Jól vagyok!

A fenyőrügy gyógyereje

Mitől különlegesen értékes egy növény rügykivonata, és mire hatnak jól az erdei fenyőrügy összetevői?

„A fenyőt még értem, de miért pont a rügy? Van olyan, hogy rügyterápia?”

A gemmoterápia a latin „gemmae”, azaz „rügy” szóból ered és a fitoterápián belül külön területet képvisel. A gyógyhatású kivonatot a növények rügyeiből és fiatal hajtásaiból készítik. A legfontosabb különbség a gyógynövények hagyományos felhasználásával szemben, hogy a fitoterápiában a növény már kifejlett részeit (levelek, virágok, kéreg, gyökér, termés, egész növény) használják fel, a gemmoterápia a növény ún. embrionális részét alkalmazza. A rügymacerátumokat úgy készítik, hogy ezeket az embrionális szöveteket víz-alkohol-glicerin keverékben 20 napig macerálják. Szájon át belsőleg alkalmazzák étrend-kiegészítőként, vagy bőrön át. Kozmetikumok formájában is eredményesek bizonyos esetekben. 

A gemmoterápia működésének alapja, hogy a rügyek a növény összes embrionális szövetét és annak genetikai örökségét tartalmazzák, amelyek növekedési faktorokban gazdagok. Egyszerre tartalmazzák a majdani virágok, levelek, termések tulajdonságait: a növény egyfajta „teljességét” hordozzák magukban. A hárs rügykivonata például rendelkezik a virágnak (vagy fellevelének) tulajdonított nyugtató tulajdonságokkal, de ugyanakkor a kéreg tisztító és vizelethajtó tulajdonságai is érvényesülnek benne.

A rügykivonatok hatása mélyreható, ugyanakkor gyengéd. A kiválasztó szervek (máj, vese, epehólyag, belek, nyirokkeringés) stimulálásával támogatják a test méregtelenítő munkáját. Ezután lehetővé teszik, hogy a szervezet egészséges alapokra kerüljön. Azáltal, hogy megtisztítja a testet a salakanyagtól, az adott rügykivonat segíti szabályozni és regenerálni azt a szervrendszert, melyre a hatóanyagot célzottan választottuk. 

A rügykivonatok különböző hatásai révén különösen hatékonyak krónikus betegségek esetén. Minden rügymacerátum különböző szerveket, testi tüneteket céloz meg. Hogy csak néhány példát említsünk: a feketeribizli rügymacerátum a gyulladások, a mellékvese stimuláció és az allergiák nagy specialistája. Sok esetben hasznos: mindenféle allergia, reuma, fáradtság, csökkent immunitás, ekcéma stb. A hársrügy macerátum az idegrendszerre hat kiemelkedően nyugtató hatása miatt, ezért hasznos stressz, neurózis és alvási problémák esetén.

A címben említett erdei fenyő (Pinus sylvestris) rügykivonata azért különleges, mert értékes nyomelemekben gazdag és hatása több szinten érvényesül. Egyrészt a támogatja az ízületi nedv termelődését, megújítja a csontokat és az ízületek rugalmasságát. Kiváló csontritkulás és csonttörés kiegészítő terápiájára. 

Ezeken felül, amiről leginkább híres a hűséges fenyőnk rügyének kivonata, az az, hogy természetes módon megerősíti a testet. Segíti az immunrendszer munkáját. Gyorsan enyhülést hoz az orrot és a légutakat érintő fertőzéses betegségek során.

A fenyő illóolaja, a fenyő friss hajtásaiból készített szirup közismert háziszer a nátha, orrdugulás és köhögés kezelésében. Váladékoldó, köhögéscsillapító, gyulladáscsökkentő, antibakteriális összetevőkben gazdag. A rügykivonat is ebben jeleskedik, de mivel egyesíti a teljes növény gyógyító tulajdonságait, ezért kis mennyiség és egyszerű adagolás mellett is a hatás gyors és biztonságos. 

A rügykivonatokat kiválóan lehet kombinálni egymással, értékes összetevői lehetnek több komponensű, hagyományos szereknek (pl. szirupok, tinktúrák, krémek) és jól megférnek bármilyen gyógyszeres kezeléssel, mint kiegészítő gyógymód. 

(H.S.)


  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024