A homeopátiáról bővebben

Agrohomeopátia

Nagyobb terményhozam, dús virágözön, bio-minőség!

A „Táplálékod legyen orvosságod” hippokratészi gondolatát Ludwig Andreas Feuerbach XIX. században élt német filozófus frappánsan így fogalmazta meg: „Az vagy, amit megeszel!” Ha tudatában vagyunk ennek a gondolatnak, akkor törekszünk rá, hogy egészséges, vitaminokban, nyomelemekben gazdag, változatos legyen a mindennapi táplálékunk. Ilyen táplálékhoz azonban csak akkor juthatunk hozzá, ha tiszta forrásból vásárolunk, ha lehet, a kistermelőktől, vagy mi magunk termeljük meg legalább a primőr zöldségeket, salátákat, paradicsomot a kiskertünkben, vagy akár egy balkonládában, az erkélyünkön!

Az, hogy a homeopátia az emberi test gyógyulásában milyen fantasztikus szerepet játszik, bárki megtapasztalhatta, aki megfelelően kiválasztott homeopátiás gyógyszert alkalmazott gyógyulása érdekében, így egyénre szabott, individuális kezelésben részesült. Egyesek azt is tudják, hogy házi kedvencüket, Cirmit vagy Buksit is ki tudja húzni a jó homeopátiás gyógyszer a bajból és olykor még az állatorvosok is csodájára járnak milyen gyorsan és hatékonyan dolgozta ki a szer a kutyánk vagy cicánk betegségét! Azt azonban tudjuk-e, hogy a homeopátia minden élő szervezetre egyaránt hat, így az embereken és állatokon kívül a kertészkedésben is óriási szerepet kaphat ez a gyógymód? Az agrohomeopátia széleskörű népszerűségnek örvend - Észak-Amerikától Európán át, Ausztráliáig – azok körében, akik homeopátiás házi patikájukat nemcsak maguk számára, de a virágaik, palántáik, fáik jólléte érdekében is alkalmazzák azt. 

Ha homeopátiásan kezeljük növényeinket, akkor többek közt a következő előnyökre tehetünk szert: kevesebb kártevő lesz jelen a kertben, ellenállóbbak lesznek a kezelt növények, nagyobb terméshozamot, dúsabb virágzatot eredményezhet a kezelés, ha nem használunk mellette más vegyszert. Ha a talaj minőségét is csak természetes eredetű anyagokkal javítjuk, akkor pedig idővel bio-minőségű zöldséget, gyümölcsöt szüretelhetünk!

Az alábbiakban összefoglaljuk melyek azok az alapszabályok, melyeket érdemes szem előtt tartani, ha homeopátiás kertészkedésre adjuk a fejünket.

