobb része lehull, de maradnak a fán összeaszottak is. Ez a betegség a gombák csíráiból évről évre felújul. Rasztik Viktória az Ökokertek növényvédelme könyvében „virágzás alatt zsurló-vízüveg oldatot” ajánl moníliára. Az „egyszerű anyagok” közül őszibarackban és cseresznyében a csalán kivonata engedélyezett többek között a moníliás virágfertőzés ellen is. Christiane Maute a Növénygyógyítás homeopátiával könyvében a CARBO VEGETABILIS​ 30 CH-nál és a THUJA OCCIDENTALIS​ 30 CH-nál is megemlíti a moníliás virág és ágpusztulás elleni hatást. 

PSEUDOMONAS FERTŐZÉS

Pseudomonas fertőzés esetén feketésen elszáradó levelekkel találkozunk (pl. paradicsomon). Ilyenkor a tő ellankad, sárgászölddé fakul, a száron vizenyős csíkszerű szövetelhalások alakulnak ki. A szár felreped, belül üreges, barna elszíneződés látható.  Ez ellen a fertőzés ellen felváltva a CARBO VEGETABILIS​ 30 CH és a MAGNESIA PHOSPHORICA​ 30 CH szerek alkalmazhatóak.  

LISZTHARMAT (MÉZHARMAT) 

Lisztharmat ellen, ha a fertőzéstől a növény levelei felpöndörödnek és ezen még a korompenész is megtelepszik, a PSORINUM és a SULFUR​szeroldatok lesznek hatásosak. 200 CH (C200) potenciában alkalmazzuk őket.

PUSZPÁNGMOLY

A csodás díszkertekben lévő örökzöld bukszusokat napok alatt képes tönkretenni az Ázsiából behurcolt kártevő lepkefaj, a puszpángmoly. A hernyóik telhetetlen étvággyal pusztítják a bokrok leveleit, viszont a madarak nem vadásszák le őket, mert ösztönösen tudják, hogy toxikus növényen falatoznak ezek a hernyók, így nem fogyasztják el őket…így nincs más hátra, mint bevetni a „homeopátiás töltényeinket”, miután az érintett növényrészeket eltávolítottuk metszőollóval a bokrokról, majd külön nejlonba bekötve kidobjuk őket a háztartási szeméttárló kukákba, hogy teljes mértékben kiűzzük őket a kiskertünkből. Beteg növényi darabokat soha ne komposztáljunk (…mert az szó szerint a „fertőzés melegágyává” válhat). SULFUR​ és THUJA OCCIDENTALIS​ golyócska lesz a „homeopátiás töltény”, melyekre a fentiekben hivatkoztunk. 30 CH vagy 200 CH potenciában vessük be ezt a „bio-fegyvert”! Több hónapon át locsoljuk be és permetezzük ezzel a szeroldattal az érintett növényeket száraz, nem napos reggeleken (márciustól-szeptemberig, minden hónapban rotálva a szereket, hol egyiket, hol másikat alkalmazva).

BARÁZDÁSHÁTÚ VINCELLÉRBOGÁR

Az Otiorhynchus sulcatus latin néven ismert rovarnak több mint 200 haszonnövény faj lehet a tápláléka, de elsősorban a szőlőt, szamócát, havasszépét (azálea), rózsát, tiszafát, árvácskát, kankalint károsítja. A kifejlett bogár éjjel aktív. A leveleken jellegzetes karéjos rágásnyomokat hagy, tavasszal kirágja a szőlőrügyeket. A kifliszerű fehér lárvája gyökereket fogyaszt, és a gyökérnyakat rágja körbe. A CUPRUM METALLICUM​ (rovarfertőzés esetén mindig jó), PETROLEUM​ (kitinpáncélos kártevők esetén mindig ajánlott) és SULFUR​ homeopátiás szereket alkalmazhatjuk ellenük 30 CH potenciában. A SULFUR​-t 200 CH-s oldat formájában.

KÁPOSZTALEPKE

A káposztalepke kora nyáron rakja le petéit a zöldségesben a palántákra. Fontos, hogy ne monokultúrát alakítsunk ki a kertben (egyféle növény egy sorban, parcellában), hanem vegyesen paradicsommal és zellerrel, így már kevesebb lesz a kártevő, de ha már megtörtént a baj, szedjük össze a hernyókat, vágjuk le a petékkel fertőzött részeket vagy szedjük le alkoholos vattával a növény felületéről, majd hálóval is lefedhetjük a növényeket. SULFUR​ szeroldattal öntözzük, permetezzük a fertőzött növényeket. 200 CH potenciát válasszunk az oldat elkészítéséhez.

LÓTETŰ (LÓTÜCSÖK)

A kertnek azt a területét, ahol gyakran ásunk ki lótetűt, érdemes egy kevés káliumos szappanos vízzel meglocsolni, amitől a tücsök előbújik a talajból, így könnyen befoghatjuk. Ami a Gryllotalpa gryllotalpa elleni homeopátiás szereket illeti, a nyár elején alkalmazhatjuk az AZADIRACHTA INDICA 5 CH-t, nyár végén pedig a RICINUS COMMUNIS​15 CH-t és különösen a SANSEVIERIA TRIFASCIATA 5 CH-t a kifejlett egyedek ellen. Szintén jó szer lehet, - hogy egy adott területről kicsalogassuk őket, - a LACTRODECTUS MACTANS 5 CH, az ARANEUS DIADEMATUS 5 CH és a TARENTULA CUBENSIS 5 CH permetezőszerként (belocsolásra).

