A homeopátiáról bővebben

Nagy homeopátiás szerek, nagyszerű megoldások: Arsenicum album

fehér arzén vagy arzén-trioxid

Az ARSENICUM ALBUM​ a homeopátiában az egyik legrégebben alkalmazott gyógyszerek közé tartozik. A szer kiindulási anyaga a „mérgek királya, a királyok mérge” jelzővel aposztrofált fehér arzén vagy arzén-trioxid. A természetben, tiszta formában előforduló elemek közül a huszadik leggyakoribb elem, amely az összes emberi szövetben megtalálható, könnyen hozzáférhető méreg. Az ipar is széleskörűen használja, de ez a méreganyag az igazi hírét a detektívtörténeteknek (Agatha Christie könyvei) és más történelmi írásoknak köszönheti. Így például megemlítendő, hogy feltételezhetően Napóleon-t is arzénnal mérgezték meg. Lucrezia Borgia egyik kedvenc mérge is az arzén volt, de az 1930-as években tömeggyilkosságra is felhasználták Magyarországon. Tiszazugban történt az eset, melynek híre bejárta az akkori világsajtót és a története még filmet is inspirált (csak a New York Times tizenötször írt a tiszazugi asszonyok és bába légypapírból kiáztatott arzénvegyülettel elkövetett gyilkosságairól, mellyel többek közt a háborúból végtag nélkül és fogyatékosan hazatérő, vagy részeges, erőszakos férjeiket tették el láb alól a korabeli vádlottak padján ülő asszonyok).

Az arzénmérgezés tünetei: gyomorpanaszok, nyelőcsőfájdalom, hányás és véres hasmenés. A bőr hideg és nyirkos lesz, hirtelen vérnyomásesés miatt a beteg akár kómába is eshet.  Krónikus arzénmérgezés esetén gyengeség, fáradtság jelentkezik, majd idegkárosodásból eredően zsibbadás, fájdalmak, a halált általában a szív elégtelen működése okozza. Napi 5-50 mg arzén szervezetbe jutása már mérgezést okoz, ugyanakkor a szervezet ingerküszöbe szoktatással növelhető. Főleg hegyvidéki területeken volt bevett szokás az arzénevés (pl. Svájcban), ugyanis kis mennyiségben növeli a teljesítőképességet, a nők idomai teltebbek, hajuk fényesebb lesz. Ha valaki hozzászokott, akár napi 0,5 g arzént is elfogyaszthat anélkül, hogy bármi baja lenne, az arzénevést azonban nem lehet abbahagyni, mert hiányában súlyos elvonási tünetek lépnek fel.

Szerencsére a homeopátiás arzén nem méregként, hanem mélyen ható gyógyszerként alkalmazható alkati vagy szituatív szerként, ill. klinikai kezelés formájában. Az Arsenicum album állapotban lévő beteg nagyon sok félelemmel küzd, bizonytalan, szorong az egészsége miatt (félelem a ráktól és a COVID-tól, rákszűrésre jár, sokszor teszteltet, beoltatja magát), izeg-mozog, nem tud egy helyben nyugton maradni, társaságra van szüksége. Ha beteg, azt akarja, hogy fogja a családtag vagy az ápoló a kezét, mert ha elmenne az ágya mellől, akkor úgy érzi, bekövetkezhet a legrosszabb, meghalna; vagy ha rosszul van, senki sem tudna segítséget hívni számára. Nagyon le van gyengülve, kimerült, és az állapota jóval súlyosabbnak tűnik, mint ahogy azt az aktuális tünetei indokolnák. Ezekből adódóan idős korban különösen hasznos és fontos gyógyszer lehet.