 1. Ne permetezünk semmit, hanem mindig a gyökér területét öntözzük meg. A szer hatóanyaga a gyökéren keresztül szívódik fel a növénytestbe, és így tudja leghatékonyabban kifejteni a hatását. Kivétel, ha levéltetvek ellen védekezünk. Ilyenkor a leveleket is permetezni lehet amellett, hogy a gyökérterületet megöntözzük.
 2. A homeopátiás golyócskákat kb. 2 dl vízben érdemes feloldani. 5 golyócskát dobjunk (a tubusból műanyag kanálba tekerve) a vízbe, majd feloldódás után alaposan keverjük el műanyag kannában a locsolóvizet. A felhasznált eszközöket alaposan öblítsük el, fertőtlenítsük használat után. Ha lehet, napon szárítsuk meg a következő használat előtt. Tartsunk minden kerti eszközt tisztán, mert pl. egy vágóeszközzel könnyen átvihetjük a fertőzést az egyik növényről a másikra.
 3. Mindig a növény szokásos mennyiségű öntözővizéhez adjuk a homeopátiás vizes oldatot. Esős időben csak kiskanál segítségével a gyökér körül öntözzük be a szeroldattal a földet.
 4. Az oldat készítéséhez és az öntözéshez mindig műanyag- vagy faeszközöket használjunk. A homeopátiás golyócskákat kézzel ne fogjuk meg, kerüljük a fémeszközök használatát.
 5. Ha egy növényen valamilyen elváltozást észlelünk, akkor mindig tegyük fel magunkban a kérdést: mi történt az elmúlt napokban, milyen behatások érhették a növényt? Ez az információ nagyon fontos. Ha ezt az információt is figyelembe véve sikerül a homeopátiás szert kiválasztanunk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy jó irányba halad a kezelés.
 6. Minden kezelést kezdj azzal, hogy alaposan megfigyeled a kezelésbe vett növényt és a környezetét. A kiváltó okon kívül érdemes még a következőket végiggondolni: mennyi vizet kapott mostanában (szárazság, esős idő, túlöntözés, vízben állt-e, stb...)? Milyen a föld, amelyben él (meszes, agyagos stb.)? Permeteztek-e a környéken (ezt a szél átvihette-e a növényre)? Találkozhatott-e valamilyen új vegyülettel mostanában a növény (vegyszeres vagy nem vegyszeres formában)? Rendszeresen gondozzuk-e a növényünket vagy csak időnként, amikor eszünkbe jut? Van-e a növény közelében nagyfeszültségű villanyvezeték vagy adótorony? Érhette-e valamilyen fizikai sérülés (átültetés, metszés, jégeső, vihar, vakond, lótetű, stb.)?
 7. Egyszerre csak egy homeopátiás gyógyszert alkalmazzunk! Ha egy szeroldattal gondozzuk a növényt, akkor egyértelműen látni fogjuk a növény erre adott reakcióját. Ha két vagy több szert alkalmazunk egyszerre, akkor nem fogjuk tudni, hogy melyik volt jó és melyik nem. Így ha ismétlésre kerül sor, akkor nem fogjuk tudni, hogy melyiket alkalmazzuk újra.
 8. Minden homeopátiás szert egyszer alkalmazzuk, és utána várjunk és figyelünk néhány napig. Ha javul, majd visszaesik az előző állapotba, ismételd meg az előző kezelést. Ha javul a helyzet, de nem gyógyul meg teljesen, ismételd meg az előző kezelést. Ha nem történik semmi, gondold újra az egészet! Mit látsz, mi lehetett a kiváltó ok? Eszerint válassz másik gyógyszert! Ha rosszabbodást tapasztalsz, akkor elképzelhető, hogy túl erős volt a szer hatáserőssége. Ilyenkor alacsonyabb potenciában ismételd meg a kezelést és várd meg az eredményét.
 9. A homeopátiás gyógyszereket szobahőmérsékleten tárold. Tartsd távol őket mobiltelefontól, laptoptól, TV készüléktől, wifi routertől, mikrohullámú sütőtől és minden egyéb sugárzó eszköztől (pl. hősugárzó). Alufóliába tekerve vagy rézszálas szövettasakban tárolhatod szekrényben vagy kartondobozban.
 10. Állítsunk össze homeopátiás házipatikát a leggyakrabban alkalmazott homeopátiás szerekből, melyek mindig kéznél vannak, ha szükség van rájuk (pl. metszés, levéltetű, csigakár, kiszáradás, túlöntözés, fagykár). Ilyenkor az időfaktor sokat számít. Gondolkozzunk előre!

Végül egy agrohomeopátiás tipp, hogy ez a hónap se múljon el gyakorlati jó tanács nélkül! Ha szellőztetésnél hideg levegő érte a fikuszt vagy az orchideát, akkor ACONITUM NAPELLUS (200 CH) szerrel készítsünk öntözővizet és ezt alkalmazzuk a növény ért „sokk hatás” semlegesítése érdekében. Ugyanezt a szert alkalmazhatjuk fagykárok esetén is, ha már kiültettünk valamit szabad földbe és korai fagyhatás érte a növényt, de még van benne élet.

Folytatjuk!

(Divinyi Zoltán Péter)


Forrás:

Christian Maute: Növénygyógyítás homeopátiával (Lyrikod Kft., 2018)

Vegyszermentesen Kertészkedők Klubja (Facebook csoport)

www.homeovilag.hu 


  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024