VÁNDORPOLOSKA

Az elmúlt években látványosan megszaporodtak a vándorpoloskák a nyári hónapokban. Ez az invázió tágabb értelemben az egyensúly fenntartása érdekében történik, de egyéni szinten így is sokakban felmerül a rovarok elleni hatékony védekezés igénye. A kezelés módja attól függ, hogy milyen növényeket (pl. paradicsom) támadott meg a betolakodó. Lakásban/házban elszaporodott poloskák esetében a következő a homeopátiás oldat elkészítésének a módja: a legéleterősebb egyedekből 4-5 db-ot alkoholba kell dobálni, élve. Nem előtte elpusztítva, hanem élve. Ezután azonos az eljárás a talajnozóda készítésével, az egyetlen eltérés az, hogy nem 6 CH (C6), hanem 30 CH (C30)-ra kell az anyatinktúrát felpotenciálni. Az így nyert vizes oldattal kell a lakást/házat rendszeresen bepermetezni. A talajnozóda elkészítésének receptúrája megtalálható itt.

MEZTELEN CSIGA, CSIGA

A HELIX TOSTA a csigakár ellen javasolt homeopátiás szer. A csigák és meztelen csigák ennek használatakor visszahúzódnak a növény (pl. cukkini, tök, gyümölcsfa) belsejébe és nem eszik meg az érett termést, ahogyan máskor szokták. Lehet, hogy csak azt érjük el elsőre, hogy jelentősen csökken a csigák által megrágott növények száma és több meztelen csiga tetemet találunk a növények közt, de többször i beöntözéssel (5 CH potenciát alkalmazzunk) és permetezéssel a csigák aktivitása jelentősen vissza fog szorulni a kertünkben, vagy teljesen meg fog szűnni idővel.

VAKOND

A vakond védett állat, így az elpusztítása - amellett, hogy környezetpusztító és kegyetlen tett, - emiatt sem jöhet szóba! A legjobb, ha ultrahangos készüléket vetünk be annak érdekében, hogy távol tartsuk a kisemlőst a kertünktől. Ha csak egyet veszünk, akkor a vakond fogja magát, és kikerüli. Több ilyen riasztót kell vásárolni, és úgy kell elhelyezni őket, hogy a vakondot a kívánt irányba tereljék. Ha nem figyelünk erre, akkor előfordulhat, hogy az állat épp az ellenkező irányba kezd el vonulni, mint amerre mi szeretnénk...

A levéltetvek / pajzstetvek, hangyák és burgonyabogarak elleni védekezésről egy korábbi írásunkban olvashatsz

Ha a paradicsom palántáink foltosodni kezdenek, akkor távolítsuk el a fertőzött leveleket, melyeket a szeptóriás (kórokozó Septoria lycopersici) és az alternáriás (Alternaria porri f.sp. solani) betegség okozhat. 

Általánosságban elmondható, hogy a kártevőkkel ellepett növény ellen a STAPHYSAGRIA​ és az ACTEA RACEMOSA/CIMICIFUGA​ valamint a SULFUR​ szerek a leggyakrabban bevethető homeopátiás megoldások (30 CH és 200 CH potenciákban), így ezeket a szereket mindenképp érdemes az otthoni házipatikába beszerezni és bevetésre készen tárolni, ha kiskert vagy telektulajdonosok, hobby-kertészek, balkonvirágokat ültető kertész emberek vagyunk.

Ha olyan kártevőről van szó, amelynek természetes ellensége a darázs vagy a méh, akkor VESPA CRABRO vagy APIS MELLIFICA​ szerekkel is permetezhetjük, locsolhatjuk a fertőzött növényeket (hernyókár ellen). 30 CH potenciájú szereket válasszunk az oldatok elkészítéséhez.

Jó kertészkedést, bő termést kívánunk!


(Divinyi Zoltán Péter)


Forrás:

https://www.agrotrend.hu/gazdalkodas/kerteszet/ezt-kell-tenni-a-jo-meggytermesert 

https://www.agrarszektor.hu/kiskert/20200430/ezt-a-hibat-rengeteg-kertesz-elkoveti-igy-vedekezz-helyesen-a-vakond-ellen-21444

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mon%C3%ADlia 

https://www.edenkert.hu/profi-kertesz/gyumolcsfak-vedelme/hernyok-fergek-biologiai-vedekezes-biocont/4136/ 

https://kwizda.hu/paradicsom-pszeudomonasz~d38202 

https://www.homeopata.hu/hu/content/homeopatia-kerteszetben-2 

https://hpathy.com/agrohomeopathy/the-plant-doctor-july-2018-radko-tichavsky/ 

https://www.researchgate.net/publication/26240171_Homeopathic_Treatment_of_Arabidopsis_thaliana_Plants_Infected_with_Pseudomonas_syringae 

Christian Maute: Növénygyógyítás homeopátiával (Lyrikod Kft., 2018)

Vegyszermentesen Kertészkedők Klubja (Facebook csoport)

www.homeovilag.hu 


  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024