Az Arsenicum album állapotban lévő személy pszichés állapotára jellemző az is, hogy az eseményeket kizárólag a saját szemszögéből nézi. Ha valami rossz dolog történik, arra gondol, hogy az vele is megtörténhetett volna, és ez félelmet ébreszt benne. Szereti birtokolni a tárgyakat, a pénzt és a kapcsolatokat. Ha valamit ad, akkor azt várja, hogy a másik viszonozza a szívességet, amit nyújtott neki. Szereti értékálló tárgyakkal körbevenni magát (pl. antik bútorok, drága festmények), mert fél, hogy a vagyona az értékét vesztheti. Alapvetően averziója van minden változással szemben (gyakran arisztokraták, gazdag, jómódú emberek). Folyton spórol, számolja a pénzét, fukar, a befektetései biztonságát latolgatja (Dagobert bácsi karakter). Gyűlöli a pazarlást, ha ki kell dobnia valamit. Nagyon pedáns, elegánsan öltözködik (drága, megbízható órája van), szabálykövető. Kényszeresen fontos számára a rend és a tisztaság. Gyakran takarít. Fél a betörőktől, tolvajoktól, bűnözőktől, így gyakran több biztonsági zárat is felszereltet a bejárati ajtóra és még biztonsági őrszolgálat szolgáltatásra is előfizet. Ha külföldre utazik, akkor több helyre pakolja a pénzét, minden óvintézkedést megtesz előzetesen. Ha a félelmei, a szorongásai elmélyülnek, idővel paranoid, neurotikus, gyanakvó karakter alakulhat ki az Arsenicum album állapotban, és ez sötét, mély depresszióhoz vezethet.

Nagyon fázós. Paradox tünet, hogy csak a feje nem fázik. Fejfájásakor az egész teste hideg, csak a feje forró. A hideg kezeivel hűti a homlokát. A fájdalmai égő jellegűek, azok mégis melegre enyhülnek. Ha náthás vagy allergiás, akkor a váladékai, szekrétumai maró jellegűek (pl. orrváladék, hasmenés), gyakran felmarják a vele érintkező bőrt (pl. kisebesedett orr, égő végbélnyílás). Ez a gyógyszer nagyon nagy segítség, ha hányással, hasmenéssel jár egy betegség. Rossz ilyenkor a beteg szájíze. Ha lázas, - különösen éjfél után - nagyon félős; görcsös, kruppos köhögés foghatja el. Az Arsenicum album asztmagyógyszer is. Ha köhög, attól tart, hogy megfullad; ilyenkor fel kell állnia, felkel az ágyból és fel-alá járkál. 

Bőrtüneteire a száraz, viszkető, hámló kiütések jellemzőek. Ha ekcémás, akkor lisztdaraszerű korpa formájában hámlik a bőre. Súlyos égési sérülésekre is jól alkalmazható szer, ha nyugtalanság és hasmenés kíséri a tüneteket, fázós a beteg és melegre javul az állapota.

Az Arsenicum album az ételmérgezés és a gyomor-bélfertőzés egyik legjobb szere, korábban kolerát gyógyítottak vele, sikerrel. Minden házi- és úti-patikában fontos gyógyszer, mert életmentő lehet.

Könnyíti a szer megkülönböztetését más szerektől az, hogyha egy ilyen állapotban lévő beteget megkínálunk egy pohár vízzel, akkor szomjas, elfogadja a folyadékot, de csak apró kortyokban fogyasztja el azt, nem egy hajtásra üríti ki a pohár tartalmát. A meleg, forró italok (teafogyasztás), a fekvés, pihenés és a társaság javít a szellemi és érzelmi állapotán és a fizikai tünetein. Éjfél után, hideg ételtől-italtól, zöldségtől, lédús gyümölcsöktől romlik minden tünete.

A homeopátiás gyógyszer az állat- és növénygyógyászatban (agrohomeopátia) is jól alkalmazható. Állatgyógyászatban hasonló tünetekre, mint a humán patológiák esetében, mivel a homeopátia nem fajspecifikus gyógymód (így kutyáknak, cicáknak, lovaknak is adható). Olyan alkatú állatok reagálnak rá jól, melyek atletikus felépítésűek, szálkás az izomzatuk, ideges természetűek, nem szeretik a környezetükben a változást, válogatósak lehetnek, fázékonyak és folyton igénylik a gazdi jelenlétét. Ha szomjasak, apró kortyokban lefetyelik az itatótálkába kihelyezett vizet.

