Jól vagyok!

Illatos élmények - aromaterápia-e a parfüm?

Vajon miért választunk egy bizonyos illatot? Szeretünk különbözni és az egyedit keressük, vagy a divatosra szavazunk?

A parfümök többnyire természetes és mesterséges illatanyagok kompozíciói. Funkciójuk nem testi-lelki betegségek kezelése.

Nem, vagy ritkán tartalmazzák az illóolajokban dokumentált hatásmechanizmusú molekulákat. Nem céljuk, hogy a szervezetbe felszívódva, ott bármilyen változást indítsanak be. 

Ezt leszögezhetjük. De nem is ezért szeretjük őket. (abba most nem megyek bele, hogy vannak silány minőségű összetevők, amik sajnos egészségkárosító, hormonrendszert megzavaró hatással bírnak) 

Más szempontból vizsgálva viszont a parfümök is az agy limbikus rendszerére hatnak. Az illatok üzenete az agyunk legősibb területére érkezik. Oda, ahol az emlékeinket tároljuk, oda, ahol az érzelmek táncolnak, vagy éppen szunnyadnak. Az agy limbikus rendszere a hormonháztartásunk karmestere is. Tehát az illatok, akár természetesek, akár mesterségesen előállítottak képesek befolyásolni a hangulatunkat. Lehetnek örömforrások, inspirálhatnak minket és repíthetnek az emlékek szárnyán.  


Egyre több parfümház tudatos törekvése, hogy ezeket az illatélményeket minél összetettebbé, minél több érzékszervre hatóvá tegye. 

Van olyan cég, akinek az illatai pontosan megfogalmazott illatemlékeket idéznek. Megadják az időt és a helyet is, ahol az inspiráció született. Pl. Jazz Club névre keresztelt illat a címkéje szerint 2013-ban, Brooklynban született. Az illata pedig koktélokat és drága szivart idéz.

 A Floraiku illatok csomagolása szemet gyönyörködtető, képzőművészeti alkotás, de emellett mindegyikhez jár egy haiku, azaz egy-egy vers is. Hiszen az illat maga a poézis. 

Jo Malone (Jo Loves) a textúrák, hőmérsékletek segítségével mutatja be illatceremóniáját, hiszen az illat megtapasztalásához nagyon kevés a teszter csík, vagy a csuklónkra fújt kis minta. Az illatban jó elmerülni és átadni magunkat neki. Ahogy elnéztem a Frangrance Tapas ceremóniát, egy aromaterápiás arckezelés szertartását juttatta eszembe.

Az érintés, a hideg-meleg váltakozása, a nedves, száraz, összetevők és illóolaj keverékek pontosan ilyen, ha nem intenzívebb élményt adnak. Tehát az illatokra is az igaz, ami a zenére, hogy nincs ellentét a komolyzene és a könnyűzene között. Van jó zene és rossz. Vannak aromaterapeuták, nagy tudással, alázattal és a növények gyógyító ajándékaival és vannak áldott tehetségű parfümőr művészek, kifinomult szaglással, fantáziával, kreativitással. 

Akit érdekel az illatok és a parfümök varázslatos világa, az egy kis kutatással találhat olyan kis parfümházakat, akik alkotásaikban nagy arányban alkalmaznak természetes összetevőket, illóolajokat és ezeket fel is tüntetik az összetevők között. Az ilyen parfümök azért extra különlegesek, mert a művészi illatélmény mellett az aromaterápiás hatás is érvényesül. 

Írta: H.S.

  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024