Az Arsenicum album kiindulási anyagát a fehér arzént régóta használják a lovak állóképességének befolyásolása érdekében. Sajnos azonban vissza is éltek azzal gyakran, hogy erre a szerre nagyon jól reagálnak a lovak, így a múltban sokszor kis adagokban dozírozva teljesítményfokozásra adagolták a négylábúaknak. A szer az izomszövetre hat, így növeli az állat állóképességét. Ez különösen fontos aspektus a versenylovak esetében. Az arzén sokszor bizonyított a hosszan tartó kitartó munkára való alkalmasság megteremtésében is. A probléma csak ott volt, hogy kezdetben az arzén feszessé tette az állat izomzatát, fiatalon, edzetten tartotta, de aztán könnyen lesoványodhatott, kifáradt gebe lett belőle, így vágóhídra került a korábban szebb napokat látott nemes állat.

Agrohomeopátiás vonatkozású felhasználásakor olyan esetekben gondolhatunk rá, ha a kezelendő növény (pl. salátapalánta, rózsatő, kertbe kirakott szobanövény) növekedése gyenge. A növény picinek és gyöngének néz ki vagy hamar kiszárad ültetés után (hosszabb ideig tartó meleg, száraz idő után), de még van benne élet. Ilyenkor képes a szer a változást elszenvedő élőlényt a vesztő helyzetből „egyenesbe hozni.” Olyan esetekben is gondolhatunk rá, amikor valamilyen kémiai szennyeződés miatt nem növekszik természetes ütemben a növény pl. erős permetszer érte (meg lett mérgezve). 

Szerkesztette: Divinyi Zoltán Péter


Forrás:

https://www.homeoresearch.com/lac-equinum-and-arsenicu/

https://index.hu/tudomany/tortenelem/2015/01/23/tiszazugi_arzenes_gyilkossagok/ 

https://mult-kor.hu/cikk.php?id=11

https://semmelweis.hu/hok/2019/05/05/valtozatok-egy-temara-miss-marple-filmes-megszemelyesitoi/ 

https://hbk.hu/arsenicum-album-acidum-arsenicosum-anhydricum-arzen-trioxid-feher-arzen/ 

Dr Kornhoffer Mária: Mindennapok homeopátiája – Homeopátiás házipatika (Goldprint Kiadó)

Rajan Sankaran: Lelkületek és homeopátiás szerek (Remedium Kiadó, 2002)

Carol Turkington: Mérgek és ellenanyagaik lexikona (Corvina Kiadó, 1995)

Christian Maute: Növénygyógyítás homeopátiával (Lyrikod Kiadó, 2018)


  kapcsolódó szerek
  AJÁNLOTT E-KÖNYVEK ÉS TERÁPIÁS KÁRTYÁK
  • letöltöm

   Hasmenés, hányás, hányinger homeopátiás kezelése

   tovább
  • letöltöm

   Kutyabaj és macskajaj homeopátiás kezelése e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Fáradtság, kimerültség e-kártya

   tovább
  • letöltöm

   Óvodáskori problémák e-könyv

   tovább
  • letöltöm

   Utazási e-könyv

   tovább
  Maradt még kérdésed?

  Ha valamire nem találtad a választ, tedd fel a kérdésed szakértőnknek! Kérdésed elküldése előtt kérjük, vedd figyelembe, hogy a válaszok nyilvánosan jelennek meg. Ha a problémád bizalmas jellegű, inkább az orvoslistánkban keress egy szakértőt, akivel személyesen konzultálhatsz. Nincs lehetőségünk magán e-mail címekre történő válaszadásra és telefonos konzultációra sem.

  Szakértőinknek új kérdést csak regisztrált látogatóink tehetnek fel. Ha még nem regisztráltál oldalunkon, kattints ide! Ha már regisztráltál korábban, akkor lépj be.

  homeopátiás orvost keresek
  A www.homeopatia.info.hu oldalán található információk, szolgáltatások nem helyettesíthetik szakember véleményét, ezért kérjük minden esetben forduljon szakorvoshoz!
  homeopátia.info © 2024